StoryEditorOCM
Hrvatskaslužbe na nogama

Poplave u Hrvatskoj: u Ogulinu poplavljen centar grada, nabujale su Kupa i Korana, vreće s pijeskom u Obrovcu...

Piše hina
4. listopada 2024. - 14:29

Vodostaj Kupe u Karlovcu u 7 sati dosegnuo je 752 centimetra, zbog čega su na snazi izvanredne mjere obrane od poplava. Maksimalni vodostaj u Karlovcu očekuje se poslijepodne, na razinama iznad +800 cm, a zbog prelijevanja kod HE Lešće na teren su poslane dodatne snage.

U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une na kritičnim dionicama postavljene su barijere u Hrvatskoj Kostajnici te vreće s pijeskom u Obrovcu.

Karlovačke rijeke ponovo prijete, nabujale su Kupa i Korana, a Dobra radi probleme u Ogulinu.

Kod ušća Dobre u Kupu, aktivirao se preljev brane hidroelektrane Lešće tako da će vodostaj Kupe biti viši od očekivanog.

U Ogulinu je poplavljen centar grada, piše N1.

Ljutiti stanovnici Ogulina

Predstavnici Hrvatskih voda izvijestili su na sjednici da se vrhunac vodnog vala na Kupi očekuje u poslijepodnevnim satima te da je vodostaj veći od procijenjenog.

Trenutno je na području Karlovca zbog vode na cesti za promet zatvoreno osam prometnica.

image

Vodostaj rijeke Korane u Karlovcu u 12 sati dosegnuo je 746 centimetar i na snazi su izvanredne mjere obrane od poplava
 

Robert Fajt/Cropix

Stanovnik Ogulina kojem je poplavljena peć i podrum kaže da je nevjerojatno da u 21. stoljeću moraju strepiti oko ovakvih situacija.

"Kupili smo na kredit... Govore da je sve ok, mi znamo da nije s obzirom da će koliko je kiše palo. Odštete nećemo dobiti sigurno, nikad ne dobijemo. Kune, eura, nikad ništa nismo dobili", kaže.

Građani su ljuti, ova situacija ponavlja se iz godine u godinu. Nemaju struje od 8 sati ujutro, a od 4 očekuju vodeni val. Stanovnici Ogulina trebali su biti mirni po obećanju direktora Hrvatskih voda, no tamošnji stanovnik ne vjeruje u to:

U Hrvatskoj Kostajnici prate vodostaj Une

"Sumnjam da će to biti gotovo. Propao je natječaj i izvođač je povukao strojeve. Tek se očekuje raspisivanje novog. Dva puta godišnje je ovakva situacija, skoro svaku godinu. Neke zgrade su poplavljene, podrumi su puni vode, drva su poplavljena, katastrofa", frustriran je.

Nekoliko kilometara od Brodaraca, kod ušća Dobre u Kupu, aktivirao se preljev brane hidroelektrane Lešće.

 Voda je u Brodarcima ugrozila neke kuće.

image

Klupa uz Koranu u Karlovcu načekat će se šetača

Robert Fajt/Cropix

"Situacija nije toliko zabrinjavajuća. Dobri duh vlada među građanima. Voda ugrožava gospodarske projekte, ali ljudi su se pravovremeno povukli na više katove i evakuirali imovinu", rekao je Božo Rupčić, iz karlovačkog Crvenog križa.

Na snazi su i izvanredne mjere kod Sela Kupa zbog vodnog vala Save koji dolazi iz Slovenije. Mjere obrane su uvedene u Jankomiru kod Zagreba i na Sutli kod Zelenjaka.

Davorin Klobučar iz mjesnog odbora Broda na Kupi rekao je da je najveći vodostaj Kupe bio oko 3 sata u noći: "Županijska prometnica bila je potpuno poplavljena. Voda je ušla u podrume i vrtove. Na vrijeme smo se organizirali i postavili vijeće s pijeskom. Vodeni val je prošao i vodostaj je u opadanju."

 U Obrovcu i Hrvatskoj Kostajnici provode se pripremne aktivnosti obrane od poplava, a vezano uz razinu rijeka Zrmanje i Une, izvještava N1.

image

Zečji nasip oko zgrade u Obrovcu

Luka Gerlanc/Cropix
image

odostaj Zrmanje

Luka Gerlanc/Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
04. listopad 2024 14:30