StoryEditor
HrvatskaKBC zagreb

Ravnatelj ‘Rebra‘ otkrio kako je korona ušla na hematologiju: Nismo otkrili nultog pacijenta, virus je sigurno stigao izvana

Piše PSD.
28. siječnja 2021. - 09:20

Koliko je teško - uza sve napore - sačuvati najranjiviji dio zdravstvenoga sustava - pokazuje i najnovija vijest s Rebra. Koronavirusom su zaraženi teško oboljeli pacijenti hematologije u KBC-u Zagreb. Od 15 zaraženih pacijenata, troje je nažalost preminulo. Potvrđeno je i da su neki djelatnici zaraženi koronavirusom.

Kako je došlo do prodora korone na Rebro u HTV-ovom Studiju 4 govorio je Ante Ćorušić, ravnatelj Kliničkog bolničkog centra Zagreb.

- Nije da to nismo očekivali i nije da se nismo pripremili za tu varijantu jer je bolest nepredvidiva i virus se brzo širi, a i bolnice su svugdje u svijetu na neki način postale i centri za širenje zaraze. Ali radi se o specifičnom odjelu na kojem se nalaze imunokompromitirani teški, kronični bolesnici.

Sigurno je da je virus ušao izvana ili putem pacijenta ili nekog od djelatnika, vjerojatnost je 50:50 jer epidemiolozi nisu uspjeli utvrditi nultog pacijenta. Svi pacijenti koji su na odjel hematologije pri prijemu su bili negativni, ali je nakon nekoliko dana njih 15 postalo pozitivno.

I tada smo se odlučili za selekcioniranje pacijenata pa je sedmero prebačeno na covid odjel KBC-a Zagreb, dvoje pacijenata su otpušteno kući u samoizolaciju. Nažalost tri su pacijentice preminule ali se kod njih očekivao loš ishod i prije nego što su zaražene koronavirusom. Jedan pacijent je premješten u OB Pula, rekao je Ćorušić. 

Objasnio je i kako je moguće da je PCR test prilikom prijema bio negativan, a za nekoliko dana pozitivan.

- Radi se o periodu inkubacije od par dana kada domaćin u sebi ima koronavirus, ali nema vanjske manifestacije. Mi imamo trijažne punktove i kontrola je vrlo stroga od početka pandemije, ali nema klinike koje se Covid-19 nije dotaknuo, tako je svuda u svijetu, rekao je.

Kaže da se zdravstveni djelatnici testiraju po potrebi, odnosno kada je djelatnik bio u kontaktu s nekom pozitivnom osobom.

- Mi trenutačno što pozitivnih, što u samoizolaciji imamo 31 djelatnika. Za usporedbu, prije 6 tjedana ta je brojka bila 8 puta veća, otkriva Čorušić.

Otkriva kako je odaziv na cijepljenje zdravstvenih radnika u početku bio iznenađujuće nizak, posebno kod medicinskih sestara.

- Sada je to bolje, imali smo i kampanju usmjerenu na negativistički nastrojene djelatnike. Idemo od odjela do odjela. Imali smo odjele na kojima je odaziv liječnika bio 100 posto a sestara samo 40 posto. Ali popravili smo to, idemo dalje, kaže Čorušić dodavši kako ne zna točan razlog za takav negativan stav nekih zdravstvenih djelatnika.

- Danas su ljudi stalno na društvenim mrežama na kojima se svašta objavljuje. Dio zdravstvenih djelatnika je pokazivao skepsu prema cijepljenju, dio je još pokazuje, što mi nije normalno, ali to je tako, mi to ne možemo promijeniti. Svi oni koji su se željeli cijepiti su procijepljeni u prvoj dozi, docjepljivanje drugom dozom započela je u ponedjeljak, rekao je.

Kaže kako u KBC Zagreb nije bilo nikakvih zabrane za zdravstvene djelatnike, ali su im izdali preporuke o odgovornom ponašanju i u slobodno vrijeme. Vjeruje da se oni toga i pridržavaju.

- KBC Zagreb ima blizu 6 tisuća djelatnika, zdravstvenih i nezdravstvenih i oko 900 njih je već preboljelo Covid-19, kaže Ćorušić za HTV dodavši da se on cijepio i nije imao nikakve komplikacije nakon toga.

item - id = 1073833
related id = 0 -> 1121569
related id = 1 -> 1121298
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
18. rujan 2021 15:37