StoryEditor
Hrvatskaliste za upis

Logopedija opet najpopularnija, navala i na studij izobrazbe trenera, u Splitu je hit fizioterapija. Evo i koje su fakultete birali najveći odlikaši

Piše Marijana Cvrtila
21. srpnja 2021. - 18:19

Logopedija na zagrebačkom Edukacijsko-rehabilitacijskom fakultetu najpoželjniji je studijski program i za ovogodišnju generaciju kandidata za upis u prvu godinu studija u akademskoj 2021./2022. godini – objavila je Agencija za znanost i visoko obrazovanje (AZVO), nakon što su u srijedu objavljeni konačni rezultati državne mature i zaključene liste za upis u prvu godinu studija.

Čak 174 kandidata navela su zagrebački studij logopedije kao prvi izbor, a upisna je kvota ostala svega 50 mjesta, što znači da su na jedno mjesto „atakirala“ 3,5 kandidata kojima je upis toga studija prioritet.

Tek nešto manji interes bio je za stručni studij izobrazbe trenera, smjer Kondicijska priprema sportaša, na Kineziološkom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu, gdje se za upis na 20 mjesta prijavilo 68 kandidata kojima je to bio prvi izbor (3,4 na jedno mjesto).

Među prvih pet najpopularnijih studija prema kriteriju prijave prvog prioriteta u odnosu na ukupnu upisnu kvotu još su i studij animirang filma i novih medija na zagrebačkoj Akademiji likovnih umjetnosti (omjer 3,06), neizostavna psihologija na zagrebačkom Filozofskom fakultetu (omjer 3 kandidata kojima je ona prvi izbor na jedno upisno mjesto) te sestrinstvo na Fakultetu za dentalnu medicinu i zdravstvo u Osijeku (omjer 2,83).

Najpopularniji studij na Sveučilištu u Splitu (i osmi najpoželjniji studij u zemlji) jest fizioterapija na Odjelu zdravstvenih studija koju je 41 kandidat naveo kao izbor prvog prioriteta, dok se upisati moglo samo 15 budućih brucoša (omjer 2,73 ili gotovo tri kandidata kojima je to prvi izbor na jedno upisno mjesto).

Iz AZVO-a su izvijestili kako su u ljetnom upisnom roku za upis u prvu godinu studija u novoj akademskoj godini bila ponuđena 894 studijska programa s ukupno 40.171 upisnim mjestom. Prijavilo se ukupno 32.090 kandidata, a pravo upisa ostvarilo je njih 26.403, što znači da je za jesenski rok na raspolaganju za upis ostalo čak 13.768 praznih mjesta.

Iz Agencije su, osim popisa najpoželjnijih studija, dali i listu studijskih programa za koje je stigao ukupno najveći broj prijava prvog prioriteta (neovisno o upisnoj kvoti).

Prema tom kriteriju najviše je prijava bilo za studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu, potom studij elektrotehnike i informacijske tehnologije i računarstva na Fakultetu elektrotehnike i računarstva Sveučilišta u Zagrebu, slijedi pravo na Pravnom fakultetu u Zagrebu, medicina u Zagrebu te stručni studij poslovne ekonomije na zagrebačkom Ekonomskom fakultetu. No, treba spomenuti da su to studijski programi koji imaju nešto veće upisne kvote.

Također, poznato je i na koje su se fakultete, odnosno studije, upisivali najbolji maturanti, odnosno, kandidati koji su ostvarili najbolji srednjoškolski uspjeh. Visoka učilišta s s najvišim prosjekom ocjena kandidata koji su ostvarili pravo upisa su listom ona iz područja biomedicine i zdravstva.

Na prvom mjestu je Farmaceutsko-biokemijski fakultet Sveučilišta u Zagrebu s prosjekom upisanih u prvu godinu od čak 4,85, slijedi Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu koji su upisivali kandidati s prosječnim uspjehom od 4,78, Stomatološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu 4,76, Medicinski fakultet Sveučilišta u Splitu 4,68 te Fakultet dentalne medicine Sveučilišta u Rijeci 4,67.

Iz AZVO-a također podsjećaju kako se kandidati koji u ljetnom roku nisu ostvarili pravo upisa mogu prijaviti za jesenski rok na studijske programe na kojima je ostalo slobodnih mjesta i za koje je visoko učilište odlučilo provesti jesenski upisni rok. Prijave za upis na studijske programe u jesenskom roku započet će 23. srpnja i trajat će do 16. rujna kada će biti objavljene i konačne rang-liste.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. srpanj 2021 23:17