StoryEditor
Crna kronikapočelo suđenje

Ukrao brusilicu, pregazio djelatnika, pa zaspao u autu: 69-godišnjaku iz Trogira prijeti dugogodišnji zatvor

14. prosinca 2020. - 07:51
IlustracijaDom Dubravec/Cropix

Kako se iz čiste gluposti čovjek može naći u ozbiljnim problemima najbolje svjedoči pomalo bizaran slučaj 69-godišnjeg D.A. iz Slatina kod Trogira kojem se na splitskom Županijskom sudu sudi zbog razbojničke krađe i prijeti mu kazna od tri do čak 12 godina zatvora jer je u djelu, kako stoji u zakonskoj kvalifikaciji, "uporabljeno kakvo oružje ili opasno oruđe".

Dakle, 69-godišnjaka optužnica Županijskog državnog odvjetništva tereti da je 19. listopada 2018. godine došao u trgovački centar "Pevec" u Kaštel Sućurcu, i to na odjel električnih alata odakle je s police uzeo kovčeg s akumulatorskom brusilicom marke "Einhell" i baterijom ukupne vrijednosti 1359 kuna. Prema optužnici, stavio je brusilicu u kolica i odnio do otvorenog dijela trgovačkog centra, skinuo je ambalažu i brusilicu prebacio preko ograde. Potom se s praznim kolicima vratio unutar centra, ostavio ih i izišao bez da je platio brusilicu.

Ušao je u svoje vozilo Mercedes A klase i dovezao se do mjesta gdje je ostavio kovčeg s brusilicom. Stavio je kutiju u automobil te krenuo prema vratima parkinga "Peveca". Vidio je da je jedno krilo zatvoreno, a da ispred drugog stoje dva djelatnika centra. Iako su mu rukama davali "mote" da stane, Dragan je nagazio po gasu i ubrzao, a njih su se dvojica spasili bacivši se u stranu. No guma Mercedesa ipak je prešla preko desnog stopala jednog od djelatnika ozlijedivši ga. Dakle, po optužnici, upotrijebio je opasno oruđe kako bi zadržao ukradenu stvar, što se karakterizira kao kazneno djelo razbojničke krađe.

Ne čuje dobro

Sucu Dinku Mešinu okrivljeni 69-godišnjak još uvijek nije rekao svoju stranu priče, odnosno nije iznio obranu. No tijekom istrage ga je ispitala Marina Matušan, zamjenica županijske državne odvjetnice u Splitu, kojoj je kazao da nije napravio to za što ga tereti i da je umirovljenik koji se bavi maslinarstvom. U Pevecu (danas Pevex) je vidio tu brusilicu i, kako je kazao, zapitao se može li taj stroj kidati grane maslina jer je on bolestan pa mu je to teško.

Otišao je s brusilicom do vrta Centra gdje su bile neke palete na kojima je mogao isprobati kako brusilica radi i bio je, kazao je, zadovoljan viđenim. No tada je ugledao jednog poznanika kojem je rekao zašto gleda brusilicu, a ovaj mu je kazao da je to igračka i da to pusti. On je tada odbacio brusilicu, a ne zna je li pala unutar ili izvan ograde. Kad je izišao iz Centra nije ni čuo ni vidio da mu itko od djelatnika išta viče ili pokazuje.

– Krenuo sam lijevo oko Centra i dospio u neku uličicu u kojoj prije nisam bio, i uhvatila me je panika. Na cesti je bila kutija i stavio sam je u auto, nije mi jasno zašto. Htio sam je vratiti u Centar, ali me je uhvatila panika. Na vratima parkinga vidio sam dva radnika, ali sam zbog žuto-zelene boje njihove uniforme mislio da se radi o radnicima "Čistoće" ili vrtlarima koji čekaju da što prije iziđem da mogu zatvoriti vrata i zato sam ubrzao. Nisam čuo da su vikali, operirao sam uho, svirala je glasna muzika u autu i stakla su bila zatvorena. Nisam osjetio da sam autom prešao preko stopala jednog od njih. Odvezao sam se na cestu, zaustavio i odspavao kratko jer me uhvatila panika i nervoza, možda zbog tableta za srce koje pijem. Kad sam se probudio odvezao sam se u Trogir po suprugu i otišli smo kući. Tamo nas je čekala policija i oduzeli su mi brusilicu. Sve mi je to sličilo na neku dječju igru – kazao je 69-godišnjak Marini Matušan, dodajući kako ima tri srčane premosnice i da ponekad neke stvari zaboravlja i "gubi se". Rekao je i da se kaje, da je situiran i da mu sve ovo nije trebalo.

Sve za što ga se tereti snimljeno je nadzornim kamerama trgovačkog centra.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?

Izdvojeno

14. prosinac 2020 07:51