StoryEditorOCM
Hrvatskamagični trokut

Ministar Glavina otkrio koliko je smještaja ostalo prazno u srpnju i kolovozu: ‘Pada nam popunjenost‘

Piše VIJESTI SD
25. rujna 2024. - 23:02

Ministar turizma i sporta Tonči Glavina istaknuo je u središnjem Dnevniku HTV-a da se u turizmu suočavamo s hiperinflacijom ponude u odnosu na broj gostiju. Ove godine je, kaže, u srpnju i kolovozu 40 posto kapaciteta u privatnom smještaju bio prazno.

Imamo puno više smještajnih kapaciteta nego što imamo gostiju, izjavio je ministar Tonči Glavina.

- Dovodimo se do situacije da nam svake godine pada popunjenost i imamo sve veće nezadovoljstvo pružatelja usluga. Bilo je potrebno napraviti određene izmjene kako bismo zaštitili sve ove ljude koji se danas bave turizmom da se i dalje mogu baviti tim poslom i da mogu zadržati konkurentnost, dodao je. 

image
Damir Krajač/Cropix/arhiva

Naveo je dvije stvari koje su ključne za izračun poreza, javlja HRT.

- Broj dana - popunjenost u jednoj godini i prihod po krevetu. Imamo egzaktnu i idealnu analitiku kakvu praktički nema nitko u Europi.

Prvi dio koji je vezan za popunjenost, vezan je za sustav eVisitor koji je jasan i precizan, a drugi dio su prihodi po krevetu, koji prijavljuju sami iznajmljivači. Do sada je porezno opterećenje bilo izrazito malo, nepravedno i podoporezovano, nekih 1 do 2 posto. Sad će biti 5 posto. Ovaj model koji smo napravili je apsolutno pravedan za onoga koji ima 10 kreveta i za onoga koji ima 5 kreveta. Zato što je osnovni parametar prihod po krevetu, a ne nešto drugo, rekao je.

Magični trokut

Naglasio je kako cjelovitu reformu kad je riječ o turizmu provode u magičnom trokutu.

- Turistička politika, porezna politika i prostorna politika. Sad dolazi zadnji korak u ovoj godini - izmjena Zakona o ugostiteljskoj djelatnosti, gdje ćemo napraviti podjelu o kojoj govorimo.

To je procedura koju smo pokrenuli. Cjelovita porezna reforma bit će realizirana za manje od šest mjeseci. To dovoljno govori koliko smo spremni i ozbiljni. Nitko neće biti oštećen i omogućit ćemo svima koji sad rade, da rade i dalje, ali da moramo podijeliti kroz poreznu politiku određene korake da motiviramo ljude da rade duže, rekao je.

Ministar Glavina rekao je kako je cilj da Hrvatska ostane konkurentna.

Održiva destinacija

- Ne smijemo se dovesti u situaciju da je naš odnos cijene i kvalitete u disbalansu. Naša budućnost turizma je održiva cjelogodišnja turistička destinacija. To je jedini mogući put koji imamo. Promjene jesu malo teške, ali postići će naš cilj da imamo cjelogodišnji održivi turizam, zaključio je.

Gospođa Lorena odradila je 13. sezonu u svom obiteljskom smještaju. Posljednjih godina različita davanja, kaže, neprekidno rastu, i do 50 posto godišnje.

- Uglavnom, vidim na kraju godine kad zbrojim prihode i rashode koliko su prihodi svake godine sve manji i manji, a rashodi sve veći, rekla je Lorena John, predsjednica Udruge obiteljskog smještaja Istre.

Stoga je s neodobravanjem dočekala porezne promjene, kao i većina vlasnika obiteljskog smještaja od Istre do Dalmacije. Ispaštaju, tvrde, zbog prekomjerne gradnje apartmanskih zgrada i iznajmljivanja stanova.

- Ono što mi zapravo tražimo je klasično odvajanje od rentijerstva, da obiteljski smještaj bude ono nešto što nam je tradicionalno i da zaštitimo maloga čovjeka, svakako da su porezi poprilično veliki. Pogotovo za nekoga kome je to dodatni prihod ili čak neki osnovni prihod, istaknula je Barbara Marković, predsjednica Hrvatske udruge obiteljskog smještaja.

A to je uglavnom domaće stanovništvo u malim priobalnim mjestima. U Tisnu na otoku Murteru, primjerice, paušalni porez sada bi bio čak 5 puta veći.

Odjavljeni apartmani

- Mislim da samo s ovim povećanjem poreza i tog paušala da će porasti broj odjavljenih apartmana, znači da će porasti taj broj ilegalnih iznajmljivača, naglasio je Kristijan Jareb, načelnik općine Tisno.

Prema novom prijedlogu, porez na nekretnine zamijenio bi dosadašnji porez na kuće za odmor. 

Gornja mu je granica bila 5 eura po četvornom metru, sada je predložena gornja granica do 8 eura. No ono što je izazvalo pravu buru među vlasnicima obiteljskog smještaja novi je prijedlog izračuna paušalnog poreza na dohodak.

Do sada se kretao, ovisno o turističkoj razvijenosti područja, od 19,91 do 199,08 eura po krevetu godišnje. Sada bi taj raspon, u 4 kategorije indeksa turističke razvijenosti, bio od 20 do 300 eura. No u najatraktivnijim zonama donja granica sada iznosi 150 eura, što je povećanje za čak 653 posto! Velik je to udar na vlasnike obiteljskog smještaja, smatraju.

‘Nije sudjelovala struka‘

- Meni je jako žao da u tom cijelom procesu nije sudjelovala struka, i da se nije sagledala realna slika na terenu, i da se nije kroz jedan duži proces, kako to obično bude kod ovakvih naglih i velikih promjena, stupnjevito donijelo neke izmjene koje su svakako potrebne, rekao je Nedjeljko Pinezić, savjetnik za obiteljsko mikropoduzetništvo.

- Trebali bi i stručnjaci malo pomoći da se vidi, da to bude što pravednije i da se vidi kako uopće pojedine zone kotiraju što se tiče same infrastrukture, ima li struju, vodu, adekvatan internet, ima li oborinske odvodnje. Sve bi to trebalo ući u obračun kad se rade paušalni porezi, rekla je Lorena John.

Udruge iznajmljivača zbog novog prijedloga porezne reforme traže sastanak s predstavnicima Vlade i resornog ministarstva kako bi, ističu, zaštitile tradicionalni hrvatski turistički proizvod - obiteljski smještaj.

image
Jakov Prkić/Cropix/ilustracija
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
26. rujan 2024 00:30