StoryEditorOCM
Hrvatska‘on je plaćenik‘

Ruski sud osudio Hrvata! Vjekoslav Prebeg dobio je 23 godina zatvora, kazna je duža nego je tužiteljstvo tražilo

Piše Vijesti SD
27. lipnja 2024. - 10:35

Ruski sud osudio je u odsutnosti hrvatskog državljanina Vjekoslava Prebega na 23 godine zatvora jer je bio, kako stoji u presudi, plaćenik i i sudjelovao u neprijateljstvima na strani Ukrajine. To je, inače, dvije godine duža kazna nego što je tražilo tamošnje državno odvjetništvo za tog bivšeg pripadnika bojne Azov, već neko vrijeme inkorporirane u ukrajinsku vojsku. Prebegu se sudilo u odsutnosti jer je, kao ruski ratni zarobljenik, razmijenjen u rujnu 2022., i prebačen u Hrvatsku, no Rusi su taj podatak prešutjeli, kazavši samo da on, kao i ostali razmijenjeni zarobljenici, nisu na području Rusije, doznaje Večernji list. 

- Vojni sud Južnog okruga donio je presudu u odsutnosti u kaznenom postupku protiv stranih plaćenika koji su se borili na strani Oružanih snaga Ukrajine, kao i protiv osobe koja je pomogla u regrutiranju drugih plaćenika. Britanski državljanin John Harding, švedski državljanin Matthias Gustavsson i hrvatski državljanin Vjekoslav Prebeg proglašeni su krivima prema članku 205.3 Kaznenog zakona Ruske Federacije (obuka u svrhu nasilnog preuzimanja vlasti), članku 278. Kaznenog zakona (nasilno preuzimanje vlasti) te 3. dio članka 359. Kaznenog zakona  (sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu) - navelo je tamošnje tužiteljstvo. Britanski državljanin Andrew Hill osuđen je prema 3. dijelu članka 359. Kaznenog zakona (sudjelovanje plaćenika u oružanom sukobu), a Dylan Healy proglašen je krivim prema 5. dijelu članka 33. čl. 1. članka 359. Kaznenog zakona (pomoć u regrutiranju plaćenika).

Tužiteljstvo je za Prebega tražilo 21 godinu zatvora, no sud je izrekao strože kazne. Prebega, kao i Gustavssona te Hardinga osudio je na 23 godine zatvora, s tim da će prvih 5 godina služiti u zatvoru, a ostatak kazne u kaznenoj koloniji s maksimalnim osiguranjem. Healy i Hill osuđeni su na 4 godine, odnosno 3 godine i 6 mjeseci zatvora, koje će služiti u popravnoj koloniji općeg režima. - Sud je utvrdio da su od veljače do svibnja 2022. Gustavsson, Prebeg i Harding, nakon što su završili potrebnu obuku, kao i Hill, sudjelovali u oružanom sukobu kao plaćenici na strani ukrajinskih oružanih snaga na području Narodne Republike Donjeck. Healy je od sredine ožujka do kraja travnja 2022. pomagao u regrutiranju plaćenika za njihovu upotrebu u oružanim sukobima - priopćilo je tužiteljstvo, a prenosi Večernji list. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. lipanj 2024 10:36