StoryEditorOCM
Crna kronikapilanje pravde

Umirovljenik prevozio kubik i pol svojih drva, država ga debelo opalila po džepu; htjeli su mu oduzeti i drva

Piše vijesti sd
17. lipnja 2024. - 09:11

Podravski umirovljenik (66) zaustavljen je u siječnju kod Pitomače. Policija ga je prijavila jer je “izvršio transport neobilježenog drvnog šumskog proizvoda bez otiska žiga režijskog čekića i bez propisanog teretnog lista (popratnice)”,

Nikola je prevozio ogrjevno drvo vrste bagrem i joha u količini od 1,5 prostornih metara sa svojeg zemljišta. Drvo mu je odmah oduzeto.

Sudac ga je ovaj tjedan kaznio sa 150 eura plus 15 eura prekršajnih troškova. No, odbio je zahtjev državnog inspektorata da mu se drva trajno oduzmu, piše Danica.hr.

Zakon o šumama u svojoj odredbi doista određuje oduzimanje predmeta i sredstava koji su bili namijenjeni ili uporabljeni za počinjenje tog prekršaja. No, sudac drži kako to nije potrebno jer “država nije pretrpjela nikakav gubitak zbog toga što okrivljenik nije obilježio drva i ishodio popratnicu”.

“Budući da je okrivljeniku već izrečena novčana kazna za prekršaj, sud smatra da je ta sankcija dovoljna za postizanje odvraćajućeg učinka i budućih sprječavanja takvih prekršaja, pa je oduzimanje 1,50 kubika njegovih drva nerazmjerna i predstavlja prekomjeran teret za Nikolu”, naglasio je sudac.

image

Podravec je prevozio kubik i pol vlastitih drva (ilustracija)

Afp
Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
17. lipanj 2024 09:12