StoryEditorOCM
Hrvatskanema klavocina

Nova nestašica antibiotika u Hrvatskoj; iz Plive obavijestili kakvi su problemi u pitanju i dokad ih neće biti

Piše Vijesti SD
16. studenog 2023. - 17:00

Pliva je izvijestila o nestašici dva njihova Klavocina: prvi je Klavocin bid 875 mg + 125 mg filmom obložene tablete amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat. Neće ga biti od 15. prosinca do 20. siječnja zbog razloga povezanih s proizvodnjom

Drugi je Klavocin bid 400 mg + 57 mg/5 ml prašak za oralnu suspenziju; 1 bočica s praškom za pripremu 70 ml suspenzije i štrcaljkom, u kutiji, amoksicilin trihidrat, kalijev klavulanat. Njega neće biti od 31. prosinca do 31. siječnja iduće godine, također iz razloga povezanih s proizvodnjom, javlja Danica.hr.

To su lijekovi iz skupine penicilina. Velika nestačica tih antibiotika u Hrvatskoj zadnji je put prijavljena početkom ljeta ove godine. Tada su nestašicu prijavile tvrtke Belupo, Glaxo i Alkaloid, a trajala je nekoliko mjeseci.

Belupo proizvodi Klavobel koji ima iste djelatne tvari i koncentraciju kao Klavocin. Zasad nema najava o nestašici iz te kompanije.

Problem s penicilinom je u tome da Hrvatska već desetljećima nema vlastite proizvodnje pa ga je prisiljena uvoziti, najviše iz dalekoistočnih zemalja, Kine i indije. Povećana potrošnja tijekom pandemije Covida pak uzrokovala je ozbiljne poremećaje na tržištu.

U ljekarnama kažu kako je upravo nestašica lijekova s penicilinom kao djelatnom tvari posljednjih godina najviše izražena. Problem s nabavom djelatne tvari za te antibiotike očito je i dalje prisutan.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
25. travanj 2024 02:35