StoryEditorOCM
Hrvatskastrava u rijeci

Mladić koji je popio mineralnu je stabilno, ali ima teška oštećenja jednjaka. Policija vrši izvide u kafiću

Piše Luka Benčić/JL
7. studenog 2023. - 16:49

Mladić u dobi od 19 godina završio je, s teškim ozlijedama jednjaka i želuca na hitnom prijemu KBC Rijeka, nakon što je u jednom riječkom ugostiteljskom objektu ispio bezalkoholno piće. Iako se to dogodilo u subotu, nitko od nadležnih nije reagirao do danas, nakon medijskih upita, a putem društvenih mreža stvorila se rijetko viđena panika, piše Jutarnji list. 

I Zavod za javno zdravstvo, policija, riječki KBC i Ministarstvo zdravstva, oglasili su se tek nakon medijskih upita. Još uvijek nije poznato što se točno dogodilo, ali činjenica je da je bolnica potvrdila takav slučaj, a ostali da rade izvide. Zavod za javno zdravstvo Primorsko goranske županije, doznau, poslao je Hrvatskom zavodu za javno zdravstvo, Odjelu za kontrolu zdravstvene ispravnosti voda i vodoopskrbu, uzorke koje će testirati.

Mladić je konzumirao Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml., potvrdili su i iz Coca-Cola HBC Hrvatska d.o.o.

- Svjesni smo izoliranog slučaja povezanog s jednom staklenom bočicom Romerquelle Emotion Blueberry Pomegranate 330 ml. Izražavamo našu duboku zabrinutost i nadamo se brzom i potpunom oporavku osobe uključene u ovaj slučaj. U potpunosti smo otvoreni za suradnju sa svim nadležnim tijelima - kazali su iz Coca-Cole.

No, unatoč evidentno ozbiljnoj situaciji, pravovremene reakcije su izostale.

Alarmirajuće poruke po WhatsApp i Viber grupama, prema kojima je u riječki KBC zaprimljen veći broj pacijenata s teškim ozljedama jednjaka nakon konzumacije bezalkoholnih napitaka u riječkim kafićima, širile su se u ponedjeljak poslijepodne munjevitom brzinom. Tvrdilo se i da je nakon ispiranja cijevi kemikalijama u punionici Coca Cole u boćicama završila po život opasna kiselina, da je cijela jedna serija bezalkoholnih napitaka Coca Cole, s bar kodom koji počinje brojevima 385, opasna i da ju je bolje izbjegavati, a podsjećalo se i na slučajeve dječaka u Krapini koji je prije nekoliko tjedana završio u bolnici nakon što je popio sok od jabuke te na muškarca iz Pule koji je teško ozlijedio jednjak čašom mineralne vode koju je u svibnju popio u jednom riječkom restoranu.

U večernjim satima u ponedjeljak panika se već proširila društvenim mrežama, a priča o porukama dospjela je i do portala, no iz riječke policije i KBC-a još nije bilo nikakvih službenih informacija je li sve to skupa istina ili se radi o još jednom slučaju širenja lažnih vijesti porukams, kao svojevremeno tijekom pandemije i neposredno nakon zagrebačkog potresa. No, neslužbene informacije koje su do medija stizale iz KBC-a ukazivale su da ovoga puta u priči ipak ima istine. U utorak ujutro, iz KBC-a su potvrdili da su na bolnički odjel zaprimili jednu osoba pod sumnjom na kemijsku ozljedu jednjaka.

"Njezino medicinsko stanje je trenutno stabilno te se nastavljaju indicirani dijagnostičko-terapijski postupci. Odmah tijekom javljanja u Ustanovu i obrade u Objedinjenom bolničkom hitnom prijemu koja je prethodila hospitalizaciji izvršena je prijava nadležnim istražnim organima Policijske uprave Primorsko – goranske", rekli su u riječkoj bolnici, ne želeći otkrivati nikakve druge detalje o slučaju.

Brzo nakon toga oglasila se i policija, koja je potvrdila ono o čemu se u Rijeci već naveliko pričalo – jedna je osoba u subotu u kafiću u centru grada popila bezalkoholni napitak i odmah nakon toga završila na Hitnoj pomoći. U PU PG su rekli da su 4. studenoga zaprimili dojavu da je "jednoj osobi pozlilo tijekom konzumacije bezalkoholnog pića u jednom od ugostiteljskih objekata u središtu Rijeke te je prevezen u KBC Rijeka radi pružanja odgovarajuće liječničke pomoći".

"Tijekom dosadašnjeg postupanja policijski službenici obavili su očevid, izuzeli određene predmete te obavili razgovore s više osoba. O svim dosadašnjim saznanjima policija je izvijestila nadležno državno odvjetništvo, kao i nadležni Državni inspektorat radi poduzimanja mjera iz svoje nadležnosti. Utvrđivanje svih relevantnih činjenica vezanih uz ovaj događaj se nastavlja. Napominjemo da osim ovog te jednog događaja iz prethodnog razdoblja, policiji do sada nisu prijavljeni drugi slični događaji", odgovorili su u PU PG, čime su demantirali da se radi o epidemiji slučajeva trovanja. Događaj iz prethodnog razdoblja, na koji su se referirali, slučaj je Puležana koji je također završio u bolnici nakon što je u svibnju sa suprugom ručao u jednom riječkom restoranu i popio gutljaj mineralne vode. Njegovu je priču u listopadu objavio RTL, brzo nakon što je u javnost dospio slučaj dječaka iz Krapine koji je popio nešto što je trebalo biti sok od jabuke.

U subotu, u bolnici je, pak, završio mladić koji je naručio mineralnu vodu s okusom u jednom vrlo frekventnom kafiću na riječkom Korzu. Dogodila mu se slična stvar kao i gostu riječkog restorana u svibnju, kojemu je tekućina spalila usta i jednjak. Bilo je to u večernjim satima, no u prvim trenucima nikome nije bilo jasno zašto mu je točno pozlilo.

U utorak ujutro, na terasama na Korzu nije baš bilo prizora gostiju koji ispijaju mineralnu vodu ili bilo koji drugi gazirani bezalkoholni napitak. U kafiću u kojem se to dogodilo policija je vršila izvide, a s obzirom da istraga još uvijek traje, osoblje kafića ne može razgovarati s novinarima. Nisu željeli razgovarati ni roditelji mlađeg punoljetnika koji je još uvijek u bolnici, a kako su neslužbeno doznali, iako je stabilno, oštećenja jednjaka su teška.

Bočice iz riječkih kafića prikupljene su i poslane na analizu u Nastavni zavod za javno zdravstvo Primorsko-goranske županije.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:40