StoryEditor
Hrvatskaministar otkrio

Božinović: Prema mojim informacijama traje istaga o curenju informacija u slučaju ‘Janaf‘. Tražio sam razgovor s glavnim ravnateljem policije

Piše PSD.
21. rujna 2020. - 20:32
Gospic, 180920. Predsjednik Vlade RH Andrej Plenkovic predsjedao je 8. sastankom Vlade sa zupanima te predstavnicima Udruge gradova i Udruge opcina u Gospicu. Teme sastanka bile su porezna reforma, reforma lokalne samouprave te koristenje europskih fondova i Plan gospodarskog oporavka. Na fotografiji: Davor Bozinovic.Robert Fajt/Cropix

U Dnevniku HRT-a večeras  je gostovao ministar unutarnjih poslova i šef Nacionalnog stožera civiline zaštite Davor Božinović.

- Nove mjere o izolaciji i testiranju stupile su na snagu čim ih je HZJZ danas popodne objavio. One su najvažnije za struku, liječnike i epidemiologe, da znaju odrediti karantenu ili izolaciju od deset dana kad je u pitanju zaražen. Kontakti bi i dalje ostali u samoizolaciji 14 dana jer ne možete znati u kojem će se razdoblju pojaviti bolest.

Upute su opširne, dat će odgovore na brojna pitanja u svakodnevnom postupanju s bolesnicima ili sumnjivima, a u skladu su s onima što medicinska znanost zasad zna - rekao je Božinović dodavši da su upute javne i dostupne, kao i sve druge upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo.

O trenutnoj situaciji rekao je kako slika odgovara razini "onoga što smo odlučili da u društvu funkcionira, a to je više manje sve".

- Odluke se donose na regionalnim razinama. bilo bi bolje da imamo manje novozaraženih, međutim, situacija je pod kontrolom i nadam se da će takva i ostati. To ovisi o svima nama, ne samo o uputama i odlukama Stožera. Ovu borbu možemo dobiti samo zajednički i solidarno. Nije teško, kada pogledate temeljne preporuke. Kada bismo ih se stalno držali, od distance do maske tamo gdje nema distance, pa higijena ruku i nosa, bilo bi sigurno puno manje glavobolje epidemiolozima -  rekao je.

Božinović je komentirao i aferu Janaf te curenje dokumenata iz istrage.

- Ne sudjelujem u tim istragama, ali sam tražio razgovor s glavnim ravnateljem policije. Policija godinu dana u ovom slučaju provodi svoje izvide, prikuplja dokaze i činjenica je da je taj posao završen na neki način, kada se ocijeni da postoji dovoljno dokaza za prijavu. Dotad ništa nije iscurilo van. Istraga počinje rješenjem, a to uključuje širi broj aktera. Prema mojim informacijama traje istaga o curenju informacija, USKOK i policija provode te radnje - kazao je.

Govoreći o migrantima i izvješću SOA-e, Božinović je kazao kako izvješće obuhvaća i zemlje poput Bugarske ili Rumunjske.

- U vrijeme lockdowna sve su zemlje zaustavile promet ljudi. Sad je to puno intenzivnije. Na dnevnoj bazi, sinoć smo imali 200-300 pokušaja ilegalnih prelazaka granice. U prvih osam mjeseci imamo više od 16 tisuća. Još uvijek je to 30 posto više nego u istom razdoblju lani, intenzivira se, ali mi nismo zaustavili svoje aktivnosti. opremamo granice, povukli smo u tri godine više od 200 milijuna eura od EU kako bi opremili granicu. Ljudski faktor su naši policajci koji sprječavaju ilegalne prelaske. U BiH se stvara hot spot i to uz samu hrvatsku granicu, što izaziva nezadovoljstvo i lokalnog stanovništva - kaže.

Komentirajući vize potrebne za SAD rekao je kako je to odluka SAD-a.

- Na tom smo putu napravili dosta, odradili smo cijeli niz sporazuma i akata. Nadamo se da do kraja fiskalne godine preostali uvjet možemo ispuniti, a to je manje od 3 posto odbijenih zahtjeva za vizu. Ministarstvo domovinske sigurnosti SAD-a ulaže velike napore sa svima nama da postignemo taj cilj - poručio je Božinović.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

27. listopad 2020 18:28