StoryEditor
HrvatskaJučer, danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Od prvoga dana lupeština je upisana u DNK HDZ-a

20. studenog 2021. - 12:00
Pojedinka Gabrijela Žalac - govorimo li o radnjama s one strane zakona, HDZ je autentični maspokDamjan Tadić/Cropix

HDZ-ovci o sebi vole misliti kao o Windowsima, pa kad o njima govoriš, inzistiraju na tome da, prije svega, kažeš na koju verziju misliš. Ima ih najmanje tri. U informatičkom svijetu najsavršenija je ona najmlađa, no zajedničari drukčije gledaju na pitanja progresa. Oni drže da je najbolja bila najstarija, izvorna varijanta koju je osmislio i u djelo proveo Franjo Tuđman. Ivo Sanader ponudio je, pak, ažuriranu, apgrejdanu verziju koja je, nažalost, u sebi imala ugrađen korupcijski bug. Ta programska greška u izvornome kodu bila je tako velika da je prijetila potpunim kolapsom takozvane stožerne stranke hrvatskog naroda, i sva je sreća da je Andrej Plenković ponudio treću, pročišćenu verziju omiljene partije. Ona još uvijek zaostaje za izvornom, Tuđmanovom varijantom, ali strpljenja, molim, znate kako se kaže – ni Rim nije izgrađen za jedan dan.

Majka svih pljački

Partijci su neobično osjetljivi na ovu periodizaciju, metodično razlikovanje izvornog, pa onda srednjeg i konačno novog HDZ-a. Ne dao ti bog da onako ofrlje i odoka, bez sluha za detalje kažeš da se radi o lupeškoj partiji. Tvoj je promašaj vidljiv već u izboru jednine tamo gdje je pristojno i mudro koristiti množinu. Jer, shvatili ste, HDZ nije jedan, ima ih više, i svi se međusobno razlikuju. Loša reputacija koju ta stranka ima zasluga je samo jednog HDZ-a, kronološki gledano srednjeg, s kojim, naravno, niste valjda sumnjali, njegova izvorna inačica ili aktualna varijanta nemaju ama baš nikakve veze.

Stvarno? Nije zgorega onda podsjetiti na jednu neupitnu povijesnu činjenicu: da se tranzicijska pljačka dogodila u Tuđmanovo vrijeme, da su on i njegovi adlatusi osmislili i metodično proveli grabež takozvane društvene imovine koju su potom velikodušno izručili u šape biranih kadrova, naravno, partijskih poslušnika. Sva sitna čokanja, provincijska džeparenja, provizijski zubići, manje ili veće pronevjere od Sanaderove ere sve do danas luk su i voda u usporedbi s majkom svih otimačina za koju su odgovorne mnoge fizičke osobe i samo jedna pravna: HDZ.

Toliko o njegovoj izvornoj varijanti. Ova aktualna, treća, tobože obnoviteljska, uskoro bi mogla ostati bez svojih istaknutih članova. Pokušajte se prisjetiti koliko je bliskih premijerovih suradnika do danas izbačeno iz stroja, koliko ih sjedi na optuženičkoj klupi ili ima lijepe šanse da se tamo uskoro nađe. Rado bih to i sâm učinio, akribično naredao sve kompromitirane dame i gospodu, ali što da radim kad naprosto nemam prostora.

Mogu samo podvući crtu ispod sva tri HDZ-a - proslavljenog izvornog, kompromitiranog drugog ili srednjeg, i ovog trećeg, kao fol, obnovljenog – pa zaključiti neizbježno: da je lupeština upisana u DNK te stranke, svejedno krade li se na veliko ili na malo. Kad bi se dogodilo nemoguće, da jednoga lijepog dana tu partiju napuste svi korumpirani džepari, a u njoj preostanu samo čestiti članovi kojima će se još pridružiti i neke nove tisuće moralno besprijekornih ljudi, to više naprosto ne bi bio HDZ. Dobili bismo jednu zanimljivu, značajnu, obećavajuću političku snagu koja, međutim, ništa ne bi dugovala svojim nečasnim predšasnicima. Jer, oduzmete li HDZ-u priliku za kokošarenje, što će od njega ostati? Šuplje fraze o hrvatstvu i domoljublju, retorička para i magla za kojima se poseže kad god treba zakloniti i prikriti lupeška posla.

Ruganje zakonima

Radi se o jednom vrlo jednostavnom, raširenom i razumljivom refleksu. Čim se u nekoj društvenoj skupini detektiraju brojni, učestali incidenti, prozvana strana brani se sljedećom frazom: krivi su pojedinci, a na cijela grupa. Gospođa Gabrijela Žalac je, recimo, pojedinka. I toj se tvrdnji nema što prigovoriti. Koliko, međutim, pojedinaca treba biti umočeno u mulj da bi se na cijelu skupinu kojoj pripadaju počelo gledati kao na šporkačune? Deset, stotinu, tisuću? Što god izabrali, gdje god postavili letvicu, HDZ će proći na svakome, pa i najstrožemu testu. Govorimo li o radnjama s one strane zakona, HDZ je autentični maspok, jer je u svojim redovima odnjegovao zastrašujući broj manjih i većih baraba koji svoje lupeške ambicije ne bi mogli zadovoljiti da nisu bili zaštićeni autoritetom stranke koja im je velikodušno dopustila da se izruguju zakonima ove zemlje.

Kakav je zaista HDZ, znaju svi građani ove zemlje. Oni koji ga vole i oni koji ga preziru. Sva je razlika u tome što se neki nadaju da će ponešto od harača što ga partija ubire, barem neka sića, zazveckati i u njihovim džepovima, jer su dokazali svoju pokornost, a drugi dobro znaju da za njih nema nikakve nade.

item - id = 1144477
related id = 0 -> 1142510
related id = 1 -> 1140797
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
22. studeni 2021 12:03