StoryEditorOCM
HrvatskaBILO JOJ JE 19

Ivana Šojat o nasilju koje je doživjela: ‘Kasnila sam 10 minuta, a kada sam mu prišla uslijedio je rafal šamara‘

Piše Karmela Devčić/JL
7. travnja 2024. - 12:52

Potaknuta slučajem Matanić, želeći ohrabriti žene da o nasilju progovore ne bi li gradili okruženje u kojem nasilje više neće biti prihvatljivo, u kojem se neće okretati leđa od žrtve, već će se osuđivati nasilnike, nagrađivana književnica i prevoditeljica Ivana Šojat, danas je iznijela svoje iskustvo nasilja koje je doživjela u mladosti, piše Jutarnji.hr.

"Bilo mi je 19. Dvije godine sam već bila u vezi s Vladom koji je prvo "zamračenje" doživio kad je spoznao da ću (usprkos njegovu protivljenju) upisati fakultet. Pjevala sam u bendu koji je dva dana kasnije trebao održati koncert u Studentskom centru, pa smo taj dan imali posljednju probu na kojoj smo dogovarali i redoslijed izvedbi pjesama.

Kasnila sam 10 minuta na susret s Vladom... Kad sam mu prišla na ulici, uslijedio je rafal šamara. Tek sam kod trećeg ili četvrtog postala svjesna što se događa. Udarao me tako silovito, da mi je napuknula gornja usnica i krv mi se razlila ustima... Ljudi su oko nas prolazili. Bilo ih je u tom trenutku barem desetak, a od tih desetak je bilo barem 4 ili 5 odraslih muškaraca jačih od Vlade... Nitko nije ni zastao. Nitko nije ništa rekao. Nitko nije učinio išta da ga spriječi...

Nakon tog trećeg ili četvrtog, žestokog šamara koji u njegovoj glavi nije trebao biti i posljednji (jer ponovo je zamahnuo), konačno sam se pribrala i koljenom ga udarila u međunožje... Potpuno izbezumljena nasiljem momka koji mi je govorio da me voli, satima sam tumarala gradom, sjedila na zabačenoj klupi u parku i plakala, sasvim ponižena...

Zbog njega, zbog "publike" kojoj je bilo izgleda normalno gledati to i ništa ne činiti... Zašto ovo pišem nakon tolikih godina? Zato što bih voljela da osvijestite da svako, baš svako nasilje ima svoju publiku koja šuti, koja poslije možda skoči u hajku tek kad žrtva proguta poniženje, kad podigne glas. Možda čak ni tad. Možda nikad... Jer: u nas je žrtva (čini se) uvijek suspektna, uvijek se traži neki motiv, opravdanje nasilja. Nasilje se perpetuira zbog publike, zbog kukavičluka i sumnje u žrtvu... Fascinantna je ta naša sklonost da zlo tetošimo opravdanjima, okolnostima, "okidačima", prethodnim traumama...", napisala je Ivana Šojat, prenosi Jutarnji.hr.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. travanj 2024 23:07