stdClass Object ( [id] => 465978 [title] => Novinarka Slobodne Dalmacije na meti seksualnog napasnika: U svako doba dana i noći me zvao i pisao stvari od kojih mi se okretao želudac, morala sam zaprijetiti policijom! [alias] => novinarka-slobodne-dalmacije-na-meti-seksualnog-napasnika-u-svako-doba-dana-i-noci-me-zvao-i-pisao-stvari-od-kojih-mi-se-okretao-zeludac-morala-sam-zaprijetiti-policijom [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

'Tražim curu do 25 godina koja bi dala da joj ližem dlake ispod pazuha. Dam nagradu ja momak 34 god.' Ili: 'Tražim curu koja bi mi dala da joj ližem nožne prste dok je u štiklicama ja momak 34. g.'.

Ups! Isti 'on momak 34 g'. No, ima i drugih ponuđača; na primjer, u društvu uslužnih djelatnika u sektoru keramičkih radova nalazi se obdareni pastuh sklon starijim damama, pa dečko koji bi za intimne susrete rado upoznao dominantnog muškarca, gospodarica potrebita pokornog kmeta, i tako dalje.

U tom zabavnom konglomeratu malih oglasa na internetu i sve vrvi 'pastusima', 'čednim plavušama', 'diskretnim damama', 'vatrenima' (ne sportašima, nap.a.), lizačima i pohotnim studenticama, te inom drugom živopisnom svitom koja je ostavila svoj broj mobitela kao brzi kontakt za pokušaj ostvarenja vlastite idealne (intimne) pseudostvarnosti, ili pak zaradu (više u drugom dijelu teksta).

No, priča ne mora uvijek završiti zabavno. Naime, može se lako dogoditi da vam se zezancija s nekim tko 'čuči' iza broja pretvori u noćnu moru iz koje se nećete lako izbaviti. Naime, nazvali smo broj s početka ove priče, dakle onaj potražitelja nešto 'izvanserijske akcije' kako bismo se uvjerili u autentičnost. Evo razloga zašto to nemojte pokušavati (osim ako doista niste za takvu 'akciju').

Na vezi se našao muški glas koji traži 'djevojku dlakavih pazuha za lizanje', i zvučao je zrelije od navedenih tridesetak godina. Pokušali smo se s njim našaliti i čak smo simpatično porazgovarali, te se zadržali na zafrkantskih 'čut ćemo se ako odlučim'. No, 'lizaču pazuha' nije se dalo dugo zafrkavati...

Novinarka je na službeni telefon s kojega ga je samo jednom nazvala dobila tijekom sljedeća dva dana na desetke poruka i poziva u svako doba dana (i noći!), sadržaja kojega iz respekta prema želucima naših čitatelja nećemo u potpunosti prepričati. Riječju, uslijedilo je maltretiranje i potpuno ignoriranje decidirane poruke da prestane s nazivanjem i pisanjem.

Tek kad je novinarka priprijetila telefonskom manijaku da će ga prijaviti policiji, još joj je dvaput ružno opsovao, ali nasreću potom i utihnuo.

Druga priča su - također legitimno - oglašeni ponuđači usluga (većinom seksualnih, što je zakonski sklizak teren, jer takva usluga pak NIJE legalna), čiji je srok na prvu jednako zabavan, no miriše na tešku novčanu 'navlakušu'.

Evo jednoga:

'Ana 58. godina, vatrena crnka, bogata povratnica traži muškarca za druženje u njezinom prostoru u Splitu. Šifra: JAHTA ili 'oderi me nježno'.

Jer, iza oglasa koji imaju prefiks 06-nešto- krije se, po zakonskom uzusu obvezno, naveden cjenik i naznaka '18 plus', što je lako iščitati kao 'navlakušu' koja je tek uzgred 'personalizirana'; jer, tobožnje povratnice nema, nema ni njene jahte, a s druge strane telefonske žice neka je nesretna nadničarka koja će ciljanoj skupini, najčešće 'milf' ili 'mature-hunterima' zapucati na najniži nagon, to jest uzdisati što duže ne bi li izmuzla što više kunica.

Okej, to je fakat legalan posao, možda ne baš visokoetičan, ali barem se donekle zna o čemu se radi.

Veći je problem kod onih koji bace drugačiju 'kost', na primjer, ponude posao života ili kuću kao naknadu za doživotno uzdržavanje nekoj 'badante' – tako Talijani zovu mučenice koje brinu o starima za skromnu naknadu – dakle njegovateljicama i, nešto manje, muškarcima koji rade taj naporni i počesto nezahvalni posao, te se zbog njega čak odluče i na pečalbu.

Jer, dok je seks teren za igru – koja može ispasti nimalo bezazlena! - ovdje se ponuđači 'igraju' s nečim puno ozbiljnijim: golom egzistencijom.

Dakle, tragom jednog vrlo primamljivog oglasa kojim se nudi nekretnina uz more u zamjenu za skrb o starici koja u njoj živi i, sudeći po intonaciji napisanog, 'neće još dugo', odlučili smo istražiti o čemu se radi. Višekratno smo nazivali 'agenciju koja zastupa tražiteljicu skrbi i vlasnicu nekretnine', ali palio se samo govorni automat uz naputak da ostavimo poruku.

Jednadžba je, zapravo, lako rješiva: nema ni starice, ni kuće uz more, nema čak ni nekoga iz 'agencije'. Samo, je li, dovitljivac koji se dosjetio kako zaraditi kunice na najsiromašnijima, i to ne onima koji pucaju na niske strasti, nego dakle onima željnim posla i rješavanja egzistencijalnog pitanja.

Valja reći da tu medij koji prenosi oglas nije u prekršaju, jer odgovornost za napisani i plaćeni oglas snosi klijent. Tako je i sa 'sex-phoneovima' na teletekstu, i posvuda odakle se može proširiti nečija riječ/ponuda.

Ima tu raznorodne svite; najzabavnije je jato pohotnika i pervertita, nekome pak možda najprivlačnije ono koje čita sudbinu i skida uroke, što je ništa manje gadan lopovluk. U polju tog kukolja pod 'razno' nađe se i nešto čestito, ali - rijetko kao snijeg u Splitu... I ta ponuda, budite uvjereni, nema početak 06-nešto.

Kažemo li da rečene oglase shvatite kao bizarnost i zabavu, te da budete oprezni prilikom nazivanja brojeva u njima jer možete biti izmaltretirani, odnosno oderani kao zečevi, vjerojatno ćemo zvučati kao da opetujemo da je, na primjer, pušenje štetno.

No, podsjetimo se gorke istine i zapitajmo: Koliko ljudi među nama još uvijek prakticira pušenje i zbog toga, naposljetku, umire?


SAVJETI PRI UPOZNAVANJU PARTNERA PREKO INTERNETA ILI RAZNIH OGLASA

- Oglašivači i osobe koje imaju profile na popularnom tinderu za hetero populaciju ili grindaru za gay populaciju, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, znaju često ukrasti nečije slike. Primjerice, skinu slike s Instagrama od nekog ubildanog mladića ili neke cure supermodela i na taj način u svoju klopku hvataju nadobudne.

- Provjeriti krije li se iza fotografija na raznim profilima zaista osoba čije su to fotografije. To se lako može provjeriti kamerom uživo preko skypea.

- Ako šaljete svoje intimne fotografije, pazite da se na njima ne vidi vaše lice, a sve kako te fotografije ne bi završile u krivim rukama. Fotografiju lica šaljite napose.

- Većina tinejdžera na raznim sajtovima tvrdi da su punoljetni, a sve kako bi što prije ostvarili prvi seksualni kontakt, stoga u poruci pitajte koliko točno osoba s kojom chatate ima godina.

- Nikada ne davajte odmah svoj mobitel, to učinite tek uživo kada se uvjerite da vam osoba paše.

Naime, ako ostavite svoj broj osobi koja vas je lažima impresionirala preko interneta i od sebe stvorila princa ili princezu kakvog priželjkujete, sve lako može završiti na način da vas vaš novi internet partner gnjavi preko poruka, prijeti ili čak o vama sazna privatne podatke i nenadano se pojavi na vratima vašega stana.


Policija ima sve više posla

Na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2015. godine prijavljeno je 45 slučajeva nametljivog ponašanja. Od početka siječnja do početka rujna 2016. prijavljena su 33 slučaja.

U jednom od slučajeva tijekom pola godine vrebač je žrtvi poslao 430 SMS-ova. Riječ je o zaposleniku koji svojoj bivšoj poslodavki, nakon što mu je dala otkaz, nije dao mira. U porukama joj je prijetio nasiljem, prijetio objavom kompromitirajućih fotografija, vrijeđao je nazivima poput "kurbetino".

Dobio je godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine. Određena mu je sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja.

U drugom slučaju vrebač je SMS-ovima maltretirao žrtvu od srpnja do prosinca tražeći od nje da imaju seksualni odnos. Protiv njega je podignuta optužnica, a suđenje još nije započelo.

Većinom muškarci progone žene, ali i druge muškarce.

No, osim što muškarci češće vrebaju nego žene, ima i slučajeva kada žena zlostavlja muškarca.

Šalje mu stotine poruka, plače, prijeti, a sve u želji da bude s njim. Što kaže statistika? U oko 75 posto slučajeva proganjanja, progonitelj je muškarac, a žrtva je žena.

U preostalih 25 posto slučajeva pojavljuju se sve kombinacije: žene koje progone muškarce, muškarci koji progone muškarce i žene koje progone žene.

Proganjanje žrtve ozbiljan je problem koji može lako prerasti u fizičko nasilje, stoga je važno da se na vrijeme reagira.

Važno je istaknuti da žrtva nije krivac za proganjanje jer ga ničim nije izazvala, posebice ako počinitelju jasno daje do znanja da ne želi ostvariti kontakt s njime.


Gdje mladi i oni malo stariji nalaze partnere?

- Instagram
- Facebook
- Razni forumi
- Internetske aplikacije (Tinder, Grindr...)
- Oglasi na internetu i u novinama

 

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO VREBA U OGLASIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [extra_fields_search] => * [created] => 2017-01-30 08:47:55 [created_by] => 3154 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2017-01-30 19:44:27 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2017-01-30 09:02:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 39046 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => { "is_import_from_dnn": true, "incptvocmimagegalleryIGParameters": "default", "incptvocmimagegalleryocmIGposition": "OcmAfterDisplayContent", "incptvocmimagegalleryocmIGtheme": "CameraSlideshow", "incptvocmimagegalleryImages": [ "/Archive/Images/2017/01/30/Bezimeno (12).jpg" ], "incptvocmimagegalleryImageTitles": [ "Bezimeno (12)" ], "incptvocmimagegalleryImageDescriptions": [ "" ], "incptvocmimagegalleryImageFocus": [ "50:50" ], "incptvocmimagegalleryImageDimensions": [ { "size0": "1025x674" } ] } [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 0 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 38 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 3 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38896440 Threads: 3 Questions: 7133613955 Slow queries: 3314010 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 609258886 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 57 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => SELECT id, value, type FROM #__ocm_extra_fields ef WHERE ef.published = 1 [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( ) [link] => /vijesti/hrvatska/novinarka-slobodne-dalmacije-na-meti-seksualnog-napasnika-u-svako-doba-dana-i-noci-me-zvao-i-pisao-stvari-od-kojih-mi-se-okretao-zeludac-morala-sam-zaprijetiti-policijom-465978 [printLink] => /vijesti/hrvatska/novinarka-slobodne-dalmacije-na-meti-seksualnog-napasnika-u-svako-doba-dana-i-noci-me-zvao-i-pisao-stvari-od-kojih-mi-se-okretao-zeludac-morala-sam-zaprijetiti-policijom-465978?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 287615 [name] => oglasnici [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => oglasnici [link] => /tag/oglasnici ) [1] => stdClass Object ( [id] => 287616 [name] => servisi za upoznavanje [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => servisi-za-upoznavanje [link] => /tag/servisi-za-upoznavanje ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO VREBA U OGLASIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Novinarka Slobodne Dalmacije na meti seksualnog napasnika: U svako doba dana i noći me zvao i pisao stvari od kojih mi se okretao želudac, morala sam zaprijetiti policijom! [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3154 [name] => Lenka Gospodnetić [username] => lenka-gospodneti [email] => lenka-gospodneti@sd.hr [password] => $2y$10$qDoQbPZciwHCmq8bxd4fSetkQTRo3MRUagZG7Q0uCw6Sm/reSwBQO [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/lenka-gospodnetic-3154 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1672 [gender] => m [description] => [image] => 1672.png [url] => [group] => 4 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/authors/1672.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/30/Bezimeno (12).jpg [galleryCount] => 1 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Bezimeno (12) [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/Archive/Images/2017/01/30/Bezimeno (12).jpg [title] => Bezimeno (12) ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

'Tražim curu do 25 godina koja bi dala da joj ližem dlake ispod pazuha. Dam nagradu ja momak 34 god.' Ili: 'Tražim curu koja bi mi dala da joj ližem nožne prste dok je u štiklicama ja momak 34. g.'.

Ups! Isti 'on momak 34 g'. No, ima i drugih ponuđača; na primjer, u društvu uslužnih djelatnika u sektoru keramičkih radova nalazi se obdareni pastuh sklon starijim damama, pa dečko koji bi za intimne susrete rado upoznao dominantnog muškarca, gospodarica potrebita pokornog kmeta, i tako dalje.

U tom zabavnom konglomeratu malih oglasa na internetu i sve vrvi 'pastusima', 'čednim plavušama', 'diskretnim damama', 'vatrenima' (ne sportašima, nap.a.), lizačima i pohotnim studenticama, te inom drugom živopisnom svitom koja je ostavila svoj broj mobitela kao brzi kontakt za pokušaj ostvarenja vlastite idealne (intimne) pseudostvarnosti, ili pak zaradu (više u drugom dijelu teksta).

No, priča ne mora uvijek završiti zabavno. Naime, može se lako dogoditi da vam se zezancija s nekim tko 'čuči' iza broja pretvori u noćnu moru iz koje se nećete lako izbaviti. Naime, nazvali smo broj s početka ove priče, dakle onaj potražitelja nešto 'izvanserijske akcije' kako bismo se uvjerili u autentičnost. Evo razloga zašto to nemojte pokušavati (osim ako doista niste za takvu 'akciju').

Na vezi se našao muški glas koji traži 'djevojku dlakavih pazuha za lizanje', i zvučao je zrelije od navedenih tridesetak godina. Pokušali smo se s njim našaliti i čak smo simpatično porazgovarali, te se zadržali na zafrkantskih 'čut ćemo se ako odlučim'. No, 'lizaču pazuha' nije se dalo dugo zafrkavati...

Novinarka je na službeni telefon s kojega ga je samo jednom nazvala dobila tijekom sljedeća dva dana na desetke poruka i poziva u svako doba dana (i noći!), sadržaja kojega iz respekta prema želucima naših čitatelja nećemo u potpunosti prepričati. Riječju, uslijedilo je maltretiranje i potpuno ignoriranje decidirane poruke da prestane s nazivanjem i pisanjem.

Tek kad je novinarka priprijetila telefonskom manijaku da će ga prijaviti policiji, još joj je dvaput ružno opsovao, ali nasreću potom i utihnuo.

Druga priča su - također legitimno - oglašeni ponuđači usluga (većinom seksualnih, što je zakonski sklizak teren, jer takva usluga pak NIJE legalna), čiji je srok na prvu jednako zabavan, no miriše na tešku novčanu 'navlakušu'.

Evo jednoga:

'Ana 58. godina, vatrena crnka, bogata povratnica traži muškarca za druženje u njezinom prostoru u Splitu. Šifra: JAHTA ili 'oderi me nježno'.

Jer, iza oglasa koji imaju prefiks 06-nešto- krije se, po zakonskom uzusu obvezno, naveden cjenik i naznaka '18 plus', što je lako iščitati kao 'navlakušu' koja je tek uzgred 'personalizirana'; jer, tobožnje povratnice nema, nema ni njene jahte, a s druge strane telefonske žice neka je nesretna nadničarka koja će ciljanoj skupini, najčešće 'milf' ili 'mature-hunterima' zapucati na najniži nagon, to jest uzdisati što duže ne bi li izmuzla što više kunica.

Okej, to je fakat legalan posao, možda ne baš visokoetičan, ali barem se donekle zna o čemu se radi.

Veći je problem kod onih koji bace drugačiju 'kost', na primjer, ponude posao života ili kuću kao naknadu za doživotno uzdržavanje nekoj 'badante' – tako Talijani zovu mučenice koje brinu o starima za skromnu naknadu – dakle njegovateljicama i, nešto manje, muškarcima koji rade taj naporni i počesto nezahvalni posao, te se zbog njega čak odluče i na pečalbu.

Jer, dok je seks teren za igru – koja može ispasti nimalo bezazlena! - ovdje se ponuđači 'igraju' s nečim puno ozbiljnijim: golom egzistencijom.

Dakle, tragom jednog vrlo primamljivog oglasa kojim se nudi nekretnina uz more u zamjenu za skrb o starici koja u njoj živi i, sudeći po intonaciji napisanog, 'neće još dugo', odlučili smo istražiti o čemu se radi. Višekratno smo nazivali 'agenciju koja zastupa tražiteljicu skrbi i vlasnicu nekretnine', ali palio se samo govorni automat uz naputak da ostavimo poruku.

Jednadžba je, zapravo, lako rješiva: nema ni starice, ni kuće uz more, nema čak ni nekoga iz 'agencije'. Samo, je li, dovitljivac koji se dosjetio kako zaraditi kunice na najsiromašnijima, i to ne onima koji pucaju na niske strasti, nego dakle onima željnim posla i rješavanja egzistencijalnog pitanja.

Valja reći da tu medij koji prenosi oglas nije u prekršaju, jer odgovornost za napisani i plaćeni oglas snosi klijent. Tako je i sa 'sex-phoneovima' na teletekstu, i posvuda odakle se može proširiti nečija riječ/ponuda.

Ima tu raznorodne svite; najzabavnije je jato pohotnika i pervertita, nekome pak možda najprivlačnije ono koje čita sudbinu i skida uroke, što je ništa manje gadan lopovluk. U polju tog kukolja pod 'razno' nađe se i nešto čestito, ali - rijetko kao snijeg u Splitu... I ta ponuda, budite uvjereni, nema početak 06-nešto.

Kažemo li da rečene oglase shvatite kao bizarnost i zabavu, te da budete oprezni prilikom nazivanja brojeva u njima jer možete biti izmaltretirani, odnosno oderani kao zečevi, vjerojatno ćemo zvučati kao da opetujemo da je, na primjer, pušenje štetno.

No, podsjetimo se gorke istine i zapitajmo: Koliko ljudi među nama još uvijek prakticira pušenje i zbog toga, naposljetku, umire?


SAVJETI PRI UPOZNAVANJU PARTNERA PREKO INTERNETA ILI RAZNIH OGLASA

- Oglašivači i osobe koje imaju profile na popularnom tinderu za hetero populaciju ili grindaru za gay populaciju, bilo da se radi o muškarcima ili ženama, znaju često ukrasti nečije slike. Primjerice, skinu slike s Instagrama od nekog ubildanog mladića ili neke cure supermodela i na taj način u svoju klopku hvataju nadobudne.

- Provjeriti krije li se iza fotografija na raznim profilima zaista osoba čije su to fotografije. To se lako može provjeriti kamerom uživo preko skypea.

- Ako šaljete svoje intimne fotografije, pazite da se na njima ne vidi vaše lice, a sve kako te fotografije ne bi završile u krivim rukama. Fotografiju lica šaljite napose.

- Većina tinejdžera na raznim sajtovima tvrdi da su punoljetni, a sve kako bi što prije ostvarili prvi seksualni kontakt, stoga u poruci pitajte koliko točno osoba s kojom chatate ima godina.

- Nikada ne davajte odmah svoj mobitel, to učinite tek uživo kada se uvjerite da vam osoba paše.

Naime, ako ostavite svoj broj osobi koja vas je lažima impresionirala preko interneta i od sebe stvorila princa ili princezu kakvog priželjkujete, sve lako može završiti na način da vas vaš novi internet partner gnjavi preko poruka, prijeti ili čak o vama sazna privatne podatke i nenadano se pojavi na vratima vašega stana.


Policija ima sve više posla

Na području Splitsko-dalmatinske županije tijekom 2015. godine prijavljeno je 45 slučajeva nametljivog ponašanja. Od početka siječnja do početka rujna 2016. prijavljena su 33 slučaja.

U jednom od slučajeva tijekom pola godine vrebač je žrtvi poslao 430 SMS-ova. Riječ je o zaposleniku koji svojoj bivšoj poslodavki, nakon što mu je dala otkaz, nije dao mira. U porukama joj je prijetio nasiljem, prijetio objavom kompromitirajućih fotografija, vrijeđao je nazivima poput "kurbetino".

Dobio je godinu dana uvjetnog zatvora uz rok kušnje od tri godine. Određena mu je sigurnosna mjera psihijatrijskog liječenja.

U drugom slučaju vrebač je SMS-ovima maltretirao žrtvu od srpnja do prosinca tražeći od nje da imaju seksualni odnos. Protiv njega je podignuta optužnica, a suđenje još nije započelo.

Većinom muškarci progone žene, ali i druge muškarce.

No, osim što muškarci češće vrebaju nego žene, ima i slučajeva kada žena zlostavlja muškarca.

Šalje mu stotine poruka, plače, prijeti, a sve u želji da bude s njim. Što kaže statistika? U oko 75 posto slučajeva proganjanja, progonitelj je muškarac, a žrtva je žena.

U preostalih 25 posto slučajeva pojavljuju se sve kombinacije: žene koje progone muškarce, muškarci koji progone muškarce i žene koje progone žene.

Proganjanje žrtve ozbiljan je problem koji može lako prerasti u fizičko nasilje, stoga je važno da se na vrijeme reagira.

Važno je istaknuti da žrtva nije krivac za proganjanje jer ga ničim nije izazvala, posebice ako počinitelju jasno daje do znanja da ne želi ostvariti kontakt s njime.


Gdje mladi i oni malo stariji nalaze partnere?

- Instagram
- Facebook
- Razni forumi
- Internetske aplikacije (Tinder, Grindr...)
- Oglasi na internetu i u novinama

 

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Bezimeno (12)
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/novinarka-slobodne-dalmacije-na-meti-seksualnog-napasnika-u-svako-doba-dana-i-noci-me-zvao-i-pisao-stvari-od-kojih-mi-se-okretao-zeludac-morala-sam-zaprijetiti-policijom-465978 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=481cc70e44ece6dc6bccf66562bf483f05b895dc [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Novinarka+Slobodne+Dalmacije+na+meti+seksualnog+napasnika%3A+U+svako+doba+dana+i+no%C4%87i+me+zvao+i+pisao+stvari+od+kojih+mi+se+okretao+%C5%BEeludac%2C+morala+sam+zaprijetiti+policijom%21&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnovinarka-slobodne-dalmacije-na-meti-seksualnog-napasnika-u-svako-doba-dana-i-noci-me-zvao-i-pisao-stvari-od-kojih-mi-se-okretao-zeludac-morala-sam-zaprijetiti-policijom-465978 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fnovinarka-slobodne-dalmacije-na-meti-seksualnog-napasnika-u-svako-doba-dana-i-noci-me-zvao-i-pisao-stvari-od-kojih-mi-se-okretao-zeludac-morala-sam-zaprijetiti-policijom-465978 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => ŠTO VREBA U OGLASIMA [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [2] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaŠTO VREBA U OGLASIMA

Novinarka Slobodne Dalmacije na meti seksualnog napasnika: U svako doba dana i noći me zvao i pisao stvari od kojih mi se okretao želudac, morala sam zaprijetiti policijom!

30. siječnja 2017. - 10:02
Bezimeno (12)

'Tražim curu do 25 godina koja bi dala da joj ližem dlake ispod pazuha. Dam nagradu ja momak 34 god.' Ili: 'Tražim curu koja bi mi dala da joj ližem nožne prste dok je u štiklicama ja momak 34. g.'.

Ups! Isti 'on momak 34 g'. No, ima i drugih ponuđača; na primjer, u društvu uslužnih djelatnika u sektoru keramičkih radova nalazi se obdareni pastuh sklon starijim damama, pa dečko koji bi za intimne susrete rado upoznao dominantnog muškarca, gospodarica potrebita pokornog kmeta, i tako dalje.

U tom zabavnom konglomeratu malih oglasa na internetu i sve vrvi 'pastusima', 'čednim plavušama', 'diskretnim damama', 'vatrenima' (ne sportašima, nap.a.), lizačima i pohotnim studenticama, te inom drugom živopisnom svitom koja je ostavila svoj broj mobitela kao brzi kontakt za...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2024 18:05