StoryEditorOCM
Hrvatskatko je u pravu?

Sabina Glasovac: ‘Ministar Beroš laže‘; Beroš odgovara: ‘Pokrivenost hitnom helikopterskom pomoći u RH je optimalna‘

Piše Ivica Marković
26. svibnja 2024. - 23:38

Iako je od 30. ožujka ove godine, otkad je uspostavljena Hitna helikopterska medicinska služba (HHMS), obavljeno više od 130 intervencija diljem Lijepe naše i na taj način se pokazala opravdanom odluka o formiranju HHMS-a, Sabina Glasovac, saborska zastupnica iz redova SDP-a, u slobodnom govoru, u srijedu, u Saboru oštro je kritizirala Vilija Beroša, ministra zdravstva, i način kako je uspostavio HHMS, upozorivši kako dobar dio RH nije pokriven, a Beroša, koji tvrdi drukčije, prozvala je da laže.

"Ministar Beroš nema pravo određivati tko će imati veću, a tko manju šansu za preživljavanje od srčanog, moždanog udara ili od stradavanja u prometnoj nesreći, a upravo si je to uzeo za pravo načinom kako je uspostavio sustav Hitne helikopterske medicinske službe", poručila je SDP-ova zastupnica.

image

Sabina Glasovac

Luka Gerlanc/Cropix
 

Naglasila je kako je taj projekt pun nedostataka, nepravedan pa i protuustavan jer ne pruža svim građanima RH jednaku dostupnost zdravstvene zaštite. 

"Beroš besramno izjavljuje da ovaj program obuhvaća cijelu RH. On laže. Zna da odabrane baze za helikoptere ne pokrivaju značajan dio teritorija", poručila i navela kako su cijele Zadarska i Šibenska županija te pola Ličko-senjske ostale bez ikakve pokrivenosti jer se nalaze na puno većoj udaljenosti nego što to zahtijeva pravilo zlatnog sata. 

Također, nisu pokriveni ni najveći dio autoceste kroz Slavoniju te dobar dio Međimurja, dodala je. 

"Sve njih su Beroš i ova Vlada napravili građanima drugog reda", kazala je Glasovac.

S obzirom na ovako teške riječi i optužbe, bio je red čuti i "napadnutu" stranu te smo od ministra Beroša dobili odgovor.

– Raspored baza Helikopterske hitne medicinske službe u RH određen je na temelju kompleksnog procesa uvjetovanog potrebom uspostave HHMS operacija na teritoriju RH, kroz prethodno iskustvo pilot-projekta, provedenom studijom o uspostavi HHMS-a u RH te dodatnih analiza. Nadalje, konzultanti Europske komisije (EK) predvidjeli su, na osnovu višekriterijskih analiza i sustava bodovanja mikrolokacije te kroz iskustva drugih EU zemalja, koje imaju dugogodišnju praksu u HHMS-u, baze na lokacijama povezanim s postojećom zrakoplovnom infrastrukturom, pratećim službama i uslugama – započeo je svoj odgovor ministar Beroš.

Prema riječima resornog ministra, uz geografske čimbenike bilo je važno u obzir uzeti i još neke druge.

– Isto tako, uz geografske, bilo je važno uzeti u obzir i druge čimbenike, kao što su gustoća naseljenosti, broj turista i učestalost aktivnosti s povećanim rizikom od nesreća, meteorološki i orografski uvjeti, infrastruktura, karakteristike terena, postojeće prometnice i drugi elementi. Odluka o uspostavi četiri HHMS baze, za područje Osijeka, Zagreba, Rijeke i Splita, donesena je na temelju ispunjenih osnovnih infrastrukturnih, prostornoplanskih i ostalih preduvjeta za uspostavu istih. Lokacije baza HHMS-a određene su na temelju "matematičkog modela" prema gustoći naseljenosti, broju turista, prometnoj povezanosti te prometnog opterećenja, uključujući kritične prometne točke – naveo je u svom odgovoru Beroš.

image

Vili Beroš
 

DamirŠkomrlj/Cropix

Prema mišljenju ministra Beroša, ovakvim rasporedom postignuta je trenutna optimalna pokrivenost teritorija RH HHMS sustavom, s četiri baze iz kojih će HHMS operacije izvoditi civilni operator, uz podršku MUP-a u petoj bazi u Zračnoj luci Dubrovnik.

– Zbog specifičnoga geografskog oblika RH, pri odluci o broju HHMS baza, također se vodilo računa i o područjima u kojima cestovna povezanost omogućuje pružanje hitne medicinske pomoći u okviru zlatnog sata, cestovnim i morskim putem. Stoga, HHMS je komplementarni sustav hitne medicinske pomoći kada uslugu nije moguće ostvariti kopnenim ili pomorskim putem u roku zlatnog sata ili ako se hitna medicinska intervencija ne može pružiti na neki drugi način – istaknuo je ministar u svom odgovoru.

U cijeloj priči najvažnije je, po mišljenju ministra Beroša, da pacijenti budu na vrijeme zbrinuti.

– Nadalje, povećan broj timova zemaljskog HMS-a, brze brodice između ostalog i u Zadru i Šibeniku, dokazuju našu usmjerenost te ozbiljan pristup u povećanju sveukupne dostupnosti hitne medicinske službe kakva nikada do sada nije bila. U konačnici, važno da je pacijent zbrinut bilo zračnim, morskim ili kopnenim putem, i/ili kombinacijom tih opcija. Ključna zadaća HHMS timova je pružiti pomoć unesrećenome na mjestu događaja, stabilizirati njegovo stanje i u najkraćem vremenskom periodu prevesti pacijenta u najbližu bolničku zdravstvenu ustanovu najviše razine – zaključio je ministar Vili Beroš.

Ivica MARKOVIĆ

 

 

 

 

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 13:34