stdClass Object ( [id] => 1005559 [title] => Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: mlađi muškarac iz Zagreba bio je na utakmici u Milanu, radi u jednoj velikoj hrvatskoj tehnološkoj tvrtki [alias] => ravnatelj-rijeckog-kbc-a-uskoro-ce-se-obratiti-javnosti-u-njegovoj-bolnici-je-hospitalizirano-devet-pacijenata-koji-su-radili-u-italiji [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

16:15 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj je smješten oboljeli od koronavirusa, obratila se javnosti. Kazala je kako još nema drugih potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj, još uvijek se testiraju nalazi radnika iz Rijeke. Rezultati će biti predvečer, prenosi N1.

Kazala je kako ne može komentirati podatke o zaraženom, a što se tiče njegovog kretanja podatke su uzeli epidemiolozi i postupaju prema protokolu, trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao.

- Epidemiolozi ispituju sve moguće kontakte i mjesta gdje je bio zaraženi - istaknula je i kazala kako je protokol uobičajen, kao i kod drugih zaraza i bolesti.

Za one koji nisu imali kontakte s oboljelima ili nisu bili u rizičnim područjima nema mjesta panici, dodala je te kazala kako očekuju da većina ima blagu bolest koju će preboljeti.

15:45 - Nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa pokrenut je dodatni program zaštite u i sprečavanja širenja Covida-19 u zdravstvenim ustanovama. Kako saznajemo u KBC-u Zagreb zabranjene su do daljnjega sve posjete pacijentima, a također se odgađaju i sve operacije te pregledi koji nisu hitni.

14:25 - Neslužbeno se doznaje da mlađi muškarac koji je pozitivan na koronavirus i nalazi se u klinici "Fran Mihaljević", radi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, a u Milanu je bio na utakmici Lige prvaka Atalanta - Valencia.

Svi koji su s njim dijelili radni prostor u utorak su poslani kući i savjetovano im je da se testiraju na koronavirus. Vodstvo kompanije objavilo je da čeka daljnje upute Ministarstva zdravstva.

14:17 - Zaraženi mladić koji je boravio u Milanu od 19. do 21. veljače je, kako doznaje Dnevnik.hr, iz Zagreba, a u bolnicu se prijavio sa simptomima. 

13:55 - Putnički autobus prijevoznika FlixBus koji u Hrvatsku krenuo iz Milana prema Rijeci zaustavljen je na graničnom prijelazu Pasjak u 8 sati ujutro u sklopu mjera prevencije zbog pojave koronavirusa na našem području. Putnicima nisu rekli zbog čega su zaustavljeni i ne mogu nastaviti putovanje. Nisu im dali niti jesti niti piti.

Još uvijek ih nisu pregledali, među putnicima su i hrvatski državljani, izvijestio je N1.

13:50 - Mladić koji je pozitivan na koronavirus i smješten u klinici 'Dr. Fran Mihaljević', u Milanu je bio s djevojkom - koja nije testirana, doznaje Index.hr.

Njezin poslodavac kazao je kako djevojka danas nije na poslu. Ona, kao i ostali koju su sa zaraženim mladićem bili u kontaktu, bit će testirani.

12:40 - Potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Informaciju je potvrdio premijer Andrej Plenković nakon sjednice stožera za koronavirus. 

"Riječ je o mlađem čovjeku, bolest je blažeg tipa. On se zasad osjeća dobro", rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je u 11.50 sati stigla prva potvrda koronavirusa u Hrvatskoj.

- Riječ je o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu, i pokazuje blaže znakove bolesti. Nadamo se da će tako i ostati. Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat ćemo karantenu, rekao je.

"Ovime podižemo stupanj obrane i mjere, koncentriramo se na kontakte koje je ostvario i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrozu, bolest je slična običnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripe. Zdravstveni sustav je spreman i radit ćemo na sigurnosti zdravlja nacije", rekao je ministar Beroš i još jednom ponovio kako su detektirali sve moguće kontakte zaraženog pacijenta te će prema njima postupati, prenosi N1.

Za najbliže kontakte organizirat će karantenu. 

"Nadam se da ćemo na ugrozu reagirati poput Njemačke ili Francuske u kojima su epidemiju uspjeli staviti pod kontrolu, no nije moguće izbjeći sve druge scenarije. Ne ovisi sve samo o nama, već i o virusu, no predvidjeti smo sve moguće scenarije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je o lokacijama za karantenu već odlučeno, no za sad nema potrebe iznositi te podatke u javnost.

Beroš je također izvijestio da rezultati testiranja devet radnika koji su nedavno pristigli iz Italije u ovom trenutku još uvijek nisu gotovi.

Nacionalni stožer počinje svoj rad, rekao je potom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja N1.

"Kako se širio koronavirus, Hrvatska je digla razinu pripravnosti, kadrovski smo popunili cijeli stožer, riječ je o iskusnim ljudima, i očekujem od njih maksimalan angažman. Poruka hrvatskoj javnosti je da su  sve službe su maksimalno angažirane", rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se Nacionalni stožer Civilne zaštite, na čijem je čelu ministar Davor Božinović, sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti, te da je odlučeno da ministar Božinović sazove čelnike županijskih stožera civilne zaštite. Sastanak će biti sazvan sutra kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti prevencije. 

12:30 - Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Jutarnjeg lista, uskoro bi mogao biti potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Jedan analizirani uzorak bio je pozitivan.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak uoči sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u Banskim dvorima da u Hrvatskoj zasad ni jedan pacijent nije pozitivan na koronavirus, no Hrvatska je spremna ako se bolest kod nas pojavi i tijekom današnjeg dana. 

Beroš je novinarima pred Banskim dvorima rekao kako se poduzimaju sve potrebne mjere te da je Hrvatska spremna za koronavirus, koji se može pojaviti već i tijekom današnjeg dana.

Koronavirus je poput teže gripe

"Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice jer preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. To je poput teže gripe", ustvrdio je ministar.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima.

---

---

Butković: Uskoro upute kruzerskim lukama zbog koronavirusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

"Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi", izjavio je Butković u Zadru.

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POTVRĐEN COVID-19 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [extra_fields_search] => POTVRĐEN COVID-19 1 1 1 1 1 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2020-02-25 11:17:14 [created_by] => 3144 [created_by_alias] => Hina, PSD, JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2020-02-25 16:11:18 [modified_by] => 3144 [publish_up] => 2020-02-25 15:15:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 28445 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2020\/02\/25\/12976464.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Goran Mehkek\/Arhiv\/HANZA MEDIA"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":[""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","k_12976464_1280.jpg":"1280x1280","k_12976464_1024.jpg":"1024x1024","k_12976464_640.jpg":"640x640","k_12976464_480.jpg":"480x480","k_12976464_340.jpg":"340x340","k_12976464_220.jpg":"220x220","o_12976464_1280.jpg":"1280x853","o_12976464_1024.jpg":"1024x682","o_12976464_640.jpg":"640x426","o_12976464_480.jpg":"480x320","o_12976464_340.jpg":"340x226","o_12976464_220.jpg":"220x146","h_12976464_1280.jpg":"1280x854","h_12976464_1024.jpg":"1024x683","h_12976464_640.jpg":"640x427","h_12976464_480.jpg":"480x320","h_12976464_340.jpg":"340x227","h_12976464_220.jpg":"220x147","pp_12976464_1280.jpg":"1006x1280","pp_12976464_1024.jpg":"805x1024","pp_12976464_640.jpg":"503x640","pp_12976464_480.jpg":"377x480","pp_12976464_340.jpg":"267x340","pp_12976464_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38817018 Threads: 4 Questions: 7127427438 Slow queries: 3311473 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609106881 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 56 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ravnatelj-rijeckog-kbc-a-uskoro-ce-se-obratiti-javnosti-u-njegovoj-bolnici-je-hospitalizirano-devet-pacijenata-koji-su-radili-u-italiji-1005559 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ravnatelj-rijeckog-kbc-a-uskoro-ce-se-obratiti-javnosti-u-njegovoj-bolnici-je-hospitalizirano-devet-pacijenata-koji-su-radili-u-italiji-1005559?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 605696 [name] => koronavirus [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-04-08 15:39:03 [main_article_id] => 0 [alias] => koronavirus [link] => /tag/koronavirus ) [1] => stdClass Object ( [id] => 284541 [name] => italija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => italija [link] => /tag/italija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 292692 [name] => Rijeka [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => rijeka [link] => /tag/rijeka ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POTVRĐEN COVID-19 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: mlađi muškarac iz Zagreba bio je na utakmici u Milanu, radi u jednoj velikoj hrvatskoj tehnološkoj tvrtki [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3144 [name] => Josip Dronjić [username] => josip-dronji [email] => josip-dronji@sd.hr [password] => $2y$10$qthGrE02ziGRt0i68bove.c49ZLvNbE5v66xRzoGo7kgBjeE7ltT. [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/josip-dronjic-3144 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1662 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/576f8e32cd8eb503f11bc1c85f6139f2?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/12976464.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2020/02/25/12976464.jpg [title] => Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

16:15 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj je smješten oboljeli od koronavirusa, obratila se javnosti. Kazala je kako još nema drugih potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj, još uvijek se testiraju nalazi radnika iz Rijeke. Rezultati će biti predvečer, prenosi N1.

Kazala je kako ne može komentirati podatke o zaraženom, a što se tiče njegovog kretanja podatke su uzeli epidemiolozi i postupaju prema protokolu, trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao.

- Epidemiolozi ispituju sve moguće kontakte i mjesta gdje je bio zaraženi - istaknula je i kazala kako je protokol uobičajen, kao i kod drugih zaraza i bolesti.

Za one koji nisu imali kontakte s oboljelima ili nisu bili u rizičnim područjima nema mjesta panici, dodala je te kazala kako očekuju da većina ima blagu bolest koju će preboljeti.

15:45 - Nakon što je u Hrvatskoj potvrđen prvi slučaj koronavirusa pokrenut je dodatni program zaštite u i sprečavanja širenja Covida-19 u zdravstvenim ustanovama. Kako saznajemo u KBC-u Zagreb zabranjene su do daljnjega sve posjete pacijentima, a također se odgađaju i sve operacije te pregledi koji nisu hitni.

14:25 - Neslužbeno se doznaje da mlađi muškarac koji je pozitivan na koronavirus i nalazi se u klinici "Fran Mihaljević", radi u tvrtki Ericsson Nikola Tesla, a u Milanu je bio na utakmici Lige prvaka Atalanta - Valencia.

Svi koji su s njim dijelili radni prostor u utorak su poslani kući i savjetovano im je da se testiraju na koronavirus. Vodstvo kompanije objavilo je da čeka daljnje upute Ministarstva zdravstva.

14:17 - Zaraženi mladić koji je boravio u Milanu od 19. do 21. veljače je, kako doznaje Dnevnik.hr, iz Zagreba, a u bolnicu se prijavio sa simptomima. 

13:55 - Putnički autobus prijevoznika FlixBus koji u Hrvatsku krenuo iz Milana prema Rijeci zaustavljen je na graničnom prijelazu Pasjak u 8 sati ujutro u sklopu mjera prevencije zbog pojave koronavirusa na našem području. Putnicima nisu rekli zbog čega su zaustavljeni i ne mogu nastaviti putovanje. Nisu im dali niti jesti niti piti.

Još uvijek ih nisu pregledali, među putnicima su i hrvatski državljani, izvijestio je N1.

13:50 - Mladić koji je pozitivan na koronavirus i smješten u klinici 'Dr. Fran Mihaljević', u Milanu je bio s djevojkom - koja nije testirana, doznaje Index.hr.

Njezin poslodavac kazao je kako djevojka danas nije na poslu. Ona, kao i ostali koju su sa zaraženim mladićem bili u kontaktu, bit će testirani.

12:40 - Potvrđen je jedan slučaj zaraze koronavirusom u Hrvatskoj. Riječ je o mlađem čovjeku, nalazi se u Klinici za infektivne bolesti u Zagrebu. Informaciju je potvrdio premijer Andrej Plenković nakon sjednice stožera za koronavirus. 

"Riječ je o mlađem čovjeku, bolest je blažeg tipa. On se zasad osjeća dobro", rekao je Plenković.

Ministar Vili Beroš izvijestio je da je u 11.50 sati stigla prva potvrda koronavirusa u Hrvatskoj.

- Riječ je o mlađem pacijentu koji je između 19. i 21. veljače bio u Milanu, i pokazuje blaže znakove bolesti. Nadamo se da će tako i ostati. Za sve ljude koji su bili u neposrednom kontaktu s pacijentom organizirat ćemo karantenu, rekao je.

"Ovime podižemo stupanj obrane i mjere, koncentriramo se na kontakte koje je ostvario i postupamo na adekvatan način. Ulazimo u fazu višeg nivoa odgovora na ugrozu, bolest je slična običnoj gripi i ne očekuju se veće komplikacije od onih koje su prilikom infekcije gripe. Zdravstveni sustav je spreman i radit ćemo na sigurnosti zdravlja nacije", rekao je ministar Beroš i još jednom ponovio kako su detektirali sve moguće kontakte zaraženog pacijenta te će prema njima postupati, prenosi N1.

Za najbliže kontakte organizirat će karantenu. 

"Nadam se da ćemo na ugrozu reagirati poput Njemačke ili Francuske u kojima su epidemiju uspjeli staviti pod kontrolu, no nije moguće izbjeći sve druge scenarije. Ne ovisi sve samo o nama, već i o virusu, no predvidjeti smo sve moguće scenarije", rekao je ministar zdravstva Vili Beroš i dodao kako je o lokacijama za karantenu već odlučeno, no za sad nema potrebe iznositi te podatke u javnost.

Beroš je također izvijestio da rezultati testiranja devet radnika koji su nedavno pristigli iz Italije u ovom trenutku još uvijek nisu gotovi.

Nacionalni stožer počinje svoj rad, rekao je potom ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, javlja N1.

"Kako se širio koronavirus, Hrvatska je digla razinu pripravnosti, kadrovski smo popunili cijeli stožer, riječ je o iskusnim ljudima, i očekujem od njih maksimalan angažman. Poruka hrvatskoj javnosti je da su  sve službe su maksimalno angažirane", rekao je premijer Andrej Plenković.

Premijer Andrej Plenković najavio je da će se Nacionalni stožer Civilne zaštite, na čijem je čelu ministar Davor Božinović, sastajati koliko bude potrebno kako bi koordinirao sve aktivnosti, te da je odlučeno da ministar Božinović sazove čelnike županijskih stožera civilne zaštite. Sastanak će biti sazvan sutra kako bi se i oni maksimalno uključili u sve aktivnosti prevencije. 

12:30 - Prema neslužbenim informacijama koje je objavio Jutarnjeg lista, uskoro bi mogao biti potvrđen prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj. Jedan analizirani uzorak bio je pozitivan.

Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u utorak uoči sastanka Nacionalnog stožera za civilnu zaštitu u Banskim dvorima da u Hrvatskoj zasad ni jedan pacijent nije pozitivan na koronavirus, no Hrvatska je spremna ako se bolest kod nas pojavi i tijekom današnjeg dana. 

Beroš je novinarima pred Banskim dvorima rekao kako se poduzimaju sve potrebne mjere te da je Hrvatska spremna za koronavirus, koji se može pojaviti već i tijekom današnjeg dana.

Koronavirus je poput teže gripe

"Nema panike, to je bolest koja u najvećem broju slučajeva ne ostavlja teže posljedice jer preko 80 posto bolesnika ima blaži oblik. To je poput teže gripe", ustvrdio je ministar.

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević" Alemka Markotić kazala je da se koronavirus širi poput gripe, pa su pod pojačanim rizikom stariji i osobe s kroničnim bolestima.

---

---

Butković: Uskoro upute kruzerskim lukama zbog koronavirusa

Ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković u utorak je u Zadru rekao da će u kruzerske luke biti upućene posebne upute vezano uz situaciju s koronavirusom, a da su vozači kamiona koji prometuju prema Italiji preporuke već dobili.

"Stožer (civilne zaštite) je oformljen na razini Vlade i vozači kamiona koji prometuju prema Italiji već su dobili preporuke. Kod nas još uvijek nema opasnosti od ugroze, jer su sva testiranja bila negativna. Situacija na terenu će se možda i mijenjati, za sada je sve pod kontrolom. Što se tiče kruzerskih luka, još nema posebnih uputa, ali će im biti upućene. Kada prvi brod dođe u Gaženicu, lučke uprave dobit će određene mjere koje će provoditi", izjavio je Butković u Zadru.

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Goran Mehkek/Arhiv/HANZA MEDIA
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ravnatelj-rijeckog-kbc-a-uskoro-ce-se-obratiti-javnosti-u-njegovoj-bolnici-je-hospitalizirano-devet-pacijenata-koji-su-radili-u-italiji-1005559 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=34f3c1f0011de92345460fdbfbc995e384c2453d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Prvi+slu%C4%8Daj+koronavirusa+u+Hrvatskoj%3A+mla%C4%91i+mu%C5%A1karac+iz+Zagreba+bio+je+na+utakmici+u+Milanu%2C+radi+u+jednoj+velikoj+hrvatskoj+tehnolo%C5%A1koj+tvrtki&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fravnatelj-rijeckog-kbc-a-uskoro-ce-se-obratiti-javnosti-u-njegovoj-bolnici-je-hospitalizirano-devet-pacijenata-koji-su-radili-u-italiji-1005559 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fravnatelj-rijeckog-kbc-a-uskoro-ce-se-obratiti-javnosti-u-njegovoj-bolnici-je-hospitalizirano-devet-pacijenata-koji-su-radili-u-italiji-1005559 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => POTVRĐEN COVID-19 [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [3] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [4] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [5] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [7] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [8] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [9] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [10] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [11] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [12] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [13] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [14] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPOTVRĐEN COVID-19

Prvi slučaj koronavirusa u Hrvatskoj: mlađi muškarac iz Zagreba bio je na utakmici u Milanu, radi u jednoj velikoj hrvatskoj tehnološkoj tvrtki

Piše Hina, PSD, JL
25. veljače 2020. - 16:15

16:15 - Alemka Markotić, ravnateljica Klinike za infektivne bolesti dr. Fran Mihaljević, u kojoj je smješten oboljeli od koronavirusa, obratila se javnosti. Kazala je kako još nema drugih potvrđenih slučajeva u Hrvatskoj, još uvijek se testiraju nalazi radnika iz Rijeke. Rezultati će biti predvečer, prenosi N1.

Kazala je kako ne može komentirati podatke o zaraženom, a što se tiče njegovog kretanja podatke su uzeli epidemiolozi i postupaju prema protokolu, trenutno identificiraju s kim je zaraženi kontaktirao.

- Epidemiolozi ispituju sve moguće kontakte i mjesta gdje je bio zaraženi - istaknula je i kazala kako je protokol uobičajen, kao i kod drugih zaraza i bolesti.

Za one koji nisu imali kontakte s oboljelima ili nisu bili u rizičnim područjima nema mjesta panici,...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
19. svibanj 2024 20:02