StoryEditor
Hrvatskauoči kurban bajrama

Kolinda odlikovala muftiju Hazanovića za doprinos stvaranju države i promicanje vjerskih sloboda i tolerancije

24. kolovoza 2017. - 16:34

Predsjednica Republike Kolinda Grabar Kitarović odlikovala je u četvrtak "Redom Ante Starčevića" predsjednika Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj muftiju Aziza ef. Hasanovića.

Muftiji Hasanoviću odlikovanje je dodijeljeno za osobiti doprinos u izgradnji suverene hrvatske države, promicanje vjerskih sloboda, tolerancije i zaštite ljudskih prava te međureligijske i kulturološke suradnje u Hrvatskoj i svijetu.

Kad smo prošle godine svečano i dostojanstveno obilježili stotu obljetnicu pravnog i institucionalnog priznanja islamske zajednice u Hrvatskoj, podsjetili smo se važnosti toga događaja za vjerski i politički i ukupni društveni život naše Hrvatske, rekla je Grabar Kitarović i naglasila kako su hrvatski građani muslimanske vjeroispovijesti ravnopravno uključeni u sva područja društvenog života.

To potvrđuje i Centar za certificiranje halal kvalitete, koji čini važan segment hrvatskog izvoznog gospodarstva, čime je Islamska zajednica u Hrvatskoj pridonijela lakšem pristupu Hrvatske novim tržištima i boljem razumijevanju islamskog svijeta i europe, kazala je.

- Uvjerena sam kako s pravom ističemo hrvatsko iskustvo zajedničkog života kršćanske većine i muslimanske manjine kao primjer uspješnog uspostavljanja međuvjerskog dijaloga, u čemu je osobito važna uloga Islamske zajednice u Hrvatskoj, dodala je Grabar Kitarović.

Izrazila je uvjerenje da se taj model uz poštivanje kulturne i političke specifičnosti svake pojedine zemlje može primijeniti svuda, neovisno o tome je li riječ o zemlji kršćanske ili muslimanske većine.

Predsjednica je iskoristila priliku te uputila čestitku efendiji Hasanoviću, njegovoj obitelji, vjerskim službenicima i svim hrvatskim državljanima i državljankama islamske vjeroispovijesti za skoru proslavu kurban bajrama.

Hasanović je poručio da je to veliko priznanje i odlikovanje zajedničko postignuće i rezultat zajedničkog truda, zalaganja i suradnje svih iz Islamske zajednice u Hrvatskoj.
Izrazio je zahvalnost Hrvatskoj u cjelini jer pripadnici Islamske zajednice na svim razinama nailaze na prijateljske i iskrene suradnike u izgradnji našeg društva.

Podsjetio je kako je odlikovanje dobio i njegov prethodnik muftija Ševko ef. Omerbašić, tako da ta odlikovanja predstavljaju za Islamsku zajednicu u Hrvatskoj kontinuitet priznanja za dobro koje čine, izraz su velike časti i ponosa za današnju generaciju, ali isto tako i njihova obveza da čuvaju i izgrađuju zajednicu, društvo i domovinu.

"Naša povijest govori da su muslimani uvijek gradili i branili ovu zemlju, posebice u Domovinskom ratu kada je preko 1100 muslimana utkalo svoje živote u neovisnost i samostalnost Hrvatske. Zato ćemo nastaviti neumorno raditi kako bismo davali svoj doprinos miru i stabilnosti, međusobnom uvažavanju i poštivanju, što su prepoznali mnogi, kako u zemlji tako i u inozemstvu", rekao je Hasanović.

Vjera je bila, jest i mora ostati pokretač za činjenje dobra prema drugome, u potpunosti poštujući različitosti i uvažavajući ih, poručio je predsjednik Mešihata Islamske zajednice u Hrvatskoj.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

23. listopad 2020 23:51