stdClass Object ( [id] => 1297986 [title] => Trećina osmogodišnjaka nam je debelo. Je li za sve kriva slanina koja je njima omiljena spiza? Što kažu stručnjaci? [alias] => trecina-osmogodisnjaka-nam-je-debelo-je-li-za-sve-kriva-slanina-koja-je-njima-omiljena-spiza-sto-kazu-strucnjaci [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Naša se djeca hrane bolje nego mi odrasli. Očigledno je da su roditelji osjetljiviji na djecu, više su spremni mnogo toga podrediti raznovrsnoj prehrani djeteta nego vlastitoj.

Bilo bi dobro kada bi se neke dječje prehrambene navike, u mjeri u kojoj je to moguće, prakticirale i u kasnijim dobnim skupinama i općenito među ostalim članovima kućanstva.

Pritom prvenstveno mislim na raznolikost namirnica na tanjuru, kuhanu, a ne brzu hranu, više povrća i voća u prehrani te veću konzumaciju vode koju u kasnijim dobnim skupinama vrlo brzo zamjenjuju sokovi – ocjenjuje prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, prodekanica za nastavu i studente te redovita profesorica osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, koju smo zamolili za komentar preliminarnih rezultata prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika dojenčadi i male djece (od tri mjeseca do devete godine života).

---

image

istraživanje je pokazalo kako je od mesnih proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji

Danijel Soldo/Cropix
---

Istraživanje je od 2017. do 2021. na uzorku od 1820 djece i roditelja iz cijele Hrvatske provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Partneri na projektu bili su Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka, Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Trećina djece je pretilo

Rezultati istraživanja pokazali su se prilično zanimljivima, osobito u svjetlu recentnih istraživanja koja kažu kako više od trećine (35 posto) osmogodišnjaka u Hrvatskoj pati od pretilosti ili prekomjerne težine, a najviše problema s debljinom imaju djeca na jadranskom, mediteranskom području.

Prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama male djece, međutim, pokazalo je da se naši najmlađi koliko-toliko raznovrsno hrane.

Podsjetimo, u istraživanju je čak 80 posto majki izjavilo kako je dojilo svoju djecu, a njih oko 13 posto i nakon navršene prve godine djetetova života. S dohranom se počinje nakon šest mjeseci djetetova života, prve se uvode tikvice, zatim batat i jabuka, a općenito je među djecom mrkva najzastupljenije povrće.

Nakon prve godine pa do devete godine života u prehrani su najčešće piletina, krumpir, tjestenina, bijeli kruh, mrkva i rajčica, među tom dobnom skupinom zastupljen je i grašak, a od voća banane i jabuke, sezonski i mandarina.

---

image

Istraživanje je provedeno tijekom epidemije koronavirusa, kada se puno više kuhalo kod kuće

AFP
---

Međutim, ono što je pomalo iznenadilo istraživače jest da u prehranu već od dojenačke dobi roditelji uvode takozvane "supernamirnice", poput chia i lanenih sjemenki do avokada, a od orašastih plodova i badem. Zanimljivo je i da je od napitaka u svim dobnim skupinama najzastupljenija voda, dok je domaći sok od bazge bio najčešći konzumirani sok za razrjeđivanje.

– Prije deset godina kada smo radili istraživanje o prehrambenim navikama odraslih avokada i chia sjemenki uopće nije bilo u prehrani – ističe profesorica Čačić Kenjerić.

– U istraživanju smo primijetili kako majke već od najranije djetetove dobi više same pripremaju i kuhaju hranu za djecu kod kuće, nego što kupuju gotovu hranu. Kašice rade same, a u njih već od dojenačke dobi stavljaju chia sjemenke, usitnjene bademe i avokado.

Tikvice su rado korištene jer su blagog i neutralnog okusa, a iz istog razloga koristi se i badem. Također, zamijetili smo da je u dječjoj prehrani do prve godine života dominantno maslinovo ulje, što se gubi nakon prve do devete godine, kada se djeca uključuju za zajednički stol s ostatkom obitelji i kada dominira suncokretovo ulje. Razlozi mogu biti i socioekonomski s obzirom na to da je maslinovo ulje skuplje – objašnjava profesorica Čačić Kenjerić.

---

image

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić: Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje punoću okusa svemu s čim se kombinira, a to godi našim okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom

---

– Budući da smo većinu podataka prikupljali tijekom pandemije koronavirusa, kada su majke više boravile kod kuće, moguće je da se iz tog razloga i više kuhalo.

Voljela bih da ta navika ostane i kasnije jer, primjerice, u istraživanju prehrambenih navika odraslih to nije bilo tako – kaže naša sugovornica. A kako objašnjava fenomen famozne slanine? Naime, istraživanje je pokazalo kako je meso peradi, prije svega piletina, top mesna namirnica na dječjim tanjurima, međutim, od mesnih je proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji.

– U ovom trenutku znamo koje su namirnice prisutne na dječjim tanjurima, ali ne i u kojim količinama. Slanina ima najveću pojavnost među mesnim proizvodima, ali u pitanju može biti i nekoliko grama – objašnjava profesorica Daniela Čačić Kenjerić, "priznajući" kako je ta pojavnost iznenadila i nasmijala istraživače. Ipak, za ljubitelje ove slasne domaće namirnice ima za reći i koju dobru riječ:

– Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje punoću okusa svemu s čim se kombinira, a to godi našim okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom.

Slanina se koristi za aromatizaciju različitih variva, juha, graha, ljetnih variva na bazi mahunarki, što je obično dio jelovnika brojnih obitelji. Kolika je realna količina slanine koju konzumiraju djeca, za to ćemo se morati malo strpjeti – ističe profesorica, najavljujući kako bi drugi dio rezultata nacionalnog istraživanja prehrambenih navika djeca trebao biti poznat do kraja godine.

---

image

‘Znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun‘, kaže prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić

Shutterstock
---

Stalno im govorimo: Hajde još malo

S obzirom na raznolikost namirnica na dječjim tanjurima te prisutnost brojnih zdravih komponenti, pitamo našu sugovornicu kako i kada dolazimo u situacije koje našu djecu guraju u zabrinjavajući rang prekomjerne težine,

– Kao što sam rekla, treba sačekati i ostale rezultate. Možda pokazatelji o gramaži konzumiranih namirnica promijene redoslijed. U svakom slučaju, znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun.

Roditelji često znaju reći djeci: "Hajde, pojedi još malo", a nerijetko bake i djedovi "guraju" djeci poskrivećki ono što vole. Nije, dakle, samo pitanje što jedemo, nego i koliko. Što se sve nalazi na tanjuru jedna je, a količina istoga druga strana medalje.

U svakom slučaju, i ovo istraživanje govori kako imamo još prostora za poboljšanja – zaključuje profesorica Daniela Čačić Kenjerić.

---

Djeci je slano draže od slatkoga

Grickalice su često dio dječjih jelovnika, kod onih manjih najzastupljeniji je flips i slani štapići, a kod starijih od šest do devet godina čips te kukuruzne kokice.

– Uočili smo veću prisutnost slanih nego slatkih grickalica u prehrambenim navikama djece. Kada je riječ o desertima, što su starija, na mala vrata, pak, ulaze torte i kolači, a svakako bi bilo bolje da to bude voće – kaže profesorica Čačić Kenjerić. Zanimljivo je i da od orašastih plodova u svim promatranim dobnim skupinama dominira badem.

– Očekivali smo da će najveću učestalost imati lješnjak zbog toga što se nalazi u namirnicama koje djeca preferiraju, poput čokolade i različitih namaza. Ipak, badem se pokazao kao najučestaliji, možda i s razlogom, kao što sam rekla, poput tikvica ima blag i neutralan okus.

Za orah smo pretpostavili kako neće biti visoko plasiran jer ima intenzivan i gorak okus, a to djeca ne vole – pojasnila je profesorica Daniela Čačić Kenjerić.

---

---

Od ribe se najviše jede mol

Što najviše nedostaje na dječjim tanjurima i što bismo trebalo mijenjati?

– Uočili smo kako je u dječjoj prehrani uglavnom zastupljen krumpir, bijeli kruh, bijela tjestenina, bijela riža, a manje je cjelovitih žitarica.

Svakako bi bilo bolje uvesti više integralnog i crnog kruha i tjestenine, neoljuštene riže i slično. Također, kašice za dojenčad najčešće se temelje na voću i povrću, a trebale bi više na žitaricama. Treba uvesti i više plave ribe, to je ono što prilično nedostaje na dječjim jelovnicima, iako smo zamijetili da se od ribe konzumira oslić (mol) – kaže profesorica Čačić Kenjerić.

– U obranu naše populacije moram ipak reći, dodaje ona, kako je kilogram bombona jeftiniji od kilograma voća, pa socioekonomski faktor često utječe na naše prehrambene navike. Treba razumjeti da se ljudi nerijetko nalaze u situaciji u kojoj ne mogu previše birati – ističe Daniela Čačić Kenjerić.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko i što jedu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => koliko i što jedu 2 0 6040 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-13 07:22:35 [created_by] => 3165 [created_by_alias] => Marijana Cvrtila [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-13 12:57:10 [modified_by] => 3165 [publish_up] => 2023-06-13 12:57:10 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 2788 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Trećina osmogodišnjaka nam je debelo. Je li za sve kriva slanina koja je njima omiljena spiza? Što kažu stručnjaci? [metakey] => Daniela Čačić Kenjerić, namirnice, prehrana, prehrana djece [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24361489.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25081015.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/25062534.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24857681.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/13\/24361479.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Shutterstock","","Danijel Soldo\/Cropix","AFP","Shutterstock"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

\u010cak 35 posto na\u0161ih osmogodi\u0161njaka je pretilo, pogotovo u jadranskim \u017eupanijama<\/p>","

Prof. dr. sc. Daniela \u010ca\u010di\u0107 Kenjeri\u0107: <\/strong>Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje puno\u0107u okusa svemu s \u010dim se kombinira, a to godi na\u0161im okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom<\/p>","

istra\u017eivanje je pokazalo kako je od mesnih proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji<\/p>","

Istra\u017eivanje je provedeno tijekom epidemije koronavirusa, kada se puno vi\u0161e kuhalo kod ku\u0107e<\/p>","

\u2018Znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun\u2018, ka\u017ee prof. dr. sc. Daniela \u010ca\u010di\u0107 Kenjeri\u0107<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24361489_1920.jpg":"1920x1080","k_24361489_1280.jpg":"1280x1280","k_24361489_1024.jpg":"1024x1024","k_24361489_640.jpg":"640x640","k_24361489_480.jpg":"480x480","k_24361489_340.jpg":"340x340","k_24361489_220.jpg":"220x220","o_24361489_1280.jpg":"1280x853","o_24361489_1024.jpg":"1024x682","o_24361489_640.jpg":"640x426","o_24361489_480.jpg":"480x320","o_24361489_340.jpg":"340x226","o_24361489_220.jpg":"220x146","h_24361489_1280.jpg":"1280x854","h_24361489_1024.jpg":"1024x683","h_24361489_640.jpg":"640x427","h_24361489_480.jpg":"480x320","h_24361489_340.jpg":"340x227","h_24361489_220.jpg":"220x147","pp_24361489_1280.jpg":"1280x1628","pp_24361489_1024.jpg":"1024x1303","pp_24361489_640.jpg":"640x814","pp_24361489_480.jpg":"480x611","pp_24361489_340.jpg":"340x432","pp_24361489_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25081015_1920.jpg":"1920x1080","k_25081015_1280.jpg":"1280x1280","k_25081015_1024.jpg":"1024x1024","k_25081015_640.jpg":"640x640","k_25081015_480.jpg":"480x480","k_25081015_340.jpg":"340x340","k_25081015_220.jpg":"220x220","o_25081015_1280.jpg":"1280x853","o_25081015_1024.jpg":"1024x682","o_25081015_640.jpg":"640x426","o_25081015_480.jpg":"480x320","o_25081015_340.jpg":"340x226","o_25081015_220.jpg":"220x146","h_25081015_1280.jpg":"1280x854","h_25081015_1024.jpg":"1024x683","h_25081015_640.jpg":"640x427","h_25081015_480.jpg":"480x320","h_25081015_340.jpg":"340x227","h_25081015_220.jpg":"220x147","pp_25081015_1280.jpg":"1280x1628","pp_25081015_1024.jpg":"1024x1303","pp_25081015_640.jpg":"640x814","pp_25081015_480.jpg":"480x611","pp_25081015_340.jpg":"340x432","pp_25081015_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1035","hd_25062534_1920.jpg":"1920x1080","k_25062534_1280.jpg":"1280x1280","k_25062534_1024.jpg":"1024x1024","k_25062534_640.jpg":"640x640","k_25062534_480.jpg":"480x480","k_25062534_340.jpg":"340x340","k_25062534_220.jpg":"220x220","o_25062534_1280.jpg":"1280x690","o_25062534_1024.jpg":"1024x552","o_25062534_640.jpg":"640x345","o_25062534_480.jpg":"480x258","o_25062534_340.jpg":"340x183","o_25062534_220.jpg":"220x118","h_25062534_1280.jpg":"1280x854","h_25062534_1024.jpg":"1024x683","h_25062534_640.jpg":"640x427","h_25062534_480.jpg":"480x320","h_25062534_340.jpg":"340x227","h_25062534_220.jpg":"220x147","pp_25062534_1280.jpg":"1280x1628","pp_25062534_1024.jpg":"1024x1303","pp_25062534_640.jpg":"640x814","pp_25062534_480.jpg":"480x611","pp_25062534_340.jpg":"340x432","pp_25062534_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_24857681_1920.jpg":"1920x1080","k_24857681_1280.jpg":"1280x1280","k_24857681_1024.jpg":"1024x1024","k_24857681_640.jpg":"640x640","k_24857681_480.jpg":"480x480","k_24857681_340.jpg":"340x340","k_24857681_220.jpg":"220x220","o_24857681_1280.jpg":"1280x853","o_24857681_1024.jpg":"1024x682","o_24857681_640.jpg":"640x426","o_24857681_480.jpg":"480x320","o_24857681_340.jpg":"340x226","o_24857681_220.jpg":"220x146","h_24857681_1280.jpg":"1280x854","h_24857681_1024.jpg":"1024x683","h_24857681_640.jpg":"640x427","h_24857681_480.jpg":"480x320","h_24857681_340.jpg":"340x227","h_24857681_220.jpg":"220x147","pp_24857681_1280.jpg":"1280x1628","pp_24857681_1024.jpg":"1024x1303","pp_24857681_640.jpg":"640x814","pp_24857681_480.jpg":"480x611","pp_24857681_340.jpg":"340x432","pp_24857681_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1209","hd_24361479_1920.jpg":"1920x1080","k_24361479_1280.jpg":"1280x1280","k_24361479_1024.jpg":"1024x1024","k_24361479_640.jpg":"640x640","k_24361479_480.jpg":"480x480","k_24361479_340.jpg":"340x340","k_24361479_220.jpg":"220x220","o_24361479_1280.jpg":"1280x806","o_24361479_1024.jpg":"1024x644","o_24361479_640.jpg":"640x403","o_24361479_480.jpg":"480x302","o_24361479_340.jpg":"340x214","o_24361479_220.jpg":"220x138","h_24361479_1280.jpg":"1280x854","h_24361479_1024.jpg":"1024x683","h_24361479_640.jpg":"640x427","h_24361479_480.jpg":"480x320","h_24361479_340.jpg":"340x227","h_24361479_220.jpg":"220x147","pp_24361479_1280.jpg":"1280x1628","pp_24361479_1024.jpg":"1024x1303","pp_24361479_640.jpg":"640x814","pp_24361479_480.jpg":"480x611","pp_24361479_340.jpg":"340x432","pp_24361479_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 14979333 Threads: 4 Questions: 3148383376 Slow queries: 7024825 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 234928168 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 59 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front06 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/trecina-osmogodisnjaka-nam-je-debelo-je-li-za-sve-kriva-slanina-koja-je-njima-omiljena-spiza-sto-kazu-strucnjaci-1297986 [printLink] => /vijesti/hrvatska/trecina-osmogodisnjaka-nam-je-debelo-je-li-za-sve-kriva-slanina-koja-je-njima-omiljena-spiza-sto-kazu-strucnjaci-1297986?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 719577 [name] => Daniela Čačić Kenjerić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-13 09:32:37 [main_article_id] => 0 [alias] => daniela-cacic-kenjeric [link] => /tag/daniela-cacic-kenjeric ) [1] => stdClass Object ( [id] => 418856 [name] => namirnice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => namirnice [link] => /tag/namirnice ) [2] => stdClass Object ( [id] => 381683 [name] => prehrana [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrana [link] => /tag/prehrana ) [3] => stdClass Object ( [id] => 641630 [name] => prehrana djece [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-06-19 14:31:46 [main_article_id] => 0 [alias] => prehrana-djece [link] => /tag/prehrana-djece ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko i što jedu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Trećina osmogodišnjaka nam je debelo. Je li za sve kriva slanina koja je njima omiljena spiza? Što kažu stručnjaci? [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3165 [name] => Marijana Cvrtila [username] => marijana-cvrtila [email] => marijana-cvrtila@sd.hr [password] => $2y$10$Q/zOznnTGnBEbzhN.HEtxuUUh4okiHdqF1cEZLD1TpeexwgVpMIsK [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/marijana-cvrtila-3165 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1683 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c8cca5d798092afd8c343e0adf592180?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24361489.jpg [galleryCount] => 5 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Shutterstock [mainImageDesc] =>

Čak 35 posto naših osmogodišnjaka je pretilo, pogotovo u jadranskim županijama

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24361489.jpg [title] =>

Čak 35 posto naših osmogodišnjaka je pretilo, pogotovo u jadranskim županijama

Shutterstock ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25081015.jpg [title] =>

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić: Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje punoću okusa svemu s čim se kombinira, a to godi našim okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/25062534.jpg [title] =>

istraživanje je pokazalo kako je od mesnih proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji

Danijel Soldo/Cropix ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24857681.jpg [title] =>

Istraživanje je provedeno tijekom epidemije koronavirusa, kada se puno više kuhalo kod kuće

AFP ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/13/24361479.jpg [title] =>

‘Znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun‘, kaže prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić

Shutterstock ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Naša se djeca hrane bolje nego mi odrasli. Očigledno je da su roditelji osjetljiviji na djecu, više su spremni mnogo toga podrediti raznovrsnoj prehrani djeteta nego vlastitoj.

Bilo bi dobro kada bi se neke dječje prehrambene navike, u mjeri u kojoj je to moguće, prakticirale i u kasnijim dobnim skupinama i općenito među ostalim članovima kućanstva.

Pritom prvenstveno mislim na raznolikost namirnica na tanjuru, kuhanu, a ne brzu hranu, više povrća i voća u prehrani te veću konzumaciju vode koju u kasnijim dobnim skupinama vrlo brzo zamjenjuju sokovi – ocjenjuje prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, prodekanica za nastavu i studente te redovita profesorica osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, koju smo zamolili za komentar preliminarnih rezultata prvog nacionalnog istraživanja prehrambenih navika dojenčadi i male djece (od tri mjeseca do devete godine života).

---

image

istraživanje je pokazalo kako je od mesnih proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji

Danijel Soldo/Cropix
---

Istraživanje je od 2017. do 2021. na uzorku od 1820 djece i roditelja iz cijele Hrvatske provela Hrvatska agencija za poljoprivredu i hranu (HAPIH). Partneri na projektu bili su Prehrambeno-tehnološki fakultet iz Osijeka, Prehrambeno-biotehnološki fakultet iz Zagreba te Hrvatski zavod za javno zdravstvo.

Trećina djece je pretilo

Rezultati istraživanja pokazali su se prilično zanimljivima, osobito u svjetlu recentnih istraživanja koja kažu kako više od trećine (35 posto) osmogodišnjaka u Hrvatskoj pati od pretilosti ili prekomjerne težine, a najviše problema s debljinom imaju djeca na jadranskom, mediteranskom području.

Prvo nacionalno istraživanje o prehrambenim navikama male djece, međutim, pokazalo je da se naši najmlađi koliko-toliko raznovrsno hrane.

Podsjetimo, u istraživanju je čak 80 posto majki izjavilo kako je dojilo svoju djecu, a njih oko 13 posto i nakon navršene prve godine djetetova života. S dohranom se počinje nakon šest mjeseci djetetova života, prve se uvode tikvice, zatim batat i jabuka, a općenito je među djecom mrkva najzastupljenije povrće.

Nakon prve godine pa do devete godine života u prehrani su najčešće piletina, krumpir, tjestenina, bijeli kruh, mrkva i rajčica, među tom dobnom skupinom zastupljen je i grašak, a od voća banane i jabuke, sezonski i mandarina.

---

image

Istraživanje je provedeno tijekom epidemije koronavirusa, kada se puno više kuhalo kod kuće

AFP
---

Međutim, ono što je pomalo iznenadilo istraživače jest da u prehranu već od dojenačke dobi roditelji uvode takozvane "supernamirnice", poput chia i lanenih sjemenki do avokada, a od orašastih plodova i badem. Zanimljivo je i da je od napitaka u svim dobnim skupinama najzastupljenija voda, dok je domaći sok od bazge bio najčešći konzumirani sok za razrjeđivanje.

– Prije deset godina kada smo radili istraživanje o prehrambenim navikama odraslih avokada i chia sjemenki uopće nije bilo u prehrani – ističe profesorica Čačić Kenjerić.

– U istraživanju smo primijetili kako majke već od najranije djetetove dobi više same pripremaju i kuhaju hranu za djecu kod kuće, nego što kupuju gotovu hranu. Kašice rade same, a u njih već od dojenačke dobi stavljaju chia sjemenke, usitnjene bademe i avokado.

Tikvice su rado korištene jer su blagog i neutralnog okusa, a iz istog razloga koristi se i badem. Također, zamijetili smo da je u dječjoj prehrani do prve godine života dominantno maslinovo ulje, što se gubi nakon prve do devete godine, kada se djeca uključuju za zajednički stol s ostatkom obitelji i kada dominira suncokretovo ulje. Razlozi mogu biti i socioekonomski s obzirom na to da je maslinovo ulje skuplje – objašnjava profesorica Čačić Kenjerić.

---

image

Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić: Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje punoću okusa svemu s čim se kombinira, a to godi našim okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom

---

– Budući da smo većinu podataka prikupljali tijekom pandemije koronavirusa, kada su majke više boravile kod kuće, moguće je da se iz tog razloga i više kuhalo.

Voljela bih da ta navika ostane i kasnije jer, primjerice, u istraživanju prehrambenih navika odraslih to nije bilo tako – kaže naša sugovornica. A kako objašnjava fenomen famozne slanine? Naime, istraživanje je pokazalo kako je meso peradi, prije svega piletina, top mesna namirnica na dječjim tanjurima, međutim, od mesnih je proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji.

– U ovom trenutku znamo koje su namirnice prisutne na dječjim tanjurima, ali ne i u kojim količinama. Slanina ima najveću pojavnost među mesnim proizvodima, ali u pitanju može biti i nekoliko grama – objašnjava profesorica Daniela Čačić Kenjerić, "priznajući" kako je ta pojavnost iznenadila i nasmijala istraživače. Ipak, za ljubitelje ove slasne domaće namirnice ima za reći i koju dobru riječ:

– Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje punoću okusa svemu s čim se kombinira, a to godi našim okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom.

Slanina se koristi za aromatizaciju različitih variva, juha, graha, ljetnih variva na bazi mahunarki, što je obično dio jelovnika brojnih obitelji. Kolika je realna količina slanine koju konzumiraju djeca, za to ćemo se morati malo strpjeti – ističe profesorica, najavljujući kako bi drugi dio rezultata nacionalnog istraživanja prehrambenih navika djeca trebao biti poznat do kraja godine.

---

image

‘Znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun‘, kaže prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić

Shutterstock
---

Stalno im govorimo: Hajde još malo

S obzirom na raznolikost namirnica na dječjim tanjurima te prisutnost brojnih zdravih komponenti, pitamo našu sugovornicu kako i kada dolazimo u situacije koje našu djecu guraju u zabrinjavajući rang prekomjerne težine,

– Kao što sam rekla, treba sačekati i ostale rezultate. Možda pokazatelji o gramaži konzumiranih namirnica promijene redoslijed. U svakom slučaju, znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun.

Roditelji često znaju reći djeci: "Hajde, pojedi još malo", a nerijetko bake i djedovi "guraju" djeci poskrivećki ono što vole. Nije, dakle, samo pitanje što jedemo, nego i koliko. Što se sve nalazi na tanjuru jedna je, a količina istoga druga strana medalje.

U svakom slučaju, i ovo istraživanje govori kako imamo još prostora za poboljšanja – zaključuje profesorica Daniela Čačić Kenjerić.

---

Djeci je slano draže od slatkoga

Grickalice su često dio dječjih jelovnika, kod onih manjih najzastupljeniji je flips i slani štapići, a kod starijih od šest do devet godina čips te kukuruzne kokice.

– Uočili smo veću prisutnost slanih nego slatkih grickalica u prehrambenim navikama djece. Kada je riječ o desertima, što su starija, na mala vrata, pak, ulaze torte i kolači, a svakako bi bilo bolje da to bude voće – kaže profesorica Čačić Kenjerić. Zanimljivo je i da od orašastih plodova u svim promatranim dobnim skupinama dominira badem.

– Očekivali smo da će najveću učestalost imati lješnjak zbog toga što se nalazi u namirnicama koje djeca preferiraju, poput čokolade i različitih namaza. Ipak, badem se pokazao kao najučestaliji, možda i s razlogom, kao što sam rekla, poput tikvica ima blag i neutralan okus.

Za orah smo pretpostavili kako neće biti visoko plasiran jer ima intenzivan i gorak okus, a to djeca ne vole – pojasnila je profesorica Daniela Čačić Kenjerić.

---

---

Od ribe se najviše jede mol

Što najviše nedostaje na dječjim tanjurima i što bismo trebalo mijenjati?

– Uočili smo kako je u dječjoj prehrani uglavnom zastupljen krumpir, bijeli kruh, bijela tjestenina, bijela riža, a manje je cjelovitih žitarica.

Svakako bi bilo bolje uvesti više integralnog i crnog kruha i tjestenine, neoljuštene riže i slično. Također, kašice za dojenčad najčešće se temelje na voću i povrću, a trebale bi više na žitaricama. Treba uvesti i više plave ribe, to je ono što prilično nedostaje na dječjim jelovnicima, iako smo zamijetili da se od ribe konzumira oslić (mol) – kaže profesorica Čačić Kenjerić.

– U obranu naše populacije moram ipak reći, dodaje ona, kako je kilogram bombona jeftiniji od kilograma voća, pa socioekonomski faktor često utječe na naše prehrambene navike. Treba razumjeti da se ljudi nerijetko nalaze u situaciji u kojoj ne mogu previše birati – ističe Daniela Čačić Kenjerić.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Shutterstock Danijel Soldo/Cropix AFP Shutterstock
Shutterstock

Čak 35 posto naših osmogodišnjaka je pretilo, pogotovo u jadranskim županijama


Prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić: Mast koja se nalazi u slanini nositelj je aromatskih komponenti i daje punoću okusa svemu s čim se kombinira, a to godi našim okusnim pupoljcima i zadovoljava iskonsku potrebu za okusom

Danijel Soldo/Cropix

istraživanje je pokazalo kako je od mesnih proizvoda upravo slanina sveukupno najprisutnija u konzumaciji

AFP

Istraživanje je provedeno tijekom epidemije koronavirusa, kada se puno više kuhalo kod kuće

Shutterstock

‘Znamo da smo kao nacija skloni prejedanju, da stomak uvijek mora biti pun‘, kaže prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/trecina-osmogodisnjaka-nam-je-debelo-je-li-za-sve-kriva-slanina-koja-je-njima-omiljena-spiza-sto-kazu-strucnjaci-1297986 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=2016087baf6e482d0c283282a193443b573e661a [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Tre%C4%87ina+osmogodi%C5%A1njaka+nam+je+debelo.+Je+li+za+sve+kriva+slanina+koja+je+njima+omiljena+spiza%3F+%C5%A0to+ka%C5%BEu+stru%C4%8Dnjaci%3F&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftrecina-osmogodisnjaka-nam-je-debelo-je-li-za-sve-kriva-slanina-koja-je-njima-omiljena-spiza-sto-kazu-strucnjaci-1297986 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Ftrecina-osmogodisnjaka-nam-je-debelo-je-li-za-sve-kriva-slanina-koja-je-njima-omiljena-spiza-sto-kazu-strucnjaci-1297986 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => koliko i što jedu [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskakoliko i što jedu

Trećina osmogodišnjaka nam je debelo. Je li za sve kriva slanina koja je njima omiljena spiza? Što kažu stručnjaci?

Piše Marijana Cvrtila
13. lipnja 2023. - 14:57

Naša se djeca hrane bolje nego mi odrasli. Očigledno je da su roditelji osjetljiviji na djecu, više su spremni mnogo toga podrediti raznovrsnoj prehrani djeteta nego vlastitoj.

Bilo bi dobro kada bi se neke dječje prehrambene navike, u mjeri u kojoj je to moguće, prakticirale i u kasnijim dobnim skupinama i općenito među ostalim članovima kućanstva.

Pritom prvenstveno mislim na raznolikost namirnica na tanjuru, kuhanu, a ne brzu hranu, više povrća i voća u prehrani te veću konzumaciju vode koju u kasnijim dobnim skupinama vrlo brzo zamjenjuju sokovi – ocjenjuje prof. dr. sc. Daniela Čačić Kenjerić, prodekanica za nastavu i studente te redovita profesorica osječkog Prehrambeno-tehnološkog fakulteta, koju smo zamolili za komentar preliminarnih rezultata prvog nacionalnog ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. svibanj 2024 20:06