StoryEditorOCM
Hrvatskaokidači

Dva krvava zločina u istom danu: Psihijatrica otkrila zanimljiv detalj o počiniteljima teških kaznenih djela

Piše VIJESTI SD
5. travnja 2024. - 21:42

Pročelnica Zavoda za forenzičku psihijatriju Klinike za psihijatriju Vrapče doc. dr. sc. Nadica Buzina večeras je u središnjem HTV-ovom Dnevniku komentirala današnja dva ubojstva žena u Zagrebu.

Odgovarajući na pitanje što su najčešći okidači za ubojstvo unutar obitelji i zašto najčešće muškarci posežu za teškim oblicima nasilja, Buzina je rekla da su uzroci nasilja često vrlo komplicirani i različiti - teško je govoriti o jedinstvenom uzroku nasilja.

‘Svako kazneno djelo je specifično na neki način samo za sebe i nema dva jedinstvena kaznena djela‘, rekla je dr. Buzina, gostujući u Dnevniku HRT-a.

‘Predispozicije u sebi‘

‘Svako od nas ima određene agresivne predispozicije u sebi. Međutim, kad je ličnost dobro formirana, kad je ličnost zdrava, onda te agresivne predispozicije formira u nekakvim socijalno prihvatljivim oblicima ponašanja‘, rekla je Buzina.

image
Screenshot HRT

Dodala je da kod osoba koje imaju određene probleme u strukturi svoje ličnosti može doći i do provale agresivnih impulsa zato što često imaju nedostatak empatije.

Navela je i da različiti trigeri mogu dovesti do agresivnog ponašanja, kao što su alkoholizirano stanje i intoksikacije drogama.

Buzina je također rekla da su počinitelji teških kaznenih djela vrlo rijetko osobe koje boluju od prave duševne bolesti.

- Obično su to neki drugi uzroci, neki drugi psihijatrijski poremećaji, ali rijetko kada prave duševne bolesti, navela je.

O navijačkom nasilju

Buzina je komentirala i navijačko nasilje nakon preksinoćne utakmice Hajduka i Dinama na Poljudu.

- Nasilje nije sport i nasilje nije ljubav prema klubu. To treba jasno govoriti na svim mogućim razinama, rekla je.

Dodala je da sportaši, a pogotovo nogometaši, koji imaju najveći broj pratitelja na društvenim mrežama, moraju verbalizirati da je nasilje štetno, da šteti njima i njihovom klubu.

Koliko sve što čujemo iz usta političara može dodatno polarizirati društvo i kakve to posljedice može izazvati?

- Ovo je sad predizborno vrijeme pa naravno da su tu onda malo nekako kočnice popustile, da tako kažem. Međutim, nikako nije dobro u javnom prostoru da se političari na neki način prezentiraju s takvom verbalnom agresijom, poručila je Buzina.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
28. travanj 2024 20:17