StoryEditorOCM
Hrvatskasjednica vlade

Plenković: ‘Pogodila nas je najveća oluja od sredine 19. stoljeća‘; Za hitnu sanaciju posljedica 20 milijuna eura

Piše Hina
27. srpnja 2023. - 14:23
Zagreb, 270723. NSK, Hrvatske Bratske Zajednice. Pocetak sjednice Vlade RH. Na fotografiji: Andrej Plenkovic, Tomo Medved.Damjan Tadic/Cropix

Premijer Andrej Plenković najavio je u četvrtak na početku sjednice Vlade pomoć županijama pogođenim prošlotjednim olujnim nevremenom, za koje  je kazao da je bila najjača na području Hrvatske otkad postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća.

Dva olujna nevremena pogodila su 13 županija i glavni grad Zagreb, uzrokovala velike štete na kućama, infrastrukturi, prometnicama, poljoprivrednim i šumskim područjima, gospodarskim objektima te je šest osoba izgubilo život, kazao je Plenković i izrazio sućut obiteljima

Ravnateljica Državnog hidrometeorološkog zavoda izvijestila je da je Hrvatsku prošlog tjedna poharala grmljavinska oluja koja je po intenzitetu i razmjerima bila najveća na području Hrvatsku otkako postoje meteorološka mjerenja, od sredine 19. stoljeća, dodao je. 

Plenković je naveo da je na području 15 županija angažirano 19 tisuća vatrogasaca, 6780 vozila, izvršeno 6500 intervencija, angažirano više od 300 pripadnika Hrvatske vojske, podijeljeno je 50 tisuća četvornih metara plastičnih folija za prikrivanje objekata.

Dodao je i da 500 djelatnika HEP-a kontinuirano radi kako bi se svima vratila struja, da su Hrvatske šume angažirale 270 radnika u šest županija za raščišćavanje šumskih prometnica, kao i da su u Zagrebu dogovorene hitne aktivnosti na krovovima, posebice škola.

Zahvalio je svim službama i volonterima koji pomažu na terenu.

Plenković je najavio snažnu podršku Vlade pogođenim područjima u sanaciji šteta. „Danas će Vlada donijeti odluku o osiguravanju hitnih inicijalnih 20 milijuna eura koje će se distribuirati županijama koje su podnijele zahtjev, to je tek prva intervencija”, rekao je.

Premijer je također najavio snažnu potporu poljoprivrednicima koje je pogodila afrička svinjska kuga.

Za okončanje štrajka službenika i namještenika u pravosuđu Plenković je kazao da će se dogovoreno povećanje plaća od 12 posto isplatiti već za mjesec srpanj. Za stavljanje van snage odluke o umanjenu plaće za vrijeme sudjelovanja u štrajku rekao je da je „kao gesta koja je pridonijela da se okonča štrajk u pravosuđu”.

„Ovo je rezultat našeg dijaloga i dogovora”, naglasio je i izrazio nadu u daljnji dijalog.

Premijer Plenković zahvalio je također svim vatrogascima koji sudjeluju u gašenju požara diljem obale, te  posadama zrakoplova Canadair i Air Tractor koje  također sudjeluju.

Za hitnu sanaciju posljedica nevremena 20 milijuna eura

Vlada je u četvrtak odobrila 20 milijuna eura za hitnu sanaciju posljedica prošlotjednog nevremena.

Prema Rješenju o odobrenju sredstava na teret Proračunske zalihe Državnog proračuna Republike Hrvatske za 2023. godinu, odobrava se ukupan iznos od 20 milijuna eura za hitnu sanaciju štete na stambenim objektima nužnima za život, nastale uslijed jakog olujnog nevremena od 19. i 21. srpnja.

Ministar financija Marko Primorac rekao je da se radi o novcu prvenstveno namijenjenom za hitnu sanaciju objekata u kojima se živi, a premijer Andrej Plenković istaknuo je da je riječ o tek inicijalnim sredstvima pomoći.

Brodsko-posavska županija dobit će 3,2 milijuna eura, Karlovačka 1,3 milijuna, Krapinsko-zagorska 161,4 tisuće eura, Osječko-baranjska 376,6 tisuća, Požeško-slavonska 2,9 milijuna, Sisačko-moslavačka 252,8 tisuća, Vukovarsko-srijemska 7,2 milijuna i Zagrebačka županija 4,5 milijuna eura.

Županije se zadužuju da kao primatelji sredstava, utvrde kriterije za raspodjelu stradalim jedinicama lokalne samouprave, a odobreni iznos županijama isplatit će se jednokratno po utvrđivanju tih kriterija. Jedinice lokalne samouprave dužne su sredstva utrošiti u roku od godine dana od primitka.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. travanj 2024 08:48