StoryEditorOCM
Crna kronikaSUD U SPLITU

Uvjetna kazna zatvora napušenom umirovljeniku (68); s mercedesom udario u motor, vozač zadobio teške ozljede

Piše Vladimir Urukalo
6. ožujka 2024. - 20:24

Na godinu dana zatvora, koje neće odslužiti ako u roku od četiri godine ne počini neko novo kazneno djelo, osuđen je na splitskom Općinskom sudu 68-godišnji Nikša R., umirovljenik iz Splita koji je, vozeći “napušen”, izazvao prometnu nesreću u kojoj je teške ozljede noge zadobio talijanski motociklist.

Sve se dogodilo sredinom kolovoza 2019. godine, oko 18.45, na kolniku Velebitske ulice, kad je Nikša R. upravljao svojim Mercedesom, i to dok je bio, stoji u presudi, “pod utjecajem tetrahidrokanbinola (THC-a)...”. Kretao se desnim prometnim trakom južnoga kolničkoga traka Velebitske ulice iz smjera zapada prema istoku, a dolaskom do mjesta događaja neposredno nakon raskrižja Velebitske i Dubrovačke ulice prestrojio se u lijevi prometni trak, ne uvjerivši se prethodno da to može učiniti bez opasnosti za ostale sudionike u prometu.

Tada je lijevom bočnom stranom vozila udario u desnu bočnu stranu motocikla Triumph koji je vozio Talijan M. F., te su i motocikl i motociklist pali i klizali po asfaltu te su udarili u lijevi bočni dio osobnog vozila Chevrolet koji je dolazio iz suprotnog smjera. Motociklist je od udara slomio desno stopalo i potkoljenicu iste noge.

Na suđenju je umirovljenik sve priznao i kazao da mu je jako žao zbog svega, te da obećava da više neće kršiti zakon.

Dvojica svjedoka posvjedočila su da je 68-godišnjak vozio osobni automobil između dva prometna traka, da je u takvoj vožnji prilazio vozačima motocikla s njihove desne strane i na taj način vozilom ih potiskivao ulijevo, te da je tada udario jedan od motocikala.

– Ovaj je sud na strani optuženika kao olakotnu okolnost uzeo njegovo priznanje djela i izraženo žaljenje za počinjenje djela, njegovo zdravstveno stanje i činjenicu da je prekršajno neosuđivan. Što se tiče otegotnih okolnosti na strani optuženika, svakako je trebalo cijeniti njegovu dosadašnju osuđivanost zbog drugog kaznenog djela. Nema nikakve dvojbe kako sve okolnosti koje su bile odlučne za izbor vrste i mjere kazne u odnosu na optuženika ne upućuju na zaključak da je za postizanje svrhe kažnjavanja u ovom slučaju potrebno i izvršenje kazne zatvora, pa je stoga ovaj sud mišljenja kako je u konkretnom slučaju u odnosu na optuženika moguće primijeniti institut uvjetne osude – stoji, uz ostalo, u presudi sutkinje Katarine Peršen.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
20. rujan 2024 00:05