StoryEditorOCM
Hrvatskausklađivanje penzije

Plenković na sjednici Vlade otkrio koliko će rasti mirovine! Predstavljena i novina vezana za kratkoročni najam stanova

Piše Vijesti sd
22. kolovoza 2024. - 14:04

Premijer Andrej Plenković na sjednici Vlade je kazao da će njegova Vlada u narednim tjednima započeti rad na rebalansu proračuna, a predstavit će i novi krug porezne reforme te će u javno savjetovanje pustiti novi model stambene politike.

Od 1. srpnja će se uskladiti mirovine, a najavio je da bi to trebalo iznositi povišicu veću od 7 posto.

Na dnevnom redu današnje sjednice Vlade je i prijedlog zakona o upravljanju i održavanju zgrada, izmjene i dopune Zakona o komunalnom gospodarstvu te prijedlog dopunama Zakona o građevinskoj inspekciji.

Također na Vladinoj sjednici je i prijedlog o financiranju drugih obrazovnih materijala za učenike osnovnih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. sredstvima iz Državnog proračuna, prijedlog o financiranju obveznih udžbenika za učenike srednjih škola u Hrvatskoj za školsku godinu 2024./2025. iz Državnog proračuna te prijedlog o kandidatkinji Republike Hrvatske za članicu Europske komisije, u mandatnom razdoblju od 2024. do 2029. godine.

image
Ranko Suvar/Cropix

Vlada je prihvatila i prijedlog zakona o upravljanju i održavanje zgrada, a ministar Branko Bačić je istaknuo neke novosti.

- Sve zgrade koje imaju tri i više katova moći će se ugrađivati liftovi u čemu će participirati suvlasnici, ali i država. Kroz poseban program ćemo sufinancirati obnovu fasada u centru grada, najavio je Bačić.

Suglasnost za kratkorični najam

Uvode se i kazne za one koji samovoljno budu nadograđivali zgrade. Zabranit će se i prenamjena stanova za kratkoročno iznajmljivanje bez suglasnosti 80 posto suvlasnika.

- To radimo zbog toga što u oko 40 posto stambenog fonda u Hrvatskoj ne služi stanovanju, već se koriste u druge svrhe, rekao je Bačić.

Vlada je prihvatila odliku da Dubravka Šuica bude povjerenica u Europskoj komisiji.

Plenković najavio postupno smanjivanje mjera za borbu protiv krize

 Premijer je u uvodnom dijelu sjednice vlade kazao i da se vode konzultacije o novom paketu mjera za borbu protiv energetske krize, a da će se kod njegova donošenja voditi briga o europskom kontekstu, koji je takav da se ide ka smanjenju tih mjera. Kako je istaknuo, pristupit će tome tako da će uvažavati promijenjene okolnosti, budući da su aktualne mjere na snazi već praktično dvije i pol godine.

"One će biti kalibrirane, prilagođene, vodit ćemo računa o najugroženijim skupinama, ali jednako tako uzet ćemo u obzir i činjenice da je širi kontekst politike i vlade i situacije na tržištu, u gospodarstvu, ali i europski kontekst takav da se postupno ide ka smanjenju mjera i paketa koji su do sada doneseni, jer mi smo uspjeli u onome što je bilo najvažnije u proteklim godinama, a to je da smo očuvali socijalnu koheziju u vremenu najveće energetske krize, kombinacijom mjera koje su išle za potporom prema građanima, prema najugroženijima, prema umirovljenicima, a jednako tako i prema malim, srednjim i mikropoduzetnicima i svim mogućim institucijama od općina, gradova, županija pa do dječjih vrtića, škola, fakulteta, domova za starije i bolnica", rekao je Plenković.

Sprema se novi paket mjera

Dodao je da će se nakon konzultacija koje se trenutno vode na razini resora izaći dovoljno rano s novim paketom mjera. Ujedno, rekao je da će nastaviti aktivnosti za smanjenje inflatornih pritisaka, na čemu su radili cijelo vrijeme i razgovarati sa socijalnim partnerima.

Podsjetimo, u ožujku ove godine vlada je donijela šesti po redu paket mjera za zaštitu kućanstava i gospodarstva od rasta cijena, vrijedan 503 milijuna eura, kojima se ciljalo zadržati nisku cijenu energenata i štititi od inflacije.  Tako su cijene struje, plina i toplinske energije subvencionirane sve do 30. rujna, kao i cijene 30 osnovnih proizvoda. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
09. rujan 2024 15:03