StoryEditor

Često naručujete manje pošiljke iz Kine? Uskoro ćete ih plaćati 25 posto više, Hrvatska ukida oslobođenje od plaćanja poreza na dodanu vrijednost

Piše PSD
7. svibnja 2021. - 23:34
Naručujete li manje pošiljke iz Kine vrijednosti do 160 kuna, od 1. srpnja plaćat ćete ih čak 25 posto višeDavor Pongračić/Cropix

Naručujete li manje pošiljke iz Kine vrijednosti do 160 kuna, od 1. srpnja plaćat ćete ih čak 25 posto više, piše Večernji list.

To je datum kada će sve pošiljke iz trećih zemalja, poput Kine, biti uvećane za porez na dodanu vrijednost (PDV) koji u Lijepoj našoj iznosi 25 posto.

- Od 1. srpnja 2021. ukida se oslobođenje od plaćanja PDV-a pri uvozu pošiljki male vrijednosti do 22 eura (160 kuna) te će sve komercijalne pošiljke koje pristižu u Hrvatsku iz trećih zemalja ili trećih područja biti oporezive PDV-om neovisno o njihovoj vrijednosti- kazali su iz Porezne.

- Za porezne obveznike isporučitelje od 1. srpnja uvodi se opcionalni Posebni postupak oporezivanja za prodaju na daljinu dobara uvezenih iz trećih područja ili trećih zemalja tzv. IOSS (eng. Import One Stop Shop) koji obuhvaća dobra (osim dobara koja podliježu trošarinama) u pošiljkama vrijednosti do 150 eura (1.135 kuna). Ako se navedeni postupak ne primjenjuje, Hrvatska pošta ili kurirske službe mogu primijeniti Posebni postupak za prijavu i plaćanje PDV-a na uvoz", otkrili  su im iz Porezne uprave.

Ako krajnji kupac kupi dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji primjenjuje IOSS te pošiljka dolazi iz treće zemlje izravno krajnjem kupcu u Hrvatsku, isporučitelj će zaračunati hrvatski PDV po stopi koja se primjenjuje na ta dobra, naplatiti PDV od kupca kao dio prodajne cijene, a dobra prijavljena u IOSS-u bit će oslobođena plaćanja PDV-a pri uvozu, navode u Poreznoj upravi.

No ako kupac kupi dobra vrijednosti do 150 eura od isporučitelja koji ne primjenjuje IOSS, pošiljka dolazi iz treće zemlje u poštanski ured. Ako kupac preuzme pošiljku, obvezan je platiti PDV pri uvozu po stopi od 25%, pojašnjavaju u Poreznoj za Večernji list.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
13. lipanj 2021 16:43