StoryEditorOCM
Hrvatskakriminalci na mreži

Prevaranti udarili i na bankovne račune građana; HUB upozorava: Ovo nipošto ne smijete napraviti

Piše vijesti sd
12. lipnja 2024. - 09:36
Cilj kibernetičkih kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke...  (ilustracija)Afp

Prevare se u digitalnom dobu najčešće odvijaju putem lažnih e-mail i SMS poruka, internetskih stranica, a priču "zaokružuju" zlonamjerno, sofisticirano i vjerodostojno lažno predstavljanje. Upravo zato bitan je oprez u svakom trenutku, posebno ako stiže s nepoznatih brojeva i adresa.

Konkretnije, Hrvatska udruga banaka (HUB) upozorava na niz aktivnih kampanja kriminalaca koji u posljednje vrijeme imaju za mete klijente banaka, a sve zbog ostvarivanja financijske koristi i krađe podataka, piše N1.

Cilj kibernetičkih kriminalaca je preuzimanje tajnih podataka klijenata banke poput korisničkog imena i zaporke, broja tokena i njegove jednokratne zaporke za prijavu na digitalne usluge banke, odnosno preuzimanje tajnih podataka kartica CVC/CVV broja kako bi ostvarili neovlašteni pristup bankarskim aplikacijama potencijalne žrtve te pribavili protupravnu imovinsku korist.

Odavanjem financijskih i osobnih podataka ili kodova koje generira token trećim osobama građani se izlažu značajnom riziku te se omogućava nepoznatim osobama da neovlašteno pristupe njihovom internetskom i mobilnom bankarstvu te im nanesu financijsku štetu.

“Preporučamo da o aktualnim vrstama prijevara građani informiraju svoje bližnje, a osobito starije članove obitelji kako bi se zaštitili od potencijalnih prijevara. U slučaju dodatnih pitanja ili ako sumnjate da ste žrtva prijevare i ako ste dali bankovne podatke, odmah se obratite svojoj banci, a prijevaru prijavite MUP-u”, navode iz HUB-a.

image

Neki su građani ostali bez pozamašnog iznosa novca (ilustracija)

/Shutterstock

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
12. lipanj 2024 09:37