stdClass Object ( [id] => 535920 [title] => Odlazak čovjeka koji je dobio najkrvaviju bitku Oluje: legendarne snimke svjedoče o danu kada je general Stipetić ušao u povijest [alias] => odlazak-covjeka-koji-je-dobio-najkrvaviju-bitku-oluje-legendarne-snimke-svjedoce-o-danu-kada-je-general-stipetic-usao-u-povijest [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u 81. godini života u Zagrebu, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Potkraj siječnja bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske pretrpio je moždani udar i liječio se u KBC-u Zagreb.

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, 1991. priključio se Hrvatskoj vojsci, a od 2000. do 2002. bio je načelnik Glavnog stožera. S te je pozicije otišao u mirovinu u činu stožernog generala.

General Stipetić ostat će upamćen i kao čovjek koji je dobio najkrvaviju bitku Oluje, a predaja 21. korpusa Vojske tzv. SAO Krajine, ovjekovječena kamerama, ostat će zauvijek jedan od najvećih simbola Oluje, piše Jutarnji.

Tog 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa. Predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja.
 



Prije tog događaja Petar Stipetić spasio je situaciju na području sektora Sjever, gdje je Hrvatska vojska tijekom akcije Oluja pod zapovijedanjem generala Basarcaimala ogromne gubitke i nije napredovala prema planu.

Sjajnu priču o tom događaju i rukovanju 'dva oficira i džentlmena' svojevremeno je napisao i kolumnist Jutarnjeg Ante Tomić. Tekst pročitajte klikom na ovu poveznicu.

Kada je predsjednik Tuđman donio odluku o pokretanju operacije Oluja, general Stipetić je upućen na zapovijedanje sektorom Istok. Petoga kolovoza ujutro, generala Stipetića je nazvao Tuđman i naredio mu da zbog zastoja operacije preuzme zapovijedanje sektorom Sjever kod Petrinje od generala Ivana Basarca.

General Stipetić je upozorio predsjednika da nije uputno u toku operacije vršiti smjenu zapovjednika, ali je Tuđman inzistirao rekavši "Vi ste vojnik i ovo je zapovijed", poručivši mu još da mora uvesti red na bojištu.

Sljedeća dva dana general Stipetić je zapovijedio napad na cijelom bojištu prema postojećim planovima. Rezultata toga je bio da je HV već 7. kolovoza ušao u Petrinju, oko podne u Kostajnicu i navečer u Glinu. Pukovniku Bulatu i njegovim oficirima general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje nakon predaje, poštivajući vojni kodeks.

Zadnji put u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tokom Drugog svjetskog rata u bici za Staljingrad, tvrdi Wikipedia. Čedo Bulat tom je prilikom čestitao Hrvatskoj vojsci na pobjedi.

Poraženi vojnici napustili su Topusko zajedno s izbjegličkom kolonom, a izvlačenje je prošlo bez ozbiljnih incidenata. Usporedno s operacijom Oluja na Banovini, prekinuta je i trogodišnja opsada Bihaća. U rujnu prošle godine Stipetić je primio Povelju počasnog građanina Siska, a zahvalio se slijedećim riječima: 'Počašćen sam i iznenađen, nisam znao da me se još netko sjeća. Hvala vam na ovom velikom priznanju.'
 



Kontroverze oko proslave Oluje

Posljednjih godina svog života general Stipetić bio je uvučen u brojne polemike jer se uglavnom nije pojavljivao na obljetnicama obilježavanja velikih pobjeda Hrvatske vojske tijekom akcije Oluja. Prije dvije godine uzburkao je duhove izjavom da ne ide na proslavu Dana pobjede u Knin jer ga vrijeđaju koncert Thompsona i medijske rasprave hoće li u Kninu govoriti tadašnja gradonačelnica Josipa Rimac.

- Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama - kazao je tada za Novi list.

Potom je general iznio stav kako bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji... - Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda.

Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje, izričit je bio Stipetić.

Matić: Stipetić je bio oficir i džentlmen

Povodom smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožernog generala Petra Stipetića, bivši ministar branitelja i SDP-ov saborski zastupnik Predrag Matić za Stipetića je rekao kako je bio "oficir i džentlmen".

"Imao sam veliku čast i priliku raditi s najvećim generalima Hrvatske vojske, od generala Blage Zadre, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka, Antona Tusa i Petra Stipetića. Sve su to junaci Domovinskog rata i ne znam koga bih izdvojio od njih. Međutim, neće se ovi drugi naljutiti niti njihove obitelji ako kažem da je general Stipetić ipak za koplje iznad svih. Ako se za nekoga u Hrvatskoj vojsci može reći da je bio oficir i džentlmen, onda je to prije svih Petar Stipetić", izjavio je Matić novinarima u Saboru.
 
Kad kaže da je bio oficir i džentlmen, dodao je, onda su u tome sadržane sve njegove osobine - nije bio od onih časnika koji je vikao i istjerivao autoritet na galamu, nego se vidjelo da je stručan i da je volio svoje vojnike. "Jako sam ponosan na dane kada sam radio s njim, kada mi je bio šef u kabinetu načelnika Glavnog stožera", poručio je Matić.
 
Za bivšu ministricu obrane Željku Antunović, general Stipetić bio je častan vojnik, obrazovan i predan svom poslu.

"Bio je izrazito pametan časnik. Dao je veliki doprinos u Domovinskom ratu, a kao ministrica obrane u jednom sam periodu surađivala s njim i moram priznati da mi je pri dolasku u Ministarstvo bio jedan od glavnih oslonaca", prisjetila se Antunović.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je poznavao generala Stipetića i radio s njim.

"Dao je veliki doprinos u stvaranju, razvoju i pobjedi u Domovinskom ratu, a i kasnije kao načelnik Glavnog stožera HV-a i mogu reći da je veliki čovjek, zapovjednik i general pobjedničke Hrvatske vojske", istaknuo je Krstičević.
 
Najavio je kako je u kontaktu s njegovom obitelji dogovoreno da će Ministarstvo obrane organizirati pogreb.

"Stipetić je jedan od naših vrhunskih generala koji su zaslužni za današnju slobodu, zajedno s Bobetkom i ostalima. Osjećam tugu i naša je sada zadaća pripremiti dostojanstven ispraćaj našeg načelnika kakav zaslužuje. Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima Domovinskog rata, a general Stipetić je sigurno jedan od simbola", zaključio je ministar obrane.

Hina

Jandroković: General Stipetić jedan je od najzaslužnijih heroja Domovinskog rata

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u srijedu je uputio brzojav sućuti obitelji generala Petra Stipetića u svoje ime i u ime Hrvatskog sabora te istaknuo da je general Stipetić bio jedan od najzaslužnijih heroja Domovinskog rata.

"S velikom tugom sam primio vijest o smrti generala Petra Stipetića. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izraze duboke sućuti u povodu gubitka Vašeg supruga i oca.

General Petar Stipetić bio jedan od najzaslužnijih heroja Domovinskog rata koji se odmah na početku agresije na Hrvatsku odazvao pozivu Domovine te dao veliki doprinos u obrani Hrvatske i hrvatskog naroda.

Njegova nezamjenjiva uloga u stvaranju i obrani Hrvatske te pobjedničke Hrvatske vojske tijekom i nakon Domovinskog rata ostat će trajno zapisana u hrvatskoj povijesti, na čast njegovom imenu i svim hrvatskim braniteljima", napisao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u brzojavu sućuti.

Hina

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GENERAL I DŽENTLMEN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2018-03-14 12:24:20 [created_by] => 3148 [created_by_alias] => JL [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2018-03-14 15:44:15 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2018-03-14 12:44:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 30601 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"is_import_from_dnn":true,"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/Archive\/Images\/2018\/03\/14\/stipetic-desk-130300.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/14\/stipetic8-310708.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/14\/stipetic1.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/14\/stipetic-desk-100300.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/14\/stipetic-desk-270500.jpg","\/Archive\/Images\/2018\/03\/14\/ogulin21611-desk.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["stipetic-desk-130300","stipetic8-310708","stipetic1","stipetic-desk-100300","stipetic-desk-270500","ogulin21611-desk"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1262x840"},{"size0":"780x520"},{"size0":"552x840"},{"size0":"565x840"},{"size0":"591x840"},{"size0":"1280x808"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38132654 Threads: 4 Questions: 7082124542 Slow queries: 3296970 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 607949723 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/odlazak-covjeka-koji-je-dobio-najkrvaviju-bitku-oluje-legendarne-snimke-svjedoce-o-danu-kada-je-general-stipetic-usao-u-povijest-535920 [printLink] => /vijesti/hrvatska/odlazak-covjeka-koji-je-dobio-najkrvaviju-bitku-oluje-legendarne-snimke-svjedoce-o-danu-kada-je-general-stipetic-usao-u-povijest-535920?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 359823 [name] => Domovinski rat [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => domovinski-rat [link] => /tag/domovinski-rat ) [1] => stdClass Object ( [id] => 366304 [name] => Petar Stipetić [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => petar-stipetic [link] => /tag/petar-stipetic ) [2] => stdClass Object ( [id] => 375751 [name] => akcija oluja [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => akcija-oluja [link] => /tag/akcija-oluja ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GENERAL I DŽENTLMEN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Odlazak čovjeka koji je dobio najkrvaviju bitku Oluje: legendarne snimke svjedoče o danu kada je general Stipetić ušao u povijest [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3148 [name] => Jutarnji list [username] => jutarnji-list [email] => jutarnji-list@sd.hr [password] => $2y$10$z7MimCLLAoqjjN..ORg86.2RX.B/X5WwJMuWFyZ2Wn4oG2A4Mkp9C [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/jutarnji-list-3148 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1666 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/6dd6488ee8c5d1e231bb9cf96246a9d3?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/stipetic-desk-130300.jpg [galleryCount] => 6 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => stipetic-desk-130300 [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/stipetic-desk-130300.jpg [title] => stipetic-desk-130300 ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/stipetic8-310708.jpg [title] => stipetic8-310708 ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/stipetic1.jpg [title] => stipetic1 ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/stipetic-desk-100300.jpg [title] => stipetic-desk-100300 ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/stipetic-desk-270500.jpg [title] => stipetic-desk-270500 ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2018/03/14/ogulin21611-desk.jpg [title] => ogulin21611-desk ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u 81. godini života u Zagrebu, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Potkraj siječnja bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske pretrpio je moždani udar i liječio se u KBC-u Zagreb.

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, 1991. priključio se Hrvatskoj vojsci, a od 2000. do 2002. bio je načelnik Glavnog stožera. S te je pozicije otišao u mirovinu u činu stožernog generala.

General Stipetić ostat će upamćen i kao čovjek koji je dobio najkrvaviju bitku Oluje, a predaja 21. korpusa Vojske tzv. SAO Krajine, ovjekovječena kamerama, ostat će zauvijek jedan od najvećih simbola Oluje, piše Jutarnji.

Tog 8. kolovoza 1995. godine kod Topuskog, tadašnjem pomoćniku načelnika Glavnog stožera generalu Petru Stipetiću predao se pukovnik Čedo Bulat, zapovjednik 21. korpusa. Predajom korpusa koji je brojao oko 5000 vojnika zapravo je završila vojna operacija Oluja.
 



Prije tog događaja Petar Stipetić spasio je situaciju na području sektora Sjever, gdje je Hrvatska vojska tijekom akcije Oluja pod zapovijedanjem generala Basarcaimala ogromne gubitke i nije napredovala prema planu.

Sjajnu priču o tom događaju i rukovanju 'dva oficira i džentlmena' svojevremeno je napisao i kolumnist Jutarnjeg Ante Tomić. Tekst pročitajte klikom na ovu poveznicu.

Kada je predsjednik Tuđman donio odluku o pokretanju operacije Oluja, general Stipetić je upućen na zapovijedanje sektorom Istok. Petoga kolovoza ujutro, generala Stipetića je nazvao Tuđman i naredio mu da zbog zastoja operacije preuzme zapovijedanje sektorom Sjever kod Petrinje od generala Ivana Basarca.

General Stipetić je upozorio predsjednika da nije uputno u toku operacije vršiti smjenu zapovjednika, ali je Tuđman inzistirao rekavši "Vi ste vojnik i ovo je zapovijed", poručivši mu još da mora uvesti red na bojištu.

Sljedeća dva dana general Stipetić je zapovijedio napad na cijelom bojištu prema postojećim planovima. Rezultata toga je bio da je HV već 7. kolovoza ušao u Petrinju, oko podne u Kostajnicu i navečer u Glinu. Pukovniku Bulatu i njegovim oficirima general Stipetić nije oduzeo osobno naoružanje nakon predaje, poštivajući vojni kodeks.

Zadnji put u povijesti je sličan slučaj predaje zabilježen tokom Drugog svjetskog rata u bici za Staljingrad, tvrdi Wikipedia. Čedo Bulat tom je prilikom čestitao Hrvatskoj vojsci na pobjedi.

Poraženi vojnici napustili su Topusko zajedno s izbjegličkom kolonom, a izvlačenje je prošlo bez ozbiljnih incidenata. Usporedno s operacijom Oluja na Banovini, prekinuta je i trogodišnja opsada Bihaća. U rujnu prošle godine Stipetić je primio Povelju počasnog građanina Siska, a zahvalio se slijedećim riječima: 'Počašćen sam i iznenađen, nisam znao da me se još netko sjeća. Hvala vam na ovom velikom priznanju.'
 



Kontroverze oko proslave Oluje

Posljednjih godina svog života general Stipetić bio je uvučen u brojne polemike jer se uglavnom nije pojavljivao na obljetnicama obilježavanja velikih pobjeda Hrvatske vojske tijekom akcije Oluja. Prije dvije godine uzburkao je duhove izjavom da ne ide na proslavu Dana pobjede u Knin jer ga vrijeđaju koncert Thompsona i medijske rasprave hoće li u Kninu govoriti tadašnja gradonačelnica Josipa Rimac.

- Predvidjeli su svečanost na dva dana. Prvi dan neko ministarsko okupljanje, drugi dan proslava. Ali star sam ja čovjek, nije mi više baš da hodam po brdima i dolinama - kazao je tada za Novi list.

Potom je general iznio stav kako bi Oluju trebalo obilježavati svaki put na drugome mjestu: u Karlovcu, Sisku, Glini, Petrinji... - Oluja nije samo Knin. Točno, bilo je to sjedište pobune, i poštujem činjenicu da je osvajanje Knina velika simbolička pobjeda.

Ali, vojnički, ondje nije bilo bitke. Naše su postrojbe 5. kolovoza ušle u prazan grad. Teške su se bitke vodile drugdje, izričit je bio Stipetić.

Matić: Stipetić je bio oficir i džentlmen

Povodom smrti bivšeg načelnika Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožernog generala Petra Stipetića, bivši ministar branitelja i SDP-ov saborski zastupnik Predrag Matić za Stipetića je rekao kako je bio "oficir i džentlmen".

"Imao sam veliku čast i priliku raditi s najvećim generalima Hrvatske vojske, od generala Blage Zadre, Janka Bobetka, Zvonimira Červenka, Antona Tusa i Petra Stipetića. Sve su to junaci Domovinskog rata i ne znam koga bih izdvojio od njih. Međutim, neće se ovi drugi naljutiti niti njihove obitelji ako kažem da je general Stipetić ipak za koplje iznad svih. Ako se za nekoga u Hrvatskoj vojsci može reći da je bio oficir i džentlmen, onda je to prije svih Petar Stipetić", izjavio je Matić novinarima u Saboru.
 
Kad kaže da je bio oficir i džentlmen, dodao je, onda su u tome sadržane sve njegove osobine - nije bio od onih časnika koji je vikao i istjerivao autoritet na galamu, nego se vidjelo da je stručan i da je volio svoje vojnike. "Jako sam ponosan na dane kada sam radio s njim, kada mi je bio šef u kabinetu načelnika Glavnog stožera", poručio je Matić.
 
Za bivšu ministricu obrane Željku Antunović, general Stipetić bio je častan vojnik, obrazovan i predan svom poslu.

"Bio je izrazito pametan časnik. Dao je veliki doprinos u Domovinskom ratu, a kao ministrica obrane u jednom sam periodu surađivala s njim i moram priznati da mi je pri dolasku u Ministarstvo bio jedan od glavnih oslonaca", prisjetila se Antunović.

Ministar obrane Damir Krstičević kazao je da je poznavao generala Stipetića i radio s njim.

"Dao je veliki doprinos u stvaranju, razvoju i pobjedi u Domovinskom ratu, a i kasnije kao načelnik Glavnog stožera HV-a i mogu reći da je veliki čovjek, zapovjednik i general pobjedničke Hrvatske vojske", istaknuo je Krstičević.
 
Najavio je kako je u kontaktu s njegovom obitelji dogovoreno da će Ministarstvo obrane organizirati pogreb.

"Stipetić je jedan od naših vrhunskih generala koji su zaslužni za današnju slobodu, zajedno s Bobetkom i ostalima. Osjećam tugu i naša je sada zadaća pripremiti dostojanstven ispraćaj našeg načelnika kakav zaslužuje. Hrvatska vojska mora biti prožeta simbolima Domovinskog rata, a general Stipetić je sigurno jedan od simbola", zaključio je ministar obrane.

Hina

Jandroković: General Stipetić jedan je od najzaslužnijih heroja Domovinskog rata

Predsjednik Hrvatskoga sabora Gordan Jandroković u srijedu je uputio brzojav sućuti obitelji generala Petra Stipetića u svoje ime i u ime Hrvatskog sabora te istaknuo da je general Stipetić bio jedan od najzaslužnijih heroja Domovinskog rata.

"S velikom tugom sam primio vijest o smrti generala Petra Stipetića. U ovim teškim trenucima za Vašu obitelj, upućujem Vam u ime Hrvatskoga sabora i u osobno ime izraze duboke sućuti u povodu gubitka Vašeg supruga i oca.

General Petar Stipetić bio jedan od najzaslužnijih heroja Domovinskog rata koji se odmah na početku agresije na Hrvatsku odazvao pozivu Domovine te dao veliki doprinos u obrani Hrvatske i hrvatskog naroda.

Njegova nezamjenjiva uloga u stvaranju i obrani Hrvatske te pobjedničke Hrvatske vojske tijekom i nakon Domovinskog rata ostat će trajno zapisana u hrvatskoj povijesti, na čast njegovom imenu i svim hrvatskim braniteljima", napisao je predsjednik Hrvatskog sabora Gordan Jandroković u brzojavu sućuti.

Hina

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
stipetic-desk-130300 stipetic8-310708 stipetic1 stipetic-desk-100300 stipetic-desk-270500 ogulin21611-desk
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/odlazak-covjeka-koji-je-dobio-najkrvaviju-bitku-oluje-legendarne-snimke-svjedoce-o-danu-kada-je-general-stipetic-usao-u-povijest-535920 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=9e9be363f2be423c965987bba24e93bb18a80229 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Odlazak+%C4%8Dovjeka+koji+je+dobio+najkrvaviju+bitku+Oluje%3A+legendarne+snimke+svjedo%C4%8De+o+danu+kada+je+general+Stipeti%C4%87+u%C5%A1ao+u+povijest&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodlazak-covjeka-koji-je-dobio-najkrvaviju-bitku-oluje-legendarne-snimke-svjedoce-o-danu-kada-je-general-stipetic-usao-u-povijest-535920 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fodlazak-covjeka-koji-je-dobio-najkrvaviju-bitku-oluje-legendarne-snimke-svjedoce-o-danu-kada-je-general-stipetic-usao-u-povijest-535920 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => GENERAL I DŽENTLMEN [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaGENERAL I DŽENTLMEN

Odlazak čovjeka koji je dobio najkrvaviju bitku Oluje: legendarne snimke svjedoče o danu kada je general Stipetić ušao u povijest

Piše JL
14. ožujka 2018. - 13:44
stipetic-desk-130300

Bivši načelnik Glavnog stožera Oružanih snaga Republike Hrvatske, stožerni general Petar Stipetić preminuo je u srijedu, 14. ožujka 2018. u 81. godini života u Zagrebu, izvijestilo je Ministarstvo obrane. Potkraj siječnja bivši načelnik Glavnog stožera Hrvatske vojske pretrpio je moždani udar i liječio se u KBC-u Zagreb.

Završio je Vojnu akademiju Kopnene vojske JNA, 1991. priključio se Hrvatskoj vojsci, a od 2000. do 2002. bio je načelnik Glavnog stožera. S te je pozicije otišao u mirovinu u činu stožernog generala.

General Stipetić ostat će upamćen i kao čovjek koji je dobio najkrvaviju bitku Oluje, a predaja 21. korpusa Vojske tzv. SAO Krajine, ovjekovječena kamerama, ostat će zauvijek jedan od najvećih simbola Oluje, piše Jutarnji.

Tog 8. kolovoza 1995....

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
11. svibanj 2024 21:56