stdClass Object ( [id] => 1137460 [title] => Ovo je dramatična priča o tome kako je Hrvatska oduzela azil svom najboljem igraču kriketa! A skandirali su mu: Pero, Pero! Kazuje našem novinaru: Ne mogu se vratiti, bojim se da bi me ubili! [alias] => ovo-je-dramaticna-prica-o-tome-kako-je-hrvatska-oduzela-azil-svom-najboljem-igracu-kriketa-a-skandirali-su-mu-pero-pero-sve-je-pocelo-kad-je-pobjegao-iz-pakistana-gdje-se-kao-katolik-osjecao-diskriminiranim [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

- Pe-ro, Pe-ro... - odjekivalo je prošlog vikenda Resnikom (Kaštela), gdje se okupila krema kriketa iz Hrvatske i cijele regije.

Čovjek koji je pobrao ovacije i ponio priznanje za najboljeg igrača turnira zove se Armaan Peter Patres (33). U Hrvatsku je, i to kao emigrant iz Pakistana, stigao 2014. godine.

Palicu i lopticu u ruke je prvi put kao dijete uzeo u svom rodnom gradu Sialkotu, smještenom uz granicu s Indijom. Iako veliki talent i ponajbolji igrač kluba National bank, osjetio je kao katolik, tvrdi, diskriminaciju i dalje više nije mogao napredovati. Zato je prije dvanaest godina odlučio izbjeći iz Pakistana.

Prije nego što će doći u našu zemlju, jedno vrijeme je boravio u Grčkoj. I tamo je igrao kriket.

Ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku dobio je azil i sve što ide s njim, ali mu počeci nisu bili niti malo laki. U integraciji najviše će mu pomoći upravo kriket.

Počeo je nastupati za "Hrvatski sokol" iz Zagreba, putovati i nastupati na turnirima diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije... Stekao je i brojne prijatelje u Zagrebu, pristojno naučio hrvatski jezik.

Odslužio kaznu za šverc ljudima

Svi oni ostat će u čudu kada je Peter 2017. godine bez traga nestao. Ispostavit će se da je završio s onu stranu rešetaka. Optužen je za šverc ljudima i odslužio kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora.

Azil mu je ostao, zahvaljujući čemu je, kao i potpori dobrih ljudi, mogao odraditi dvije sezone kao kuhar u Malinskoj na Krku.

---

image
Privatni album
---


A onda prošle godine, uz koronu i krizu koja je donijela, novi šok: Patras doznaje da je izgubio pravo boravka u Republici Hrvatskoj. I od tada počinje njegova nova bitka.

- Iako nisam bio kriv ni za kakav šverc ljudi, ja sam odradio kaznu. Radilo se o pukoj slučajnosti, spletu nesretnih okolnosti, a ne nikako da sam nekome pomagao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima. Kada se sve to odigralo, ja sam bio u Austriji, gdje sam igrao kriket.

Dogodilo se to da je čovjek koji je također tražio azil u Republici Hrvatskoj uselio u stan u kojemu sam ja prethodno boravio. Ja ga ne znam, ali policija me optužila za skrivanje, šverc.

Nakon zatvora odradio sam te dvije sezone i kada sam došao produžiti osobnu iskaznicu na policiju, službenik me dočekao s viješću o ukidanju azila i rekao da kupim kartu za povratak doma – verzija je koju nam je ispričao sam Peter, ne znajući je li razlog stara optužnica ili to što nije, kako mu je također rečeno, izvijestio hrvatske vlasti o svom boravku na Krku.

Predočio im je radnu dozvolu, ali to ih, dodaje, nije zadovoljilo.

U strahu od povratka

Bilo kako bilo, ovaj Pakistanac od tada živi u paničnom strahu od povratka u domovinu. Posljednji put na šalterima MUP-a bio je u svibnju i rečeno je da će za šest tjedana dobiti odgovor na zahtjev o privremenom boravku u Republici Hrvatskoj iz humanitarnih razloga. Rok je odavno prošao, a on je od tada još zabrinutiji za svoju sudbinu.

- Sada sam nigdje. Ne mogu raditi, putovati, bez osobne sam, nemam pravo na hostel, adresu, stan. Pomogla mi je jedna dobra gospođa, dala stan, o čemu sam obavijestio MUP. U Pakistan se ne mogu vratiti, jer bi tamo moj život bio u opasnosti. Bojim se da bi me ubili – navodi ovaj 33-godišnjak.

---

image
Srdjan Vrančić/Cropix
---


Skočila je na noge i kriket zajednica u Hrvatskoj, pismo potpore Peteru i zamolbu MUP-u napisao je predsjednik kluba "Hrvatski sokol", Mark Davies, kao i još neki.

"Armaan Peter Patres je izvrstan igrač kriketa, koji klubu Hrvatski sokol pomaže natjecati se na tako visokom nivou. On je i veliki zagovornik ovoga sporta te ulaže nevjerojatan trud trenirajući mlade igrače koji se tek počinju baviti ovim sportom i služi kao uzorni timski igrač.

Mi zaista trebamo ljude njegova kalibra kako bismo nastavili razvijati ovaj sport koji donosi brojne dobrobiti za zemlju, uključujući razvoj sportskog turizma, ponudu sportskih mogućnosti studentima iz azijskih zemalja, a može ih eventualno i potaknuti da dođu studirati u Hrvatskoj (npr. u području medicine i IT-a).

---

image
Ilustracija/AFP
---


Kriket, kao kulturno dobro zemalja u kojima je to popularan sport, uveliko pomaže integraciji azilanata u Hrvatskoj. Armaan Peter Patres je za nas izuzetno važna osoba koja nam pomaže ostvarivati spomenute ciljeve", navest će tako će predsjednik o svom najboljem igraču.

'Klub i prijatelji pomažu na svaki mogui način'

U pitanje je došao i nastup "Sokola" na Europskom prvenstvu u Španjolskoj početkom iduće godine, za što su vizu ovjerili upravo na turniru u Kaštelima, a Patras ponio kategoriju "dream level" igrača.

- Ja se još uvijek nadam. Ovo je moj dom i ne znam gdje da idem, gdje da opet počinjem, jer više nisam dijete. Klub i prijatelji mi pomažu na svaki mogući način i na tome sam im beskrajno zahvalan.

Da ih nije, ne znam što bi, jer su mi na pamet znale padati svakakve ružne stvari - reći će još uvijek najbolji hrvatski igrač kriketa.

---

ŠTO KAŽU U MUP-u

U tijeku je ispitni postupak, odluka će biti donesena sukladno zakonu


O slučaju Armaana Petera Patresa i koji su točni razlozi za uskraćivanje azila, pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova. Evo što su nam odgovorili:

'Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako se od 25. svibnja 2018. godine u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj izravno primjenjuje Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46 EZ (SL EU L119/1), odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka.

Slijedom navedenog, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o obradi osobnih podataka smatramo da javna objava osobnih podataka o osobi i događaju koji navodite ne bi bila opravdana i u skladu sa člankom 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, odnosno u konkretnom slučaju ne bi prevladao značajan javni interes u odnosu na zaštićenu privatnost pojedinca.

Međutim, možemo Vas obavijestiti kako su pretpostavke za poništenje međunarodne zaštite propisane člankom 50. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti („Narodne novine“, broj: 70/15, 127/17).

Sukladno navedenom članku međunarodna zaštita poništit će se ako:
- se naknadno utvrdi postojanje razloga za isključenje azila ili supsidijarne zaštite;
- se utvrdi da je status priznat na temelju pogrešno iznesenih ili izostavljenih činjenica, lažnim prikazivanjem bitnih činjenica i okolnosti, korištenjem nevjerodostojnih isprava i drugih dokumenata, a što je bilo odlučujuće za odobrenje međunarodne zaštite;
- osoba kojoj je odobrena međunarodna zaštita predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost ili javni poredak Republike Hrvatske.

S tim u vezi obavještavamo Vas da je proveden ispitni postupak u kojem su utvrđene sve relevantne činjenice i okolnosti te je na temelju utvrđenoga činjeničnog stanja donesena odluka, a sukladno zakonskim propisima.

Također Vas obavještavamo kako je, sukladno Zakonu o strancima, u tijeku ispitni postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti povodom podnesenog zahtjeva za privremeni boravak osobe koju navodite.

Nadležna će policijska uprava, nakon provedenog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja, sukladno zakonskim propisima donijeti odluku o podnesenom zahtjevu te osobu koju navodite u svom upitu obavijestiti o ishodu postupka

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SADA SAM NIGDJE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => ‘SADA SAM NIGDJE‘ 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-10-22 09:38:38 [created_by] => 3234 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-10-24 06:21:22 [modified_by] => 3234 [publish_up] => 2021-10-23 21:11:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 10099 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/10\/22\/19765924.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/19765920.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/19765922.jpg","\/images\/slike\/2021\/10\/22\/19765926.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Privatni album","Ilustracija\/AFP","Privatni album","Srdjan Vran\u010di\u0107\/Cropix"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1242x981","hd_19765924_1920.jpg":"1920x1080","k_19765924_1280.jpg":"1280x1280","k_19765924_1024.jpg":"1024x1024","k_19765924_640.jpg":"640x640","k_19765924_480.jpg":"480x480","k_19765924_340.jpg":"340x340","k_19765924_220.jpg":"220x220","o_19765924_1280.jpg":"1280x1011","o_19765924_1024.jpg":"1024x808","o_19765924_640.jpg":"640x505","o_19765924_480.jpg":"480x379","o_19765924_340.jpg":"340x268","o_19765924_220.jpg":"220x173","h_19765924_1280.jpg":"1280x854","h_19765924_1024.jpg":"1024x683","h_19765924_640.jpg":"640x427","h_19765924_480.jpg":"480x320","h_19765924_340.jpg":"340x227","h_19765924_220.jpg":"220x147","pp_19765924_1280.jpg":"1006x1280","pp_19765924_1024.jpg":"805x1024","pp_19765924_640.jpg":"503x640","pp_19765924_480.jpg":"377x480","pp_19765924_340.jpg":"267x340","pp_19765924_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_19765920_1920.jpg":"1920x1080","k_19765920_1280.jpg":"1280x1280","k_19765920_1024.jpg":"1024x1024","k_19765920_640.jpg":"640x640","k_19765920_480.jpg":"480x480","k_19765920_340.jpg":"340x340","k_19765920_220.jpg":"220x220","o_19765920_1280.jpg":"1280x853","o_19765920_1024.jpg":"1024x682","o_19765920_640.jpg":"640x426","o_19765920_480.jpg":"480x320","o_19765920_340.jpg":"340x226","o_19765920_220.jpg":"220x146","h_19765920_1280.jpg":"1280x854","h_19765920_1024.jpg":"1024x683","h_19765920_640.jpg":"640x427","h_19765920_480.jpg":"480x320","h_19765920_340.jpg":"340x227","h_19765920_220.jpg":"220x147","pp_19765920_1280.jpg":"1006x1280","pp_19765920_1024.jpg":"805x1024","pp_19765920_640.jpg":"503x640","pp_19765920_480.jpg":"377x480","pp_19765920_340.jpg":"267x340","pp_19765920_220.jpg":"173x220"},{"size0":"770x960","hd_19765922_1920.jpg":"1920x1080","k_19765922_1280.jpg":"1280x1280","k_19765922_1024.jpg":"1024x1024","k_19765922_640.jpg":"640x640","k_19765922_480.jpg":"480x480","k_19765922_340.jpg":"340x340","k_19765922_220.jpg":"220x220","o_19765922_1280.jpg":"1280x1595","o_19765922_1024.jpg":"1024x1276","o_19765922_640.jpg":"640x797","o_19765922_480.jpg":"480x598","o_19765922_340.jpg":"340x423","o_19765922_220.jpg":"220x274","h_19765922_1280.jpg":"1280x854","h_19765922_1024.jpg":"1024x683","h_19765922_640.jpg":"640x427","h_19765922_480.jpg":"480x320","h_19765922_340.jpg":"340x227","h_19765922_220.jpg":"220x147","pp_19765922_1280.jpg":"1006x1280","pp_19765922_1024.jpg":"805x1024","pp_19765922_640.jpg":"503x640","pp_19765922_480.jpg":"377x480","pp_19765922_340.jpg":"267x340","pp_19765922_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x2586","hd_19765926_1920.jpg":"1920x1080","k_19765926_1280.jpg":"1280x1280","k_19765926_1024.jpg":"1024x1024","k_19765926_640.jpg":"640x640","k_19765926_480.jpg":"480x480","k_19765926_340.jpg":"340x340","k_19765926_220.jpg":"220x220","o_19765926_1280.jpg":"1280x1724","o_19765926_1024.jpg":"1024x1379","o_19765926_640.jpg":"640x862","o_19765926_480.jpg":"480x646","o_19765926_340.jpg":"340x457","o_19765926_220.jpg":"220x296","h_19765926_1280.jpg":"1280x854","h_19765926_1024.jpg":"1024x683","h_19765926_640.jpg":"640x427","h_19765926_480.jpg":"480x320","h_19765926_340.jpg":"340x227","h_19765926_220.jpg":"220x147","pp_19765926_1280.jpg":"1006x1280","pp_19765926_1024.jpg":"805x1024","pp_19765926_640.jpg":"503x640","pp_19765926_480.jpg":"377x480","pp_19765926_340.jpg":"267x340","pp_19765926_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38899941 Threads: 3 Questions: 7133903017 Slow queries: 3314143 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609266077 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 53 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/ovo-je-dramaticna-prica-o-tome-kako-je-hrvatska-oduzela-azil-svom-najboljem-igracu-kriketa-a-skandirali-su-mu-pero-pero-sve-je-pocelo-kad-je-pobjegao-iz-pakistana-gdje-se-kao-katolik-osjecao-diskriminiranim-1137460 [printLink] => /vijesti/hrvatska/ovo-je-dramaticna-prica-o-tome-kako-je-hrvatska-oduzela-azil-svom-najboljem-igracu-kriketa-a-skandirali-su-mu-pero-pero-sve-je-pocelo-kad-je-pobjegao-iz-pakistana-gdje-se-kao-katolik-osjecao-diskriminiranim-1137460?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 653937 [name] => Armaan Peter Patres [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-23 23:29:39 [main_article_id] => 0 [alias] => armaan-peter-patres [link] => /tag/armaan-peter-patres ) [1] => stdClass Object ( [id] => 653938 [name] => igrač kriketa [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-23 23:29:39 [main_article_id] => 0 [alias] => igrac-kriketa [link] => /tag/igrac-kriketa ) [2] => stdClass Object ( [id] => 652848 [name] => kriket [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-13 18:19:44 [main_article_id] => 0 [alias] => kriket [link] => /tag/kriket ) [3] => stdClass Object ( [id] => 653939 [name] => Pakistanac [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-23 23:29:39 [main_article_id] => 0 [alias] => pakistanac [link] => /tag/pakistanac ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SADA SAM NIGDJE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ovo je dramatična priča o tome kako je Hrvatska oduzela azil svom najboljem igraču kriketa! A skandirali su mu: Pero, Pero! Kazuje našem novinaru: Ne mogu se vratiti, bojim se da bi me ubili! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3234 [name] => Zoran Šagolj [username] => zoran-agolj [email] => zoran-agolj@sd.hr [password] => $2y$10$tIfZayMMEQBtDnjPtu1K6uwW0tR6aJ9YVMB9PK6eFFOzAczYbw98a [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/zoran-sagolj-3234 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1752 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/de7d173dbb6f36fbc651af48772e1806?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/19765924.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Privatni album [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/19765924.jpg [title] => Privatni album ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/19765920.jpg [title] => Ilustracija/AFP ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/19765922.jpg [title] => Privatni album ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/10/22/19765926.jpg [title] => Srdjan Vrančić/Cropix ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

- Pe-ro, Pe-ro... - odjekivalo je prošlog vikenda Resnikom (Kaštela), gdje se okupila krema kriketa iz Hrvatske i cijele regije.

Čovjek koji je pobrao ovacije i ponio priznanje za najboljeg igrača turnira zove se Armaan Peter Patres (33). U Hrvatsku je, i to kao emigrant iz Pakistana, stigao 2014. godine.

Palicu i lopticu u ruke je prvi put kao dijete uzeo u svom rodnom gradu Sialkotu, smještenom uz granicu s Indijom. Iako veliki talent i ponajbolji igrač kluba National bank, osjetio je kao katolik, tvrdi, diskriminaciju i dalje više nije mogao napredovati. Zato je prije dvanaest godina odlučio izbjeći iz Pakistana.

Prije nego što će doći u našu zemlju, jedno vrijeme je boravio u Grčkoj. I tamo je igrao kriket.

Ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku dobio je azil i sve što ide s njim, ali mu počeci nisu bili niti malo laki. U integraciji najviše će mu pomoći upravo kriket.

Počeo je nastupati za "Hrvatski sokol" iz Zagreba, putovati i nastupati na turnirima diljem Hrvatske, Slovenije, Austrije... Stekao je i brojne prijatelje u Zagrebu, pristojno naučio hrvatski jezik.

Odslužio kaznu za šverc ljudima

Svi oni ostat će u čudu kada je Peter 2017. godine bez traga nestao. Ispostavit će se da je završio s onu stranu rešetaka. Optužen je za šverc ljudima i odslužio kaznu od godinu i dva mjeseca zatvora.

Azil mu je ostao, zahvaljujući čemu je, kao i potpori dobrih ljudi, mogao odraditi dvije sezone kao kuhar u Malinskoj na Krku.

---

image
Privatni album
---


A onda prošle godine, uz koronu i krizu koja je donijela, novi šok: Patras doznaje da je izgubio pravo boravka u Republici Hrvatskoj. I od tada počinje njegova nova bitka.

- Iako nisam bio kriv ni za kakav šverc ljudi, ja sam odradio kaznu. Radilo se o pukoj slučajnosti, spletu nesretnih okolnosti, a ne nikako da sam nekome pomagao u bilo kakvim ilegalnim aktivnostima. Kada se sve to odigralo, ja sam bio u Austriji, gdje sam igrao kriket.

Dogodilo se to da je čovjek koji je također tražio azil u Republici Hrvatskoj uselio u stan u kojemu sam ja prethodno boravio. Ja ga ne znam, ali policija me optužila za skrivanje, šverc.

Nakon zatvora odradio sam te dvije sezone i kada sam došao produžiti osobnu iskaznicu na policiju, službenik me dočekao s viješću o ukidanju azila i rekao da kupim kartu za povratak doma – verzija je koju nam je ispričao sam Peter, ne znajući je li razlog stara optužnica ili to što nije, kako mu je također rečeno, izvijestio hrvatske vlasti o svom boravku na Krku.

Predočio im je radnu dozvolu, ali to ih, dodaje, nije zadovoljilo.

U strahu od povratka

Bilo kako bilo, ovaj Pakistanac od tada živi u paničnom strahu od povratka u domovinu. Posljednji put na šalterima MUP-a bio je u svibnju i rečeno je da će za šest tjedana dobiti odgovor na zahtjev o privremenom boravku u Republici Hrvatskoj iz humanitarnih razloga. Rok je odavno prošao, a on je od tada još zabrinutiji za svoju sudbinu.

- Sada sam nigdje. Ne mogu raditi, putovati, bez osobne sam, nemam pravo na hostel, adresu, stan. Pomogla mi je jedna dobra gospođa, dala stan, o čemu sam obavijestio MUP. U Pakistan se ne mogu vratiti, jer bi tamo moj život bio u opasnosti. Bojim se da bi me ubili – navodi ovaj 33-godišnjak.

---

image
Srdjan Vrančić/Cropix
---


Skočila je na noge i kriket zajednica u Hrvatskoj, pismo potpore Peteru i zamolbu MUP-u napisao je predsjednik kluba "Hrvatski sokol", Mark Davies, kao i još neki.

"Armaan Peter Patres je izvrstan igrač kriketa, koji klubu Hrvatski sokol pomaže natjecati se na tako visokom nivou. On je i veliki zagovornik ovoga sporta te ulaže nevjerojatan trud trenirajući mlade igrače koji se tek počinju baviti ovim sportom i služi kao uzorni timski igrač.

Mi zaista trebamo ljude njegova kalibra kako bismo nastavili razvijati ovaj sport koji donosi brojne dobrobiti za zemlju, uključujući razvoj sportskog turizma, ponudu sportskih mogućnosti studentima iz azijskih zemalja, a može ih eventualno i potaknuti da dođu studirati u Hrvatskoj (npr. u području medicine i IT-a).

---

image
Ilustracija/AFP
---


Kriket, kao kulturno dobro zemalja u kojima je to popularan sport, uveliko pomaže integraciji azilanata u Hrvatskoj. Armaan Peter Patres je za nas izuzetno važna osoba koja nam pomaže ostvarivati spomenute ciljeve", navest će tako će predsjednik o svom najboljem igraču.

'Klub i prijatelji pomažu na svaki mogui način'

U pitanje je došao i nastup "Sokola" na Europskom prvenstvu u Španjolskoj početkom iduće godine, za što su vizu ovjerili upravo na turniru u Kaštelima, a Patras ponio kategoriju "dream level" igrača.

- Ja se još uvijek nadam. Ovo je moj dom i ne znam gdje da idem, gdje da opet počinjem, jer više nisam dijete. Klub i prijatelji mi pomažu na svaki mogući način i na tome sam im beskrajno zahvalan.

Da ih nije, ne znam što bi, jer su mi na pamet znale padati svakakve ružne stvari - reći će još uvijek najbolji hrvatski igrač kriketa.

---

ŠTO KAŽU U MUP-u

U tijeku je ispitni postupak, odluka će biti donesena sukladno zakonu


O slučaju Armaana Petera Patresa i koji su točni razlozi za uskraćivanje azila, pitali smo Ministarstvo unutarnjih poslova. Evo što su nam odgovorili:

'Vezano uz Vaš upit, obavještavamo Vas kako se od 25. svibnja 2018. godine u svim državama članicama Europske unije, pa tako i u Republici Hrvatskoj izravno primjenjuje Uredba (EU) 2016/679 Europskog parlamenta i Vijeća od 27. travnja 2016. godine o zaštiti pojedinaca u vezi s obradom osobnih podataka i o slobodnom kretanju takvih podataka te o stavljanju izvan snage Direktive 95/46 EZ (SL EU L119/1), odnosno Opće uredbe o zaštiti podataka.

Slijedom navedenog, s obzirom na to da se u konkretnom slučaju radi o obradi osobnih podataka smatramo da javna objava osobnih podataka o osobi i događaju koji navodite ne bi bila opravdana i u skladu sa člankom 5. i 6. Opće uredbe o zaštiti podataka, odnosno u konkretnom slučaju ne bi prevladao značajan javni interes u odnosu na zaštićenu privatnost pojedinca.

Međutim, možemo Vas obavijestiti kako su pretpostavke za poništenje međunarodne zaštite propisane člankom 50. Zakona o međunarodnoj i privremenoj zaštiti („Narodne novine“, broj: 70/15, 127/17).

Sukladno navedenom članku međunarodna zaštita poništit će se ako:
- se naknadno utvrdi postojanje razloga za isključenje azila ili supsidijarne zaštite;
- se utvrdi da je status priznat na temelju pogrešno iznesenih ili izostavljenih činjenica, lažnim prikazivanjem bitnih činjenica i okolnosti, korištenjem nevjerodostojnih isprava i drugih dokumenata, a što je bilo odlučujuće za odobrenje međunarodne zaštite;
- osoba kojoj je odobrena međunarodna zaštita predstavlja opasnost za nacionalnu sigurnost ili javni poredak Republike Hrvatske.

S tim u vezi obavještavamo Vas da je proveden ispitni postupak u kojem su utvrđene sve relevantne činjenice i okolnosti te je na temelju utvrđenoga činjeničnog stanja donesena odluka, a sukladno zakonskim propisima.

Također Vas obavještavamo kako je, sukladno Zakonu o strancima, u tijeku ispitni postupak utvrđivanja svih činjenica i okolnosti povodom podnesenog zahtjeva za privremeni boravak osobe koju navodite.

Nadležna će policijska uprava, nakon provedenog postupka i utvrđenog činjeničnog stanja, sukladno zakonskim propisima donijeti odluku o podnesenom zahtjevu te osobu koju navodite u svom upitu obavijestiti o ishodu postupka

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Privatni album Ilustracija/AFP Privatni album Srdjan Vrančić/Cropix
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/ovo-je-dramaticna-prica-o-tome-kako-je-hrvatska-oduzela-azil-svom-najboljem-igracu-kriketa-a-skandirali-su-mu-pero-pero-sve-je-pocelo-kad-je-pobjegao-iz-pakistana-gdje-se-kao-katolik-osjecao-diskriminiranim-1137460 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=362ba5a0a1ea6294cbaa3bd114efc5286c8485f5 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ovo+je+dramati%C4%8Dna+pri%C4%8Da+o+tome+kako+je+Hrvatska+oduzela+azil+svom+najboljem+igra%C4%8Du+kriketa%21+A+skandirali+su+mu%3A+Pero%2C+Pero%21+Kazuje+na%C5%A1em+novinaru%3A+Ne+mogu+se+vratiti%2C+bojim+se+da+bi+me+ubili%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovo-je-dramaticna-prica-o-tome-kako-je-hrvatska-oduzela-azil-svom-najboljem-igracu-kriketa-a-skandirali-su-mu-pero-pero-sve-je-pocelo-kad-je-pobjegao-iz-pakistana-gdje-se-kao-katolik-osjecao-diskriminiranim-1137460 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fovo-je-dramaticna-prica-o-tome-kako-je-hrvatska-oduzela-azil-svom-najboljem-igracu-kriketa-a-skandirali-su-mu-pero-pero-sve-je-pocelo-kad-je-pobjegao-iz-pakistana-gdje-se-kao-katolik-osjecao-diskriminiranim-1137460 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ‘SADA SAM NIGDJE‘ [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatska‘SADA SAM NIGDJE‘

Ovo je dramatična priča o tome kako je Hrvatska oduzela azil svom najboljem igraču kriketa! A skandirali su mu: Pero, Pero! Kazuje našem novinaru: Ne mogu se vratiti, bojim se da bi me ubili!

23. listopada 2021. - 23:11

- Pe-ro, Pe-ro... - odjekivalo je prošlog vikenda Resnikom (Kaštela), gdje se okupila krema kriketa iz Hrvatske i cijele regije.

Čovjek koji je pobrao ovacije i ponio priznanje za najboljeg igrača turnira zove se Armaan Peter Patres (33). U Hrvatsku je, i to kao emigrant iz Pakistana, stigao 2014. godine.

Palicu i lopticu u ruke je prvi put kao dijete uzeo u svom rodnom gradu Sialkotu, smještenom uz granicu s Indijom. Iako veliki talent i ponajbolji igrač kluba National bank, osjetio je kao katolik, tvrdi, diskriminaciju i dalje više nije mogao napredovati. Zato je prije dvanaest godina odlučio izbjeći iz Pakistana.

Prije nego što će doći u našu zemlju, jedno vrijeme je boravio u Grčkoj. I tamo je igrao kriket.

Ubrzo nakon dolaska u Hrvatsku dobio je azil i sve što ide s...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 19:04