StoryEditorOCM
Hrvatskaekstremnije udesno

Politico: ‘Nova hrvatska vlast sprema obračun s neovisnim medijima, ovo je ozbiljan problem za Plenkovića‘

Piše vijesti sd
15. svibnja 2024. - 13:51
Ivan Penava i Andrej Plenković - Novinari u Hrvatskoj suočeni su s valom napada i prijetnji nasiljem od pristaša ekstremno desnog DP-a, piše PoliticoMiroslav Slafhauzer/Cropix

Ugledni politički portal Politico.eu objavio je kraći tekst Une Hajdari o tome kako bi nova hrvatska vlast mogla izvršiti udar ne neovisne medije. Kao ključni faktor koji bi mogao negativno utjecati na medijsku scenu u Hrvatskoj ističu ulazak Domovinskog pokreta u vladu, a posebno ističu njihov uvjet da se ukine financiranje tjednika i portala Novosti iz državnog proračuna.

Jutarnji list prenio je tekst s Politica u cijelosti:

Novinari u Hrvatskoj suočeni su s valom napada i prijetnji nasiljem od pristaša ekstremno desne stranke koja upravo ulazi u novu koalicijsku vladu. Stranka Domovinski pokret prijeti gašenjem jednog od glavnih hrvatskih neovisnih medija "Novosti" i stvara planove za suzbijanje "nedomoljubnog" ponašanja novinara u drugim medijima

Ova stranka u petak je objavila koalicijski dogovor s aktualnim premijerom Andrejom Plenkovićem, čija stranka desnog centra nije osvojila natpolovičnu većinu na izborima u travnju. Nova koalicija izazvala je uzbunu među zagovornicima slobode medija.

- Našli smo se u situaciji da se naši kolege proglašavaju državnim neprijateljima, rekao je Hrvoje Zovko, predsjednik Hrvatskog novinarskog društva.

Tijekom konferencije za novinare u utorak, HND je objavio kako je došlo do porasta prijetnji novinarima, uključujući prijetnje smrću i prijetnje napadom, a koje sada istražuje policija.

- Ponašanje Domovinskog pokreta trebalo bi zabrinuti gospodina Plenkovića jer su mu to sada koalicijski partneri, rekao je Zovko.

Domovinskom pokretu poseban su trn u oku Novosti, tjednik poznat po istraživačkom novinarstvu i praćenju vijest vezanih uz krajnju desnicu. List pritom djeluje kroz jedinstvenu shemu financiranja, piše Politico. Službeno su to novine srpske manjine u Hrvatskoj i ne podliježu komercijalnim interesima ili pritiscima oglašivača. Tjednik se financira iz hrvatskog državnog proračuna.

Zbog toga su Novosti na udaru od strane nacionalista, koji zamjeraju da su novinari tobože plaćeni iz hrvatskog proračuna da kritiziraju državu. Nacionalisti su u koalicijskim pregovorima tražili da se ukine financiranje Novosti i da se tjednik "prepusti slobodnom tržištu".

Napade na novinare osudila je Europska federacija novinara (EFJ), ocijenivši da bi prihvaćanje zahtjeva Domovinskog pokreta predstavljalo "ozbiljno kršenje vladavine prava i Ustava", rekla je predsjednica EFJ-a Maja Sever.

Plenković je političku karijeru započeo kao zastupnik u Europskom parlamentu u Bruxellesu prije nego što je 2016. postao premijer i tijekom svoga mandata uvelike je držao Hrvatsku podalje od utjecaja neliberalnih susjeda poput Mađarske ili Srbije.

Suzbijanje slobode medija pod njegovim mandatom moglo bi predstavljati probleme za Plenkovića, čije se ime spominje kad se govori o vodećim pozicijama u Bruxellesu. Štoviše, čak kotira i kao potencijalni nasljednik predsjednice Europske komisije Ursule von der Leyen - piše Politico.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 02:32