StoryEditorOCM
Hrvatskasvestrani poduzetnik

‘Da znaš koliko oružja ima u Vinišću s kojim će se poubijati mangupi‘, navodne su prijetnje Meta Mate. Tko je uopće on?

Piše Marin Prvan
24. siječnja 2024. - 22:25

Mate Dučić, poznatiji kao Meta Mate - vlasnik tvrtke koja za Glovo stavlja jeftinu stranu dostavljačku radnu snagu na hrvatske ulice - ponovo je upao u probleme sa zakonom. Naime, kontroverzni poduzetnik iz Vinišća je priveden na policijsko ispitivanje, nakon što ga je za prijetnje prijavio paški poduzetnik Ivan Vinković

Meta Mate noć proveo na policiji: ‘Zbog tog čovjeka sam na putovanju s curom doživio šok...‘

"Odmah prestati s naumom aktiviranja jamstva plaćanja, prestani dr*kati prema Poreznoj i oduzimanjem automobila (...) da znaš koliko oružja ima u Vinišću s kojim će se poubijati mangupi koji oduzimaju aute, ljude iz firme...", rečeno je da je pisalo na papiru kojeg je u Mata Matino ime pred Vinkovića stavio poduzetnik Josip Š., u pratnji dva nepoznata muškarca jače građe i starosti 50-ak godina. 

Zasad nije poznato je li jedan od njih dvojice zloglasni Jakša, za kojeg Dučićevi (bivši) radnici kažu da je osoba koja inače provodi ovakve ili slične akcije u ime Meta Mate. Inače, to je ime vlasnika jedne od (sedam) firmi koje imaju (ili su imale) veze s Matom Dučićem. Je li riječ o istom čovjeku... Ne zna se.

image

Meta Mate, pravog imena Mate Ducic izlazi iz PU zadarske u pratnji odvjetnika Milka Krizanovica.

Jure Miskovic/Cropix

Meta Matin odvjetnik iznosi kako je Vinković podigao "alibi prijavu" kako bi se izbjegao plaćanje dugova koje ima prema Dučiću; točnije, prema njegove četiri firme, u iznosu od gotovo 100.000 eura. Izgleda da je riječ o ustupanju dostavljačkih (ili nekih drugih) vozila, a moguće i kreditiranju.

Upoznajte Meta Matu, cara domaće dostavljačke scene koji zarađuje i preko 1.000 eura mjesečno po radniku. Nepalci kažu: ‘Dobar je gazda, čak nam daje jesti i dan slobodno‘

Osim toga, Meta Mate tvrdi kako je upravo Vinković taj koji provodi nasilje nad njim. Naime, dok se s djevojkom vraćao iz Srbije, na autocesti pokraj njega se stvorio Pažanin i, kao u filmu, pokušao ga sa svojim vozilom izgurati s ceste. Srećom, pokušaj je bio neuspješan te se Dučić - baš kao i stotine azijatskih dostavljača Meta Mate - uspješno dokopao svoje konačne destinacije.

image
Damjan Tadic/Cropix

Inače, Meta Mate se u travnju prošle godine našao na meti inspektora, kada je 46 nadzora tod poduzeća pokazalo da ne sklapa ugovore, ne prijavljuje sve radnike i ne evidentira radno vrijeme. Pritom je utvrđena osnovana sumnja u počinjenje čak deset povreda odredbi triju zakona: Zakona o radu, Zakona o mirovinskom osiguranju i Zakona o Državnom inspektoratu.

Također, ove jeseni se Meta Matino ime našlo na neslavnoj listi pravnih osoba koje imaju porezno dugovanje prema Splitsko-dalmatinskoj županiji. Naime, nalazi se na visokoj 17. poziciji s iznosom od neplaćenih 401.731,01 eura.

Jeste li zaboravili Meta Matu, čovjeka koji zarađuje milijune na azijatskim Glovo dostavljačima? Upao je u velike dugove

Ova kompanija je - kako nam je rekao njen vlasnik - u 2021. imala pola milijuna kuna profita, dok su prihodi u 2022. bili 2.563.279 eura. Prema izračunima njegovih kolega agregatora, Dučić može zaraditi i do 1000 eura mjesečno na jednom Nepalcu ili Indijcu, kojih u službi ima 300-tinjak.

Dodatno, Meta Mate je pokraj zagrebačke Cibone otvorio i restoran, imena "Bonaca" koji nudi kvalitetnu i svježu ribu te specijalitete vrhunske dalmatinske i domaće kuhinje. Ima i agenciju za zapošljavanje, preko koje nabavlja azijske radnike, a također se bavi i građevinom.

U slobodno vrijeme se voli otisnuti u svom kajiću i hvatati ribe, okupiti prijatelje oko kamina i popiti dobro crno vino. 

image

Meta Mate, pravog imena Mate Ducic izlazi iz PU zadarske u pratnji odvjetnika Milka Krizanovica.

Jure Miskovic/Cropix

Samo ime Meta Mate je osmišljeno dok je, kao dostavljač, Dučić šetao po Bačvicama i razvijao u glavi svoju poslovnu ideju. "Meta je sve ono iznad fizičkog, to su neograničeni resursi. Ako nemaš novca, imaš mete, pa će se novac stvoriti. Kako novac, tako i sve ostalo", objasnio je svojevremeno Vinišćanin.

A ako nema mete, dobro dođu Josip i dva nepoznata muškarca jače građe i starosti 50-ak godina. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
21. travanj 2024 09:53