StoryEditorOCM
Crna kronikaBILTEN SMRTI (19)

Za prvo ubojstvo dobio doživotnu kaznu zatvora, a za bijeg iz zatvora u bačvi sa svinjskim iznutricama - smrtnu kaznu!

Piše Petar Čikeš
30. lipnja 2024. - 22:30

Kenneth D. Williams bio bi samo još jedan kriminalac kojeg su vlastita zlodjela koštala slobode, da bizarnim pokušajem bijega nije svoj slučaj učinio jedinstvenim. Nažalost, bijeg ovog Afroamerikanca nije sličio na bijeg iz filma "Iskupljenje u Shawshanku". Za razliku od nevino osuđenog bankara Andyja Dufresnea, koji uspije pobjeći kroz dugo godina probijanu rupu u zidu zatvorske ćelije, bijeg Kennetha Williamsa je dvojicu ljudi koštao života.

Kada se u obzir uzme da je zatvorsku kaznu služio zbog prethodno počinjenog ubojstva mlade studentice, malo tko će prigovoriti odluci američkog suda po kojoj ga je 2017. godine pravda sustigla u obliku smrtonosne injekcije. 

Williams je rođen 1979. godine u današnjim rječnikom rečeno disfunkcionalnoj obitelji. Njegova majka se drogirala za vrijeme trudnoće, a otac je zlostavljao čitavu obitelj tijekom Williamsovog djetinjstva. Sa šest godina je počeo pušiti marihuanu, a s devet piti alkohol. Kao adolescent je promijenio nekoliko popravnih domova. Da nisu blagotvorno djelovali na mladića pokazao je zlokobni slijed događaja.

U prosincu 1998. godine 19-godišnji Williams je oteo Dominique Hurd (19) studenticu medicine Sveučilišta u Arkansasu, kao i njezinog dečka Petera Robertsona. Williams je izvadio revolver i naredio paru da uđe u njihov automobil, prije nego što im je oteo novac, nakit i kreditne kartice. Zatim je prisilio Robertsona da ga odveze do bankomata i podigne dodatnu gotovinu.

Williams je potom par odveo u jednu slijepu ulicu te ih natjerao da izađu. Zatim je rekao Robertsonu da fotografira Hurd s podignutom haljinom i spuštenim donjim rubljem. Nakon toga, Williams je rekao paru da se vrate u auto i odvezao ih do druge slijepe ulice. Nakon što su izašli, Williams ih je natjerao da kleknu iza obližnje šupe.

image

ilustracija

Kyle Mazza/Nurphoto Via Afp

Nakon što je od Dominique Hurd uzeo torbicu, upitao ih je odakle su. Hurd je rekla da je iz Dallasa, a Robertson je rekao da je iz New Jerseyja. Williams je tada odgovorio "Ionako mi se ne sviđaju crnci iz Dallasa" i počeo pucati u par, ispraznivši revolver. Zatim se odvezao i kasnije zapalio auto kojim je izvršio otmicu. Hurd je umrla od rane u glavi, dok je Robertson preživio.

Za otmicu, ubojstvo i pokušaj ubojstva Kenneth Williams je osuđen na doživotnu kaznu zatvora koju je trebao odslužiti u zatvoru Cummins Unit. Osuđenik je 1999. godine pobjegao iz zatvora u bačvi od 500 galona otpadaka svinjetine koja je bila smještena u zatvorskoj kuhinji. Kamion za smeće je odvezao iz zatvora bačvu u koju se Williams sakrio. 

Potom je iskočio iz kamiona i nastavio svoj bijeg uz cestu. Naišao je na 57-godišnjeg Cecila Borena, bivšeg zaposlenika zatvora Cummins Unit. Nesretnog Borena je ubio te ukrao njegov kamion. Policija je krenula u potjeru za Williamsom čiji je pokušaj bijega doveo do smrti još jednog čovjeka, Michaela Greenwooda, u nastaloj prometnoj nesreći. Porota je 1999. godine na drugom suđenju Williamsa osudila na smrt zbog ubojstva Cecila Borena.

Williams je za vrijeme koje je proveo u zatvoru čekajući izvršenje smrtne kazne navodno doživio vjersko preobraćenje. Čak se i ispričao obiteljima svojih žrtava.

- Bio sam više nego u krivu. Zločini koje sam počinio protiv svih vas bili su besmisleni, izuzetno povrijeđeni i neoprostivi. Ponizno molim vaš oprost i molim se da pronađete mir, izlječenje i zatvaranje koje svi zaslužujete - rekao je Williams u svojoj izjavi.

Priznao je da je počinio još jedno ubojstvo. Istog dana kad je ubio nesretnu Dominique Hurd, Williams je opljačkao 36-godišnjeg Jerrella Jenkinsa i upucao ga pištoljem dva puta u prsa od čega je Jenkins preminuo.

Williams je pogubljen 27. travnja 2017. godine. Pogubljenje je odgođeno na više od tri sata jer su njegovi odvjetnici apelirali na Vrhovni sud SAD-a da ga zaustave. Unatoč njihovom trudu Vrhovni sud SAD-a odbio je zaustaviti pogubljenje. Svjedoci Williamsove smrti izvijestili su medije o "kašljanju, grčevima, trzanju" za vrijeme pogubljenja.

Njegov posljednji obrok se sastojao od dva komada pržene piletine, graha za roštilj, slatke riže, kukuruza s cijelim zrnom, pirjanih, začinjenih rajčica, dva peciva s cimetom, dva kolačića, četiri kriške kruha i punča.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
30. lipanj 2024 22:30