stdClass Object ( [id] => 1267785 [title] => Pitala sam umjetnu inteligenciju je li lijevo ili desno. Nakon što mi je odgovorila, znam samo da je lažljiva! [alias] => pitala-sam-umjetnu-inteligenciju-je-li-lijevo-ili-desno-nakon-sto-mi-je-odgovorila-znam-samo-da-je-lazljiva [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Moja prijateljica je nakon jedne zime dala jorgan u praonicu pa potpuno na to zaboravila. Iz primozga joj je to nadošlo tek nakon ljeta, negdje s prvim hladnijim danima. Kako će, nakon više od pola godine, po svoj pokrivač dva sa metar šezdeset, a da ne propadne u zemlju od stida?

- Pa kako te nisu zvali već - pitale smo je nas nekoliko, urnebesno se zabavljajući.

Zato jer joj nisu zapisali broj što im je, doznat će se kasnije, bila pouka za buduće zaboravne klijente. Jer imaju oni, rekoše, sličnih “pacijenata” što im ostavljaju poplune, deke, jastuke, stolnjake... Čak ni sami nekad ne znaju u gomili robe da nešto kod njih leži mjesecima. Ubuduće će klijente nazivati pa provjeravati jesu li zaboravili ili su možda nedajbože umrli. E sad mi komotno zamislimo da je životno važan zdravstveni nalaz nekog pacijenta zapravo jorgan, zaboravljen i zagubljen u praonici.

PONEDJELJAK: Ne lamačite jezičinama uzalud i bespotrebno!

Naime, slučaj s nalazom odvjetnice Line Budak, oboljele od raka, zahvaljujući njezinoj odvažnosti došao je do javnosti, a sigurno nije jedini. Ali kad bismo svi progovorili, bili bismo u opasnosti da “lamačimo jezičinama uzalud i bespotrebno”, kako nam je o slučaju Budak poručila šefica Onkologije zagrebačke Klinike za tumore Vesna Ramljak.

A hoću li sad lamačiti uzalud ako ovdje ispričam bilo što iz bolnice? Na primjer, imam priču nešto manje tragičnu, ali simptomatičnu. Starija žena nakon loma butne kosti i uspješne operacije otišla je doma iz bolnice, a da liječnika koji ju je operirao nije ni vidjela. U otpusnom pismu stoji preporučena fizikalna terapija do koje ne može ni došepati bez nečije pomoći, da ne govorimo da radi uputnica mora uokolo od obiteljske liječnice do HZZO-a... Da nema kćer i sina koji su je nepokretnu njegovali i obavili sve što su mogli, da bi konačno shvatili da će se dobrano načekati na fizikalnu, pa fino izvukli lovu i platili privatnog terapeuta, mater im se vjerojatno nikada ne bi na noge osovila. Brinite se sami o sebi, poruka je zdravstvenog sustava. I usput ne govorite o čemu ne znate. Da, točno je rekla šefica Ramljak, uzalud nam.

UTORAK: HDZ bez centa duga prema ikome? Luđe ne može!

Ovaj tjedan predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković s obilježavanja 33. godišnjice stranke poručio je da je “HDZ danas stranka koja je potpuno konsolidirana i čije je poslovanje transparentno, bez centa duga prema ikome, uvjerena da čini dobro za Hrvatsku te da će tako nastaviti i dalje.” Luđe ne može! Ta je premijerova izjava točna koliko i ona da spadamo u petnaest najrazvijenijih država Europe. Jer smo u EU-u, u NATO-u, Schengenu i eurozoni. Nema veze šta nas većina ima eura koliko i ovih dana mora u kanalima Venecije.

Pa to je isto kao kad sam ja osvojila broncu na jednom amaterskom skijaškom veleslalomu, ali u dobnoj skupini između 50 i 55 godina u kojoj smo bile - nas tri! Nema veze, sve tri smo se tu večer napile.

I da, HDZ-ovci su uvjereni da čine dobro za Hrvatsku. Pa neki su uvjereni da je Zemlja ravna ploča, a neki da reptili vladaju svijetom. I šta ćemo sad? Plenković valjda misli da je njegova stranka zakonski čista jer su podmirene sve fakture. Tako mu je i glasnogovornik čist pred zakonima jer se samo raspitivao za prijatelja u Hrvatskim šumama, a novinari koji su to objavili u sličnim će budućim slučajevima kršiti zakon. Jer HDZ toliko čini dobro za Hrvatsku da će se i zakonski zaštititi kao javno kulturno dobro. A vidi, ovoj državi je HDZ dužan praktično sve. Ili barem točno onoliko koliko zaostajemo po životnom standardu, što je lako izračunati. Oćemo li samo počet od praonica rublja, pardon, bolnica ili bolje da ni ne krenemo nabrajat.

SRIJEDA: Kako to da Butković neće kupit obveznice?

I taman tih dana kad smo čuli da smo među najrazvijenijima, najavili su nam daljnja poskupljenja svega i svačega. Nitko ne zna zašto, valjda dok prođe ovaj val “špijavanja” nepoštenih trgovaca po butigama od kojega nema neke vajde. Smišno je kako se u Vladi prave da vode brigu o građanima. Dali su nam neku aplikaciju da pratimo cijene, baš zamišljam penziće kako gledaju u mobitele da bi kupili jeftinije jabuke. I to samo u tri od moguća 33 dućana, koliko ih je Vlada natjerala da javljaju cijene.

Eto nam sad nude i državne obveznice. To vam je super, bolje nego da lovu držite u čarapama, bolje i nego da je držite u bankama, dobitak je zagarantiran, reklamira Vlada. Novinari se razletili po ulicama pa pitaju ljude ‘oće li ih kupit? Pitaju i ministre, a oni, kao, moraju pitat supruge, pa je Butković rekao da neće kupit i čudo da mu šef već nije uši izvukao. Nema u HDZ-u mile-lale, svi pravi i lojalni drugovi moraju kupit državne obveznice. Pa nije valjda Plenković računao na umirovljenike i radnike da će pomoć državu. Dosta su oni kostiju ostavili.

Sirotinja će rađe uplatit loto, a oni koji su se odavno preko naše grbače namirili, profitirat će sada i od tih obveznica. Takvima je sve to jasno, a običan svat još se pita kako to da ti neko proda komad papira pa ti onda čekaš da se on pozlati.

ČETVRTAK: Joe Biden u šetnji kijevskim ulicama

Dok se Joe Biden ovaj tjedan šetao kijevskim ulicama, Vladimir Putin to ne smije ni na trgu u Kremlju. Obojica su pripredili spektakularni javni nastup uoči godišnjice invazije na Ukrajinu od kojeg ranjeni i raseljeni civili, udovice i majke zavijene u crno nemaju nikakve koristi. Jer rat se ne namjerava zaustaviti što bi, jasno, ovog trenutka mogao uraditi samo ruski šef kojemu to, kako stvari stoje, ne pada na pamet. Štoviše, kažu da planira udariti još žešće, a, pribojavaju se neki, šire od Ukrajine. Moldavci ovih dana drhte od straha.

S druge strane, Bidenovo obraćanje svijetu iz Poljske, kada se još na pozornici okružio djecom sa zastavicama, tipični je zapadni ljiga PR moment. Da, mi smo drugačiji, sve u nas muzika i diskoteka, simbolično se pjeva “Freedom”... O.K., ima u ovom dijelu svijeta više slobode, ali nipošto toliko da je ne bismo trebali stalno preispitivati.

Putina, nažalost, u Rusiji malo tko preispituje, a stvarno je odlijepio i ne piše nam se dobro.

PETAK: Tuđman sumnjiv, a Tito drag! Kako to?

E, ali nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. AI je, zamislite, ljevičar! Ja bih na to samo rekla: Da, svaka, pa čak i umjetna inteligencija može biti samo ljevičar.

Ali to je za Mariju zabrinjavajuće. Govoreći o ChatGPT-u ona kaže da “ne želi pisati pjesmu o Trumpu, ali piše panegirike Bidenu”, “Tuđman mu je sumnjiv, a Tito nekritički drag. Možemo – može, a Domovinski pokret ne može i tome slično”. Pa tvrdi zastupnica Mosta da se internetske platforme “sve više razotkrivaju kao moćno političko oružje u rukama privilegirane manjine koja stremi cenzurirati, povremeno i isključiti iz društvene zajednice neistomišljenike, a to čini s ozbiljnim posljedicama i u stvarnom političkom prostoru.”

Potaknuta time malo sam čavrljala s AI pa sam pitala misli li, recimo, da je naš predsjednik Z.M. ljevičar ili desničar i dobila odgovor da je, unatoč nekim izjavama koje idu u prilog desnim orijentacijama, lijevo orijentiran. “A jesi li ti lijevo ili desno”, zaigrala sam se. “Kao model jezika umjetne inteligencije, nemam osobne političke stavove niti političku orijentaciju. Osmišljen sam da pružam informacije i odgovaram na pitanja na objektivan i neutralan način, bez ikakvih osobnih predrasuda ili mišljenja”, glasi odgovor. AI stoposto laže. Ili Marija Selak Raspudić lamači uzalud i bespotrebno. •

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. A kad sam AI pitala je li ona lijevo ili desno, reče da nema osobne političke stavove ni političku orijentaciju. Sto posto laže! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => Nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. A kad sam AI pitala je li ona lijevo ili desno, reče da nema osobne političke stavove ni političku orijentaciju. Sto posto laže! Pretres tjedna 0 7515 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-02-24 12:53:21 [created_by] => 3207 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-02-24 19:03:48 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2023-02-24 19:03:48 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. A kad sam AI pitala je li ona lijevo ili desno, reče da nema osobne političke stavove ni političku orijentaciju. Sto posto laže! [metadata] => robots= author= title=Pitala sam umjetnu inteligenciju je li lijevo ili desno. Nakon što mi je odgovorila, znam samo da je lažljiva! [metakey] => silvana uzinić, umjetna inteligencija, AI, narodne obveznice [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/02\/24\/24284395.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Damjan Tadic\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Marija Selak Raspudi\u0107, saborska zastupnica Mosta, optu\u017eila je AI da je ideolo\u0161ki pristrana<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24284395_1920.jpg":"1920x1080","k_24284395_1280.jpg":"1280x1280","k_24284395_1024.jpg":"1024x1024","k_24284395_640.jpg":"640x640","k_24284395_480.jpg":"480x480","k_24284395_340.jpg":"340x340","k_24284395_220.jpg":"220x220","o_24284395_1280.jpg":"1280x853","o_24284395_1024.jpg":"1024x682","o_24284395_640.jpg":"640x426","o_24284395_480.jpg":"480x320","o_24284395_340.jpg":"340x226","o_24284395_220.jpg":"220x146","h_24284395_1280.jpg":"1280x854","h_24284395_1024.jpg":"1024x683","h_24284395_640.jpg":"640x427","h_24284395_480.jpg":"480x320","h_24284395_340.jpg":"340x227","h_24284395_220.jpg":"220x147","pp_24284395_1280.jpg":"1280x1628","pp_24284395_1024.jpg":"1024x1303","pp_24284395_640.jpg":"640x814","pp_24284395_480.jpg":"480x611","pp_24284395_340.jpg":"340x432","pp_24284395_220.jpg":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 8153071 Threads: 9 Questions: 1614899944 Slow queries: 4946512 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 112910205 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 55 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front03 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/pitala-sam-umjetnu-inteligenciju-je-li-lijevo-ili-desno-nakon-sto-mi-je-odgovorila-znam-samo-da-je-lazljiva-1267785 [printLink] => /vijesti/hrvatska/pitala-sam-umjetnu-inteligenciju-je-li-lijevo-ili-desno-nakon-sto-mi-je-odgovorila-znam-samo-da-je-lazljiva-1267785?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 238030 [name] => silvana uzinić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => silvana-uzinic [link] => /tag/silvana-uzinic ) [1] => stdClass Object ( [id] => 249963 [name] => umjetna inteligencija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => umjetna-inteligencija [link] => /tag/umjetna-inteligencija ) [2] => stdClass Object ( [id] => 294079 [name] => AI [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ai [link] => /tag/ai ) [3] => stdClass Object ( [id] => 705425 [name] => narodne obveznice [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-02-07 20:44:15 [main_article_id] => 0 [alias] => narodne-obveznice [link] => /tag/narodne-obveznice ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. A kad sam AI pitala je li ona lijevo ili desno, reče da nema osobne političke stavove ni političku orijentaciju. Sto posto laže! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Pitala sam umjetnu inteligenciju je li lijevo ili desno. Nakon što mi je odgovorila, znam samo da je lažljiva! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3207 [name] => Silvana Uzinić [username] => silvana-uzini [email] => silvana-uzini@sd.hr [password] => $2y$10$CcO7xUq1RQQEHF5UqCp8SOJR.rJi2xMO.tm/Xj4o1wIaMUsJrIdVm [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/silvana-uzinic-3207 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1725 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/9be1318d2383fbc8c1da68499b260ce3?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24284395.jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Damjan Tadic/Cropix [mainImageDesc] =>

Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta, optužila je AI da je ideološki pristrana

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/02/24/24284395.jpg [title] =>

Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta, optužila je AI da je ideološki pristrana

Damjan Tadic/Cropix ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Moja prijateljica je nakon jedne zime dala jorgan u praonicu pa potpuno na to zaboravila. Iz primozga joj je to nadošlo tek nakon ljeta, negdje s prvim hladnijim danima. Kako će, nakon više od pola godine, po svoj pokrivač dva sa metar šezdeset, a da ne propadne u zemlju od stida?

- Pa kako te nisu zvali već - pitale smo je nas nekoliko, urnebesno se zabavljajući.

Zato jer joj nisu zapisali broj što im je, doznat će se kasnije, bila pouka za buduće zaboravne klijente. Jer imaju oni, rekoše, sličnih “pacijenata” što im ostavljaju poplune, deke, jastuke, stolnjake... Čak ni sami nekad ne znaju u gomili robe da nešto kod njih leži mjesecima. Ubuduće će klijente nazivati pa provjeravati jesu li zaboravili ili su možda nedajbože umrli. E sad mi komotno zamislimo da je životno važan zdravstveni nalaz nekog pacijenta zapravo jorgan, zaboravljen i zagubljen u praonici.

PONEDJELJAK: Ne lamačite jezičinama uzalud i bespotrebno!

Naime, slučaj s nalazom odvjetnice Line Budak, oboljele od raka, zahvaljujući njezinoj odvažnosti došao je do javnosti, a sigurno nije jedini. Ali kad bismo svi progovorili, bili bismo u opasnosti da “lamačimo jezičinama uzalud i bespotrebno”, kako nam je o slučaju Budak poručila šefica Onkologije zagrebačke Klinike za tumore Vesna Ramljak.

A hoću li sad lamačiti uzalud ako ovdje ispričam bilo što iz bolnice? Na primjer, imam priču nešto manje tragičnu, ali simptomatičnu. Starija žena nakon loma butne kosti i uspješne operacije otišla je doma iz bolnice, a da liječnika koji ju je operirao nije ni vidjela. U otpusnom pismu stoji preporučena fizikalna terapija do koje ne može ni došepati bez nečije pomoći, da ne govorimo da radi uputnica mora uokolo od obiteljske liječnice do HZZO-a... Da nema kćer i sina koji su je nepokretnu njegovali i obavili sve što su mogli, da bi konačno shvatili da će se dobrano načekati na fizikalnu, pa fino izvukli lovu i platili privatnog terapeuta, mater im se vjerojatno nikada ne bi na noge osovila. Brinite se sami o sebi, poruka je zdravstvenog sustava. I usput ne govorite o čemu ne znate. Da, točno je rekla šefica Ramljak, uzalud nam.

UTORAK: HDZ bez centa duga prema ikome? Luđe ne može!

Ovaj tjedan predsjednik HDZ-a i premijer Andrej Plenković s obilježavanja 33. godišnjice stranke poručio je da je “HDZ danas stranka koja je potpuno konsolidirana i čije je poslovanje transparentno, bez centa duga prema ikome, uvjerena da čini dobro za Hrvatsku te da će tako nastaviti i dalje.” Luđe ne može! Ta je premijerova izjava točna koliko i ona da spadamo u petnaest najrazvijenijih država Europe. Jer smo u EU-u, u NATO-u, Schengenu i eurozoni. Nema veze šta nas većina ima eura koliko i ovih dana mora u kanalima Venecije.

Pa to je isto kao kad sam ja osvojila broncu na jednom amaterskom skijaškom veleslalomu, ali u dobnoj skupini između 50 i 55 godina u kojoj smo bile - nas tri! Nema veze, sve tri smo se tu večer napile.

I da, HDZ-ovci su uvjereni da čine dobro za Hrvatsku. Pa neki su uvjereni da je Zemlja ravna ploča, a neki da reptili vladaju svijetom. I šta ćemo sad? Plenković valjda misli da je njegova stranka zakonski čista jer su podmirene sve fakture. Tako mu je i glasnogovornik čist pred zakonima jer se samo raspitivao za prijatelja u Hrvatskim šumama, a novinari koji su to objavili u sličnim će budućim slučajevima kršiti zakon. Jer HDZ toliko čini dobro za Hrvatsku da će se i zakonski zaštititi kao javno kulturno dobro. A vidi, ovoj državi je HDZ dužan praktično sve. Ili barem točno onoliko koliko zaostajemo po životnom standardu, što je lako izračunati. Oćemo li samo počet od praonica rublja, pardon, bolnica ili bolje da ni ne krenemo nabrajat.

SRIJEDA: Kako to da Butković neće kupit obveznice?

I taman tih dana kad smo čuli da smo među najrazvijenijima, najavili su nam daljnja poskupljenja svega i svačega. Nitko ne zna zašto, valjda dok prođe ovaj val “špijavanja” nepoštenih trgovaca po butigama od kojega nema neke vajde. Smišno je kako se u Vladi prave da vode brigu o građanima. Dali su nam neku aplikaciju da pratimo cijene, baš zamišljam penziće kako gledaju u mobitele da bi kupili jeftinije jabuke. I to samo u tri od moguća 33 dućana, koliko ih je Vlada natjerala da javljaju cijene.

Eto nam sad nude i državne obveznice. To vam je super, bolje nego da lovu držite u čarapama, bolje i nego da je držite u bankama, dobitak je zagarantiran, reklamira Vlada. Novinari se razletili po ulicama pa pitaju ljude ‘oće li ih kupit? Pitaju i ministre, a oni, kao, moraju pitat supruge, pa je Butković rekao da neće kupit i čudo da mu šef već nije uši izvukao. Nema u HDZ-u mile-lale, svi pravi i lojalni drugovi moraju kupit državne obveznice. Pa nije valjda Plenković računao na umirovljenike i radnike da će pomoć državu. Dosta su oni kostiju ostavili.

Sirotinja će rađe uplatit loto, a oni koji su se odavno preko naše grbače namirili, profitirat će sada i od tih obveznica. Takvima je sve to jasno, a običan svat još se pita kako to da ti neko proda komad papira pa ti onda čekaš da se on pozlati.

ČETVRTAK: Joe Biden u šetnji kijevskim ulicama

Dok se Joe Biden ovaj tjedan šetao kijevskim ulicama, Vladimir Putin to ne smije ni na trgu u Kremlju. Obojica su pripredili spektakularni javni nastup uoči godišnjice invazije na Ukrajinu od kojeg ranjeni i raseljeni civili, udovice i majke zavijene u crno nemaju nikakve koristi. Jer rat se ne namjerava zaustaviti što bi, jasno, ovog trenutka mogao uraditi samo ruski šef kojemu to, kako stvari stoje, ne pada na pamet. Štoviše, kažu da planira udariti još žešće, a, pribojavaju se neki, šire od Ukrajine. Moldavci ovih dana drhte od straha.

S druge strane, Bidenovo obraćanje svijetu iz Poljske, kada se još na pozornici okružio djecom sa zastavicama, tipični je zapadni ljiga PR moment. Da, mi smo drugačiji, sve u nas muzika i diskoteka, simbolično se pjeva “Freedom”... O.K., ima u ovom dijelu svijeta više slobode, ali nipošto toliko da je ne bismo trebali stalno preispitivati.

Putina, nažalost, u Rusiji malo tko preispituje, a stvarno je odlijepio i ne piše nam se dobro.

PETAK: Tuđman sumnjiv, a Tito drag! Kako to?

E, ali nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. AI je, zamislite, ljevičar! Ja bih na to samo rekla: Da, svaka, pa čak i umjetna inteligencija može biti samo ljevičar.

Ali to je za Mariju zabrinjavajuće. Govoreći o ChatGPT-u ona kaže da “ne želi pisati pjesmu o Trumpu, ali piše panegirike Bidenu”, “Tuđman mu je sumnjiv, a Tito nekritički drag. Možemo – može, a Domovinski pokret ne može i tome slično”. Pa tvrdi zastupnica Mosta da se internetske platforme “sve više razotkrivaju kao moćno političko oružje u rukama privilegirane manjine koja stremi cenzurirati, povremeno i isključiti iz društvene zajednice neistomišljenike, a to čini s ozbiljnim posljedicama i u stvarnom političkom prostoru.”

Potaknuta time malo sam čavrljala s AI pa sam pitala misli li, recimo, da je naš predsjednik Z.M. ljevičar ili desničar i dobila odgovor da je, unatoč nekim izjavama koje idu u prilog desnim orijentacijama, lijevo orijentiran. “A jesi li ti lijevo ili desno”, zaigrala sam se. “Kao model jezika umjetne inteligencije, nemam osobne političke stavove niti političku orijentaciju. Osmišljen sam da pružam informacije i odgovaram na pitanja na objektivan i neutralan način, bez ikakvih osobnih predrasuda ili mišljenja”, glasi odgovor. AI stoposto laže. Ili Marija Selak Raspudić lamači uzalud i bespotrebno. •

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Damjan Tadic/Cropix
Damjan Tadic/Cropix

Marija Selak Raspudić, saborska zastupnica Mosta, optužila je AI da je ideološki pristrana

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/pitala-sam-umjetnu-inteligenciju-je-li-lijevo-ili-desno-nakon-sto-mi-je-odgovorila-znam-samo-da-je-lazljiva-1267785 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=e247f5e111a2d79b30cc01cdb9c2d96fce0ffee6 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Pitala+sam+umjetnu+inteligenciju+je+li+lijevo+ili+desno.+Nakon+%C5%A1to+mi+je+odgovorila%2C+znam+samo+da+je+la%C5%BEljiva%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpitala-sam-umjetnu-inteligenciju-je-li-lijevo-ili-desno-nakon-sto-mi-je-odgovorila-znam-samo-da-je-lazljiva-1267785 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fpitala-sam-umjetnu-inteligenciju-je-li-lijevo-ili-desno-nakon-sto-mi-je-odgovorila-znam-samo-da-je-lazljiva-1267785 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Nipošto se o pitanju slobode ne bismo smjeli konzultirati s umjetnom inteligencijom jer ona je, kako nas je ovaj tjedan upozorila Marija Selak Raspudić iz Mosta, ideološki pristrana. A kad sam AI pitala je li ona lijevo ili desno, reče da nema osobne političke stavove ni političku orijentaciju. Sto posto laže! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Pretres tjedna [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaPretres tjedna

Pitala sam umjetnu inteligenciju je li lijevo ili desno. Nakon što mi je odgovorila, znam samo da je lažljiva!

24. veljače 2023. - 20:03

Moja prijateljica je nakon jedne zime dala jorgan u praonicu pa potpuno na to zaboravila. Iz primozga joj je to nadošlo tek nakon ljeta, negdje s prvim hladnijim danima. Kako će, nakon više od pola godine, po svoj pokrivač dva sa metar šezdeset, a da ne propadne u zemlju od stida?

- Pa kako te nisu zvali već - pitale smo je nas nekoliko, urnebesno se zabavljajući.

Zato jer joj nisu zapisali broj što im je, doznat će se kasnije, bila pouka za buduće zaboravne klijente. Jer imaju oni, rekoše, sličnih “pacijenata” što im ostavljaju poplune, deke, jastuke, stolnjake... Čak ni sami nekad ne znaju u gomili robe da nešto kod njih leži mjesecima. Ubuduće će klijente nazivati pa provjeravati jesu li zaboravili ili su možda nedajbože umrli. E sad mi komotno zamislimo da je životno važan zdra...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:00