StoryEditor
HrvatskaLJETNI ĐIR I KORONA

Noćni klubovi puni gostiju kojima ne pada na pamet nositi maske, pravi su rasadnici zaraze. Partijaneri se ne uzbuđuju: Ne želimo da nam život stane!

11. kolovoza 2020. - 12:08

Korona ne posustaje... Unatoč svim naporima zdravstvenih djelatnika, poglavito epidemiologa, u toj neravnopravnoj borbi s virusom još uvijek nismo u poziciji pobjednika. Pa su nakon proslava vjenčanja, gdje je zbog okupljanja velikog broja uzvanika bilo dosta oboljelih, sada detektirana i nova žarišta koronavirusa - noćni klubovi!

Uglavnom, diljem Dalmacije, budući da je turistička sezona u punom zamahu, domaći i stranci provode se i druže, zabavljaju, a svi za izlazak biraju noćne klubove. I na kraju, imamo novooboljele, i to redom mlade ljude!

Trenutačno je i u Splitsko-dalmatinskoj županiji najveći broj oboljelih upravo iz redova mlađe populacije, i to oni koji su tijekom epidemioloških provjera kontakata redom isticali vrijeme provedeno u noćnom izlasku, i to u zatvorenim prostorima klubova.

Novi val oboljelih koje bilježi prostorno najveća županija minula dva tjedna rezultat je većeg broja turista i mladih gostiju koji žele provod bez obzira što zatvoreni prostori mogu biti mjesto širenja zaraze. Još ako se radi o klubu koji nema dobru klimatizaciju, odnosno ventilaciju, pa uz to u sitnim noćnim satima bude (pre)velik broj posjetitelja, a svi bez maski – eto idealnih uvjeta za širenje virusa.

Stižu oštrije mjere

- Noćni klubovi i slična mjesta okupljanja mladih evidentna su žarišta širenja zaraze. Već smo upozoravali vlasnike klubova na tu činjenicu i od njih tražili potpunu primjenu strožih epidemioloških mjera – potvrdu novog izvora virusa SARS-CoV2 dali su nam i iz Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije.

image
Josko Ponoš/Ilustracija/HANZA MEDIA

Kazuju nam dalje kako u takvim klubovima nije dopušteno druženje u zatvorenom dijelu prostora i kako se ta odluka – poštuje!

- U proteklom vremenu pojačali smo nadzor provedbe epidemioloških mjera kroz povećan broj sanitarnih inspektora i policije te članova civilne zaštite s lokalnog područja – otkrivaju nam dalje iz "srca" regionalnog stožera, najavljujući i buduće korake, a sve s ciljem zaštite stanovništva:

- Ako se ne bude smanjivao broj zaraženih, nisu isključene ni strože mjere koje ćemo, kao i dosad, usuglašavati s nacionalnim stožerom Civilne zaštite.

Hoće li te mjere značiti zatvaranje noćnih klubova, što je najstroža odluka, ili eventualno kraće radno vrijeme, ili pak nešto treće – ostaje nam pratiti, no jedno je sigurno – virus ne bira noć ili dan za prijenos s jedne osobe na drugu. Širenje s bolesne na zdravu osobu ne možemo, na žalost, kontrolirati, pa očito distanca ostaje kao jedina brana u sprječavanju daljnjeg obolijevanja, u ovom slučaju redom mlađe populacije.

Trenutačno se, neslužbeno doznajemo, kao žarišta koronavirusa spominju dva makarska noćna kluba i jedan sinjski, koji su nakon obolijevanja svojih gostiju poslušali sve savjete epidemiologa pa novih zaraženih nema.
A hoće li ostati samo na ta tri "izvora" ili će se virus "proširiti" u neke druge centre noćne zabave - doznat ćemo uskoro.

Iskustvo iz Sinja: Nekima je ka‘ mala prehlada, drugima ništa


Kako doznajemo od mladih Sinjana, većina njihovih vršnjaka kojima je utvrđena infekcija COVID-19 bili su u noćnom provodu u popularnom gradskom klubu.

- Izađemo vani, popijemo piće, malo zaplešemo, no gužva je pa kontakte ne možemo izbjeći. U klubu ne moramo nositi masku, a i svi oni koji su oboljeli nemaju baš neke simptome. Nekima je ka' mala prehlada, drugima nije ništa. Neki nisu ni znali da imaju koronu, tek kada ih je stavilo na popis kontakata i kad ih je testiralo, ispalo je da imaju taj virus – kazuju nam dvojica 19-godišnjaka iz alkarskoga grada, koji će bez obzira na opasnosti od moguće zaraze u klubu i dalje druženja vikendom provoditi u tom zatvorenom prostoru.

Jer kako nam sami kažu – previše izbora u Sinju za zabavu i nema, a korona je po njima "ka' gripa".

- Nije opasna za nas mlađe, mi brzo ozdravimo, a zbog te korone ne želimo da nam život stane! - razmišljaju mladi Sinjani. Nažalost, nisu jedini.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. svibanj 2022 19:19