StoryEditorOCM
Hrvatskateška intervencija

Liječnik koji je spasio bebu doživio šok: ‘Kao da je bilo u krpi za poliranje vozila. Da je prošlo više vremena...‘

Piše VIJESTI SD
14. svibnja 2024. - 21:30

Liječnik Zavoda za hitnu medicinu Zagrebačke županije Borna Pribarić prvi je pregledao bebu pronađenu u kanti za smeće u Zaprešiću i spasio je. Doktor je o onome što se sinoć događalo u Zaprešiću govorio i za RTL i za N1. Podsjetimo, ostavljena beba bila je stara tek sat ili dva.

Dječačić je bio krvav od porođaja, ali neozlijeđen i sada se nalazi izvan životne opasnosti te je u bolnici Sveti Duh. U kanti su ga pronašla dva tinejdžera koji su se vraćali s treninga i odmah pozvali policiju, a brzo je stigla i hitna pa je dijete spašeno.

‘Dijete umotano u krpu‘

"Oko 23.15, moj tim je dobio dojavu da se u Ulici Antuna Mihanovića nalazi dijete krvave glave. U početku nismo znali da je riječ o bebi. Odmah smo krenuli na mjesto događaja. Kad smo stigli na mjesto događaja, zatekli smo dvoje očevidaca, maloljetnike od petnaestak godina koji su čuli plač u košu za smeće sa strane. Mi smo pristupili mjestu. Padala je kiša, oni nisu ništa dirali. Unutra smo zatekli novorođenče bačeno u koš za smeće.

Čim smo pristupili mjestu događaja i vidjeli o čemu se radi, odmah smo skinuli kantu sa stalka i odnijeli ju u naše vozilo da tamo izvadimo dijete van. Kada smo izvadili dijete, primijetili smo da je omotano samo u neku krpu. To nije bila ni deka ni plahta, osobno mi je to izgledalo kao krpa za poliranje vozila. Bila je bež boje.

Dijete je bilo pothlađeno, vrlo loših vitalnih funkcija. Apgar score, numerička vrijednost koja služi za procjenu vitalnosti novorođenčadi bila je samo 5, a normalno je 10. To znači da je dijete imalo vrlo oskudne pokrete tijela, bilo je vrlo oskudne motorike. Bilo je flektirano. Nije plakalo, plakalo je samo povremeno. Puls u minuti je bio samo 55, a normalno za novorođenčad je od 130 do 160", rekao je liječnik za RTL.

‘Šok na intervenciji‘

Doktor Pribarić je upitan koliko je dijete moglo biti u takvim životnim uvjetima.

"Budući da je vani padala kiša i da je bilo hladno, po mojoj slobodnoj procjeni, da je prošlo dulje od 15 minuta, djetetu ne bi bilo spasa", odgovorio je.

"Da je prošlo više od 20-ak minuta djetetu ne bi bilo spasa", rekao je za N1. Pribarić kaže da je ovo za njega bila teška i emotivna intervencija. 

"Radim u vanjskoj Hitnoj službi već dvije godine. Do sada se nisam susreo s ovakvim emocionalnim šokom na intervenciji. Mi svi smo profesionalci, trudimo se ostati hladne glave, što god vidimo. Međutim, ovakve stvari stvarno potresu čovjeka.

Ja i moji kolege, tehničar i vozač, koji su bili sa mnom, kada smo predali dijete, na svu sreću živo, mi smo samo izašli ispred, uzeli čašu vode, kavu i pet minuta sjedili u tišini. Opet, moraš se vratiti dalje na posao. Tko zna što te još čeka. Tako da, morali smo ostati sabrane glave, ali da je šok - šok je", kazao je liječnik za RTL.

Zahvalio tinejdžerima 

Liječnik za N1 dodaje da dijete ne bi trebalo imati funkcionalne posljedice. Kaže da nisu imali vremena razgovarati s mladićima koji su pronašli bebu.

"Tinejdžeri su samo mahali ‘tu dođite’. Čim smo ustanovili da je novorođenče, nismo puno stigli saznati od njih, odmah smo digli kantu i posvetili se novorođenčetu", kazao je Pribanić za N1 te  zahvalio tinejdžerima koji su žurno reagirali.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. svibanj 2024 23:03