stdClass Object ( [id] => 1255684 [title] => Splitska stručnjakinja vjeruje u nevinost Hrvata. Ima poruku za sve koji ih prozivaju zbog neposvajanja hrvatske djece [alias] => splitska-strucnjakinja-vjeruje-u-nevinost-hrvata-ima-poruku-za-sve-koji-ih-prozivaju-zbog-neposvajanja-hrvatske-djece [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Slučaj četiri hrvatska para, uhićenih u Zambiji gdje su čekali na djecu iz doma u DR Kongo, koju su namjeravali posvojiti, otvorio je brojna pitanja. Među njima je i je li bilo propusta hrvatskog pravosuđa.

Međudržavno posvojenje je posvojenje u kojem su posvojenik i posvojitelj(i) državljani različitih država i samo po sebi kompleksno, a pogotovo zbog činjenice da se uvijek i prvo treba voditi računa o dobrobiti djeteta.
Zbog toga je cilj ovog teksta čitateljima jednostavnije približiti tu složenu, a vrlo često životno izuzetno bremenitu problematiku. Stoga smo za proceduru međudržavnih posvojenja upitali Ines Medić, redovitu profesoricu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i pročelnicu Katedre za međunarodno privatno pravo.

Haaška konvencija

Jesu li hrvatski državljani do sada posvajali djecu iz DR Kongo i prema kojim zakonskim odredbama se provodi procedura?

- Radi se o državi čiji su državljani djeca koju su hrvatski državljani i ranije posvajali i odluke čijih sudova o posvojenju su već priznavali hrvatski sudovi. Prema nekim podacima koji su izneseni, imali smo izuzetno velik broj međudržavnih posvojenja iz DR Kongo, čak 180 slučajeva.

Međudržavno posvojenje, na razini međunarodnih ugovora, uređeno je Haaškom konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem. Jedno od ključnih područja jest zaštita djece, a na koju se odnosi i navedena konvencija.

---

image

Ines Medić, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Hrvatska je ugovornica te konvencije i hrvatski sudovi, odnosno tijela, primjenjuju njezine odredbe kad odlučuju o međunarodnom posvojenju. Nažalost, ta konvencija nije još na snazi u nizu država, i što je najvažnije, ona nije na snazi u Demokratskoj Republici Kongo, pa je njezini sudovi i tijela, za razliku od hrvatskih, kad odlučuju o posvojenju ne primjenjuju.

Kakva su pravila?

Koji uvjeti trebaju biti ispunjeni prilikom međunarodnog posvojenja koje se provodi na području Republike Hrvatske, a koje uključuje državljane države koja nije država ugovornica Haaške konvencije?

- Ako se međudržavno posvojenje provodi na području RH, onda je nadležno tijelo, centar za socijalnu skrb, dužno postupati onako kako je određeno hrvatskim propisima. Međudržavno posvojenje koje uključuje državljanina države koja nije ugovornica Haaške konvencije o posvojenju hrvatsko nadležno tijelo provodi ponajprije prema Zakonu o međunarodnom privatnom pravu (dalje: ZMPP), odredbama Obiteljskog zakona te pripadajućih podzakonskih akata.

To su: Pravilnik o elementima koji se odnose na podobnost za posvojenje, sadržaju stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, metodama utvrđivanja podobnosti i prikladnosti, sadržaju izvješća o djetetu, vođenju registra o potencijalnim posvojiteljima te načinu vođenja registra o posvojenjima i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati organizacije civilnog društva za provođenje programa stručne pripreme za posvojenje, obveznom sadržaju i načinu provedbe programa stručne pripreme potencijalnih posvojitelja te uvjetima stručne osposobljenosti radnika kao i načinu vođenja dokumentacije u svezi s provedbom stručne pripreme potencijalnih posvojitelja.

---

image
Afp
---

Ti propisi, moram naglasiti, međudržavno posvojenje na području Republike Hrvatske uređuju iscrpno i konzistentno i, što je vrlo važno, predviđaju mehanizme kontrole. Nadalje, hrvatsko nadležno tijelo prilikom odlučivanja o međudržavnom posvojenju mora uzeti u obzir i odredbe hrvatskog prava (dakle, hrvatskog Obiteljskog zakona i pripadajućih pravilnika) i odredbe prava države čiji je državljanin posvojenik.

‘Presuđena stvar’

Koliko je situacija drukčija kada se međudržavno posvojenje provodi na području druge države, koja nije država ugovornica Haaške konvencije o posvojenju?

- Međudržavno posvojenje koje provodi neka druga država koja nije ugovornica Haaške konvencije o posvojenju provodi se na temelju odredaba propisa o međunarodnom privatnom pravu te države. To znači da isključivo o tim odredbama ovisi koje će pravo ili prava nadležno strano tijelo primijeniti odnosno mora li ono voditi računa o propisima neke druge, njemu strane države kad ocjenjuje jesu li ispunjene pretpostavke za valjanost zasnivanja posvojenja.

Primijenjeno na slučajeve nedavnog posvajanja djece iz DR Konga, jesu li sudovi DR Kongo prilikom zasnivanja posvojenja bili dužni voditi računa o odredbama hrvatskog prava ili ne, ovisi isključivo o odredbama međunarodnog privatnog prava DR Kongo. Dakle, ako odredbama prava DR Kongo nije propisana obveza zajedničke (kumulativne) primjene kongoanskog i hrvatskog prava, onda je posvojenje u DR Kongo moguće valjano zasnovati, a da nije ispunjen uvjet iz čl. 186. st. 3. Obiteljskog zakona RH (postojanje potvrde resornog ministarstva).

Nakon što odluka stranog suda (ili drugog tijela, ako je prema pravu te države neko drugo tijelo nadležno za odlučivanje o međudržavnom posvojenju) postane pravomoćna u državi u kojoj je donesena, moguće je zatražiti njezino priznanje na području RH.

Kojim zakonima su vezani sudovi u Hrvatskoj prilikom odlučivanja o priznanju ili nepriznavanju strane sudske odluke?

- Hrvatski sud vezan je odredbama ZMPP-a koje propisuju (između ostalog) da se strana sudska odluka izjednačuje s odlukom suda RH i ima pravni učinak u RH samo ako je prizna sud RH. Slijedom navedenog, nije moguće daljnje preispitivanje strane sudske odluke jer se to pitanje smatra “presuđenom stvari” (res iudicata).

---

image

Kongoanska djeca osuđena su na siromaštvo - za mnoge od njih posvojenje je spasenje

AFP
---

Navedenim člancima propisani su i razlozi za eventualno odbijanje priznanja strane sudske odluke. Prilikom odlučivanja o priznanju ili nepriznanju strane sudske odluke, hrvatski sud je ovlašten preispitivati samo te razloge. On ne smije ispitivati niti jedan drugi razlog, niti može ocjenjivati ili svojom odlukom mijenjati sadržaj (meritum) strane sudske odluke.

Utvrđivanje prijevare

Je li potencijalna prijevara jedna od zakonom predviđenih pretpostavki za provjeravanje?

- Provjeravaju se, baš kao i u drugim državama, samo zakonom propisane pretpostavke. Prijevara nije jedna od zakonom predviđenih pretpostavki jer bi i utvrđivanje eventualne prijevare, a radi se o pravomoćnoj stranoj odluci, također podrazumijevalo ponavljanje postupka u kojem je strana odluka donesena i nepovjerenje u rad stranih sudova.

U sustavu ograničene kontrole, u kojem je sudu koji odlučuje o priznanju onemogućeno ispitivanje sadržaja strane sudske odluke, a koji se primjenjuje u RH, postojanje eventualne prijevare trebalo bi biti vidljivo iz njezine izreke i obrazloženja. Stoga, čak i kad bi hrvatski sudovi prilikom odlučivanja o priznanju strane sudske odluke morali voditi računa o tome je li oduka dobivena na prijevaran način, to bi iz same odluke, iz njezina teksta, bilo teško, ako ne i nemoguće utvrditi.

Slijedom toga, hrvatski sudovi koji su priznali strane pravomoćne odluke o međudržavnom posvojenju (donesene bez prethodnog odobrenja ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi) formalno-pravno nisu pogriješili jer to nisu niti mogli ispitivati.

Jednako tako, upravna tijela koja su dalje postupala na temelju priznate strane sudske odluke (matičar, MUP, itd.) formalno-pravno nisu pogriješila jer su dokumente za djecu izdavali na temelju pravomoćne sudske odluke. Također, prema ZMPP-u, za priznanje je nadležan bilo koji sud na području RH pa niti tu ne vidim problem.

Kongoanska odgovornost

Gdje je onda problem i gdje smo mi zakazali?

- Prvi i osnovni problem su države koje su izvan sustava Haaške konvencije o posvojenju, a nisu dovoljno učinkovite u suzbijanju koruptivnih ponašanja, ili zbog neadekvatnih propisa o zaštiti vlastitih državljana ili zbog neadekvatnih kontrolnih mehanizama.

Dakle, primarna odgovornost je na nadležnim tijelima DR Kongo, koja su trebala osigurati zakonitost postupanja svojih nadležnih tijela i učinkovitu zaštitu svojih državljana, osobito djece kao posebno ranjive skupine. DR Kongo je isključivo odgovorna za zakonitost odluka koje su njezini sudovi ili tijela donijela na njezinu teritoriju.

---

image

Ines Medić: ‘Dokumenti za djecu izdani su na temelju pravomoćne sudske odluke‘

Vojko Bašić/Cropix
---

Ono što je odgovornost RH, u dijelu koji se tiče donošenja strane sudske odluke, jest odgovornost za postupanje vlastitih nadležnih tijela, ako su bila involvirana. Konkretno, ako je nadležno tijelo DR Kongo u postupku zasnivanja posvojenja postupalo na temelju isprava koje je izdalo hrvatsko nadležno tijelo (npr. isprava o podobnosti potencijalnog posvojitelja ili prethodno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi), a da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za njihovo izdavanje.

U tom slučaju, potrebno je ispitati je li, i ako se utvrdi da jest, kako i zašto je do toga došlo i kako spriječiti da se to ponovi. Odgovornost RH je i zakonito postupanje nadležnog suda prilikom priznanja strane sudske oduke. Prilično sam sigurna da niti u izreci, a niti u obrazloženju odluke o posvojenju nije navedeno ništa što bi očito upućivalo na prijevaru, pa onda i na moguću protivnost hrvatskom javnom poretku.

Zapinje i u Hrvatskoj

Iz navedenog slijedi da je drugi problem okolnost da hrvatsko pravosuđe nije upoznato sa zabranom koju je u odnosu na međudržavna posvojenja donijela DR Kongo?

- To je drugo pitanje kojim se treba pozabaviti i hitno uspostaviti mehanizme koji bi onemogućili ponavljanje takve situacije (npr. poboljšanje međuresorne suradnje između nadležnih ministarstava, pravovremeno informiranje sudova, i sl.). Također, u situaciji kad je neka država zabranila međudržavna posvojenja, treba zatražiti informacije radi li se o apsolutnoj zabrani ili su predviđeni i izuzeci koje je moguće priznati.

U svakom slučaju, vjerujem, i nadam se, da su i potencijalni posvojitelji postupali u dobroj vjeri. O besmislenosti prozivanja zbog neposvajanja hrvatske djece najbolje bi mogli svjedočiti posvojitelji koji na to čekaju (o tome više nekom drugom prilikom), a nažalost, većina ne dočeka.

Problem očito postoji. Postojeće hrvatsko zakonodavstvo na njega zasad nema adekvatan odgovor. Stoga vjerujem da će hrvatska nadležna tijela i hrvatski zakonodavac u najkraćem mogućem roku poduzeti nužne potrebne korake.

Do tada, pustimo ih da utvrde je li propusta bilo i tko ih je napravio i suzdržimo se od prozivanja ako ono nije konstruktivno, a posebno ako ono nije stručno.

---

Odluka o jamčevini i obrani sa slobode u četvrtak

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima zatražilo je u utorak pred sudom u Zambiji da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode, o čemu će sud odlučivati u četvrtak, potvrdio je MVEP.

Četiri hrvatska para uhićena su i pritvorena početkom prosinca zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.
Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no rasprava je odgođena i zakazano je novo ročište za četvrtak.

"Doznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu", rekao je Grlić Radman novinarima. Ministar je rekao da im je pročitana optužnica i da su se izjasnili da nisu krivi. "Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode", dodao je ministar.

Zambijski sud odlučivat će o tom zahtjevu za dva dana. Grlić Radman je rekao da su hrvatski državljani "optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati" i da im se nastavlja pružati konzularna zaštita.

"MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum", rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.(Hina)

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ ‘KONGO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => SLUČAJ ‘KONGO‘ 2 0 10501 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-01-10 10:23:40 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-01-11 08:53:25 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-01-11 08:50:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 525 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= title=Splitska stručnjakinja vjeruje u nevinost Hrvata. Ima poruku za sve koji ih prozivaju zbog neposvajanja hrvatske djece [metakey] => ines medić, Pravni fakultet Split, posvojenja Kongo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24117149.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115795.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24105788.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24044117.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115794.jpg","\/images\/slike\/2023\/01\/10\/24115797.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["AFP;Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Afp","AFP","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix","Vojko Ba\u0161i\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Profesorica Ines Medi\u0107: \u2018Primarna odgovornost je na nadle\u017enim tijelima DR Kongo\u2018<\/p>","

Ines Medi\u0107, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveu\u010dili\u0161ta u Splitu<\/p>\n\n

\u00a0<\/p>","","

Kongoanska djeca osu\u0111ena su na siroma\u0161tvo - za mnoge od njih posvojenje je spasenje<\/p>","

Ines Medi\u0107: \u2018Dokumenti\u00a0za djecu izdani\u00a0su na temelju pravomo\u0107ne sudske odluke\u2018<\/p>","

Ines Medi\u0107: \u2018Problem o\u010dito postoji\u2018<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1281","hd_24117149_1920.jpg":"1920x1080","k_24117149_1280.jpg":"1280x1280","k_24117149_1024.jpg":"1024x1024","k_24117149_640.jpg":"640x640","k_24117149_480.jpg":"480x480","k_24117149_340.jpg":"340x340","k_24117149_220.jpg":"220x220","o_24117149_1280.jpg":"1280x854","o_24117149_1024.jpg":"1024x683","o_24117149_640.jpg":"640x427","o_24117149_480.jpg":"480x320","o_24117149_340.jpg":"340x226","o_24117149_220.jpg":"220x146","h_24117149_1280.jpg":"1280x854","h_24117149_1024.jpg":"1024x683","h_24117149_640.jpg":"640x427","h_24117149_480.jpg":"480x320","h_24117149_340.jpg":"340x227","h_24117149_220.jpg":"220x147","pp_24117149_1280.jpg":"1280x1628","pp_24117149_1024.jpg":"1024x1303","pp_24117149_640.jpg":"640x814","pp_24117149_480.jpg":"480x611","pp_24117149_340.jpg":"340x432","pp_24117149_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1360","hd_24115795_1920.jpg":"1920x1080","k_24115795_1280.jpg":"1280x1280","k_24115795_1024.jpg":"1024x1024","k_24115795_640.jpg":"640x640","k_24115795_480.jpg":"480x480","k_24115795_340.jpg":"340x340","k_24115795_220.jpg":"220x220","o_24115795_1280.jpg":"1280x906","o_24115795_1024.jpg":"1024x725","o_24115795_640.jpg":"640x453","o_24115795_480.jpg":"480x340","o_24115795_340.jpg":"340x240","o_24115795_220.jpg":"220x155","h_24115795_1280.jpg":"1280x854","h_24115795_1024.jpg":"1024x683","h_24115795_640.jpg":"640x427","h_24115795_480.jpg":"480x320","h_24115795_340.jpg":"340x227","h_24115795_220.jpg":"220x147","pp_24115795_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115795_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115795_640.jpg":"640x814","pp_24115795_480.jpg":"480x611","pp_24115795_340.jpg":"340x432","pp_24115795_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1024x682","hd_24105788_1920.jpg":"1920x1080","k_24105788_1280.jpg":"1280x1280","k_24105788_1024.jpg":"1024x1024","k_24105788_640.jpg":"640x640","k_24105788_480.jpg":"480x480","k_24105788_340.jpg":"340x340","k_24105788_220.jpg":"220x220","o_24105788_1280.jpg":"1280x852","o_24105788_1024.jpg":"1024x682","o_24105788_640.jpg":"640x426","o_24105788_480.jpg":"480x319","o_24105788_340.jpg":"340x226","o_24105788_220.jpg":"220x146","h_24105788_1280.jpg":"1280x854","h_24105788_1024.jpg":"1024x683","h_24105788_640.jpg":"640x427","h_24105788_480.jpg":"480x320","h_24105788_340.jpg":"340x227","h_24105788_220.jpg":"220x147","pp_24105788_1280.jpg":"1280x1628","pp_24105788_1024.jpg":"1024x1303","pp_24105788_640.jpg":"640x814","pp_24105788_480.jpg":"480x611","pp_24105788_340.jpg":"340x432","pp_24105788_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1281","hd_24044117_1920.jpg":"1920x1080","k_24044117_1280.jpg":"1280x1280","k_24044117_1024.jpg":"1024x1024","k_24044117_640.jpg":"640x640","k_24044117_480.jpg":"480x480","k_24044117_340.jpg":"340x340","k_24044117_220.jpg":"220x220","o_24044117_1280.jpg":"1280x854","o_24044117_1024.jpg":"1024x683","o_24044117_640.jpg":"640x427","o_24044117_480.jpg":"480x320","o_24044117_340.jpg":"340x226","o_24044117_220.jpg":"220x146","h_24044117_1280.jpg":"1280x854","h_24044117_1024.jpg":"1024x683","h_24044117_640.jpg":"640x427","h_24044117_480.jpg":"480x320","h_24044117_340.jpg":"340x227","h_24044117_220.jpg":"220x147","pp_24044117_1280.jpg":"1280x1628","pp_24044117_1024.jpg":"1024x1303","pp_24044117_640.jpg":"640x814","pp_24044117_480.jpg":"480x611","pp_24044117_340.jpg":"340x432","pp_24044117_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1258","hd_24115794_1920.jpg":"1920x1080","k_24115794_1280.jpg":"1280x1280","k_24115794_1024.jpg":"1024x1024","k_24115794_640.jpg":"640x640","k_24115794_480.jpg":"480x480","k_24115794_340.jpg":"340x340","k_24115794_220.jpg":"220x220","o_24115794_1280.jpg":"1280x838","o_24115794_1024.jpg":"1024x670","o_24115794_640.jpg":"640x419","o_24115794_480.jpg":"480x314","o_24115794_340.jpg":"340x222","o_24115794_220.jpg":"220x144","h_24115794_1280.jpg":"1280x854","h_24115794_1024.jpg":"1024x683","h_24115794_640.jpg":"640x427","h_24115794_480.jpg":"480x320","h_24115794_340.jpg":"340x227","h_24115794_220.jpg":"220x147","pp_24115794_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115794_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115794_640.jpg":"640x814","pp_24115794_480.jpg":"480x611","pp_24115794_340.jpg":"340x432","pp_24115794_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1457","hd_24115797_1920.jpg":"1920x1080","k_24115797_1280.jpg":"1280x1280","k_24115797_1024.jpg":"1024x1024","k_24115797_640.jpg":"640x640","k_24115797_480.jpg":"480x480","k_24115797_340.jpg":"340x340","k_24115797_220.jpg":"220x220","o_24115797_1280.jpg":"1280x971","o_24115797_1024.jpg":"1024x777","o_24115797_640.jpg":"640x485","o_24115797_480.jpg":"480x364","o_24115797_340.jpg":"340x258","o_24115797_220.jpg":"220x166","h_24115797_1280.jpg":"1280x854","h_24115797_1024.jpg":"1024x683","h_24115797_640.jpg":"640x427","h_24115797_480.jpg":"480x320","h_24115797_340.jpg":"340x227","h_24115797_220.jpg":"220x147","pp_24115797_1280.jpg":"1280x1628","pp_24115797_1024.jpg":"1024x1303","pp_24115797_640.jpg":"640x814","pp_24115797_480.jpg":"480x611","pp_24115797_340.jpg":"340x432","pp_24115797_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38365926 Threads: 7 Questions: 7095813506 Slow queries: 3299850 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608290843 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 58 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/splitska-strucnjakinja-vjeruje-u-nevinost-hrvata-ima-poruku-za-sve-koji-ih-prozivaju-zbog-neposvajanja-hrvatske-djece-1255684 [printLink] => /vijesti/hrvatska/splitska-strucnjakinja-vjeruje-u-nevinost-hrvata-ima-poruku-za-sve-koji-ih-prozivaju-zbog-neposvajanja-hrvatske-djece-1255684?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 702448 [name] => ines medić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-11 09:50:23 [main_article_id] => 0 [alias] => ines-medic [link] => /tag/ines-medic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 531169 [name] => Pravni fakultet Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-01-20 12:25:58 [main_article_id] => 0 [alias] => pravni-fakultet-split [link] => /tag/pravni-fakultet-split ) [2] => stdClass Object ( [id] => 702449 [name] => posvojenja Kongo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-01-11 09:50:23 [main_article_id] => 0 [alias] => posvojenja-kongo [link] => /tag/posvojenja-kongo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ ‘KONGO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Splitska stručnjakinja vjeruje u nevinost Hrvata. Ima poruku za sve koji ih prozivaju zbog neposvajanja hrvatske djece [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24117149.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => AFP;Cropix [mainImageDesc] =>

Profesorica Ines Medić: ‘Primarna odgovornost je na nadležnim tijelima DR Kongo‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24117149.jpg [title] => AFP;Cropix

Profesorica Ines Medić: ‘Primarna odgovornost je na nadležnim tijelima DR Kongo‘

) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115795.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ines Medić, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 

) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24105788.jpg [title] => Afp ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24044117.jpg [title] => AFP

Kongoanska djeca osuđena su na siromaštvo - za mnoge od njih posvojenje je spasenje

) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115794.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ines Medić: ‘Dokumenti za djecu izdani su na temelju pravomoćne sudske odluke‘

) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/01/10/24115797.jpg [title] => Vojko Bašić/Cropix

Ines Medić: ‘Problem očito postoji‘

) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Slučaj četiri hrvatska para, uhićenih u Zambiji gdje su čekali na djecu iz doma u DR Kongo, koju su namjeravali posvojiti, otvorio je brojna pitanja. Među njima je i je li bilo propusta hrvatskog pravosuđa.

Međudržavno posvojenje je posvojenje u kojem su posvojenik i posvojitelj(i) državljani različitih država i samo po sebi kompleksno, a pogotovo zbog činjenice da se uvijek i prvo treba voditi računa o dobrobiti djeteta.
Zbog toga je cilj ovog teksta čitateljima jednostavnije približiti tu složenu, a vrlo često životno izuzetno bremenitu problematiku. Stoga smo za proceduru međudržavnih posvojenja upitali Ines Medić, redovitu profesoricu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i pročelnicu Katedre za međunarodno privatno pravo.

Haaška konvencija

Jesu li hrvatski državljani do sada posvajali djecu iz DR Kongo i prema kojim zakonskim odredbama se provodi procedura?

- Radi se o državi čiji su državljani djeca koju su hrvatski državljani i ranije posvajali i odluke čijih sudova o posvojenju su već priznavali hrvatski sudovi. Prema nekim podacima koji su izneseni, imali smo izuzetno velik broj međudržavnih posvojenja iz DR Kongo, čak 180 slučajeva.

Međudržavno posvojenje, na razini međunarodnih ugovora, uređeno je Haaškom konvencijom o zaštiti djece i suradnji u vezi s međudržavnim posvojenjem. Jedno od ključnih područja jest zaštita djece, a na koju se odnosi i navedena konvencija.

---

image

Ines Medić, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 

Vojko Bašić/Cropix
---

Hrvatska je ugovornica te konvencije i hrvatski sudovi, odnosno tijela, primjenjuju njezine odredbe kad odlučuju o međunarodnom posvojenju. Nažalost, ta konvencija nije još na snazi u nizu država, i što je najvažnije, ona nije na snazi u Demokratskoj Republici Kongo, pa je njezini sudovi i tijela, za razliku od hrvatskih, kad odlučuju o posvojenju ne primjenjuju.

Kakva su pravila?

Koji uvjeti trebaju biti ispunjeni prilikom međunarodnog posvojenja koje se provodi na području Republike Hrvatske, a koje uključuje državljane države koja nije država ugovornica Haaške konvencije?

- Ako se međudržavno posvojenje provodi na području RH, onda je nadležno tijelo, centar za socijalnu skrb, dužno postupati onako kako je određeno hrvatskim propisima. Međudržavno posvojenje koje uključuje državljanina države koja nije ugovornica Haaške konvencije o posvojenju hrvatsko nadležno tijelo provodi ponajprije prema Zakonu o međunarodnom privatnom pravu (dalje: ZMPP), odredbama Obiteljskog zakona te pripadajućih podzakonskih akata.

To su: Pravilnik o elementima koji se odnose na podobnost za posvojenje, sadržaju stručnog mišljenja o podobnosti i prikladnosti za posvojenje, metodama utvrđivanja podobnosti i prikladnosti, sadržaju izvješća o djetetu, vođenju registra o potencijalnim posvojiteljima te načinu vođenja registra o posvojenjima i Pravilnik o uvjetima koje moraju ispunjavati organizacije civilnog društva za provođenje programa stručne pripreme za posvojenje, obveznom sadržaju i načinu provedbe programa stručne pripreme potencijalnih posvojitelja te uvjetima stručne osposobljenosti radnika kao i načinu vođenja dokumentacije u svezi s provedbom stručne pripreme potencijalnih posvojitelja.

---

image
Afp
---

Ti propisi, moram naglasiti, međudržavno posvojenje na području Republike Hrvatske uređuju iscrpno i konzistentno i, što je vrlo važno, predviđaju mehanizme kontrole. Nadalje, hrvatsko nadležno tijelo prilikom odlučivanja o međudržavnom posvojenju mora uzeti u obzir i odredbe hrvatskog prava (dakle, hrvatskog Obiteljskog zakona i pripadajućih pravilnika) i odredbe prava države čiji je državljanin posvojenik.

‘Presuđena stvar’

Koliko je situacija drukčija kada se međudržavno posvojenje provodi na području druge države, koja nije država ugovornica Haaške konvencije o posvojenju?

- Međudržavno posvojenje koje provodi neka druga država koja nije ugovornica Haaške konvencije o posvojenju provodi se na temelju odredaba propisa o međunarodnom privatnom pravu te države. To znači da isključivo o tim odredbama ovisi koje će pravo ili prava nadležno strano tijelo primijeniti odnosno mora li ono voditi računa o propisima neke druge, njemu strane države kad ocjenjuje jesu li ispunjene pretpostavke za valjanost zasnivanja posvojenja.

Primijenjeno na slučajeve nedavnog posvajanja djece iz DR Konga, jesu li sudovi DR Kongo prilikom zasnivanja posvojenja bili dužni voditi računa o odredbama hrvatskog prava ili ne, ovisi isključivo o odredbama međunarodnog privatnog prava DR Kongo. Dakle, ako odredbama prava DR Kongo nije propisana obveza zajedničke (kumulativne) primjene kongoanskog i hrvatskog prava, onda je posvojenje u DR Kongo moguće valjano zasnovati, a da nije ispunjen uvjet iz čl. 186. st. 3. Obiteljskog zakona RH (postojanje potvrde resornog ministarstva).

Nakon što odluka stranog suda (ili drugog tijela, ako je prema pravu te države neko drugo tijelo nadležno za odlučivanje o međudržavnom posvojenju) postane pravomoćna u državi u kojoj je donesena, moguće je zatražiti njezino priznanje na području RH.

Kojim zakonima su vezani sudovi u Hrvatskoj prilikom odlučivanja o priznanju ili nepriznavanju strane sudske odluke?

- Hrvatski sud vezan je odredbama ZMPP-a koje propisuju (između ostalog) da se strana sudska odluka izjednačuje s odlukom suda RH i ima pravni učinak u RH samo ako je prizna sud RH. Slijedom navedenog, nije moguće daljnje preispitivanje strane sudske odluke jer se to pitanje smatra “presuđenom stvari” (res iudicata).

---

image

Kongoanska djeca osuđena su na siromaštvo - za mnoge od njih posvojenje je spasenje

AFP
---

Navedenim člancima propisani su i razlozi za eventualno odbijanje priznanja strane sudske odluke. Prilikom odlučivanja o priznanju ili nepriznanju strane sudske odluke, hrvatski sud je ovlašten preispitivati samo te razloge. On ne smije ispitivati niti jedan drugi razlog, niti može ocjenjivati ili svojom odlukom mijenjati sadržaj (meritum) strane sudske odluke.

Utvrđivanje prijevare

Je li potencijalna prijevara jedna od zakonom predviđenih pretpostavki za provjeravanje?

- Provjeravaju se, baš kao i u drugim državama, samo zakonom propisane pretpostavke. Prijevara nije jedna od zakonom predviđenih pretpostavki jer bi i utvrđivanje eventualne prijevare, a radi se o pravomoćnoj stranoj odluci, također podrazumijevalo ponavljanje postupka u kojem je strana odluka donesena i nepovjerenje u rad stranih sudova.

U sustavu ograničene kontrole, u kojem je sudu koji odlučuje o priznanju onemogućeno ispitivanje sadržaja strane sudske odluke, a koji se primjenjuje u RH, postojanje eventualne prijevare trebalo bi biti vidljivo iz njezine izreke i obrazloženja. Stoga, čak i kad bi hrvatski sudovi prilikom odlučivanja o priznanju strane sudske odluke morali voditi računa o tome je li oduka dobivena na prijevaran način, to bi iz same odluke, iz njezina teksta, bilo teško, ako ne i nemoguće utvrditi.

Slijedom toga, hrvatski sudovi koji su priznali strane pravomoćne odluke o međudržavnom posvojenju (donesene bez prethodnog odobrenja ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi) formalno-pravno nisu pogriješili jer to nisu niti mogli ispitivati.

Jednako tako, upravna tijela koja su dalje postupala na temelju priznate strane sudske odluke (matičar, MUP, itd.) formalno-pravno nisu pogriješila jer su dokumente za djecu izdavali na temelju pravomoćne sudske odluke. Također, prema ZMPP-u, za priznanje je nadležan bilo koji sud na području RH pa niti tu ne vidim problem.

Kongoanska odgovornost

Gdje je onda problem i gdje smo mi zakazali?

- Prvi i osnovni problem su države koje su izvan sustava Haaške konvencije o posvojenju, a nisu dovoljno učinkovite u suzbijanju koruptivnih ponašanja, ili zbog neadekvatnih propisa o zaštiti vlastitih državljana ili zbog neadekvatnih kontrolnih mehanizama.

Dakle, primarna odgovornost je na nadležnim tijelima DR Kongo, koja su trebala osigurati zakonitost postupanja svojih nadležnih tijela i učinkovitu zaštitu svojih državljana, osobito djece kao posebno ranjive skupine. DR Kongo je isključivo odgovorna za zakonitost odluka koje su njezini sudovi ili tijela donijela na njezinu teritoriju.

---

image

Ines Medić: ‘Dokumenti za djecu izdani su na temelju pravomoćne sudske odluke‘

Vojko Bašić/Cropix
---

Ono što je odgovornost RH, u dijelu koji se tiče donošenja strane sudske odluke, jest odgovornost za postupanje vlastitih nadležnih tijela, ako su bila involvirana. Konkretno, ako je nadležno tijelo DR Kongo u postupku zasnivanja posvojenja postupalo na temelju isprava koje je izdalo hrvatsko nadležno tijelo (npr. isprava o podobnosti potencijalnog posvojitelja ili prethodno odobrenje ministarstva nadležnog za poslove socijalne skrbi), a da nisu ispunjeni zakonski uvjeti za njihovo izdavanje.

U tom slučaju, potrebno je ispitati je li, i ako se utvrdi da jest, kako i zašto je do toga došlo i kako spriječiti da se to ponovi. Odgovornost RH je i zakonito postupanje nadležnog suda prilikom priznanja strane sudske oduke. Prilično sam sigurna da niti u izreci, a niti u obrazloženju odluke o posvojenju nije navedeno ništa što bi očito upućivalo na prijevaru, pa onda i na moguću protivnost hrvatskom javnom poretku.

Zapinje i u Hrvatskoj

Iz navedenog slijedi da je drugi problem okolnost da hrvatsko pravosuđe nije upoznato sa zabranom koju je u odnosu na međudržavna posvojenja donijela DR Kongo?

- To je drugo pitanje kojim se treba pozabaviti i hitno uspostaviti mehanizme koji bi onemogućili ponavljanje takve situacije (npr. poboljšanje međuresorne suradnje između nadležnih ministarstava, pravovremeno informiranje sudova, i sl.). Također, u situaciji kad je neka država zabranila međudržavna posvojenja, treba zatražiti informacije radi li se o apsolutnoj zabrani ili su predviđeni i izuzeci koje je moguće priznati.

U svakom slučaju, vjerujem, i nadam se, da su i potencijalni posvojitelji postupali u dobroj vjeri. O besmislenosti prozivanja zbog neposvajanja hrvatske djece najbolje bi mogli svjedočiti posvojitelji koji na to čekaju (o tome više nekom drugom prilikom), a nažalost, većina ne dočeka.

Problem očito postoji. Postojeće hrvatsko zakonodavstvo na njega zasad nema adekvatan odgovor. Stoga vjerujem da će hrvatska nadležna tijela i hrvatski zakonodavac u najkraćem mogućem roku poduzeti nužne potrebne korake.

Do tada, pustimo ih da utvrde je li propusta bilo i tko ih je napravio i suzdržimo se od prozivanja ako ono nije konstruktivno, a posebno ako ono nije stručno.

---

Odluka o jamčevini i obrani sa slobode u četvrtak

Osmero Hrvata osumnjičenih za trgovinu ljudima zatražilo je u utorak pred sudom u Zambiji da ih se pusti uz jamčevinu i omogući obrana sa slobode, o čemu će sud odlučivati u četvrtak, potvrdio je MVEP.

Četiri hrvatska para uhićena su i pritvorena početkom prosinca zbog sumnje u vjerodostojnost dokumenata o posvojenju četvero maloljetne djece iz DR Konga.
Pojavili su se u utorak pred sudom u zambijskom gradu Ndoli, no rasprava je odgođena i zakazano je novo ročište za četvrtak.

"Doznali smo da je ročište odgođeno za četvrtak. Počelo je s malim zakašnjenjem uz povremene stanke zbog tehničkih razloga. Svi optuženi trebali su sudjelovati u raspravi jezikom koji razumiju tako da je to malo rastegnulo raspravu", rekao je Grlić Radman novinarima. Ministar je rekao da im je pročitana optužnica i da su se izjasnili da nisu krivi. "Njihov branitelj je tražio njihovo puštanje uz jamčevinu, da se brane sa slobode", dodao je ministar.

Zambijski sud odlučivat će o tom zahtjevu za dva dana. Grlić Radman je rekao da su hrvatski državljani "optuženi za trgovanje djece u pokušaju, što treba dokazati" i da im se nastavlja pružati konzularna zaštita.

"MVEP želi da ih zambijske vlasti tretiraju u pritvoru čovječno, da se prema njima postupa humano, da im se osiguraju hrana i lijekovi i sve što je nužno, svi uvjeti koji su temeljem konvencija priznati. To je naša briga, ali mi ne možemo ulaziti u meritum", rekao je Grlić Radman i ponovno naglasio da MVEP nije sudjelovao ni u jednom postupku posvajanja kongoanske djece.

Službenik hrvatskog veleposlanstva posjetio je pritvorene Hrvate nekoliko puta. Pokušao je posjetiti i djecu koju su preuzele službe socijalne skrbi, no posjet mu je bio onemogućen.(Hina)

---

Iz dana u dan trudimo se približiti naš sadržaj vašim potrebama, Slobodna Dalmacija je tu za vas i zbog vas. Molimo vas stoga da izaberete jedan od ponuđenih odgovora i podijelite s nama mišljenje o članku koji ste upravo pročitali.

---

---

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
AFP;Cropix Vojko Bašić/Cropix Afp AFP Vojko Bašić/Cropix Vojko Bašić/Cropix
AFP;Cropix

Profesorica Ines Medić: ‘Primarna odgovornost je na nadležnim tijelima DR Kongo‘

Vojko Bašić/Cropix

Ines Medić, redovita profesorica Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu

 

Afp
AFP

Kongoanska djeca osuđena su na siromaštvo - za mnoge od njih posvojenje je spasenje

Vojko Bašić/Cropix

Ines Medić: ‘Dokumenti za djecu izdani su na temelju pravomoćne sudske odluke‘

Vojko Bašić/Cropix

Ines Medić: ‘Problem očito postoji‘

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/splitska-strucnjakinja-vjeruje-u-nevinost-hrvata-ima-poruku-za-sve-koji-ih-prozivaju-zbog-neposvajanja-hrvatske-djece-1255684 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=5eccfbdadbb7b4a56ac7c2aac9feccee2e68ee9e [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Splitska+stru%C4%8Dnjakinja+vjeruje+u+nevinost+Hrvata.+Ima+poruku+za+sve+koji+ih+prozivaju+zbog+neposvajanja+hrvatske+djece&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitska-strucnjakinja-vjeruje-u-nevinost-hrvata-ima-poruku-za-sve-koji-ih-prozivaju-zbog-neposvajanja-hrvatske-djece-1255684 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fsplitska-strucnjakinja-vjeruje-u-nevinost-hrvata-ima-poruku-za-sve-koji-ih-prozivaju-zbog-neposvajanja-hrvatske-djece-1255684 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => SLUČAJ ‘KONGO‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaSLUČAJ ‘KONGO‘

Splitska stručnjakinja vjeruje u nevinost Hrvata. Ima poruku za sve koji ih prozivaju zbog neposvajanja hrvatske djece

11. siječnja 2023. - 09:50

Slučaj četiri hrvatska para, uhićenih u Zambiji gdje su čekali na djecu iz doma u DR Kongo, koju su namjeravali posvojiti, otvorio je brojna pitanja. Među njima je i je li bilo propusta hrvatskog pravosuđa.

Međudržavno posvojenje je posvojenje u kojem su posvojenik i posvojitelj(i) državljani različitih država i samo po sebi kompleksno, a pogotovo zbog činjenice da se uvijek i prvo treba voditi računa o dobrobiti djeteta.
Zbog toga je cilj ovog teksta čitateljima jednostavnije približiti tu složenu, a vrlo često životno izuzetno bremenitu problematiku. Stoga smo za proceduru međudržavnih posvojenja upitali Ines Medić, redovitu profesoricu Pravnog fakulteta Sveučilišta u Splitu i pročelnicu Katedre za međunarodno privatno pravo.

Haaška konvencija

Jesu li hrvatski...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 14:44