stdClass Object ( [id] => 1364924 [title] => Kad ovo kaže specijalist javnog zdravstva, treba mu vjerovati: ‘Onkologija kod nas školski je primjer lošeg upravljanja‘ [alias] => kad-ovo-kaze-specijalist-javnog-zdravstva-treba-mu-vjerovati-onkologija-kod-nas-skolski-je-primjer-loseg-upravljanja [catid] => 142 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

U trenucima provođenja sveobuhvatne reforme hrvatskog zdravstva pacijenti se i dalje žale na dostupnost i kvalitetu usluge u javnim zdravstvenim ustanovama, a liječnici intenzivnije no ikada, ako već ne hrle u inozemstvo, bježe u privatnike. I mala djeca znaju koliko nam nedostaje medicinskih sestara, njihov nedostatak prihvaćen je kao konstanta.

Odavno puno toga u hrvatskom zdravstvu miriše na nevolju, a svaki nagovještaj promjene na bolje ne budi nadu kako će do nje uistinu i doći. Pacijenti su, u svakom slučaju, gubitnici.

Privatizacija hrvatskog zdravstva već se odavno dogodila, čak i unutar zidova javnozdravstvenih ustanova, a nemali broj liječnika i sestara, koji su ih proteklih godina napuštali, nikada nisu kao kao primarni razlog odlaska navodili novac nego nezadovoljstvo organizacijom rada i uvjetima na poslu, a često i nemogućnošću napredovanja zbog vladavine vječnih šefova i raznoraznih moćnika.

Klijentelizam, korupcija i nepotizam minulih su se nekoliko desetljeća toliko dobro ukorijenili u hrvatskom javnom zdravstvu da su njihovi dosezi kapilarni. Očito i općeprihvaćeni. Svi ih vide i svi sve znaju, a nitko ništa ne poduzima. Dok se ono urušava, privatno zdravstvo cvjeta. Pacijenti - a navodno su na, kako to ironično zvuči, prvom mjestu - trpe na ovaj ili onaj način.

U europskom smo "donjem domu"

Našem sugovorniku prof. dr. sc. Aleksandru Džakuli, javno zdravstvo je u fokusu još otkako je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je upravo specijalizaciju iz javnog zdravstva, a u području upravljanja u zdravstvenim sustavima usavršavao se u SAD-u te Francuskoj. Voditelj je Centra za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju, te zamjenik pročelnice Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite zagrebačkog Medicinskog fakulteta, odnosno njegove Škole narodnog zdravlja "dr. Andrija Štampar".

Profesionalno je usmjeren na područje unaprjeđenja zdravstvene politike te izradu specifičnih studija i intervencija usmjerenih na pitanja prava na zdravlje i dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i na područje upravljanja i organizacije skrbi za zdravlje. Startali smo u glavu - pitanjem o hrvatskoj onkologiji čiji su rezultati, u najmanju ruku, porazni.

---

image

"Ne samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, već nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tumačio, već podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadležnim državnim tijelima, i sami poslali u međunarodne organizacije na objavu"

Luka Gerlanc /Cropix
---

Hrvatska ima vrhunske onkologe, na raspolaganju najskuplje lijekove i ogromne troškove liječenja, a nakon Mađarske ima najvišu smrtnost od raka u EU, 25 posto lošiju od europskog prosjeka. Što je Hrvatska u proteklim desetljećima propustila napraviti u strategiji liječenja onkoloških bolesnika kako bismo imali bolje rezultate ishoda? Je li se dobro upravljalo hrvatskom onkologijom?

- Mi smo doista po mnogočemu u europskom “donjem domu” u zdravstvenoj zaštiti. Ne samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, već nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tumačio, već sve listom podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadležnim državnim tijelima, i sami poslali u međunarodne organizacije na objavu. Razlozi su brojni i isprepleteni, od loše organizacije pa do stare opreme i neprosvjećivanja stanovništva, a svi se daju podvesti pod problem upravljanja. U vezi onkologije radi se o školskom primjeru izostanka sustava upravljanja i osiguranja kvalitete. U sustavu osiguravanja kvalitete promatramo tri sastavnice: resurse kojima raspolažemo, procese koje provodimo, te ishode. Ako su resursi dobri, a ishodi loši, bjelodano je da loše upravljamo procesima. Postojanje resursa, a posebno investiranje u resurse kao što su zgrade, oprema i lijekovi, često daje privid da će ishodi na kraju biti dobri. Za usporedbu, izgled restorana, kuhinje i osoblja, pa čak i dostupne namirnice ne garantiraju da će obrok biti ukusan, a kamoli zdrav.Pitanje odgovornosti je ključ uspjeha svakog sustava

Skupi onkološki lijekovi ‘pojedu‘ gotovo polovicu cijelog proračuna RH za lijekove. Kako je moguće da smo uz sva ta ulaganja i dalje najgori po ishodima liječenja? Tko je odgovoran?

- Neuspjesi u medicini su puno češći nego što mislimo. Kad tome dodamo izostanak odgovornosti i upravljanja, dobijemo to što sad imamo. Pitanje odgovornosti je ključ uspjeha svakog sustava, a mi već desetljećima gradimo sustav bez koncepta odgovornosti. Povremeno pronađemo pokojeg krivca ili žrtvenog jarca, i onda mirno nastavljamo dalje. Odgovornost ne nastaje slučajno, već se gradi. Nužno je stvarati procese i situacije koji nameću, ali i omogućavaju odgovornost. Uz to stalno moramo promicati kulturu kvalitete i odgovornosti. Zadnjih petnaestak godina često se uspoređuju medicina i avioindustrija i onda zlobnici kažu da kad bi u avio industriji bili tako nonšalantni oko odgovornosti kao u zdravstvu, svaki dan bi pao barem jedan jumbo jet. A i u ljudskoj je naravi da izbjegavamo odgovornost pa čim zakažu pravila i institucije, eto nam kaosa. To u medicini znači više teških stanja, patnje i prijevremene smrti. Sama činjenica da postavljate pitanje o odgovornosti, i da u javnom prostoru odgovor već odavno nije poznat, svjedoči o katastrofi.

U zagrebačkom prstenu trenutno se grade tri privatne onkološke klinike uz svesrdnu podršku političara na svim razinama. Što onkološki pacijenti u skoroj budućnosti mogu očekivati s obzirom na to i situaciju u javnom zdravstvu? Ide li privatnim investitorima u prilog trenutni raspad javnog zdravstva?

- Potpuno je normalno i na stanovit način očekivano da investitori prepoznaju svoju priliku. Kad su građani suočeni sa teškom bolešću i smrću, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se traži u tim okolnostima. Asimetrija moći i znanja između medicinskih stručnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta. Naravno, postoji i naličje te priče. Prije svega, tu je pitanje dostupnosti i pravednosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite, a nakon toga i način regulacije tržišta, odnosno korištenja javnog prostora i javnih dobara u privatne ili profitne svrhe. Međutim, pitanje pravednosti mi još uvijek vrlo stidljivo i sporadično spominjemo, a odnos privatnog i javnog uspješno guramo pod tepih.

Pustimo da se razviju krize, a zatim na njih reagiramo kao spasitelji

Zašto isti onkološki lijek u različitim državama košta i dvostruko manje? Primjerice, isti lijek za tumor dojke (terapija za 21 dan), koji nije na listi u BiH, u susjedstvu košta 12.000 KM (6130 eura), a, recimo, u Turskoj 6.500 KM (3320 eura)?

- Nisam stručnjak za cijene lijekova. No, činjenica da javna uprava može utjecati na cijenu lijekova vraća nas na pitanje javnog interesa i odgovornosti.

Locirajte, molim vas, rak rane hrvatskog zdravstva. Gdje je situacija najdramatičnija i traži ‘još jučer‘ rješenja?

- Svi bismo jako željeli da se jednostavno objasni problem zdravstvene zaštite i zdravstvenog sustava te precizno locira nekoliko mjesta na kojima treba intervenirati. To jednostavno nije moguće iz više razloga. Prije svega, jer nasilno pojednostavljujemo načine na koje funkcionira zdravstveni sustav, ali ni to nije slučajno, jer mnogima odgovara zato što se njime izbjegava donošenje teških odluka i istovremeno lako maskira odgovornost.

---

image

Dr. Aleksandar Džakula: Političari su prepoznali da zdravstvo nije osobito važna tema za njihov politički uspjeh. Istraživanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene zaštite nije bilo politički prioritet u vrijeme izbora

Privatna Arhiva/
---

Kako biste, kao stručnjak za organizaciju zdravstvene zaštite i socijalne medicine, ocijenili upravljanje javnim zdravstvom u RH? Koliko su političke odluke kumovale rastakanju sustava?

- U Hrvatskoj, ali i mnogim drugim zemljama, razvilo se reaktivno upravljanje. To praktično znači da pustimo da se razviju krize, a zatim na njih reagiramo kao spasitelji ili bar vatrogasci. Iako je svugdje u svijetu teško cjelovito i strateški upravljati zdravstvom, ipak su razlike Hrvatske u odnosu na neke druge države prepoznatljive. Naime, mi se ponekad mučimo i sa situacijama koje ne bi trebale biti toliko dramatične. Primjer za to je upravljanje kadrovima. Zbog visoke reguliranosti i dugog vremena potrebnog da odškolujete kadar, upravljanje kadrovima je najbolji indikator učinkovitosti sustava, odnosno strateškog planiranja i upravljanja sustavom. U apsolutnim brojkama mi nemamo dramatičan manjak zdravstvenih radnika, ali zdravstveni sustav ipak pati toliko da su pojedini dijelovi zdravstvene zaštite dovedeni do ruba opstanka. Politika se istovremeno i prilagođava situaciji u zdravstvu, i aktivno je stvara. Naime, političari su prepoznali da zdravstvo nije osobito važna tema za njihov politički uspjeh. Istraživanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene zaštite nije bilo politički prioritet u vrijeme izbora. U praktičnom političkom djelovanju to znači da je dovoljno pojavljivati se u prigodama kad se nešto donira ili pušta u rad, i da izbjegavate situacije u kojima je neko stradao, umro ili jako pati. S druge strane, teško bolesni i umirući nemaju snage iskazati svoje nezadovoljstvo kroz javni protest ili druge oblike javnog djelovanja. Oni pate i umiru u tišini svojih domova ili u institucijama. Sami ili zajedno sa svojima najbližima. Svi skupa jednako očajni, i na kraju pomireni sa sustavom kakav imamo.

Što mislite o odluci nekadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je ukinuo odluku prethodnika Siniše Varge da šefovi bolnica, klinika i odjela ne mogu sjediti na tim mjestima duže od dva mandata?

- Šteta što je odluka ukinuta. Bolje bi bilo da je samo modificirana, pa da je npr. omogućen treći mandat nakon pauziranja od četiri godine.U grani koja se brzo razvija i gdje stalno dolaze novi tehnološki napretci, ograničenje na dva mandata je korisno. Redovita izmjena rukovoditelja omogućava pristup novih uvida i spoznaja. Ujedno, manje vremena na vlasti znači manje mogućnosti za zlouporabu ovlasti i korupciju.

Asimetrija znanja i moći

Koliko su bolnički subspecijalisti (najčešći profil ravnatelja) educirani za poslove upravljanja kompleksnim bolničkim sustavima s više tisuća zaposlenih?

- Očito dovoljno za sustav kakav imamo i očekivanja koja od njega imamo.

Smatrate li prihvatljivom situaciju u kojoj utjecajan i ugledan hrvatski liječnik/znanstvenik, dugogodišnji šef Hrvatskog onkološkog društva i klinike u državnoj bolnici, ulaže u zajednički/nekretninsko-turistički posao s moćnim farmaceutskim trgovcem, između ostalog i skupih hematoonkoloških lijekova? Je li riječ o etičkom ili stvarnom sukobu interesa? Trebaju li i smiju li Hrvatska liječnička komora, ministar zdravstva i ravnatelj bolnice to tolerirati?

- Asimetrija znanja i moći između korisnika i onih koji odlučuju, nigdje nije tako velika kao u zdravstvu. U praksi to znači da je utjecaj građana na zdravstveni sustav - minimalan. Zdravstvom upravljaju elite. Ako su te elite odlučile da su određena ponašanja i vrijednosti primjerene jednoj profesiji, interesnoj skupini ili funkciji, onda se to teško može promijeniti. O pojedincima se može govoriti sa aspekta kršenja zakona, a sva ostala pitanja moraju se usmjeriti prema elitama koje odlučuju. U tom smislu nisam optimist. Svjedočimo jakom raslojavanju društva, gubitku značenja javnog dobra, fragmentaciji u zdravstvu. Sve to negativno utječe na dobrobit pacijenata i građana. A nekog svjetla u tom mraku ne vidim ni na političkom, niti na profesionalnom obzoru.
---

Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula rođen je 1973. u Sisku. Godine 1998. završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalistički ispit iz javnog zdravstva položio je 2007, a doktorirao u prosincu 2009. godine.

Objavio je više od pedeset znanstvenih i stručnih radova. Od 2015. godine vodi program operativnih istraživanja Public Health Hub (PUB HUB) usmjeren na područje optimizacije zdravstvene zaštite, a od lani Centar za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je sudjelovao u brojnim programima i projektima koji stručno i znanstveno obrađuju probleme skrbi za zdravlje u Republici Hrvatskoj. Među njima su i programi "Zdrave županije" (2002-2008), "Hrvatska zdravstvena anketa 2003-2008.", "Total Quality Management – TQM" (2004-2010). Kontinuirano surađuje na projektima koji se provode u okviru promjena zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, uključujući rad u stručnim povjerenstvima, radnim grupama te kroz rad na projektima.

Aktivno je sudjelovao u izradi dokumenta "Strategije zdravstva u RH 2012-2020" kao i "Nacionalnog plana razvoja zdravstva 2021-27". Koordinator je izrade prvog strateškog plana za razvoj palijativne skrbi Hrvatskoj (2014-2016), te autor studija strateškog razvoja za više zdravstvenih programa i ustanova.

Aktivno sudjeluje u više civilnih organizacija koje se bave unaprjeđenjem zdravlja. Bio je ili je član povjerenstava i radnih skupina Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske liječničke komore… Predsjedavao je i Hrvatskim društvom za javno zdravstvo te bio član upravnog odbora Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite. Od 2022. vodi operativni program "Unaprjeđenje skrbi za kompleksne pacijente". Aktivno surađuje u projektima koje vode Svjetska zdravstvena organizacija, Europska komisija i Svjetska banka.

Član je tima koji je dobitnik međunarodne nagrade Management Training Excellence Award 2006, Sustainable Management Development Program, koju dodjeljuje Public Health Program Office, Centers for Disease Prevention and Control, Atlanta, GA, USA.

Od 2006. je stalni suradnik i nacionalni predstavnik u European Observatory on Health Systems and Policies/Health System and Policy Monitor kao ekspert za organizaciju i vrednovanje zdravstvenog sustava.

---

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Aleksandar Džakula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Aleksandar Džakula 2 0 11229 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2024-02-13 13:40:07 [created_by] => 3183 [created_by_alias] => Mirela Goreta [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2024-02-18 06:12:05 [modified_by] => 0 [publish_up] => 2024-02-18 06:11:45 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 0 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 0 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 142 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz Hrvatske. [menu-meta_keywords] => vijesti, zanimljivosti, hrvatska [secure] => 0 [page_title] => Hrvatska [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Teško bolesni i umirući nemaju snage iskazati svoje nezadovoljstvo kroz javni protest ili druge oblike javnog djelovanja. Oni pate i umiru u tišini svojih domova ili u institucijama. Sami ili zajedno sa svojima najbližima. Svi skupa jednako očajni, i [metadata] => robots= author= title=Kad ovo kaže specijalist javnog zdravstva, treba mu vjerovati: onkologija kod nas školski je primjer lošeg upravljanja page_title=Kad ovo kaže specijalist javnog zdravstva, treba mu vjerovati: onkologija kod nas školski je primjer lošeg upravljanja [metakey] => aleksandar džakula, javno zdravstvo, onkologija [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2024\/02\/13\/24550966.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26446409.jpg","\/images\/slike\/2024\/02\/13\/26575625.jpg"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Ranko Suvar\/Cropix","Luka Gerlanc \/Cropix","Privatna Arhiva\/"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Prof. dr. sc. Aleksandar D\u017eakula: \u2018Kad su gra\u0111ani suo\u010deni sa te\u0161kom bole\u0161\u0107u i smr\u0107u, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se tra\u017ei u tim okolnostima. Asimetrija mo\u0107i i znanja izme\u0111u medicinskih stru\u010dnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta\u2018<\/p>","

\u201dNe samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, ve\u0107 nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tuma\u010dio, ve\u0107 podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadle\u017enim dr\u017eavnim tijelima, i sami poslali u me\u0111unarodne organizacije na objavu\u201d<\/p>","

Dr. Aleksandar D\u017eakula: Politi\u010dari su prepoznali da zdravstvo nije osobito va\u017ena tema za njihov politi\u010dki uspjeh. Istra\u017eivanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene za\u0161tite nije bilo politi\u010dki prioritet u vrijeme izbora<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_24550966_1920.jpg":"1920x1080","k_24550966_1280.jpg":"1280x1280","k_24550966_1024.jpg":"1024x1024","k_24550966_640.jpg":"640x640","k_24550966_480.jpg":"480x480","k_24550966_340.jpg":"340x340","k_24550966_220.jpg":"220x220","o_24550966_1280.jpg":"1280x853","o_24550966_1024.jpg":"1024x682","o_24550966_640.jpg":"640x426","o_24550966_480.jpg":"480x320","o_24550966_340.jpg":"340x226","o_24550966_220.jpg":"220x146","h_24550966_1280.jpg":"1280x854","h_24550966_1024.jpg":"1024x683","h_24550966_640.jpg":"640x427","h_24550966_480.jpg":"480x320","h_24550966_340.jpg":"340x227","h_24550966_220.jpg":"220x147","pp_24550966_1280.jpg":"1280x1628","pp_24550966_1024.jpg":"1024x1303","pp_24550966_640.jpg":"640x814","pp_24550966_480.jpg":"480x611","pp_24550966_340.jpg":"340x432","pp_24550966_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_26446409_1920.jpg":"1920x1080","k_26446409_1280.jpg":"1280x1280","k_26446409_1024.jpg":"1024x1024","k_26446409_640.jpg":"640x640","k_26446409_480.jpg":"480x480","k_26446409_340.jpg":"340x340","k_26446409_220.jpg":"220x220","o_26446409_1280.jpg":"1280x853","o_26446409_1024.jpg":"1024x682","o_26446409_640.jpg":"640x426","o_26446409_480.jpg":"480x320","o_26446409_340.jpg":"340x226","o_26446409_220.jpg":"220x146","h_26446409_1280.jpg":"1280x854","h_26446409_1024.jpg":"1024x683","h_26446409_640.jpg":"640x427","h_26446409_480.jpg":"480x320","h_26446409_340.jpg":"340x227","h_26446409_220.jpg":"220x147","pp_26446409_1280.jpg":"1280x1628","pp_26446409_1024.jpg":"1024x1303","pp_26446409_640.jpg":"640x814","pp_26446409_480.jpg":"480x611","pp_26446409_340.jpg":"340x432","pp_26446409_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x3208","hd_26575625_1920.jpg":"1920x1080","k_26575625_1280.jpg":"1280x1280","k_26575625_1024.jpg":"1024x1024","k_26575625_640.jpg":"640x640","k_26575625_480.jpg":"480x480","k_26575625_340.jpg":"340x340","k_26575625_220.jpg":"220x220","o_26575625_1280.jpg":"1280x2138","o_26575625_1024.jpg":"1024x1710","o_26575625_640.jpg":"640x1069","o_26575625_480.jpg":"480x802","o_26575625_340.jpg":"340x568","o_26575625_220.jpg":"220x367","h_26575625_1280.jpg":"1280x854","h_26575625_1024.jpg":"1024x683","h_26575625_640.jpg":"640x427","h_26575625_480.jpg":"480x320","h_26575625_340.jpg":"340x227","h_26575625_220.jpg":"220x147","pp_26575625_1280.jpg":"1280x1628","pp_26575625_1024.jpg":"1024x1303","pp_26575625_640.jpg":"640x814","pp_26575625_480.jpg":"480x611","pp_26575625_340.jpg":"340x432","pp_26575625_220.jpg":"220x280"}],"incptvocmimagegalleryImageUseInGallery":["1","1","1"]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 1 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"0","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"0","itemRelatedLimit":"5","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"0","itemRelatedImageSize":"0","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"0","itemRelatedAuthor":"0","itemRelatedMedia":"0","itemRelatedImageGallery":"0","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-02-21 11:58:02","customparams_modified":"2019-02-21 11:58:02","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 7602591 Threads: 3 Questions: 1615882631 Slow queries: 4797248 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 110905113 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 54 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front02 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 142 [name] => Hrvatska [alias] => hrvatska [parent] => 119 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vijesti/hrvatska ) [1] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/hrvatska/kad-ovo-kaze-specijalist-javnog-zdravstva-treba-mu-vjerovati-onkologija-kod-nas-skolski-je-primjer-loseg-upravljanja-1364924 [printLink] => /vijesti/hrvatska/kad-ovo-kaze-specijalist-javnog-zdravstva-treba-mu-vjerovati-onkologija-kod-nas-skolski-je-primjer-loseg-upravljanja-1364924?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 654364 [name] => aleksandar džakula [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2021-10-27 23:04:56 [main_article_id] => 0 [alias] => aleksandar-dzakula [link] => /tag/aleksandar-dzakula ) [1] => stdClass Object ( [id] => 623479 [name] => javno zdravstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2020-11-20 12:02:58 [main_article_id] => 0 [alias] => javno-zdravstvo [link] => /tag/javno-zdravstvo ) [2] => stdClass Object ( [id] => 600709 [name] => onkologija [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => onkologija [link] => /tag/onkologija ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Aleksandar Džakula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Kad ovo kaže specijalist javnog zdravstva, treba mu vjerovati: ‘Onkologija kod nas školski je primjer lošeg upravljanja‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3183 [name] => Mirela Goreta [username] => mirela-goreta [email] => mirela-goreta@sd.hr [password] => $2y$10$KLqvjYODhlreLm54EO849.jVWE3S5eHZDGphl1.9jzT8Yas9vbzum [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/mirela-goreta-3183 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1701 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/4ef0042ff0a20dabc8a5f03fe4953640?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/24550966.jpg [galleryCount] => 3 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Ranko Suvar/Cropix [mainImageDesc] =>

Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula: ‘Kad su građani suočeni sa teškom bolešću i smrću, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se traži u tim okolnostima. Asimetrija moći i znanja između medicinskih stručnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta‘

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/24550966.jpg [title] =>

Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula: ‘Kad su građani suočeni sa teškom bolešću i smrću, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se traži u tim okolnostima. Asimetrija moći i znanja između medicinskih stručnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta‘

Ranko Suvar/Cropix ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26446409.jpg [title] =>

”Ne samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, već nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tumačio, već podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadležnim državnim tijelima, i sami poslali u međunarodne organizacije na objavu”

Luka Gerlanc /Cropix ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2024/02/13/26575625.jpg [title] =>

Dr. Aleksandar Džakula: Političari su prepoznali da zdravstvo nije osobito važna tema za njihov politički uspjeh. Istraživanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene zaštite nije bilo politički prioritet u vrijeme izbora

Privatna Arhiva/ ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

U trenucima provođenja sveobuhvatne reforme hrvatskog zdravstva pacijenti se i dalje žale na dostupnost i kvalitetu usluge u javnim zdravstvenim ustanovama, a liječnici intenzivnije no ikada, ako već ne hrle u inozemstvo, bježe u privatnike. I mala djeca znaju koliko nam nedostaje medicinskih sestara, njihov nedostatak prihvaćen je kao konstanta.

Odavno puno toga u hrvatskom zdravstvu miriše na nevolju, a svaki nagovještaj promjene na bolje ne budi nadu kako će do nje uistinu i doći. Pacijenti su, u svakom slučaju, gubitnici.

Privatizacija hrvatskog zdravstva već se odavno dogodila, čak i unutar zidova javnozdravstvenih ustanova, a nemali broj liječnika i sestara, koji su ih proteklih godina napuštali, nikada nisu kao kao primarni razlog odlaska navodili novac nego nezadovoljstvo organizacijom rada i uvjetima na poslu, a često i nemogućnošću napredovanja zbog vladavine vječnih šefova i raznoraznih moćnika.

Klijentelizam, korupcija i nepotizam minulih su se nekoliko desetljeća toliko dobro ukorijenili u hrvatskom javnom zdravstvu da su njihovi dosezi kapilarni. Očito i općeprihvaćeni. Svi ih vide i svi sve znaju, a nitko ništa ne poduzima. Dok se ono urušava, privatno zdravstvo cvjeta. Pacijenti - a navodno su na, kako to ironično zvuči, prvom mjestu - trpe na ovaj ili onaj način.

U europskom smo "donjem domu"

Našem sugovorniku prof. dr. sc. Aleksandru Džakuli, javno zdravstvo je u fokusu još otkako je diplomirao i doktorirao na Medicinskom fakultetu Sveučilišta u Zagrebu. Završio je upravo specijalizaciju iz javnog zdravstva, a u području upravljanja u zdravstvenim sustavima usavršavao se u SAD-u te Francuskoj. Voditelj je Centra za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju, te zamjenik pročelnice Katedre za socijalnu medicinu i organizaciju zdravstvene zaštite zagrebačkog Medicinskog fakulteta, odnosno njegove Škole narodnog zdravlja "dr. Andrija Štampar".

Profesionalno je usmjeren na područje unaprjeđenja zdravstvene politike te izradu specifičnih studija i intervencija usmjerenih na pitanja prava na zdravlje i dostupnosti zdravstvene zaštite, kao i na područje upravljanja i organizacije skrbi za zdravlje. Startali smo u glavu - pitanjem o hrvatskoj onkologiji čiji su rezultati, u najmanju ruku, porazni.

---

image

"Ne samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, već nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tumačio, već podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadležnim državnim tijelima, i sami poslali u međunarodne organizacije na objavu"

Luka Gerlanc /Cropix
---

Hrvatska ima vrhunske onkologe, na raspolaganju najskuplje lijekove i ogromne troškove liječenja, a nakon Mađarske ima najvišu smrtnost od raka u EU, 25 posto lošiju od europskog prosjeka. Što je Hrvatska u proteklim desetljećima propustila napraviti u strategiji liječenja onkoloških bolesnika kako bismo imali bolje rezultate ishoda? Je li se dobro upravljalo hrvatskom onkologijom?

- Mi smo doista po mnogočemu u europskom “donjem domu” u zdravstvenoj zaštiti. Ne samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, već nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tumačio, već sve listom podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadležnim državnim tijelima, i sami poslali u međunarodne organizacije na objavu. Razlozi su brojni i isprepleteni, od loše organizacije pa do stare opreme i neprosvjećivanja stanovništva, a svi se daju podvesti pod problem upravljanja. U vezi onkologije radi se o školskom primjeru izostanka sustava upravljanja i osiguranja kvalitete. U sustavu osiguravanja kvalitete promatramo tri sastavnice: resurse kojima raspolažemo, procese koje provodimo, te ishode. Ako su resursi dobri, a ishodi loši, bjelodano je da loše upravljamo procesima. Postojanje resursa, a posebno investiranje u resurse kao što su zgrade, oprema i lijekovi, često daje privid da će ishodi na kraju biti dobri. Za usporedbu, izgled restorana, kuhinje i osoblja, pa čak i dostupne namirnice ne garantiraju da će obrok biti ukusan, a kamoli zdrav.Pitanje odgovornosti je ključ uspjeha svakog sustava

Skupi onkološki lijekovi ‘pojedu‘ gotovo polovicu cijelog proračuna RH za lijekove. Kako je moguće da smo uz sva ta ulaganja i dalje najgori po ishodima liječenja? Tko je odgovoran?

- Neuspjesi u medicini su puno češći nego što mislimo. Kad tome dodamo izostanak odgovornosti i upravljanja, dobijemo to što sad imamo. Pitanje odgovornosti je ključ uspjeha svakog sustava, a mi već desetljećima gradimo sustav bez koncepta odgovornosti. Povremeno pronađemo pokojeg krivca ili žrtvenog jarca, i onda mirno nastavljamo dalje. Odgovornost ne nastaje slučajno, već se gradi. Nužno je stvarati procese i situacije koji nameću, ali i omogućavaju odgovornost. Uz to stalno moramo promicati kulturu kvalitete i odgovornosti. Zadnjih petnaestak godina često se uspoređuju medicina i avioindustrija i onda zlobnici kažu da kad bi u avio industriji bili tako nonšalantni oko odgovornosti kao u zdravstvu, svaki dan bi pao barem jedan jumbo jet. A i u ljudskoj je naravi da izbjegavamo odgovornost pa čim zakažu pravila i institucije, eto nam kaosa. To u medicini znači više teških stanja, patnje i prijevremene smrti. Sama činjenica da postavljate pitanje o odgovornosti, i da u javnom prostoru odgovor već odavno nije poznat, svjedoči o katastrofi.

U zagrebačkom prstenu trenutno se grade tri privatne onkološke klinike uz svesrdnu podršku političara na svim razinama. Što onkološki pacijenti u skoroj budućnosti mogu očekivati s obzirom na to i situaciju u javnom zdravstvu? Ide li privatnim investitorima u prilog trenutni raspad javnog zdravstva?

- Potpuno je normalno i na stanovit način očekivano da investitori prepoznaju svoju priliku. Kad su građani suočeni sa teškom bolešću i smrću, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se traži u tim okolnostima. Asimetrija moći i znanja između medicinskih stručnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta. Naravno, postoji i naličje te priče. Prije svega, tu je pitanje dostupnosti i pravednosti u ostvarivanju zdravstvene zaštite, a nakon toga i način regulacije tržišta, odnosno korištenja javnog prostora i javnih dobara u privatne ili profitne svrhe. Međutim, pitanje pravednosti mi još uvijek vrlo stidljivo i sporadično spominjemo, a odnos privatnog i javnog uspješno guramo pod tepih.

Pustimo da se razviju krize, a zatim na njih reagiramo kao spasitelji

Zašto isti onkološki lijek u različitim državama košta i dvostruko manje? Primjerice, isti lijek za tumor dojke (terapija za 21 dan), koji nije na listi u BiH, u susjedstvu košta 12.000 KM (6130 eura), a, recimo, u Turskoj 6.500 KM (3320 eura)?

- Nisam stručnjak za cijene lijekova. No, činjenica da javna uprava može utjecati na cijenu lijekova vraća nas na pitanje javnog interesa i odgovornosti.

Locirajte, molim vas, rak rane hrvatskog zdravstva. Gdje je situacija najdramatičnija i traži ‘još jučer‘ rješenja?

- Svi bismo jako željeli da se jednostavno objasni problem zdravstvene zaštite i zdravstvenog sustava te precizno locira nekoliko mjesta na kojima treba intervenirati. To jednostavno nije moguće iz više razloga. Prije svega, jer nasilno pojednostavljujemo načine na koje funkcionira zdravstveni sustav, ali ni to nije slučajno, jer mnogima odgovara zato što se njime izbjegava donošenje teških odluka i istovremeno lako maskira odgovornost.

---

image

Dr. Aleksandar Džakula: Političari su prepoznali da zdravstvo nije osobito važna tema za njihov politički uspjeh. Istraživanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene zaštite nije bilo politički prioritet u vrijeme izbora

Privatna Arhiva/
---

Kako biste, kao stručnjak za organizaciju zdravstvene zaštite i socijalne medicine, ocijenili upravljanje javnim zdravstvom u RH? Koliko su političke odluke kumovale rastakanju sustava?

- U Hrvatskoj, ali i mnogim drugim zemljama, razvilo se reaktivno upravljanje. To praktično znači da pustimo da se razviju krize, a zatim na njih reagiramo kao spasitelji ili bar vatrogasci. Iako je svugdje u svijetu teško cjelovito i strateški upravljati zdravstvom, ipak su razlike Hrvatske u odnosu na neke druge države prepoznatljive. Naime, mi se ponekad mučimo i sa situacijama koje ne bi trebale biti toliko dramatične. Primjer za to je upravljanje kadrovima. Zbog visoke reguliranosti i dugog vremena potrebnog da odškolujete kadar, upravljanje kadrovima je najbolji indikator učinkovitosti sustava, odnosno strateškog planiranja i upravljanja sustavom. U apsolutnim brojkama mi nemamo dramatičan manjak zdravstvenih radnika, ali zdravstveni sustav ipak pati toliko da su pojedini dijelovi zdravstvene zaštite dovedeni do ruba opstanka. Politika se istovremeno i prilagođava situaciji u zdravstvu, i aktivno je stvara. Naime, političari su prepoznali da zdravstvo nije osobito važna tema za njihov politički uspjeh. Istraživanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene zaštite nije bilo politički prioritet u vrijeme izbora. U praktičnom političkom djelovanju to znači da je dovoljno pojavljivati se u prigodama kad se nešto donira ili pušta u rad, i da izbjegavate situacije u kojima je neko stradao, umro ili jako pati. S druge strane, teško bolesni i umirući nemaju snage iskazati svoje nezadovoljstvo kroz javni protest ili druge oblike javnog djelovanja. Oni pate i umiru u tišini svojih domova ili u institucijama. Sami ili zajedno sa svojima najbližima. Svi skupa jednako očajni, i na kraju pomireni sa sustavom kakav imamo.

Što mislite o odluci nekadašnjeg ministra zdravstva Milana Kujundžića, koji je ukinuo odluku prethodnika Siniše Varge da šefovi bolnica, klinika i odjela ne mogu sjediti na tim mjestima duže od dva mandata?

- Šteta što je odluka ukinuta. Bolje bi bilo da je samo modificirana, pa da je npr. omogućen treći mandat nakon pauziranja od četiri godine.U grani koja se brzo razvija i gdje stalno dolaze novi tehnološki napretci, ograničenje na dva mandata je korisno. Redovita izmjena rukovoditelja omogućava pristup novih uvida i spoznaja. Ujedno, manje vremena na vlasti znači manje mogućnosti za zlouporabu ovlasti i korupciju.

Asimetrija znanja i moći

Koliko su bolnički subspecijalisti (najčešći profil ravnatelja) educirani za poslove upravljanja kompleksnim bolničkim sustavima s više tisuća zaposlenih?

- Očito dovoljno za sustav kakav imamo i očekivanja koja od njega imamo.

Smatrate li prihvatljivom situaciju u kojoj utjecajan i ugledan hrvatski liječnik/znanstvenik, dugogodišnji šef Hrvatskog onkološkog društva i klinike u državnoj bolnici, ulaže u zajednički/nekretninsko-turistički posao s moćnim farmaceutskim trgovcem, između ostalog i skupih hematoonkoloških lijekova? Je li riječ o etičkom ili stvarnom sukobu interesa? Trebaju li i smiju li Hrvatska liječnička komora, ministar zdravstva i ravnatelj bolnice to tolerirati?

- Asimetrija znanja i moći između korisnika i onih koji odlučuju, nigdje nije tako velika kao u zdravstvu. U praksi to znači da je utjecaj građana na zdravstveni sustav - minimalan. Zdravstvom upravljaju elite. Ako su te elite odlučile da su određena ponašanja i vrijednosti primjerene jednoj profesiji, interesnoj skupini ili funkciji, onda se to teško može promijeniti. O pojedincima se može govoriti sa aspekta kršenja zakona, a sva ostala pitanja moraju se usmjeriti prema elitama koje odlučuju. U tom smislu nisam optimist. Svjedočimo jakom raslojavanju društva, gubitku značenja javnog dobra, fragmentaciji u zdravstvu. Sve to negativno utječe na dobrobit pacijenata i građana. A nekog svjetla u tom mraku ne vidim ni na političkom, niti na profesionalnom obzoru.
---

Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula rođen je 1973. u Sisku. Godine 1998. završio je Medicinski fakultet Sveučilišta u Zagrebu, specijalistički ispit iz javnog zdravstva položio je 2007, a doktorirao u prosincu 2009. godine.

Objavio je više od pedeset znanstvenih i stručnih radova. Od 2015. godine vodi program operativnih istraživanja Public Health Hub (PUB HUB) usmjeren na područje optimizacije zdravstvene zaštite, a od lani Centar za zdravstvene sustave, politike i diplomaciju Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Zagrebu. Do sada je sudjelovao u brojnim programima i projektima koji stručno i znanstveno obrađuju probleme skrbi za zdravlje u Republici Hrvatskoj. Među njima su i programi "Zdrave županije" (2002-2008), "Hrvatska zdravstvena anketa 2003-2008.", "Total Quality Management – TQM" (2004-2010). Kontinuirano surađuje na projektima koji se provode u okviru promjena zdravstvenog sustava u Republici Hrvatskoj, uključujući rad u stručnim povjerenstvima, radnim grupama te kroz rad na projektima.

Aktivno je sudjelovao u izradi dokumenta "Strategije zdravstva u RH 2012-2020" kao i "Nacionalnog plana razvoja zdravstva 2021-27". Koordinator je izrade prvog strateškog plana za razvoj palijativne skrbi Hrvatskoj (2014-2016), te autor studija strateškog razvoja za više zdravstvenih programa i ustanova.

Aktivno sudjeluje u više civilnih organizacija koje se bave unaprjeđenjem zdravlja. Bio je ili je član povjerenstava i radnih skupina Ministarstva zdravstva, Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje, Hrvatske liječničke komore… Predsjedavao je i Hrvatskim društvom za javno zdravstvo te bio član upravnog odbora Hrvatskog društva za poboljšanje kvalitete zdravstvene zaštite. Od 2022. vodi operativni program "Unaprjeđenje skrbi za kompleksne pacijente". Aktivno surađuje u projektima koje vode Svjetska zdravstvena organizacija, Europska komisija i Svjetska banka.

Član je tima koji je dobitnik međunarodne nagrade Management Training Excellence Award 2006, Sustainable Management Development Program, koju dodjeljuje Public Health Program Office, Centers for Disease Prevention and Control, Atlanta, GA, USA.

Od 2006. je stalni suradnik i nacionalni predstavnik u European Observatory on Health Systems and Policies/Health System and Policy Monitor kao ekspert za organizaciju i vrednovanje zdravstvenog sustava.

---

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Ranko Suvar/Cropix Luka Gerlanc /Cropix Privatna Arhiva/
Ranko Suvar/Cropix

Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula: ‘Kad su građani suočeni sa teškom bolešću i smrću, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se traži u tim okolnostima. Asimetrija moći i znanja između medicinskih stručnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta‘

Luka Gerlanc /Cropix

”Ne samo skrb o osobama koje boluju od malignih bolesti, već nas i mnogi drugi segmenti zdravstvenog sustava svrstavaju u donju polovicu europske ljestvice. To nisu podaci koje je netko izvan Hrvatske mjerio ili zlonamjerno tumačio, već podaci koje smo mi sami u Hrvatskoj izmjerili, verificirali u nadležnim državnim tijelima, i sami poslali u međunarodne organizacije na objavu”

Privatna Arhiva/

Dr. Aleksandar Džakula: Političari su prepoznali da zdravstvo nije osobito važna tema za njihov politički uspjeh. Istraživanja su pokazala da u zadnjih dvadesetak godina pitanje zdravstvene zaštite nije bilo politički prioritet u vrijeme izbora

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/hrvatska/kad-ovo-kaze-specijalist-javnog-zdravstva-treba-mu-vjerovati-onkologija-kod-nas-skolski-je-primjer-loseg-upravljanja-1364924 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=c25efae94fec284871be6fd31c66923ddb433b29 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Kad+ovo+ka%C5%BEe+specijalist+javnog+zdravstva%2C+treba+mu+vjerovati%3A+%E2%80%98Onkologija+kod+nas+%C5%A1kolski+je+primjer+lo%C5%A1eg+upravljanja%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkad-ovo-kaze-specijalist-javnog-zdravstva-treba-mu-vjerovati-onkologija-kod-nas-skolski-je-primjer-loseg-upravljanja-1364924 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fhrvatska%2Fkad-ovo-kaze-specijalist-javnog-zdravstva-treba-mu-vjerovati-onkologija-kod-nas-skolski-je-primjer-loseg-upravljanja-1364924 )
Array ( [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Aleksandar Džakula [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
HrvatskaAleksandar Džakula

Kad ovo kaže specijalist javnog zdravstva, treba mu vjerovati: ‘Onkologija kod nas školski je primjer lošeg upravljanja‘

Piše Mirela Goreta
18. veljače 2024. - 07:11
Prof. dr. sc. Aleksandar Džakula: ‘Kad su građani suočeni sa teškom bolešću i smrću, spremni su pristati na sve. Spremni su i platiti koliko god se traži u tim okolnostima. Asimetrija moći i znanja između medicinskih stručnjaka te kupaca tj. pacijenata danas je takva da biznis cvjeta‘Ranko Suvar/Cropix

U trenucima provođenja sveobuhvatne reforme hrvatskog zdravstva pacijenti se i dalje žale na dostupnost i kvalitetu usluge u javnim zdravstvenim ustanovama, a liječnici intenzivnije no ikada, ako već ne hrle u inozemstvo, bježe u privatnike. I mala djeca znaju koliko nam nedostaje medicinskih sestara, njihov nedostatak prihvaćen je kao konstanta.

Odavno puno toga u hrvatskom zdravstvu miriše na nevolju, a svaki nagovještaj promjene na bolje ne budi nadu kako će do nje uistinu i doći. Pacijenti su, u svakom slučaju, gubitnici.

Privatizacija hrvatskog zdravstva već se odavno dogodila, čak i unutar zidova javnozdravstvenih ustanova, a nemali broj liječnika i sestara, koji su ih proteklih godina napuštali, nikada nisu kao kao primarni razlog odlaska navodili novac nego nezadovoljst...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. svibanj 2024 09:40