StoryEditor
HrvatskaJučer, danas, malo sutra

Ivica Ivanišević: Zašto se Hrvati ne žele cijepiti? Dugo su njegovane predrasude i strah od svih postignuća koja neuk čovjek nije kadar razumjeti

25. rujna 2021. - 16:00

Nisam vjerovao da se to može dogoditi, stidim se što sam podlegao iskušenju i mogu samo skrušeno zavapiti: ne ponovilo se! Ali unatoč svemu, moram prvi i nadam se zadnji put stati u obranu hrvatske vlade od svih kritičara koji tvrde kako je odgovorna za debakl kampanje cijepljenja. Nije. Dug je popis njezinih grijeha, slabosti, posrnuća, promašaja, fijaska i karambola, ali se na njemu ne nalazi krivnja za činjenicu što smo ovako jadno procijepljeni.

Da, naravno, još od prvoga dana famozni Stožer kao produžena ruka Vlade pokazuje upravo karikaturalnu nedosljednost, donosi odluke bez stručnog pokrića pokušavajući ugoditi onim društvenim skupinama kojih se vladajući plaše, u rasponu od katoličke crkve do navijača. Možemo im zamjeriti koješta, od iritirajuće svakodnevne prisutnosti u medijima, kojom je stvoreno i cementirano ozračje izvanrednog stanja bez kraja i konca, pa do slanja nejasnih, često i proturječnih poruka kojima su znali opasno mutiti vodu. Konačno, u Znanstvenom savjetu Vlade još uvijek sjedi Gordan Lauc koji je svojim Facebook objavama dao kolosalni doprinos zbunjivanju javnosti, pričinivši time štetu kao cijeli autobus viđenijih antivaksera, što je odgovornost od koje se vladajući ne mogu lako oprati.

Zapinje na obrazovanju

Velim, krivi su za mnogo što, ali ne i za to da polovica građana ove zemlje bježi od cjepiva kao vrag od tamjana. Ako ova vlada snosi ikakvu odgovornost za takav deprimirajući rasplet, onda ga snose i sve ostale naše upravljačke garniture, još od zore višestranačja sve do danas.

Pitanje paničnog straha od vakcine, dakle, principijelne sumnje u znanost, niti nastaje niti se može riješiti u jednome mandatu. Savršeno je svejedno tko sjedi u ministarskim foteljama, radi li se o bitangama bez znanja i morala ili, pak, o odlikašima koji njeguju najviše etičke standarde. Niti se u nekoliko godina zemlja može tako unazaditi niti izvaditi iz gliba u kojemu je, očito, zapela.

Konačno – ili prije svega – onaj tko želi postaviti pitanje o razlozima naše (ne)procijepljenosti, ne bi ga trebao uputiti ministru zdravstva, nego ministru obrazovanja. Odnosno svim damama i gospodi koji su u minulih trideset godina obnašali tu časnu dužnost te u manjoj ili većoj mjeri nesebično dali svoj doprinos strmopižđivanju škola i fakulteta na povijesno nezabilježene niske standarde. Jer, o tome se ovdje radi.

Možemo mi, naravno, tražiti krivnju u društvenim mrežama koje su dušu dale za širenje svakakvih budalaština ili se pjeniti zbog interneta u čijem nepreglednom oceanu informacija jednako piza riječ stručnjaka i hohštaplera, ali kad god govorimo o zauzimanju stavova koji bi se trebali temeljiti na poznavanju provjerljivih, znanstveno ovjerenih činjenica, ključnu ulogu ima obrazovanje. Kojeg možemo imati ili nemati. A mi tu očigledno štekamo.

Budalasto je tražiti da ministar zdravstva – bilo koji – sada rješava problem koji se stvarao trideset godina i to u drugome resoru. Vilija Beroša teško je, sve teže, simpatizirati. Kao što vidimo, nitko se baš ni ne utrkuje stati mu u obranu. No, nema nikakva smisla pripisivati mu krivnju koja objektivno nije njegova ili od njega tražiti da po hitnom postupku riješi problem koji su dugo, predugo stvarali drugi ljudi.

Hrpe predrasuda

Nema toga marketinškog genija koji je kadar osmisliti i provesti kampanju koja će jedno društvo iz predmodernog doba uvesti u 21. stoljeće. Možete raspolagati svim novcem ovoga svijeta, na platnome spisku imati diviziju genijalaca koji će smisliti duhovite, uvjerljive i moćne slogane te raspisati scenarije za urnebesne spotove i reklame, uz vas mogu stati svi celebrityji, u narodu omiljeni pjevači, glumci i sportaši, ali opet će vam sve biti zaludu. Svi ti talenti i sav njihov entuzijazam razbit će se o hridi dugo njegovanih predrasuda i straha od svih postignuća koja neuk čovjek nije kadar razumjeti.

Službenoj politici, osobito onoj vladajućoj, to je, naravno, jasno. Bolje od potpisnika ovih redaka, otkrivača tople vode, oni znaju da je priča o procijepljenosti ustvari priča o civilizacijskoj zapuštenosti Hrvata i da taj problem ne mogu riješiti nikakve kampanje. Sat se ne može vratiti unatrag niti se demolirani obrazovni sustav može vratiti na tvorničke postavke. I dobro da je tako – uvjereni su vladajući. Njima takvo stanje stvari savršeno odgovara. U društvu visokih obrazovnih standarda, gdje se nitko ne plaši žarulje, tekuće vode i cjepiva, HDZ ne bi mogao osvojiti vlast. Uspjeh te stranke izravna je posljedica civilizacijskog posrtanja ovog izluđenog naroda.

item - id = 1130023
related id = 0 -> 1144477
related id = 1 -> 1142510
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. studeni 2021 22:48