StoryEditorOCM
HrvatskaGlasna i ironična

Purgerica koja je Tomaševiću poručila ‘nabijem vas‘, kandidirat će se za gradonačelnicu: ‘Projekt sam svojih roditelja‘

Piše Marko Špoljar/JL
10. rujna 2024. - 17:28

Purgerica. Vodenjak. Ekonomistica. Glasna i ironična. Pravedna i donekle liberalna. Nezavisna - tako se na X-u (bivši Twitter) najširoj javnosti predstavlja Dina Vasić, nezavisna zastupnica u Gradskoj skupštini, koja je nedavno najavila kandidaturu za gradonačelnicu Zagreba na lokalnim izborima koji će se održati u svibnju iduće godine - piše Marko Špoljar za Jutarnji list.

Ovako je, pak, predstavljaju njezini poslodavci sa Zagrebačke škole ekonomije i menadžmenta (ZŠEM): "Viši je predavač na Katedri za financije i računovodstvo na ZŠEM-u, predaje Poslovne financije, Obiteljske financije, Međunarodne financije te Spajanja i preuzimanja. Kao vanjski predavač sudjeluje u Master in Management programu na Luxembourg School of Business. Kao gost predavač posjećuje i Cologne Business School te Hamburg School of Business Administration u Njemačkoj te je sudjelovala u nekoliko edukacijskih panela tijekom 2016. i 2017. godine na GESIS institutu u Kölnu. Od 2015. godine volontira kao akademski mentor natjecateljskih timova u CFA institutu u okviru CFA Research Challenge projekta te kao pridruženi član i član uredničkog odbora u Hrvatskom diplomatskom klubu...".

Da vas ne zamaramo dalje cifrastim i (pre)opširnim biografskim podacima, najbolje da 39-godišnjoj Tomaševićevoj izazivačici pružimo priliku da se sama predstavi svojim sugrađanima koje od svibnja 2025. planira voditi u bolje sutra.

Naime, bez obzira na to što se Dina Vasić na prošlim izborima uz SDP-ova gradonačelničkog kandidata Joška Klisovića natjecala za dogradonačelnicu, u fokusu političke i šire javnosti našla se tek nakon najave gradonačelničke kandidature.

image

Dina Vasić

Ronald Goršić /cropix/

- Rođena sam i odrasla u Zagrebu. Roditelji su mi Zagrepčani, naša obitelj već generacijama sudjeluje u stvaranju ovog grada. Mogu reći da sam zapravo slučajnošću došla u politiku jer mi se to predstavilo kao vrlo interesantan izazov 2021. godine. Nikada nisam bila članica niti jedne političke stranke. Ni SDP-a na čijoj sam listi bila kada sam se uz Joška Klisovića kandidirala za dogradonačelnicu Zagreba. Već sam u toj kampanji isticala da u političku utrku ulazim kako bi se postavili temelji za potpuno transparentno poslovanja Grada, koji tada, naravno, nisu postojali. Nažalost, ni do dana današnjeg u Gradu Zagrebu nisu implementirani svi mehanizmi za transparentno poslovanje. Željela sam da budu otvoreni ama baš svi - i izlazni i ulazni - računi Grada te da se formira gradska riznica. To je bila jedna od mojih prvih inicijativa koja je prihvaćena u prosincu 2021., ali do danas nije implementirana. Iduća inicijativa bila je da se uvede katalog sve gradske imovine, da građani i poduzetnici znaju koji su prostori slobodni za najam i u kojem su stanju... Ni to Tomaševićeva gradska uprava nije učinila. A to su bile stvari zbog kojih sam ja ušla u cijelu priču - kaže Vasić.

"Puknuo mi je film"

Nesuđena dogradonačelnica sa SDP-om i koalicijskim partnerima iz platforme Možemo! razišla se nakon samo godinu dana, u jesen 2022., kada je kolegi Ivanu Pandžiću iz 24 sata rekla da iz vladajuće koalicije i SDP-ova Kluba zastupnika izlazi jer joj se gade kolege koji jedni drugima rade o glavi.

- Ja sam relativno mlada političarka. Iako mi se politika gadila, pokušala sam pošteno raditi svoj posao i donijeti promjene. Ali, ovo što se sada događa zaista mi se gadi i ne mogu biti dio kluba u kojem ljudi jedni drugima podmeću noge. Ne mogu podnijeti da se preko medija međusobno zafrkava, a grad ima ozbiljnih problema, zadužuje se 1,8 milijardi kuna, cijevi pucaju, nalazimo se u ozbiljnoj energetskoj krizi. Ne želim stati ni na jednu stranu u sukobu, ali ovo što se događa je prestrašno - rekla je tada Vasić.

Njezinu razlazu sa SDP-om prethodio je i ispad Teodora Celakoskog, zastupnika u Skupštini i jednog od glavnih ideologa platforme Možemo!, koji ju je na samoj sjednici Skupštine opsovao.

Ako su kolege precizno zabilježili, Celakoski joj je navodno dobacio da se goni u tri pm.

- Osim već spomenutog nepoštovanja moje inicijative da se u rad gradske uprave uvedu svi mehanizmi potrebni kako bi se zajamčila maksimalna transparentnost u poslovanju Grada, mojem odlasku iz SDP-ova Kluba zastupnika prethodio je i grub napad koalicijskog partnera i potpredsjednika Gradske skupštine Teodora Celakoskog koji se poslije medijski prao da ružne riječi nije uputio meni, nego nekom drugom. SDP tada nije stao iza mene niti jednom riječju, što sam ja iščitala da kao nečlanica stranke više nemam nikakvu podršku od SDP-a i da me u Skupštini vide samo kao podizačicu ruku. Ništa se nije radilo po pitanju gradskih projekata, SDP-ovci su gradonačelniku Tomaševiću i platformi Možemo! služili samo kao podizači ruku. Tada mi je puknuo film, rekla sam da ja u tome više neću sudjelovati - kaže Vasić.

Tomaševiću poručila: "Nabijem vas!"

Otad kandidatkinja za buduću gradonačelnicu djeluje kao nezavisna i prema aktualnom gradonačelniku Tomislavu Tomaševiću iznimno kritična zastupnica. Osim što ga optužuje da je nesposoban voditi grad, pogotovo grad veličine Zagreba, Tomaševića optužuje da gradski novac šakom i kapom dijeli pojedincima i udrugama koje sudjeluju u radu platforme Možemo! ili su s njom blisko povezani.

- Multimedijalni institut Zagreb - Teo Celakoski, 62.500 eura; udruga Blank Zagreb - Dario Juričan, 30 tisuća eura; Savez udruga Klubtura Zagreb - Miljenka Buljević Tomislav Domes, 16 tisuća eura; Kulturtreger - Miljenka Buljević, predsjednica Vijeća gradskih četvrti, 62 tisuće eura; Kontejner biro - Tereza Teklić, Vijeće mjesnog odbora Donja Kustošija... To su samo neke od uplata udrugama čiji su članovi i članovi platforme Možemo!. Kako Zagrepčani profitiraju od toga što se enorman novac dodjeljuje članovima koji su povezani s Možemo!? - rafalno je pucala s govornice na posljednjoj sjednici Gradske skupštine.

Gradonačelnik Tomašević joj je poručio da je previše fiksirana na Celakoskog i da ga kleveta.

- Celakoski nije ni član te udruge, a vi govorite da je to njegova udruga. To je kleveta - poručio joj je.

Usred tog okršaja pala je navodno i jedna preteška riječ.

- Jeste li vi to meni rekli - nabijem vas? To je način vaše komunikacije - rekao joj je gradonačelnik.

Tomaševićeva izazivačica u razgovoru za Jutarnji list tvrdi da je u utrku za gradonačelnicu odlučila ući, između ostalog, i kako bi se Grad prestao baviti ideologijom te počeo rješavati komunalne probleme.

- Mi moramo znati da je zagrebačka politika komunalna priča i tu ideologiji ne treba biti mjesta u mjeri koju je uveo Možemo!. Oni su ideološki podijelili grad, a trebaju se baviti komunalnim problemima. Zagrebački problemi su komunalni, a ne ideološki. I to je još jedna stvar zbog koje smatram da moje uključenje u politiku ima smisla. Umjesto tjeranja ideoloških principa, ja ću rješavati komunalne. Dakle, stvarne probleme Zagrepčana - izjavila je Vasić.

"Morala sam guglati Klisovića"

Kako sebe opisuje kao ideološki neostrašćenu liberalku, SDP-ova predsjednika Gradske skupštine Joška Klisovića pitali smo kako je uopće došlo do toga da njegova barem nominalno socijaldemokratska stranka za dogradonačelnicu kandidira čistokrvnu liberalku - i kako je do te suradnje uopće došlo.

- Tražio sam nekoga upućenog u javne financije i želio sam da to bude žena kako bih imao muško-žensku ravnotežu u vrhu gradske administracije. Razgovarao sam s nekoliko osoba prije nje, a u tom traženju svoje dogradonačelničke kandidatkinje došao i do Dine Vasić koja je tada bila mlada magistrica ekonomije na ZŠEM-u. Odlučio sam krenuti s njom, svjestan da nema nikakvog političkog iskustva, jer mi je najvažnije bilo da imam nekoga tko će srediti gradske financije. Tada je to bila glavna stvar koju je trebalo hitno srediti. A ime osoba koje su mi nju preporučile ne bih vam otkrio - rekao nam je Klisović.

Dina Vasić kaže kako ni ona ne zna tko ju je doista preporučio SDP-u, ali kako je to vjerojatno netko od starijih kolega ekonomista.

Kada ju je Klisović prvi put nazvao, morala je, kaže, guglati njegovo ime jer nije imala pojma tko je on.

- Prvo sam mu rekla da me ne zanima nikakva politika i da imam svoga posla preko glave. Nakon što me opet nazvao, konzultirala sam se s pokojnom mamom i na koncu sam mu rekla da možemo popiti kavu. Tako je počela suradnja, a tko me preporučio, ne znam. Vjerojatno netko iz struke - kaže Vasić.

image

Dina Vasić i Renato Petek

Tomislav Krišto/cropix/

"Ja sam projekt svojih roditelja"

Svim sadašnjim, a pogotovo budućim hejterima unaprijed poručuje da se ne trebaju niti truditi pokušati je prikazati kao nečiji projekt - piše Jutarnji list.

- Nitko ne stoji iza mene, nema tu nikakve duboke države, nema tu ni HDZ-a ni drugih velikih stranaka. Diže mi se kosa na glavi kad čujem "Čiji je ona projekt?". Reći ću vam sada čija sam: ja sam projekt svojih roditelja koji su utrošili toliko vremena, novca i strpljenja da bih se izgradila kao osoba. A što se podrške tiče, očekujem snažnu potporu poduzetnika i obrtnika. Ponosna sam što već sada mogu reći da mnogi zagrebački obrtnici podupiru moju kandidaturu. To mi je posebno drago i zato što je moj otac obrtnik još od 1976. godine i zato što sam rođena i odrasla u ovog gradu. Moja će kampanja biti potpuno transparentna, a najkasnije do kraja prosinca javnosti ću predstaviti sve svoje ciljeve, ideje i programe te ljude s kojima ih planiram realizirati - istaknula je za Jutarnji list zastupnica Dina Vasić.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
16. rujan 2024 23:55