StoryEditorOCM
Hrvatskaodlagalište otpada

Saborski Odbor za zaštitu okoliša: Tematska sjednica oko Jakuševca održat će se za mjesec dana

Piše hina
26. rujna 2024. - 09:58

Saborski Odbor za zaštitu okoliša i prirode dogovorio je da će tematsku sjednicu o problematici i održivim rješenjima gospodarenja otpadom na odlagalištu zagrebačkog Jakuševca, dogovorenu još u prošlom sazivu Sabora, ali nikad održanu, održati između 22. i 25. listopada. 

Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić uputila je prije ljetne stanke, 27. lipnja, novi zahtjev za sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode o problematici i održivim rješenjima gospodarenjem otpada na odlagalištu Jakuševec, koju je Odbor u prošlom sazivu prihvatio, ali do kraja mandata nije i održao. 

Tematska sjednica zatražena je u prošlom sazivu nakon nekoliko incidenata na tom odlagalištu krajem prošle godine, kada je došlo do djelomičnog urušavanja i odrona, pri čemu su tri osobe bile ozlijeđene. 

image

Nezavisna zastupnica Marija Selak Raspudić uputila je 27. lipnja  novi zahtjev za sazivanje tematske sjednice Odbora za zaštitu okoliša i prirode o problematici i održivim rješenjima gospodarenjem otpada na odlagalištu Jakuševec
 

Damjan Tadić/Cropix

"U prošlom sazivu je 18. prosinca prihvaćeno održavanje tematske sjednice, u sklopu održanih priprema članovi Odbora su usuglasili cilj sjednice, popis tijela od kojih će se tražiti očitovanje, kao i popis sudionika sjednice. Očitovanja su dostavljena i zaprimljena u siječnju i veljači", podsjetila je predsjednica Odbora Dušica Radojčić (Možemo!), nasljednica Sandre Benčić na toj funkciji u ovom novom sazivu Sabora. 

S obzirom na to da je od pristiglih očitovanja prošlo sedam mjeseci, Radojčić je na današnjoj sjednici predložila da institucijama daju rok do 17. listopada kako bi ih dopunili te da se onda tematska sjednica održi u tjednu od 22. do 25. listopada. Prijedlog je jednoglasno prihvaćen. 

Na čekanju je do sada bilo i održavanje tematske sjednice o Strategiji i Planu gospodarenja otpadom RH za razdoblje od 2023. do 2028. godine, a članovi su prihvatili prijedlog predsjednice da se u tjednu od 7. do 11. listopada održi zasebna sjednica Odbora kako bi pripremili tematsku sjednicu, nakon čega će onda dogovoriti i termin same tematske sjednice na ovu temu. 

image

Predsjednica Odbora Dušica Radojčić (Možemo!) predložila je  da se tematska sjednica održi u tjednu od 22. do 25. listopada

 

Damjan Tadić/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 11:25