StoryEditorOCM
Hrvatskapozvao građane

Nakon Plenkovićeve izjave, Milanović se opet oglasio. Orsat Miljenić sjeo kao tampon zona između predsjednika i Bačića

Piše Vijesti SD
18. ožujka 2024. - 20:23

Zoran Milanović se još jednom oglasio na Facebooku nakon današnjeg upozorenja Ustavnog suda o tome da on ne smije biti kandidat za premijera na SDP-ovoj listi dok ne da ostavku na dužnost predsjednika Republike.

Nakon što se javnosti obratio i premijer i predsjednik HDZ-a Andrej Plenković, Milanović je poručio da će nakon svega ipak biti premijer na legalan način te još jednom poziva birače da glasuju za bilo koga, osim za HDZ.

- Bit ću na kraju na legalan i pristojan način premijer, ali toj bandi neću reći kako. Pozivam hrvatske ljude, sve ljude ove zemlje da se ujedine protiv HDZ-a i bande Andreja Turudića. Glasali oni za SDP-ovu listu, za Možemo, za Domovinski pokret, za MOST, sve je dobro, ništa nije loše. Ovo su vremena u kojima se borimo virtualno, ne stvarno, ali na život ili smrt. Ovo radim iz osjećaja dužnosti, časti i osobne slobode. Glasajte za bilo koga osim za HDZ, ovo je borba za hrvatsku slobodu i za Treću hrvatsku Republiku, napisao je Milanović na Facebooku.

Plenkovićev bliski suradnik i ministar Branko Bačić je redovni gost na proslavi općine Vela Luka, a s obzirom na okolnosti večeras je na svečanoj sjednici „tampon zonu” između Milanovića i njega, u prvom redu, držao predstojnik Milanovićeva ureda Orsat Miljenić. Bačić je kazao kako je "nezabilježeno u 34 godine hrvatske državnosti da se predsjednik ovakvim vokabularom obračunava s Ustavnim sudom i političkim neistomišljenicima". 

"U pravilu kada nemate što ponuditi biračima, kada nemate što dobra reći o sebi, onda vam ne preostaje drugo nego se najgorim uvredama obračunavati s političkim protivnicima. Očito, tri uzastopna poraza na parlamentarnim izborima, učinili su SDP potpuno izgubljenim, kazao je Bačić.  

image
Livio Andrijic/Cropix
 

Podsjećamo, predsjednik je danas poslijepodne iz Vele Luke poručio onima koji mu daju podršku da se čuvaju i paze što rade, a Ustavni sud je nazvao gangsterima i seljačinama.

- Donijeli su odluku kojom prijete jednoj stranci koja se nikada nije ogriješila. Seljačine su i nepismeni. Što je tu napisano? Prijete stranci da će je uništiti, prijeti se meni. Ne znam čime, mogu mi staviti soli na rep. Apeliram na kolege i građane koji će na kraju presuditi ovaj puč, ovo je čisti puč, to se mora riješiti na izborima… Moja ponuda, bit ću premijer na legalan način, moja ponuda je bila – tu sam, bit ću kandidat na izborima kao i na izborima za EU parlament, mandat sam sebi ne mogu dati, što je tu sporno? No ovo je političko nasilje. Oni su nepismeni gangsteri, s takvim ljudima se ne može raditi. Mandat ne mogu dati sam sebi, ali postat ću premijer na legalan način. Zašto mi ne pada na pamet da dam ostavku? Jer bi time predao vlast Jandrokoviću. Za njega ne mislim da je gangster, ali to predajem HDZ-u. Što je sljedeće? Da na minutu predam kontrolu nad vojskom i tajnim službama toj zločinačkoj organizaciji?, rekao je, među ostalim, Milanović.

Milanović: ‘Go, go, in the name of God. You sordid prostitutes!‘; Evo koga je citirao...

Velikom broju gledatelja i čitatelja u oko i uhu su upale riječi ‘S gangsterima ćemo se obračunati nakon izbora u okviru Treće republike, koja će biti drukčija. I dalje republika, i dalje demokracija. Ovo je kupleraj. Go, go, in the name of God. You sordid prostitutes‘, piše Jutarnjii list. 

Citat na engleskom jeziku kojeg bismo preveli ‘Odlazite, odlazite, u ime Boga. Vi gadne prostitutke‘ prvi je izgovorio veliki engleski državnik Oliver Cromwell 20. travnja 1653. godine u parlamentu prije nego će u idućem sazivu dobiti titulu Lord Protectora Engleske, Škotske i Irske.

Milanović, dakle, u Cromwellu vidi svojevrsnog idola, a hoće li imati razloga za slavlje poput Cromwella vidjet ćemo za manje od mjesec dana.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 08:29