StoryEditorOCM
Hrvatskani pod razno

‘Neka nam daju otkaze svima!‘; djelatnici zagrebačke Čistoće nastavljaju štrajk, ne idu na teren do daljnjega

Piše HINA
24. siječnja 2023. - 21:34

Komunalni radnik Čistoće Sabahudin Sedić za Hinu je potvrdio kako se njihova blokada Čistoće nastavlja, a najava da ni večeras ni sutra ujutro ne izlaze na teren negativan je odgovor na apel iz zagrebačke Gradske uprave koja razmatra što s radnicima koji su u nezakonitom štrajku.  

“Ni treća ni prva smjena neće izaći na teren”, rekao je Sedić u izjavi dodavši kako su samoorganizirani radnici odlučni u svojim zahtjevima, a najvažniji su oni da operativi Čistoće povećaju koeficijenti. Danas su radnici Upravi Čistoće i Holdinga postavili zahtjeve, a Čistoća je, kaže, pristala na one manje bitne, što je razlog za nastavak štrajka.

“Najbitniji su nam koeficijenti, mi stojimo jedan uz drugoga, i nećemo odustati dok se ne povećaju”, rekao je Sedić. 

Na pitanje je li svjestan opasnosti koje sudjelovanje u nezakonitom štrajku može donijeti radnicima, Sedić je poručio da radnici pod “cijenu svega” ne idu van. 

Neka nam daju otkaze

“Neka nam daju otkaze svima”, kaže Sedić dodajući da je takav stav svih radnika. 

Na takve ultimativne zahtjeve radnika, iz zagrebačke Gradske uprave ranije su poručili da su spremni razgovarati, ali u pregovorima sa sindikatima u koje će, po želji uključiti i same radnike. 

“Naša poruka je jasna, mi smo voljni o svim tim zahtjevima pregovarati, s tim da podsjećamo da je Čistoća komunalno poduzeće (...) i da postoje objektivna ograničenja oko toga. Nije moguće sada plebiscitarno odgovoriti na 11 zahtjeva i na njih pristati ili ne, moramo se vratiti na pregovore, a radnike pozivamo da se vratite na posao”, istaknula je Dolenec

Uprava Holdinga danas je pristala na pet od njihovih 11 zahtjeva, a radnici, kao uvjet povratka na posao, traže beskompromisno povećanja koeficijenata - za komunalne radnike na 1,8 te za vozače na 2,4. 

image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/Cropix
image
Vanesa Pandžić/ Cropix
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
24. siječanj 2023 22:17