StoryEditorOCM
ZagoraUŽAS U BRNAZAMA

Tragedija kod Sinja: Audi se zabio u zid, poginule četiri osobe, među njima 14-godišnjak! Traga se za još jednim vozilom

Piše Toni Paštar, Vladimir Urukalo, Vijesti sd
16. svibnja 2024. - 10:15

Stravična prometna nesreća dogodila se jutros oko 7 sati na kolniku državne ceste Split - Sinj u Brnazama.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Oglasio se Božinović

Nakon tragične prometne nesreće u kojoj su poginule četiri osobe, među kojima je i jedno dijete, a još pet osoba, među kojima je također dijete, s teškim su ozljedama prevezeni u KBC Split, oglasit će se ministar unutarnjih poslova Davor Božinović. 

"Dosad je utvrđeno da se u automobilu prevozilo osam osoba, najvjerojatnije migranata. Vozilo je izbjeglo jedan policijski punkt, nije se radilo o klasičnoj potjeri već je automobil vozio velikom brzinom i u zavoju nije uspio skrenuti, već se zabio u zid", rekao je Božinović i rekao da se to događa kad vozila, ne samo ona s migrantima, voze velikom brzinom pokušavajući izbjeći policijske punktove.

Ministarstvo je utvrdilo povećanje od 108 posto ulazaka na istočnoj mediteranskoj ruti i više 30 posto iz Bosne i Hercegovine u odnosu na isto razdoblje prošle godine. "Veliko povećanje na istočnoj mediteranskoj ruti, ali i ulascima u Hrvatsku migranata iz Bosne i Hercegovine", naveo je Božinović.

"Ovdje se nažalost dogodila ovakva situacija, ali policija nastoji sve učiniti da izbjegne da stradaju građani i policijski službenici", rekao je.

"Nažalost, ovdje su stradali migranti, ali nisu naši građani i policijski službenici", kazao je. 

Traga se za još jednim vozilom, potvrdio je Božinović. "Policija je krenula za vozilom, a vozilo koje je prevozilo migrante i ranije je naišlo na policijsku patrolu te je zaobišlo, objasnio je ministar.

image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix
image
Tom Dubravec/Cropix

Gužve zbog očevida 

Zbog stravične prometne nesreće, u Sinju i Brnazama i dalje vladaju velike prometne gužve. Slike koje nam stižu s terena pokazuju kolone. Obilazni pravci prema Sinju, odnosno Splitu, su preko Hana, Otoka, Trilja cestom preko sela Bisko ili preko Muća.

image

Gužve oko Sinja 

SD

Gradonačelnik Sinja Miro Bulj izrazio je sućut zbog poginulih migranata i poručio da je ranije upozoravao na problem ilegalnih prelazaka granice, apelirao je i na Andreja Plenkovića i Zorana Milanovića koji su se na njegove opetovane molbe za zaštitom granice oglušili.  

"Kao Gradonačelnik Sinja želim izraziti sućut zbog smrti četvero ljudi koji su kao ilegalni migranti prešli našu granicu. Nadam se isto tako da će se petero ozlijeđenih uskoro oporaviti. Ova tragedija pokazuje koliki problem imamo s krijumčarima i ilegalnim prelascima naše granice zbog čega je ugrožena sigurnost, ne samo onih koji ilegalno prelaze granicu, nego i naših građana, o kojim kao izabrani gradonačelnik i zastupnik trebam prvenstveno voditi računa.

O ovom problemu sam pisao i predsjedniku vlade Plenkoviću i predsjedniku Zoranu Milanoviću, ali apsolutno ništa nisu poduzeli. S druge strane, dobar dio medija se sprdao kada sam govorio o ovom problemu i kada sam rekao da ako država ništa ne poduzme i ako ne pošalje vojsku na državnu granicu da će se narod morati sam početi organizirati. Tada su se me ismijavali i govorili o Buljevim seoskim stražama. Nije mi drago da sam bio u pravu, volio bi da su oni bili u pravu, a ja u krivu kada sam govorio o ovom problemu. Vojska na granicu na kritične točke odmah, kako bi pomogla našoj policiji!", poručio je Bulj.

image
SD/ Cropix

RANIJE:

Zbog obavljanja očevida, državna cesta Split - Sinj u Brnazama je od 09.30 sati zatvorena za sav promet.

Kako nam je potvrđeno iz Policijske uprave splitsko-dalmatinske, automobil poljskih registracijskih oznaka je sletio izvan kolnika nakon čega je udario u zid kod lokalne trafostanice. Sve se dogodilo nedaleko od križanja prometnice Split - Brnaze - Sinj s također državnom cestom Brnaze - Trilj. Policija je potvrdila da se u vozilu nalazilo ukupno devet osoba.

Četiri osobe su smrtno stradale na mjestu događaja, a ostale osobe koje su se nalazile u vozilu su prevezene na pružanje liječničke pomoći u Klinički bolnički centar u Splitu. Među poginulima je i 14-godišnje dijete. 

Kako doznajemo, muškarac koji je vozio je starije životne dobi, a policija ga je pokušala zaustaviti kod Trilja. Nije se zaustavio nego "dao gas" i od policije bježao nekoliko minuta kada je velikom brzinom ušao u raskrižje te se u nemogućnosti da skrene zabio u zid. 

Nacionalnost poginulih se još utvrđuje.  

Većina preživjelih migranata iz nesreće u Brnazama dovezena u Split s teškim ozljedama, liječnici imaju veliki problem

Na terenu su sve dežurne službe kao i policija koja će očevidom pokušati otkriti sve okolnosti koje su do nesreće i dovele.  Fotografije koje nam stižu s terena su stravične.

Stanovnici Brnaza svjedoče o tragediji: ‘Audi s migrantima doletio punom brzinom. Zamalo se zabio u kolonu vozila!‘

image
Toni Paštar/

- O događaju je izviješteno nadležno državno odvjetništvo koje će rukovoditi očevidom - poručili su iz Policijske uprave.

Neslužbeno, svi oni su bili su nagurani u Audi karavan i najvjerovatnije su bili ilegalni migranti u bijegu od policije i bilo kakvog nadzora hrvatskih vlasti. Za upravljačem je, prema riječima našeg izvora s terena, bio mađarski državljanin. 

Zbog nesreće je otežano prometovanje cestama Sinj – Split i Brnaze - Trilj, pa se vozači mole da koriste alternativne pravce.

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

image

Toni Paštar

image
Toni Paštar/
image
Toni Paštar/

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
23. svibanj 2024 01:45