StoryEditorOCM
HrvatskaSKUP U ZAGREBU

Našem Toniju Paštaru na glavi je bila cijev četničke puške, a prvi je objavio i da je brana Peruća minirana...

Piše VIJESTI SD
11. rujna 2023. - 11:25

U organizaciji Agencije za odgoj i obrazovanje, u Hrvatskom novinarskom domu u Zagrebu održan je dvodnevni stručni skup za učitelje i nastavnike povijesti osnovnih i srednjih škola na temu "Važnost medija u Domovinskom ratu".

Skup su otvorili dr. sc. Dubravka Bezak Stamać, ravnateljica, i Hrvoje Knežević, viši savjetnik za povijest Agencije, dok su o temi izlagali profesori sa Sveučilišta u Osijeku, novinari pisanih i elektroničkih medija i učitelji, odnosno nastavnici povijesti iz pojedinih škola.

Među izlagačima bio je i naš novinar Toni Paštar, koji je govorio o svojim iskustvima ratnog reportera tijekom četiri godine Domovinskog rata na bojišnici Cetinske krajine. Između više od dvije tisuće kartica koje je ispisao tijekom četiri ratne godine, Toni Paštar posebno je izdvojio početak 1990. godine i pokušaj Udbe da ga regrutira kao svoga suradnika, cijev četničke puške na svojoj sljepoočnici na dan kada mu se rodio sin u listopadu 1990. godine, početak izravne oružane agresije na Kijevo i vrlički kraj 25. kolovoza 1991., napad odreda narodne zaštite na vojarne u Sinju, obilazak okupirane Vrlike tri dana kasnije i obavijest Srđana Radulovića, dotadašnjeg dopisnika "Slobodne" iz Knina, da ne ide u najavljeni obilazak Kijeva jer je pukovnik JNA i kasnije osuđeni ratni zločinac Ratko Mladić naložio da bude uhapšen.

image

PRIVATNI ALBUM

Također je istaknuo novi napad na Maljkovo 16. rujna i okupaciju svih naselja do Hrvaca, uključujući branu i HE Peruća dan kasnije, da je 4. listopada posljednji pripadnik JNA napustio Sinj, a 6. listopada je formirana 126. brigada, prvi topnički napad srpskih agresora na grad Sinj 21. listopada 1991. godine u kojemu je poginulo dvoje civila, reportaže iz okupiranog Potravlja u koje je ulazio s borbenim skupinama hrvatskih branitelja, o humanitarnoj pomoći koju su pripadnici

HV-a dopremali srpskim civilima u Biteliću stavljajući ih pod svoju zaštitu te nakon što je RH međunarodno priznata isticanje pozitivnih primjera suživota većinskih Hrvata i građana srpske nacionalne manjine. U svojem izlaganju Toni Paštar najviše je pozornosti dao događanjima oko brane Peruća, koja su kulminirala srpskim miniranjem brane 28. siječnja 1993. godine. Tadašnji predsjednik Vlade Hrvoje Šarinić naložio je embargo na objavljivanje bilo kakve informacije o tom srpskom najvećem genocidu u pokušaju poslije 2. svjetskog rata na tlu Europe.

Unatoč embargu, Slobodna Dalmacija bila je jedini pisani medij u Hrvatskoj na čijim se stranicama 29. siječnja 1993.godine mogla pročitati informacija da je brana minirana. Svoju priču ratnog reportera Toni Paštar okončao je prepričavanjem izvještaja o vojno-redarstvenoj akciji Oluja o kojoj je za "Slobodnu" donio reportažu iz Vrlike.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 16:13