StoryEditorOCM
Hrvatskahzzo ima odgovor

Porodiljne naknade kasne, mame su očajne: ‘Ima i samohranih majki kojim je taj novac jedino od čega žive‘

Piše Vijesti sd
24. lipnja 2024. - 20:14

Porodiljne naknade nisu isplaćene na račune velikoga broja korisnica koje ne znaju kada ih mogu očekivati.

“Sustav je zakazao. Tisuće majki nisu dobile porodiljne naknade, komplikacije, bolovanja, naknade za rad na skraćeno radno vrijeme. Nitko nam ne odgovara na poruke i pozive. Računi se gomilaju. Zašto smo na zadnjem mjestu s uplatama? Rekli su nam da smo već dosadne s takvim pitanjima. Bezobrazluk”, poruka je jedne od korisnica rodiljne naknade koja novac iz HZZO-a još nije dobila, iako joj je na račun trebala sjesti još 17. lipnja, piše Dnevnik.hr.

“Kažu da se od 1. lipnja sustav promijenio, pa da će biti kroz par dana, pa do kraja mjeseca i sad se priča da su uplate stornirane. Ima i samohranih majki kojim je novac jedino od čega žive”, napisala je korisnica.

U HZZO-u kažu da oni porodiljne naknade ne isplaćuju, ali priznaju da je došlo do kašnjenja naknada za bolovanja. Pravdaju se prelaskom na novi sustav te tvrde da će korisnici te naknade dobiti u utorak ili srijedu.

“Privremene nesposobnosti za rad zbog komplikacija u trudnoći isplaćuju se, kao i sve ostale vrste privremenih nesposobnosti za rad koje isplaćuje HZZO izravno iz svojih sredstava, više puta mjesečno.

Rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna, a za koje HZZO radi izračune za Ministarstvo demografije i useljeništva prema terminskom planu Ministarstva, bit će isplaćene sutra. Ukoliko postoje primjeri korisnica koje nisu dobile redovitu isplatu, molimo da se izravno obrate HZZO-u s OIB-om”, stoji u odgovoru HZZO-a.

image

IZ HZZO-a su poručili da će rodiljne i roditeljske potpore koje se isplaćuju na teret državnog proračuna biti isplaćene sutra

 

 

Jakov Prkić/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. lipanj 2024 20:14