StoryEditorOCM
Hrvatskanovi pravilnik

Priprema li Vlada porez za male maslinare? Evo što ih ove godine očekuje kada dovezu masline u uljaru: ‘Čisti paradoks!‘

22. kolovoza 2023. - 08:13
Što se to ove godine promijenilo za Antu ili Matu koji u dalmatinskim škrapama i dočićima uzgaja masline, bilo da ih je deset, dvadeset ili trideset komada razbacanih na više lokacija?Nikša Stipaničev/Cropix

Maslinari koji obrađuju više od dvadeset stabala maslina i do sada nisu bili nigdje evidentirani, jer su proizvodili za vlastite potrebe i nisu primali poticaje, moraju svoje maslinike upisati u upisnik maslina.

Sve njih (a kojih nije zanemariv broj po Dalmaciji) papiri će dočekati na ulazu u uljare i bez tih evidencija oni neće moći svoje masline dati na preradu. Propisao je to novi Pravilnik o upisniku maslinika objavljen u Narodnim novinama, a koji je stupio na snagu prvog dana kolovoza.

Nova obveza uljare je da prilikom prerade maslina upisuju i evidentiraju proizvođača i količinu ulja. Protiv ove odredbe su se pobunili mali maslinari i hobisti, ali nisu uspjeli ništa značajno učiniti, njihove primjedbe je zakonodavac samo primio na znanje.

Što se to ove godine promijenilo ...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
01. svibanj 2024 13:53