stdClass Object ( [id] => 1155100 [title] => Ova Splićanka u pandemiji je odigrala važnu ulogu, a dobila je i veliko priznanje u Americi. Za blagdane je došla doma, sve nam je ispričala [alias] => mozda-za-nju-jos-niste-culi-ali-ova-splicanka-u-pandemiji-je-odigrala-vaznu-ulogu-a-dobila-je-i-veliko-priznanje-u-americi-za-blagdane-je-dosla-doma-sve-nam-je-ispricala [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

"Gavi" je globalni savez za cjepiva: čine ga države, međunarodne organizacije, neovisni pojedinci, organizacije civilnog društva... COVAX je program zamišljen da omogući nabavku cjepiva protiv koronavirusa i siromašnim zemljama na temelju kriterija ravnopravnosti s nešto bogatijima. Mogu mu se priključiti sve države. Smišljen je u "Gaviju".

Jelena Madir je Splićanka i direktorica "Gavijeve" pravne službe, koja je sudjelovala u kreiranju pravnog okvira tog inovativnog projekta. Radi u ženevskom sjedištu Saveza, Božić čeka na odmoru u Splitu.

Početkom prosinca proglašena je pravnicom godine u izboru uglednog američkog pravnog časopisa, "The American Lawyer".

Nagradu ste dobili za pravnicu godine po izboru američkog stručnog časopisa, a radite u Europi, kako to?

- Nagrada je prvenstveno namijenjena američkim pravnicima, a ja sam studirala u SAD-u, članica sam Američke odvjetničke komore i u Americi sam radila u odvjetništvu nekoliko godina. A i "Gavi" ima predstavništvo u Washingtonu.

Kako i kada ste došli u "Gavi"?

- Prije dvije godine. Radila sam tada u Londonu, u EBRD-u, Europskoj banci za obnovu i razvoj. Već sam bila jedanaest godina u istoj tvrtki, te sam se našla na radaru headhuntera, lovaca na kadrove.

Jeste li se iznenadili pozivu?

- Da, jer mi nije bila logična ta poveznica: "Gavi" se bavi cijepljenjem i imunizacijom na globalnoj razini, a ja dolazim iz financijskog sektora. S druge strane, obje organizacije, "Gavi" i EBRD, imaju javnu misiju i podliježu javnom međunarodnom pravu, a ne nacionalnom pravu, što je posebno zanimljivo. Bilo im je interesantno i to što se u EBRD-u bavim inovativnim projektima, što radi i "Gavi", koji se ponosi činjenicom da nije tradicionalna birokratska organizacija.

I tako ste postali direktorica pravne službe...

- Točno, iako je pravni tim u "Gaviju" manji nego u EBRD-u, gdje sam bila šefica odjela za reforme financijskog prava, kao direktorica "Gavijeve" pravne službe zadužena sam za cijeli dijapazon pravnih pitanja: od radnog prava, osiguranja, javne nabave, do pregovora s farmaceutskim kompanijama, vladama raznih država, bankama i međunarodnim organizacijama.

---

image
Jacques-schmitz
---

Uglavnom, uletjeli ste u globalnu alijansu za cijepljenje, baš u pravo vrijeme: korona se upravo bila spremala krenuti u akciju, zar ne?

- Tako je! U studenom 2019. godine došla sam u "Gavi".

A kojim cjepivima se "Gavi" bavio prije korone?

- Radi se uglavnom o rutinskim imunizacijama: cijepljenju protiv pneumokoka, koji upalom pluća ubija milijune djece, protiv dječje paralize, difterije, ospica, žute groznice, meningitisa, HPV-a i drugih bolesti.

Počela sam raditi u studenom, a u ožujku se sve zatvorilo, lockdown i rad od kuće. To je svima bio šok: kako se organizirati, kako će to sve funkcionirati, ne znate još kolege, vodite tim koji tek trebate bolje upoznati... Sto izazova.

Jeste li tada znali koju ulogu će odigrati "Gavi" i kako će se pozicionirati?

- Ne. Tek ljeti 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je osnovati tzv. Access to COVID-19 Tools (ACT) akcelerator, čiji cilj je ubrzati pristup alatima za borbu protiv bolesti COVID-19: dijagnostici, liječenju I imunizaciji. "Gavi" je bio zadužen za cjepiva - koja su u tom trenutku bila još daleka - i za nabavku budućeg cjepiva siromašnijim zemljama.

Koliko "Gavi" postoji?

- Već dvadeset godina. Financiraju ga razne države, a najveći donatori su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska… I Nadzorni odbor vrlo je zanimljiv jer imamo predstavnike razvijenih i nerazvijenih zemalja, farmaceutskih tvrtki, "Gates fondacije", UNICEF-a, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije, organizacija civilnog društva, kao i brojne nezavisne stručnjake. Čelnik Nadzornog odbora je Jose Manuel Barroso, bivši šef Europske komisije.

Što se dosad postiglo?

- Od 2000. do 2019. godine "Gavi" je pomogao cijepiti više od 820 milijuna djece u 77 zemalja. U isto vrijeme, uspjelo se preventivnim kampanjama cijepljenja u siromašnim zemljama spriječiti smrt četrnaest milijuna ljudi.

A što je "Gavijev" glavni zadatak u pandemiji?

- Kako osigurati da cjepivo - koje u tom trenutku još nije postojalo i jasno je da će trebati svima - dobiju i siromašne zemlje, a ne samo bogate i one koje mogu platiti više, ili su moćnije.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Je li odgovor na to pitanje osnivanje programa koji se zove COVAX?

- Da! I sada više ne govorimo o rutinskim cjepivima, kojih bogati imaju dovoljno, pa nema nadmetanja. Nastao je jedinstven trenutak kada nitko još nije imao cjepivo, dok koronavirus hara širom svijeta i cjepivo vruće žele baš svi. Ljeto je 2020. i još nitko ne zna tko će je i kada proizvesti. A vidimo da bogate zemlje sklapaju bilateralne ugovore i plaćaju goleme količine novca...

Brinu se same za sebe...

- Tako je! Znači, pitanje je bilo kako u takvim okolnostima osigurati da cjepivo dobiju i siromašni, da ne budu na kraju reda dostave cjepiva. Smislili smo COVAX, koji nije savršen, ali to je bilo kao da gradite brod za spašavanje ploveći istovremeno kroz oluju, kako je to slikovito rekao naš glavni direktor.

Tko je onda smislio COVAX?

- Mi u "Gaviju", uključujući i našu pravnu službu, čiji zadatak je bio riješiti pravni okviri svega toga, što nije ni najmanje lako.

U čemu je njegova inventivnost?

- Sve zemlje mogu sudjelovati u COVAX-u. Mi smo htjeli privući i bogate države, ne samo siromašne kojima bi donatori platili cjepiva. Ali, pitanje je kako privući i bogate i srednje bogate, da svi zajedno nastupe u nabavci budućeg cjepiva. Prema kriteriju BDP-a, 92 zemlje ne bi morale ništa platiti, a ostale zemlje sudionici moraju platiti cjepivo preko COVAX-a i to kada cjepivo postane dostupno.

Što je u tom projektu bilo atraktivno bogatima i srednje bogatima?

- Bogati sklapaju bilateralne ugovore s par proizvođača, ali obično samo 50 posto proizvođača uspije izbaciti cjepivo, što predstavlja rizik ako ste sklopili bilateralne ugovore s tri ili četiri proizvođača čija cjepiva nisu uspjela. COVAX-ova zamisao bila je imati ugovore s 10 do 15 proizvođača, stoga je upravo to bilo atraktivno i za zemlje koje sklapaju bilateralne ugovore.

Je li sudjelovala Europska unija?

- Unija je prvobitno rekla da će samostalno nabavljati cjepiva za sve članice. Dakle, i za Hrvatsku. Kasnije se ipak pridružila COVAX-u.

A SAD?

- Trumpova administracija također je bila rekla da neće, ali Bidenova se uključila.

Koje još razvijenije zemlje sudjeluju?

- Ukupno 144 zemalja sudjeluje u COVAX-u. Od velikih, osim EU-a i SAD-a, tu su i Velika Britanija, Japan, Kanada, Australija, Kina...

Kako se raspoređuju doze po državama i formira redoslijed isporuka?

- Doze se raspoređuju svim zemljama istovremeno, proporcionalno broju stanovnika. COVAX radi na principu jednakosti svih.

S kakvim izazovima ste se tu susreli, bilo je kritika na račun COVAX-a?

- Izazov je bila mogućnost prihvaćanja cjepiva u raznim zemljama. Naprimjer, "Pfizer" za svoje cjepivo zahtjeva posebne hladnjake koji mogu postići temperaturu od minus 60 Celzijevih stupnjeva. Naravno, pitanje je mogu li siromašne zemlje osigurati takvu opremu, te mogu li i uspješno distribuirati cjepiva koja su im dostavljena.

I?

- Zato smo morali mijenjati pristup i razgovarati sa svakom zemljom pojedinačno, da vidimo što i koliko mogu apsorbirati. A to je teško za malu organizaciju kao što smo mi, i bez ljudi na terenu.

Pa koliko vas ima?

- U "Gavijevoj" pravnoj službi bilo nas je prije godinu dana šestero, uključujući i mene, a sada nas je četrnaest. Dakle, samo za COVAX smo zaposlili još osam pravnika.

Bilo je i kritika da u "Gavijevu" Nadzornom odboru sjede i privatni farmaceuti, da su zato cijene cjepiva visoke. Što kažete?

- U Nadzornom odboru namjerno imamo predstavnike farmaceutske industrije iz razvijenih i nerazvijenih zemalja - da potaknemo proizvodnju i u tim krajevima svijeta, te kako bismo osigurali trajno partnerstvo s proizvođačima s kojima pregovaramo povoljnije cijene za siromašne zemlje od komercijalnih cijena. Bez "Gavija" i naših pregovora u ime nerazvijenih zemalja kao jedinstvenog bloka cijene bi bile još više.

Koliko ste cjepiva uspjeli distribuirati dosad?

- Nešto više od 800 milijuna doza do kraja 2021. godine. Najvećim izazovom se pokazala činjenica da su, s obzirom na različite cijene koje proizvođačima plaćaju siromašne, srednje bogate i bogate zemlje, proizvođači prioritet u dostavi dali bogatim zemljama, koje plaćaju najvišu cijenu, a na kraj reda ipak stavili COVAX i siromašne zemlje. Mnoge bogate zemlje su stoga nabavile toliko cjepiva da svoje populacije mogu procijepiti i više puta.

I što ste onda?

- U "Gaviju" smo osmislili program kojim bogate zemlje višak doza ipak doniraju COVAX-u. Pa su to učinili Velika Britanija, SAD, Kanada, Francuska...

---

Urednica, autorica i koautorica


Naša sugovornica urednica je i koautorica knjige "Fintech - pravo i regulativa", i "Healthtech: pravo i regulativa". Radi se o pravnim aspektima upotrebe tehnologije u financijskom i zdravstvenom sektoru - od umjetne inteligencije, zaštite podataka, preko blockchaina, digitalnog identiteta itd.

U Hrvatskoj je 2009. godine objavila knjigu "Tržišta kapitala - karakteristike financijskih instrumenata i pravni okvir poslovanja".

---

---

Školovanje, nagrade u karijeri...


U Splitu je završila tri razreda Prve jezične gimnazije, a četvrti u Americi, kao i dodiplomski četverogodišnji studij politologije i kineskog, na "Ivy league" ("Liga bršljana", okuplja osam najelitnijih američkih privatnih sveučilišta na sjeveroistoku zemlje) sveučilištu "Darthmouth".

Pravo se u Americi studira kao poslijediplomski studij, što je naša sugovornica završila u trogodišnjem programu "law school" na sveučilištu "Columbia" u New Yorku, također dijelom "Lige bršljana".

U Americi je položila pravosudni ispit i tri godine radila u newyorškoj odvjetničkoj firmi "Cleary Gottlieb", pa se na dvije godine vratila u Hrvatsku i zatim otišla u Veliku Britaniju, gdje je također članica Odvjetničke komore.

Radila je jedanaest godina u EBRD-u: prvo na financijskim transakcijama, a onda kao šef odjela za reforme financijskog prava. Prije dvije godine postala je direktorica pravne službe u "Gaviju".

- Engleska odvjetnička komora lani mi je dodijelila nagradu za izvanredan doprinos borbi protiv pandemije. A moj pravni tim iz "Gavija" u listopadu ove godine dobio je i nagradu "Financial Timesa" kao najinovativniji pravni tim u Europi, ostavljajući za sobom ekipe "Easy Jeta", "Vodafonea", "British Telecoma", "Societe Generalea", "Mercedes-AMG Petronas tima Formule 1"...

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša, a svjetska! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [extra_fields_search] => naša, a svjetska! 2 0 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2021-12-23 10:05:16 [created_by] => 3259 [created_by_alias] => Damir Tolj [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2021-12-28 23:14:24 [modified_by] => 3259 [publish_up] => 2021-12-28 21:59:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 12819 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => [metadata] => robots= author= [metakey] => [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2021\/12\/23\/20392532.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/23\/20392534.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/23\/20405642.jpg","\/images\/slike\/2021\/12\/23\/20405670.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Nikola Vilic\/Cropix","Nikola Vilic\/Cropix","Jacques-schmitz","Jacques-schmitz"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["","","",""],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1277","hd_20392532_1920.jpg":"1920x1080","k_20392532_1280.jpg":"1280x1280","k_20392532_1024.jpg":"1024x1024","k_20392532_640.jpg":"640x640","k_20392532_480.jpg":"480x480","k_20392532_340.jpg":"340x340","k_20392532_220.jpg":"220x220","o_20392532_1280.jpg":"1280x851","o_20392532_1024.jpg":"1024x681","o_20392532_640.jpg":"640x425","o_20392532_480.jpg":"480x319","o_20392532_340.jpg":"340x226","o_20392532_220.jpg":"220x146","h_20392532_1280.jpg":"1280x854","h_20392532_1024.jpg":"1024x683","h_20392532_640.jpg":"640x427","h_20392532_480.jpg":"480x320","h_20392532_340.jpg":"340x227","h_20392532_220.jpg":"220x147","pp_20392532_1280.jpg":"1006x1280","pp_20392532_1024.jpg":"805x1024","pp_20392532_640.jpg":"503x640","pp_20392532_480.jpg":"377x480","pp_20392532_340.jpg":"267x340","pp_20392532_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1277","hd_20392534_1920.jpg":"1920x1080","k_20392534_1280.jpg":"1280x1280","k_20392534_1024.jpg":"1024x1024","k_20392534_640.jpg":"640x640","k_20392534_480.jpg":"480x480","k_20392534_340.jpg":"340x340","k_20392534_220.jpg":"220x220","o_20392534_1280.jpg":"1280x851","o_20392534_1024.jpg":"1024x681","o_20392534_640.jpg":"640x425","o_20392534_480.jpg":"480x319","o_20392534_340.jpg":"340x226","o_20392534_220.jpg":"220x146","h_20392534_1280.jpg":"1280x854","h_20392534_1024.jpg":"1024x683","h_20392534_640.jpg":"640x427","h_20392534_480.jpg":"480x320","h_20392534_340.jpg":"340x227","h_20392534_220.jpg":"220x147","pp_20392534_1280.jpg":"1006x1280","pp_20392534_1024.jpg":"805x1024","pp_20392534_640.jpg":"503x640","pp_20392534_480.jpg":"377x480","pp_20392534_340.jpg":"267x340","pp_20392534_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20405642_1920.jpg":"1920x1080","k_20405642_1280.jpg":"1280x1280","k_20405642_1024.jpg":"1024x1024","k_20405642_640.jpg":"640x640","k_20405642_480.jpg":"480x480","k_20405642_340.jpg":"340x340","k_20405642_220.jpg":"220x220","o_20405642_1280.jpg":"1280x853","o_20405642_1024.jpg":"1024x682","o_20405642_640.jpg":"640x426","o_20405642_480.jpg":"480x320","o_20405642_340.jpg":"340x226","o_20405642_220.jpg":"220x146","h_20405642_1280.jpg":"1280x854","h_20405642_1024.jpg":"1024x683","h_20405642_640.jpg":"640x427","h_20405642_480.jpg":"480x320","h_20405642_340.jpg":"340x227","h_20405642_220.jpg":"220x147","pp_20405642_1280.jpg":"1006x1280","pp_20405642_1024.jpg":"805x1024","pp_20405642_640.jpg":"503x640","pp_20405642_480.jpg":"377x480","pp_20405642_340.jpg":"267x340","pp_20405642_220.jpg":"173x220"},{"size0":"1920x1280","hd_20405670_1920.jpg":"1920x1080","k_20405670_1280.jpg":"1280x1280","k_20405670_1024.jpg":"1024x1024","k_20405670_640.jpg":"640x640","k_20405670_480.jpg":"480x480","k_20405670_340.jpg":"340x340","k_20405670_220.jpg":"220x220","o_20405670_1280.jpg":"1280x853","o_20405670_1024.jpg":"1024x682","o_20405670_640.jpg":"640x426","o_20405670_480.jpg":"480x320","o_20405670_340.jpg":"340x226","o_20405670_220.jpg":"220x146","h_20405670_1280.jpg":"1280x854","h_20405670_1024.jpg":"1024x683","h_20405670_640.jpg":"640x427","h_20405670_480.jpg":"480x320","h_20405670_340.jpg":"340x227","h_20405670_220.jpg":"220x147","pp_20405670_1280.jpg":"1006x1280","pp_20405670_1024.jpg":"805x1024","pp_20405670_640.jpg":"503x640","pp_20405670_480.jpg":"377x480","pp_20405670_340.jpg":"267x340","pp_20405670_220.jpg":"173x220"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 204 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 38611755 Threads: 4 Questions: 7112171344 Slow queries: 3305182 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 608725492 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front01 [password] => Y2AfBGoJRKhS9HNdMJ [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/mozda-za-nju-jos-niste-culi-ali-ova-splicanka-u-pandemiji-je-odigrala-vaznu-ulogu-a-dobila-je-i-veliko-priznanje-u-americi-za-blagdane-je-dosla-doma-sve-nam-je-ispricala-1155100 [printLink] => /vijesti/hrvatska/mozda-za-nju-jos-niste-culi-ali-ova-splicanka-u-pandemiji-je-odigrala-vaznu-ulogu-a-dobila-je-i-veliko-priznanje-u-americi-za-blagdane-je-dosla-doma-sve-nam-je-ispricala-1155100?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 661468 [name] => jelena madir [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-28 23:00:11 [main_article_id] => 0 [alias] => jelena-madir [link] => /tag/jelena-madir ) [1] => stdClass Object ( [id] => 616631 [name] => covax [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-09-02 09:26:39 [main_article_id] => 0 [alias] => covax [link] => /tag/covax ) [2] => stdClass Object ( [id] => 661469 [name] => gavi [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-12-28 23:00:11 [main_article_id] => 0 [alias] => gavi [link] => /tag/gavi ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša, a svjetska! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Ova Splićanka u pandemiji je odigrala važnu ulogu, a dobila je i veliko priznanje u Americi. Za blagdane je došla doma, sve nam je ispričala [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3259 [name] => Damir Tolj [username] => damir.tolj [email] => damir.tolj@slobodnadalmacija.hr [password] => $2y$10$j6YkGvrD5xTYdagwEFenyuGNeBnNZ2egJcmTV7GuhLZN7LGCu5zhG [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => {"admin_style":"","admin_language":"","language":"","editor":"","timezone":""} [groups] => Array ( [3] => 3 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [admin_style] => [admin_language] => [language] => [editor] => [timezone] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/damir-tolj-3259 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1773 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 0 [plugins] => {"customparams_author_school":"","customparams_author_title":"","customparams_author_title_categoryid":"28","customparams_fb_link":"","customparams_tw_link":""} ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/c2aa122986ce902459ac3b70b0b10780?s=100&default=https%3A%2F%2Ff01.slobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20392532.jpg [galleryCount] => 4 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Nikola Vilic/Cropix [mainImageDesc] => [popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20392532.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20392534.jpg [title] => Nikola Vilic/Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20405642.jpg [title] => Jacques-schmitz ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2021/12/23/20405670.jpg [title] => Jacques-schmitz ) ) [bgPosition] => [videoType] => allvideos [text] => {OCMSplitter}

"Gavi" je globalni savez za cjepiva: čine ga države, međunarodne organizacije, neovisni pojedinci, organizacije civilnog društva... COVAX je program zamišljen da omogući nabavku cjepiva protiv koronavirusa i siromašnim zemljama na temelju kriterija ravnopravnosti s nešto bogatijima. Mogu mu se priključiti sve države. Smišljen je u "Gaviju".

Jelena Madir je Splićanka i direktorica "Gavijeve" pravne službe, koja je sudjelovala u kreiranju pravnog okvira tog inovativnog projekta. Radi u ženevskom sjedištu Saveza, Božić čeka na odmoru u Splitu.

Početkom prosinca proglašena je pravnicom godine u izboru uglednog američkog pravnog časopisa, "The American Lawyer".

Nagradu ste dobili za pravnicu godine po izboru američkog stručnog časopisa, a radite u Europi, kako to?

- Nagrada je prvenstveno namijenjena američkim pravnicima, a ja sam studirala u SAD-u, članica sam Američke odvjetničke komore i u Americi sam radila u odvjetništvu nekoliko godina. A i "Gavi" ima predstavništvo u Washingtonu.

Kako i kada ste došli u "Gavi"?

- Prije dvije godine. Radila sam tada u Londonu, u EBRD-u, Europskoj banci za obnovu i razvoj. Već sam bila jedanaest godina u istoj tvrtki, te sam se našla na radaru headhuntera, lovaca na kadrove.

Jeste li se iznenadili pozivu?

- Da, jer mi nije bila logična ta poveznica: "Gavi" se bavi cijepljenjem i imunizacijom na globalnoj razini, a ja dolazim iz financijskog sektora. S druge strane, obje organizacije, "Gavi" i EBRD, imaju javnu misiju i podliježu javnom međunarodnom pravu, a ne nacionalnom pravu, što je posebno zanimljivo. Bilo im je interesantno i to što se u EBRD-u bavim inovativnim projektima, što radi i "Gavi", koji se ponosi činjenicom da nije tradicionalna birokratska organizacija.

I tako ste postali direktorica pravne službe...

- Točno, iako je pravni tim u "Gaviju" manji nego u EBRD-u, gdje sam bila šefica odjela za reforme financijskog prava, kao direktorica "Gavijeve" pravne službe zadužena sam za cijeli dijapazon pravnih pitanja: od radnog prava, osiguranja, javne nabave, do pregovora s farmaceutskim kompanijama, vladama raznih država, bankama i međunarodnim organizacijama.

---

image
Jacques-schmitz
---

Uglavnom, uletjeli ste u globalnu alijansu za cijepljenje, baš u pravo vrijeme: korona se upravo bila spremala krenuti u akciju, zar ne?

- Tako je! U studenom 2019. godine došla sam u "Gavi".

A kojim cjepivima se "Gavi" bavio prije korone?

- Radi se uglavnom o rutinskim imunizacijama: cijepljenju protiv pneumokoka, koji upalom pluća ubija milijune djece, protiv dječje paralize, difterije, ospica, žute groznice, meningitisa, HPV-a i drugih bolesti.

Počela sam raditi u studenom, a u ožujku se sve zatvorilo, lockdown i rad od kuće. To je svima bio šok: kako se organizirati, kako će to sve funkcionirati, ne znate još kolege, vodite tim koji tek trebate bolje upoznati... Sto izazova.

Jeste li tada znali koju ulogu će odigrati "Gavi" i kako će se pozicionirati?

- Ne. Tek ljeti 2020. godine Svjetska zdravstvena organizacija odlučila je osnovati tzv. Access to COVID-19 Tools (ACT) akcelerator, čiji cilj je ubrzati pristup alatima za borbu protiv bolesti COVID-19: dijagnostici, liječenju I imunizaciji. "Gavi" je bio zadužen za cjepiva - koja su u tom trenutku bila još daleka - i za nabavku budućeg cjepiva siromašnijim zemljama.

Koliko "Gavi" postoji?

- Već dvadeset godina. Financiraju ga razne države, a najveći donatori su SAD, Kanada, Velika Britanija, Francuska… I Nadzorni odbor vrlo je zanimljiv jer imamo predstavnike razvijenih i nerazvijenih zemalja, farmaceutskih tvrtki, "Gates fondacije", UNICEF-a, Svjetske banke, Svjetske zdravstvene organizacije, organizacija civilnog društva, kao i brojne nezavisne stručnjake. Čelnik Nadzornog odbora je Jose Manuel Barroso, bivši šef Europske komisije.

Što se dosad postiglo?

- Od 2000. do 2019. godine "Gavi" je pomogao cijepiti više od 820 milijuna djece u 77 zemalja. U isto vrijeme, uspjelo se preventivnim kampanjama cijepljenja u siromašnim zemljama spriječiti smrt četrnaest milijuna ljudi.

A što je "Gavijev" glavni zadatak u pandemiji?

- Kako osigurati da cjepivo - koje u tom trenutku još nije postojalo i jasno je da će trebati svima - dobiju i siromašne zemlje, a ne samo bogate i one koje mogu platiti više, ili su moćnije.

---

image
Nikola Vilic/Cropix
---

Je li odgovor na to pitanje osnivanje programa koji se zove COVAX?

- Da! I sada više ne govorimo o rutinskim cjepivima, kojih bogati imaju dovoljno, pa nema nadmetanja. Nastao je jedinstven trenutak kada nitko još nije imao cjepivo, dok koronavirus hara širom svijeta i cjepivo vruće žele baš svi. Ljeto je 2020. i još nitko ne zna tko će je i kada proizvesti. A vidimo da bogate zemlje sklapaju bilateralne ugovore i plaćaju goleme količine novca...

Brinu se same za sebe...

- Tako je! Znači, pitanje je bilo kako u takvim okolnostima osigurati da cjepivo dobiju i siromašni, da ne budu na kraju reda dostave cjepiva. Smislili smo COVAX, koji nije savršen, ali to je bilo kao da gradite brod za spašavanje ploveći istovremeno kroz oluju, kako je to slikovito rekao naš glavni direktor.

Tko je onda smislio COVAX?

- Mi u "Gaviju", uključujući i našu pravnu službu, čiji zadatak je bio riješiti pravni okviri svega toga, što nije ni najmanje lako.

U čemu je njegova inventivnost?

- Sve zemlje mogu sudjelovati u COVAX-u. Mi smo htjeli privući i bogate države, ne samo siromašne kojima bi donatori platili cjepiva. Ali, pitanje je kako privući i bogate i srednje bogate, da svi zajedno nastupe u nabavci budućeg cjepiva. Prema kriteriju BDP-a, 92 zemlje ne bi morale ništa platiti, a ostale zemlje sudionici moraju platiti cjepivo preko COVAX-a i to kada cjepivo postane dostupno.

Što je u tom projektu bilo atraktivno bogatima i srednje bogatima?

- Bogati sklapaju bilateralne ugovore s par proizvođača, ali obično samo 50 posto proizvođača uspije izbaciti cjepivo, što predstavlja rizik ako ste sklopili bilateralne ugovore s tri ili četiri proizvođača čija cjepiva nisu uspjela. COVAX-ova zamisao bila je imati ugovore s 10 do 15 proizvođača, stoga je upravo to bilo atraktivno i za zemlje koje sklapaju bilateralne ugovore.

Je li sudjelovala Europska unija?

- Unija je prvobitno rekla da će samostalno nabavljati cjepiva za sve članice. Dakle, i za Hrvatsku. Kasnije se ipak pridružila COVAX-u.

A SAD?

- Trumpova administracija također je bila rekla da neće, ali Bidenova se uključila.

Koje još razvijenije zemlje sudjeluju?

- Ukupno 144 zemalja sudjeluje u COVAX-u. Od velikih, osim EU-a i SAD-a, tu su i Velika Britanija, Japan, Kanada, Australija, Kina...

Kako se raspoređuju doze po državama i formira redoslijed isporuka?

- Doze se raspoređuju svim zemljama istovremeno, proporcionalno broju stanovnika. COVAX radi na principu jednakosti svih.

S kakvim izazovima ste se tu susreli, bilo je kritika na račun COVAX-a?

- Izazov je bila mogućnost prihvaćanja cjepiva u raznim zemljama. Naprimjer, "Pfizer" za svoje cjepivo zahtjeva posebne hladnjake koji mogu postići temperaturu od minus 60 Celzijevih stupnjeva. Naravno, pitanje je mogu li siromašne zemlje osigurati takvu opremu, te mogu li i uspješno distribuirati cjepiva koja su im dostavljena.

I?

- Zato smo morali mijenjati pristup i razgovarati sa svakom zemljom pojedinačno, da vidimo što i koliko mogu apsorbirati. A to je teško za malu organizaciju kao što smo mi, i bez ljudi na terenu.

Pa koliko vas ima?

- U "Gavijevoj" pravnoj službi bilo nas je prije godinu dana šestero, uključujući i mene, a sada nas je četrnaest. Dakle, samo za COVAX smo zaposlili još osam pravnika.

Bilo je i kritika da u "Gavijevu" Nadzornom odboru sjede i privatni farmaceuti, da su zato cijene cjepiva visoke. Što kažete?

- U Nadzornom odboru namjerno imamo predstavnike farmaceutske industrije iz razvijenih i nerazvijenih zemalja - da potaknemo proizvodnju i u tim krajevima svijeta, te kako bismo osigurali trajno partnerstvo s proizvođačima s kojima pregovaramo povoljnije cijene za siromašne zemlje od komercijalnih cijena. Bez "Gavija" i naših pregovora u ime nerazvijenih zemalja kao jedinstvenog bloka cijene bi bile još više.

Koliko ste cjepiva uspjeli distribuirati dosad?

- Nešto više od 800 milijuna doza do kraja 2021. godine. Najvećim izazovom se pokazala činjenica da su, s obzirom na različite cijene koje proizvođačima plaćaju siromašne, srednje bogate i bogate zemlje, proizvođači prioritet u dostavi dali bogatim zemljama, koje plaćaju najvišu cijenu, a na kraj reda ipak stavili COVAX i siromašne zemlje. Mnoge bogate zemlje su stoga nabavile toliko cjepiva da svoje populacije mogu procijepiti i više puta.

I što ste onda?

- U "Gaviju" smo osmislili program kojim bogate zemlje višak doza ipak doniraju COVAX-u. Pa su to učinili Velika Britanija, SAD, Kanada, Francuska...

---

Urednica, autorica i koautorica


Naša sugovornica urednica je i koautorica knjige "Fintech - pravo i regulativa", i "Healthtech: pravo i regulativa". Radi se o pravnim aspektima upotrebe tehnologije u financijskom i zdravstvenom sektoru - od umjetne inteligencije, zaštite podataka, preko blockchaina, digitalnog identiteta itd.

U Hrvatskoj je 2009. godine objavila knjigu "Tržišta kapitala - karakteristike financijskih instrumenata i pravni okvir poslovanja".

---

---

Školovanje, nagrade u karijeri...


U Splitu je završila tri razreda Prve jezične gimnazije, a četvrti u Americi, kao i dodiplomski četverogodišnji studij politologije i kineskog, na "Ivy league" ("Liga bršljana", okuplja osam najelitnijih američkih privatnih sveučilišta na sjeveroistoku zemlje) sveučilištu "Darthmouth".

Pravo se u Americi studira kao poslijediplomski studij, što je naša sugovornica završila u trogodišnjem programu "law school" na sveučilištu "Columbia" u New Yorku, također dijelom "Lige bršljana".

U Americi je položila pravosudni ispit i tri godine radila u newyorškoj odvjetničkoj firmi "Cleary Gottlieb", pa se na dvije godine vratila u Hrvatsku i zatim otišla u Veliku Britaniju, gdje je također članica Odvjetničke komore.

Radila je jedanaest godina u EBRD-u: prvo na financijskim transakcijama, a onda kao šef odjela za reforme financijskog prava. Prije dvije godine postala je direktorica pravne službe u "Gaviju".

- Engleska odvjetnička komora lani mi je dodijelila nagradu za izvanredan doprinos borbi protiv pandemije. A moj pravni tim iz "Gavija" u listopadu ove godine dobio je i nagradu "Financial Timesa" kao najinovativniji pravni tim u Europi, ostavljajući za sobom ekipe "Easy Jeta", "Vodafonea", "British Telecoma", "Societe Generalea", "Mercedes-AMG Petronas tima Formule 1"...

---

[jcfields] => Array ( ) [event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Nikola Vilic/Cropix Nikola Vilic/Cropix Jacques-schmitz Jacques-schmitz
[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/mozda-za-nju-jos-niste-culi-ali-ova-splicanka-u-pandemiji-je-odigrala-vaznu-ulogu-a-dobila-je-i-veliko-priznanje-u-americi-za-blagdane-je-dosla-doma-sve-nam-je-ispricala-1155100 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=0a8876661099e5cdde66deb13030a5daa65feb0d [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Ova+Spli%C4%87anka+u+pandemiji+je+odigrala+va%C5%BEnu+ulogu%2C+a+dobila+je+i+veliko+priznanje+u+Americi.+Za+blagdane+je+do%C5%A1la+doma%2C+sve+nam+je+ispri%C4%8Dala&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmozda-za-nju-jos-niste-culi-ali-ova-splicanka-u-pandemiji-je-odigrala-vaznu-ulogu-a-dobila-je-i-veliko-priznanje-u-americi-za-blagdane-je-dosla-doma-sve-nam-je-ispricala-1155100 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fmozda-za-nju-jos-niste-culi-ali-ova-splicanka-u-pandemiji-je-odigrala-vaznu-ulogu-a-dobila-je-i-veliko-priznanje-u-americi-za-blagdane-je-dosla-doma-sve-nam-je-ispricala-1155100 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => naša, a svjetska! [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) )
StoryEditorOCM
Hrvatskanaša, a svjetska!

Ova Splićanka u pandemiji je odigrala važnu ulogu, a dobila je i veliko priznanje u Americi. Za blagdane je došla doma, sve nam je ispričala

Piše Damir Tolj
28. prosinca 2021. - 22:59

"Gavi" je globalni savez za cjepiva: čine ga države, međunarodne organizacije, neovisni pojedinci, organizacije civilnog društva... COVAX je program zamišljen da omogući nabavku cjepiva protiv koronavirusa i siromašnim zemljama na temelju kriterija ravnopravnosti s nešto bogatijima. Mogu mu se priključiti sve države. Smišljen je u "Gaviju".

Jelena Madir je Splićanka i direktorica "Gavijeve" pravne službe, koja je sudjelovala u kreiranju pravnog okvira tog inovativnog projekta. Radi u ženevskom sjedištu Saveza, Božić čeka na odmoru u Splitu.

Početkom prosinca proglašena je pravnicom godine u izboru uglednog američkog pravnog časopisa, "The American Lawyer".

Nagradu ste dobili za pravnicu godine po izboru američkog stručnog časopisa, a radite u Europi, kako to?

-...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. svibanj 2024 11:01