StoryEditorOCM
HrvatskaSabina Samardžija

Frizerka koja je drastično kažnjena zbog poskupljenja od devet centi pobijedila na sudu; poslala je jasnu poruku državi

Piše T. F./JL
27. kolovoza 2024. - 15:16
 Sabina Samardžija: Dobiti kaznu od 3300 eura na početku godine, značilo je za moj posao trajno zatvaranjeIvana Nobilo/Cropix

Frizerka Sabina Samardžija, koju je Državni inspektorat prošle godine kaznio s 3318.07 eura zbog povećanja cijena sada je pobijedila na sudu nakon što je stigla pravomoćna presuda koja kaže da djelo, na način kako se okrivljenoj stavlja na teret, po propisu nije prekršaj.

Podsjetimo, zagrebačkoj je frizerki Državni inspektorat u siječnju izrekao drakonsku kaznu, i to kao pravnoj i kao odgovornoj osobi, u ukupnom iznosu od 25 tisuća kuna ili 3318 eura, jer je prilikom konverzije kuna u euro cijenu dviju usluga povisila za devet, odnosno 36 centi. Ona je cijenu bojenja kose povisila s 19.91 eura na 20 eura, a šišanje sa 6.64 eura na 7 eura. Istovremeno, nekoliko je cijena snizila, ali to inspektorici nije bilo bitno za ispisivanje kazne, piše Jutarnji list.

Sada se o svemu oglasila na Facebooku.

- Slučaj zatvoren!

 Prošlo je godina i pol od uvođenja euro valute i cijele situacije oko kažnavanja mene i kolega iz struke i "malih" djelatnosti.

Konačno mogu reći to je to. Gotovo.

Zahvaljujem Visokom prekršajnom sudu što je potvrdio odluku Općinskog suda.

Žalba Državnog inspektorata je bila neosnovana, ali legitimno pravo koje su iskoristili.

Žao mi je svih kolega koji su u strahu reagirali tako što su kaznu platili. Meni to nije bila niti jednom pomisao, iako je strah bio velik. Dobiti 3300 € kaznu na početku godine, značilo je za moj posao trajno zatvaranje, ne samo zbog financijskih razloga nego i motivacijskih. Kako nastaviti raditi dalje ako si uništen na samom početku godine?!

Zahvaljujem što sam dobila preporuku za odličnog čovjeka i odvjetnika Juru Mlinarića. Vidjevši kako je složio obranu i posvetio se slučaju, strah je nestao.

Članak pod kojim se kažnjavalo, nije zaštitio potrošače, samo je uništio poslodavce!

Da se zaista radilo o interesu građana, svi bismo bili jednako tretirani.

P.S. Trenutno uživam u najvećem blagoslovu i moje poslovanje je u pauzi do kraja godine.

Molim da me sve državne institucije zaborave na neko vrijeme. (Da se obje strane odmorimo)

Sve što želimo je da nas ostavite da radimo, napisala je Samardžija na Facebooku.

Frizerki koju je inspekcija kaznila zbog devet centi stiže presuda: ‘Ne znam što očekivati, a klijenti su mi ostali‘

Podsjetimo, Sabina je na izrečenu inspektorsku kaznu odmah, i to 19. siječnja, uložila prigovor sudu, a uslijedio je jedan od najbrže organiziranih sudskih procesa, barem koliko možemo pratiti slične slučajeve – već početkom veljače dobila je sudski poziv za prvo ročište zakazano za 21. veljače. Kategorički je tvrdila kako, iako je riječ o simboličkom poskupljenju, nije dizala cijene zbog prelaska na euro nego zato što su joj i troškovi svega porasli i posao joj nije više bio održiv.

image

Frizerski salon Sabinom Samardžijom koju su inspoektori opteretili teškom kaznoim

Ivana Nobilo/Cropix

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. rujan 2024 01:09