StoryEditorOCM
Hrvatskasporo pravosuđe

Tražila isplatu osigurane štednje, proces trajao 20 godina; Dobila je smiješnu odštetu, iznenađenje je došlo na kraju

Piše vijesti sd
11. siječnja 2024. - 19:59
Gospođa iz Županje je u travnju 2003. podnijela tužbu protiv Državne agencije za osiguranje štednih uloga i sanaciju tražeći isplatu svoje osigurane štednje (ilustracija)/Shutterstock

Hrvatsko pravosuđe slovi kao sporo, što ono često potvrđuje svojom praksom. Obični čovjek može se osjećati kafkijanski bespomoćan pred tim sustavom, posebno kada je s druge strane Državna agencija za osiguranje štednih uloga i sanaciju. Upravo protiv njih je gospođa iz Županje u travnju 2003. podnijela tužbu tražeći isplatu svoje osigurane štednje.

Dva mjeseca poslije dio tužbe je povukla, umjesto glavnice tražeći samo zakonske zatezne kamate. Prvo ročište bilo je održano tek 18. veljače 2004. godine. U siječnju 2006. gospođa iz Županje podnijela je i dodatnu tužbu kojom je tražila povrat nepripadne koristi, kao i zakonske zatezne kamate. Zatim je iduće ročište održano 9. veljače 2006. pa se Direkcija pismeno očitovala 14. travnja 2006., a onda su svi na sud ponovno došli 14. veljače 2007. godine. Uslijedila su očitovanja i ročišta, da bi spor 22. siječnja 2010. morao krenuti iznova zbog proteka rokova.

Presuda je objavljena šest dana kasnije. Njome je djelomično usvojena tužba gospođe iz Županje. No, Direkcija je vrlo brzo uložila žalbu. O njoj je odlučivao Županijski sud u Zagrebu, piše Ana Raić za N1.

image

Vrhovni sud u ožujku 2023. odbija zahtjev, to jest potvrđuje presudu prema kojoj je dobila samo 860 kuna od Direkcije za osiguranje štednih uloga (ilustracija)

/Shutterstock

Kako do sredine 2013., deset godina od podizanja tužbe, nije dobila presudu, gospođa je podnijela prvi zahtjev za suđenje u razumnom roku. Zahtjev joj je usvojen te je Županijski sud u Zagrebu dobio rok od šest mjeseci da riješi slučaj.

Krajem rujna 2013. stigla je odluka – žalba Direkcije je usvojena, a slučaj vraćen na ponovno suđenje.

U ponovljenom postupku nitko ništa novo nije predlagao pa je 7. svibnja 2014. rasprava zaključena. Nekoliko dana kasnije Općinski građanski sud u Zagrebu donosi nepravomoćnu presudu prema kojoj je Direkcija morala gospođi iz Županje platiti 58.611 kuna sa zakonskom zateznom kamatom, kao i sudski trošak.

Šok s višestruko manjom odštetom

Međutim, na to se Direkcija ponovno žalila, a Županijski sud u Zagrebu u prosincu 2015. preinačio je presudu tako su umjesto gotovo 60 tisuća kuna klijentici banke morali platiti samo 860 kuna!

Zbog toga gospođa podnosi Vrhovnom sudu RH zahtjev za revizijom. Vrhovni sud u ožujku 2023. odbija zahtjev, to jest potvrđuje presudu prema kojoj je dobila samo 860 kuna od Direkcije za osiguranje štednih uloga. Ta presuda uručena joj je u listopadu 2023. godine.

image

Županijski sud u Zagrebu u prosincu 2015. preinačio je presudu tako su umjesto gotovo 60 tisuća kuna klijentici banke morali platiti samo 860 kuna (ilustracija)

/Shutterstock

Iako je, dakle, sudski spor izgubila, ova će gospođa sada ipak dobiti pozamašnu naknadu, 5.100 eura, i tog zbog dugotrajnosti postupka.

"Ovaj postupak trajao je ukupno 20 godina, osam mjeseci i dvadeset i šest dana", izračunao je Ustavni sud koji je zaključio kako slučaj nije bio osobito složen.

"Visinu naknade, zbog povrede prava na suđenje u razumnom roku, Ustavni je sud utvrdio uzimajući u obzir okolnosti predmeta, uz istodobno uvažavanje ukupnih gospodarskih i socijalnih prilika u Republici Hrvatskoj", navela je u obrazloženju predsjednica vijeća Ustavnog suda RH Ingrid Antičević Marinović, piše N1.

Gospođa iz Županje dakle nije uspjela dobiti isplatu svoje osigurane štednje ni zakonske zatezne kamate, ali jest naknadu zbog dugotrajnosti postupka, koju joj je odredio Ustavni sud RH. To bi joj ipak mogla biti nekakva satisfakcija, dio građana koji se upuste u sudski postupak ne dobije ni to.

image

Vijeće Ustavnog suda RH kojim predsjedava Ingrid Antičević Marinović presudila je da gospođa iz Županje dobije naknadu od 5.100 eura, zbog dugotrajnosti postupka

Goran Mehkek/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 18:55