StoryEditorOCM
Crna kronikazbog iznude

Vučkov mentor ga brani nakon uhićenja: ‘Upada u probleme jer je ‘izgubljen u prijevodu‘, mislim da je ovo namještajka‘

Piše Vladimir Urukalo
16. rujna 2023. - 08:38

– Sve je ovo, po mojem dubokom uvjerenju, čista namještaljka jer se Antu želi maknuti s ulice, a taj je odvjetnik dužan nekim drugim ljudima, znam i kojima, i na ovaj način pokušava riješiti svoje dugove.

Ante je momak koji otkad je izašao iz istražnog zatvora želi samo dokazati svoju nevinost i da nema nikakve veze s djelima za koja mu se sudi, nije konzument opojnih droga, za razliku od “žrtve”, sredio se, već pola godina živi s nevjenčanom suprugom... Njegov je problem što ne da na sebe i na ljude s kojima je dobar, a taj odvjetnik je njega ne znam koliko desetaka puta zvao i molio ga za usluge, poput toga da bude s njim u društvu kad on rješava neke stvari s drugim ljudima, a koje Ante uopće ne poznaje niti s njima ima veze. Čak je spominjao policiji da mu je Ante ispred vrata ostavljao nekakve mrtve mačke kao upozorenje, a to je čista izmišljotina, Ante jednostavno nije takav lik. I da, on je odrastao u Australiji i ne razumije dobro hrvatski jezik, iako misli drugačije, pa mu se znalo događati da upadne u situaciju samo zbog toga što se “izgubio u prijevodu” – rekao nam je u petak Marinko Pivčević, zvan Arkan, 46-godišnjak iz Kaštel Gomilice koji je s Antom Vučkom u vrlo bliskim prijateljskim odnosima, moglo bi se čak reći da mu je i svojevrsni “mentor” u pogledu snalaženja po splitskim ulicama.

Odbio nagodbu

Vučak je jedan od trojice muškaraca koje su u četvrtak ujutro na terasi lokala “Tenis” na Firulama uhitili policijski specijalci. Arkanov sin Duje bio je jedan od okrivljenih u predmetu zločinačke organizacije zajedno s Vučkom, a nagodio se s USKOK-om na 11 godina zatvora priznavši sedam točaka optužnice. Njegov otac kaže da je to učinio jer je mislio da će “olakšati ostalim momcima”. Iako se nagodba na čak 18 godina zatvora nudila i Vučku, on to nije htio potpisati jer, kaže nam Arkan, želi na sudu dokazati da je nevin, isto kao i u ovome zbog čega je “friško” uhićen.

– S obzirom na to da sam i sâm svojevremeno bio u sukobu sa zakonom i osuđivan sam zbog kaznenog djela iznude, odgovorno tvrdim da bi, ako je točno što gospodin odvjetnik kaže da ga je Ante iznuđivao, policija odradila posao kako treba da je označila novčanice i privela slučaj kraju trenutno. Nisu oni glupi i znaju svoj posao, tako da mi i ovo govori da je sve ovo namještaljka – veli Pivčević.

Arkanove riječi potvrđuje i Vučkova partnerica, koja nam govori kako ništa od navedenog nije istina, te je izrazila primjedbu na način na koji je policija, kaže bez nazočnosti svjedoka, obavila pretragu stana u kojem njih dvoje žive.

Ante Vučak, znan kao Australac, kako je izvijestila splitska policija u petak ne navodeći identitet, kazneno je prijavljen za iznudu, za što mu prijeti od jedne do deset godina zatvora.

“32-godišnjak je u vremenskom periodu od studenog 2022. godine do trenutka uhićenja 14. rujna 2023. godine, sukladno ranijem smišljenom planu da osobito drskim ponašanjem na javnom mjestu, nasiljem, zlostavljanjem i iživljavanjem ispred drugih osoba, prijetnjama da će izravno napasti na život i tijelo žrtve te direktnom uporabom sile prema oštećenom, oštećenog prisilio u više navrata da mu preda novčani iznos od ukupno najmanje 16 tisuća eura, nakon čega je i dalje, uz direktnu uporabu sile i izravnim prijetnjama, nastavio sa pritiscima prema oštećenom zahtijevajući dalji novčani iznos od 10 tisuća eura”, stoji u službenom policijskom priopćenju.

Stalne iznude

Prema prijavi, Vučka se tereti da je prvo u studenom prošle godine zvao odvjetnika (koji ga je, uzgred rečeno, i zastupao kad je Vučak 2019. godine uhićen pod optužbom da je član tzv. zločinačke organizacije Željka Rajića) i kazao mu da je izdao jednog muškarca nazvavši ga “kitom” te da zato mora platiti 4000 eura da ga on ne pretuče. Odvjetnik mu je dao jedanput 2500 eura, a drugi put 1500.

Nadalje, po prijavi je u ožujku ove godine Vučak, po kaznenoj prijavi, tražio od odvjetnika da osnuje tvrtku “Digital Wallet” koja, po podacima sudskog registra, ima 3000 eura temeljnoga kapitala. On je to i učinio te je, po podacima, otvorio tvrtku na ime treće osobe, za što je platio oko 1400 eura. Problem je samo u tome što je tvrtka po sudskom registru osnovana 9. prosinca 2022. godine, a krajem svibnja ove godine osoba na čije je ime iznuđivani odvjetnik otvorio tvrtku više se ne spominje u podacima, nego se kao novi osnivač i jedini član Uprave navodi državljanin Ukrajine.

Sljedeći Vučkov krimen datira iz travnja ove godine, kad je odvjetnik poslao jednoj djevojci poruku seksualno eksplicitnog sadržaja, nakon čega ga je Vučak, po policiji, nazvao i izvrijeđao, kazavši mu da ga je iznervirao da bi ga najradije “odrobijao”, te mu je onda rekao da mora biti kažnjen zbog toga i da će, ako želi mir, platiti 4000 eura. On je to i učinio preko jednog od svojih vježbenika, koji je Vučku predao novac na nepoznatoj lokaciji.

Nadalje, sumnjiči ga se da je tražio još 2500 eura, koje mu je prestravljeni odvjetnik dao u jednom lokalu u Tolstojevoj ulici. Vučak nedugo nakon toga dolazi u njegov ured i traži tisuću eura za Ivana K., a dan prije isti je iznos dao baš gore spomenutom Arkanu.

– Ako je meni to dao kao dio iznude, kako ja nisam uhićen? – pita se Pivčević.

Sredinom kolovoza, u jednom ležernom razgovoru odvjetnik je spomenuo da jedna djevojka traži Vučkov broj telefona. On mu tada govori da ima veliki problem i da mora platiti 3500 eura ako ne želi biti prebijen. U strahu, odvjetnik sjeda u auto i odlazi u Cistu Provo te mu daje 3000 eura, a dan poslije u svojem mu uredu daje još 500 eura, pritom ga cijelo vrijeme vrijeđajući i govoreći mu da je majmun, luđak i budala koju treba pretući.

Prijetnje odvjetniku

– To isto nije istina, pa tad je došao na selo kod Ante, gdje su bili i Antini roditelji, i cijeli je dan s nama jeo i pio. Bio je pod utjecajem nečega i nepovezano je govorio nešto vezano za svoju suprugu – komentira nam Vučkova partnerica ovu situaciju.

I naposljetku, Vučka se sumnjiči da je 13. rujna poručio odvjetniku preko jedne osobe iz krim-miljea da je ljut i da se moraju naći. Našli su se u tom lokalu u Tolstojevoj te ga je Vučak više puta udario prijeteći da će ga ubiti, izbosti nožem, te je tražio 10 tisuća eura.

Na dan kad je uhićen Vučak je, kako je utvrdila policija, tog jutra došao u odvjetnikov ured tražeći ga, a kako ga nije našao, jedan od njegovih prijatelja nazvao je odvjetnikovu vježbenicu kazavši joj da šefu poruči da će se voziti u gepeku. Manje od sat vremena nakon toga je uhićen. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 09:58