stdClass Object ( [id] => 1297198 [title] => Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘ [alias] => smrt-svecenika-iz-splita-u-stanu-u-gradskoj-jezgri-nasli-su-dnk-dvije-osobe-i-ispitali-sve-upisane-u-crnu-knjizicu [catid] => 243 [published] => 1 [introtext] => [fulltext] =>

Tijelo svećenika Petra Zdravka Blajića (56) pronađeno je u utorak, 17. rujna 1996. godine, oko 20.30 u stanu u kojem je živio u Domaldovoj ulici broj 9, u staroj gradskoj jezgri Splita. Stan je bio vlasništvo Splitsko-makarske nadbiskupije, a nalazio se na drugom katu kuće kraj crkve sv. Duha.

Policija je došla na poziv susjeda. Primijetili su da posljednjih nekoliko dana nitko ne otvara vrata svećenikova stana i ne preuzima pristiglu poštu. Djelatnici PU splitsko-dalmatinske su odlučiti provaliti pošto su ulazna vrata bila zaključana, nitko im nije odgovarao na kucanje, a iz stana se nikakav zvuk nije čuo.

---

image

Policijski očevid ispred kuće/Ilustracija

Ivan Peric/Cropix
---

Pozvali su vatrogasce koji su nasilno otvorili vrata, nakon čega ulaze u stan. Beživotno tijelo 56-godišnjeg svećenika ležalo je na podu u hodniku, a već na prvi pogled sve je ukazivalo na nasilnu smrt.

Ležao je na leđima, preko lica mu je bio prebačen ručnik dok je tijelo bilo prekriveno plahtom. Bio je odjeven u crne hlače, potkošulju i čarape.

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Kada je maknut ručnik vidljiva je bila rana na glavi i strangulacijske brazde na vratu. Već tada se izrazila sumnja da se ne radi o pljački.

Zahtjev tajnika Nadbiskupije

Tijelo je poslano u KBC Split na Odjel patologije kako bi se provela obdukcija. Prije početka očevida u stan je došao tadašnji tajnik Nadbiskupije koji nije želio pustiti istražitelje u stan tvrdeći da nema potrebe provoditi temeljitu istragu.

Njegovi prosvjedi nisu policajce spriječili da uđu u stan i detaljno ispitaju prizorište. Na stolu su bile tri čaše, tri tanjura s ostacima gulaša, pribor za jelo u sudoperu te opušci cigareta u pepeljari na stolu.

S opušaka i posuđa su uzeli otiske prstiju i biološke tragove. U videorekorderu se nalazila kaseta s pornofilmom. U stanu je nađen trag jedne cipele.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

Nalaz obdukcije potvrdio je pretpostavke da se radi o ubojstvu.

– Radi se o nasilnoj smrti. Žrtva ima ozljede u predjelu glave od udarca tupo-tvrdim predmetom. Nakon toga je davljen, prilikom čega je došlo do loma šestog kralješka vrata što je bio uzrok smrti – naveo je patolog.

Istražitelji nisu željeli izlaziti u javnost s pretpostavkama kojim oružjem ili oruđem je udaren svećenik jer su strahovali da im to ne umanji izglede za kvalitetno ispitivanje poligrafom, tzv. detektorom laži, ako pronađu počinitelja. Vrijeme smrti sudski vještak patolog nije uspio točno utvrditi.

Petar Zdravko Blajić bio je sužupnik u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje je predvodio i mješoviti zbor. Imao je doktorat iz muzikologije, bio je profesor liturgijske glazbe na Teologiji u Splitu i osnivač i voditelj poznatog vokalnog sastava “Chorus spalatensis”.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U kulturnim krugovima je bio poznat kao član Matice hrvatske te član Odbora Festivala klapa u Omišu. Napisao je veliki broj stručnih članaka koje je objavljivao u raznim časopisima, pisao je često u Glasu koncila te povremeno i u Slobodnoj Dalmaciji.

Osim glazbenih tema, pratio je i komentirao društvena zbivanja. Većinu svojih članaka je prikupio i objavio u šest knjiga.

CRNI NOTES (26): Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘

Sahranjen je u petak u nazočnosti velikog broja prijatelja, poštovatelja, poznanika, vjernika i subraće svećenika i redovnika, navedeno je u medijima. Posljednjem ispraćaju don Zdravka bio je nazočan i predstavnik Islamske vjerske zajednice u Splitu s kojim je pokojnik održavao i njegovao dobre prijateljske odnose.

CRNI NOTES (25): Noćna zasjeda u Podstrani: Boksački prvak pod utjecajem kokaina nemilosrdno progonio žrtvu pucajući iz pištolja

Za to vrijeme su inspektori Odjela za suzbijanje općeg kriminaliteta neumorno istraživali i tragali za ubojicom. Još uvijek je bilo nepoznato na koji način je počinitelj neopažen ušao i izišao iz svećenikova stana pošto treba prvo proći dvorišna vrata, pa stan na prvom katu.

---

image

Policija čuva mjesto zločina/Ilustracija

Zeljko Puhovski/Cropix
---

Bilo je nejasno i kako nitko nije čuo komešanje ili buku pošto je bilo tragova koji su ukazivali da se svećenik pokušavao obraniti. Pretragom stana pokušavali su utvrditi nedostaje li išta što bi moglo biti motiv zločina ili pronaći bilo kakav podatak koji bi ukazao na trag prema rješenju zločina.

Marke za automobil

Iz crkvenih krugova su za medije govorili kako kod pokojnika prilikom pronalaska tijela nisu pronađene sve stvari koje su trebale biti uz njega. Tvrdilo se da je don Zdravko namjeravao kupiti automobil te se nagađalo kako je mogao imati kod sebe od 10 tisuća do 20 tisuća njemačkih maraka.

Također se pokazalo kako je svećenik trebao za vikend putovati u Sloveniju, Njemačku pa u Rim te se zbog toga nagađalo da je pripremio gotovinu koja je mogla biti u stanu. Sljedećih dana je saslušano stotinjak osoba, od kojih se saznalo da se svećenik nije pojavio na crkvenoj proslavi u Slatinama 15. rujna, dva dana prije pronalaska tijela. 

Rekonstrukcijom njegova kretanja pokušavalo se utvrditi vjerojatno vrijeme smrti. Preokret u istrazi dogodio se kada je u stanu pronađena skrivena “crna knjižica” – imenik s više od 200 imena.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Pojedini su bili muškarci s kojima je svećenik imao seksualne odnose, što je uz ime bilo zapisano i opisano do u detalje. No, neka od imena nisu imala nikakve dodatne opise te se spekuliralo kako su bila upisana kao potencijalni budući seksualni partneri.

Među gomilom imena bilo je poznatih osoba s estrade, sporta, policije i vojske te iz crkvenih krugova. Unatoč jakom protivljenju iz Crkve, policijski istražitelji poligrafski su ispitali takoreći sve osobe upisane u imenik.

Međutim, nitko na ispitivanju nije reagirao na način koji bi ukazao da ima veze sa zločinom. Pokazalo se da svećenik nije imao stalnog partnera već bi po potrebi pronalazio osobe od kojih je nekima nudio i novac za seksualni odnos.

Jedno od mjesta koje je često posjećivao s tom namjerom je bio i splitski kolodvor, a ponekad je partnera pronalazio po nečijoj preporuci. U toj fazi istrage je stigao nalaz vještačenja bioloških tragova iz kojih su izdvojena dva DNK profila.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Utvrđeno je da ni jedan ne pripada pokojnom Petru Zdravku Blajiću. Radilo se o DNK profilima dvojice muškaraca. Do danas nije utvrđen njihov identitet jer nisu uvršteni u bazu poznatih počinitelja kaznenih djela.

CRNI NOTES (24): Tragičan kraj braka mladog para u mjestu nedaleko od Splita. Punac je nakon svađe odjurio u kuću, zgrabio sačmaricu...

Na ručniku kojim je bio pokriven svećenik nađene su vlasi kose koje su pripadale pokojniku te sperma za koju nikada nije utvrđeno čija je. Pronađeni DNK profili dvojice muškaraca zatim su uspoređeni s biološkim tragovima nađenima prilikom nekoliko prijašnjih ubojstava homoseksualaca, ali nije bilo preklapanja.

CRNI NOTES (23): Majka i dva sina sjedili su za večerom u Omišu kada je došao ubojica. Razbio je vrata, upao u stan i podigao sačmaricu

Tračak nade našoj policiji dali su kolege policajci iz BiH koji su ih obavijestili kako je izvjesni Vahid otvorio kafić za koji je govorio da je to uspio jer je u Hrvatskoj “ubio katoličkog popa i uzeo mu lovu”. Otkriveno je i da navedena osoba ima veze s nekim ljudima iz Splita.

Kada se konačno došlo do njegova DNK i otisaka prstiju, nisu se preklapali s onima nađenim u stanu ubijenog svećenika. Podvrgnut je i poligrafskom testiranju, koje je prošao, nakon čega je definitivno otpao kao osumnjičeni.

Suicid u Rimu

Istražitelji su jedno vrijeme spekulirali i sa scenarijem koji je u zbivanja uključivao svećenika s Krka, koji je živio u Rimu i s kojim je Petar Zdravko Blajić imao zadnji telefonski kontakt. On je također bio jedno od imena iz “crne knjižice” te je don Zdravko trebao otputovati upravo kod njega u Rim.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Zajedno su radili na rukopisu za knjigu zbog čega su se često čuli. Kako je navedeni svećenik počinio suicid dan nakon što je pronađeno tijelo svećenika u Splitu, nagađalo se kako je to počinio zbog grižnje savjesti. Navedena teorija nije policijske inspektore dovela nikud te su je odbacili.

U slučaju ubojstva don Petra Zdravka Blajića zadnja policijska radnja je bila 2001. godine, nakon čega je istraga hibernirala. Tek 2012. godine, kada se u Ravnateljstvu MUP-a osnovao Odjel za hladne slučajeve, istraga ubojstva splitskog svećenika je ponovno formalno aktivirana.

Navedeni odjel bavio se istraživanjem slučajeva iz domene krvnih i seksualnih delikata, kao i imovinskih delikata s elementima nasilja, koji su ostali nerazriješeni u redovnom policijskom postupanju duže od dvije godine. Odjel je rasformiran početkom 2018. godine, a predmeti koji su bili u njegovoj nadležnosti raspoređeni su ustrojstvenim jedinicama po tematici rada.

Pojednostavljeno kazano, predmet je vraćen inspektorima za krvne delikte u splitskoj policiji. Naravno, ne istima koji su radili na slučaju u vrijeme kada se dogodio jer su oni u međuvremenu otišli u mirovinu.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[video] => [gallery] => [extra_fields] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sužupnika u konkatedrali sv. Petra susjedi u Domaldovoj ulici u centru grada danima nisu vidjeli ni čuli; nitko nije otvarao vrata niti uzimao poštu, što su prijavili policiji. Istraga je išla u više pravaca - jedan je vodio ka imenima muškaraca iz svećenikove ‘crne knjižice‘, drugi je uključio moguću krađu novca... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (27) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [extra_fields_search] => Sužupnika u konkatedrali sv. Petra susjedi u Domaldovoj ulici u centru grada danima nisu vidjeli ni čuli; nitko nije otvarao vrata niti uzimao poštu, što su prijavili policiji. Istraga je išla u više pravaca - jedan je vodio ka imenima muškaraca iz svećenikove ‘crne knjižice‘, drugi je uključio moguću krađu novca... Crni notes (27) 2 0 9001 2 2 2 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 1 [created] => 2023-06-05 10:30:08 [created_by] => 3151 [created_by_alias] => [checked_out] => 0 [checked_out_time] => 0000-00-00 00:00:00 [modified] => 2023-06-10 11:32:22 [modified_by] => 3151 [publish_up] => 2023-06-10 05:58:00 [publish_down] => 0000-00-00 00:00:00 [trash] => 0 [access] => 1 [ordering] => 0 [featured] => 1 [featured_ordering] => 0 [image_caption] => [image_credits] => [video_caption] => [video_credits] => [hits] => 341 [params] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( [enable_css] => 1 [jQueryHandling] => 1.8remote [backendJQueryHandling] => remote [userName] => 1 [userImage] => 1 [userDescription] => 1 [userURL] => 1 [userEmail] => 0 [userFeedLink] => 1 [userFeedIcon] => 1 [userItemCount] => 30 [userItemTitle] => 1 [userItemTitleLinked] => 1 [userItemDateCreated] => 1 [userItemImage] => 1 [userItemIntroText] => 1 [userItemCategory] => 1 [userItemTags] => 1 [userItemCommentsAnchor] => 1 [userItemReadMore] => 1 [userItemOCMPlugins] => 1 [authorsListLimit] => 61 [tagItemCount] => 61 [tagItemTitle] => 1 [tagItemTitleLinked] => 1 [tagItemDateCreated] => 1 [tagItemImage] => 1 [tagItemIntroText] => 1 [tagItemCategory] => 1 [tagItemReadMore] => 1 [tagItemExtraFields] => 1 [tagOrdering] => [tagFeedLink] => 1 [tagFeedIcon] => 1 [genericItemCount] => 61 [genericItemTitle] => 1 [genericItemTitleLinked] => 1 [genericItemDateCreated] => 1 [genericItemImage] => 1 [genericItemIntroText] => 1 [genericItemCategory] => 1 [genericItemReadMore] => 1 [genericItemExtraFields] => 1 [genericFeedLink] => 1 [genericFeedIcon] => 1 [instantArticlesLimit] => 100 [instantArticlesExtraField] => 87 [instantArticlesExtraFieldON] => 2 [instantArticlesCategoriesChildren] => 0 [instantArticlesTitle] => [instantArticlesDescription] => [mainTagCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 396 [2] => 383 [3] => 424 [4] => 250 [5] => 251 [6] => 452 [7] => 252 [8] => 477 [9] => 253 [10] => 254 [11] => 255 [12] => 483 [13] => 256 [14] => 300 [15] => 257 [16] => 258 [17] => 260 ) [relatedItemsCategoriesChildren] => 1 [mobileJsonCustomHomepage] => 0 [mobileJsonQuoteModule] => 0 [mobileJsonWeatherModule] => 0 [mobileJsonLimit] => [mobileJsonObituary] => 0 [mobileApi2Enabled] => 1 [mobileApi2UserAgent] => OCM Mobile Articles [mobileApi2ImagePrefix] => h [mobileApi2ImageSuffix] => 1280 [mobileApi2DefaultAuthorImage] => /images/jpgs/user_face.jpg [mobileApi2TagLimit] => 50 [mobileApi2TagOrdering] => publishUp [mobileApi2TagCategories] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategories0] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 101 [mobileApi2TagExcludeCategories] => Array ( [0] => 318 [1] => 323 [2] => 301 [3] => 406 [4] => 417 ) ) [mobileApi2TagCategories1] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 328 ) [mobileApi2TagCategories2] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 329 ) [mobileApi2TagCategories3] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 327 ) [mobileApi2TagCategories4] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 478 ) [mobileApi2TagCategories5] => stdClass Object ( [mobileApi2TagCategoriesMenuitem] => 494 ) ) [mobileApi2TagsSearchLimit] => 200 [mainFeedCategories] => Array ( [0] => 240 ) [feedLimit] => 50 [mostPopularFeedLimit] => 20 [feedItemImage] => 0 [feedImgSize] => S [feedItemIntroText] => 0 [feedTextWordLimit] => [feedItemFullText] => 1 [feedTextCharacterLimit] => 300 [feedItemSubtitle] => 1 [feedItemAuthor] => 0 [feedTtl] => 60 [feedDescription] => RSS feeds for Slobodna Dalmacija [feedItemTags] => 0 [feedItemVideo] => 0 [feedItemGallery] => 0 [feedItemAttachments] => 0 [feedBogusEmail] => [feedTopModules] => Array ( [0] => 105 ) [feedTopFbExcludeCategories] => Array ( [0] => 243 [1] => 353 [2] => 333 ) [introTextCleanup] => 0 [introTextCleanupExcludeTags] => [introTextCleanupTagAttr] => [fullTextCleanup] => 0 [fullTextCleanupExcludeTags] => [fullTextCleanupTagAttr] => [xssFiltering] => 0 [linkPopupWidth] => 900 [linkPopupHeight] => 600 [imagesQuality] => 100 [itemImageXS] => 100 [itemImageS] => 200 [itemImageM] => 400 [itemImageL] => 600 [itemImageXL] => 900 [itemImageGeneric] => 300 [catImageWidth] => 100 [catImageDefault] => 1 [userImageWidth] => 100 [userImageDefault] => 1 [commenterImgWidth] => 48 [onlineImageEditor] => sumopaint [imageTimestamp] => 0 [imageMemoryLimit] => [socialButtonCode] => [twitterUsername] => [facebookMetatags] => 1 [facebookImage] => Medium [comments] => 1 [commentsOrdering] => DESC [commentsLimit] => 10 [commentsFormPosition] => below [commentsPublishing] => 0 [commentsReporting] => 2 [commentsReportRecipient] => [inlineCommentsModeration] => 0 [gravatar] => 1 [antispam] => 0 [recaptchaForRegistered] => 1 [akismetForRegistered] => 1 [commentsFormNotes] => 1 [commentsFormNotesText] => [frontendEditing] => 1 [showImageTab] => 1 [showImageGalleryTab] => 1 [showVideoTab] => 1 [showExtraFieldsTab] => 1 [showAttachmentsTab] => 1 [showOCMPlugins] => 1 [sideBarDisplayFrontend] => 0 [staticURL] => https://static.slobodnadalmacija.hr [siteURL] => https://slobodnadalmacija.hr [sseHost] => sse.slobodnadalmacija.hr [lockingArticlesCategories] => Array ( [0] => 119 [1] => 424 [2] => 250 [3] => 251 [4] => 452 [5] => 252 [6] => 477 [7] => 253 [8] => 254 [9] => 255 [10] => 483 [11] => 256 [12] => 257 [13] => 258 [14] => 260 ) [lockingArticlesUnit] => YEAR [lockingArticlesQuantity] => 1 [photoGalleryExtraField] => 63 [photoGalleryExtraFieldON] => 2 [videoGalleryExtraField] => 67 [videoGalleryExtraFieldON] => 2 [tickerModules] => Array ( [0] => 408 [1] => 409 ) [gaEmail] => [mergeEditors] => 1 [sideBarDisplay] => 1 [attachmentsFolder] => [hideImportButton] => 0 [googleSearch] => 0 [googleSearchContainer] => ocmGoogleSearchContainer [OCMUserProfile] => 1 [OCMUserGroup] => 4 [redirect] => 101 [adminSearch] => simple [cookieDomain] => [gatherStatistics] => 1 [article_preview_ocm_category_id] => [taggingSystem] => 1 [lockTags] => 0 [showTagFilter] => 0 [ocmTagNorm] => 0 [ocmTagNormCase] => lower [ocmTagNormAdditionalReplacements] => [recaptcha_public_key] => marko_margeta [recaptcha_private_key] => zoey2013 [recaptcha_theme] => clean [recaptchaV2] => 1 [recaptchaOnRegistration] => 0 [akismetApiKey] => [stopForumSpam] => 0 [stopForumSpamApiKey] => [showItemsCounterAdmin] => 1 [showChildCatItems] => 1 [disableCompactOrdering] => 0 [metaDescLimit] => 150 [enforceSEFReplacements] => 0 [SEFReplacements] => À|A, Á|A, Â|A, Ã|A, Ä|A, Å|A, à|a, á|a, â|a, ã|a, ä|a, å|a, Ā|A, ā|a, Ă|A, ă|a, Ą|A, ą|a, Ç|C, ç|c, Ć|C, ć|c, Ĉ|C, ĉ|c, Ċ|C, ċ|c, Č|C, č|c, Ð|D, ð|d, Ď|D, ď|d, Đ|D, đ|d, È|E, É|E, Ê|E, Ë|E, è|e, é|e, ê|e, ë|e, Ē|E, ē|e, Ĕ|E, ĕ|e, Ė|E, ė|e, Ę|E, ę|e, Ě|E, ě|e, Ĝ|G, ĝ|g, Ğ|G, ğ|g, Ġ|G, ġ|g, Ģ|G, ģ|g, Ĥ|H, ĥ|h, Ħ|H, ħ|h, Ì|I, Í|I, Î|I, Ï|I, ì|i, í|i, î|i, ï|i, Ĩ|I, ĩ|i, Ī|I, ī|i, Ĭ|I, ĭ|i, Į|I, į|i, İ|I, ı|i, Ĵ|J, ĵ|j, Ķ|K, ķ|k, ĸ|k, Ĺ|L, ĺ|l, Ļ|L, ļ|l, Ľ|L, ľ|l, Ŀ|L, ŀ|l, Ł|L, ł|l, Ñ|N, ñ|n, Ń|N, ń|n, Ņ|N, ņ|n, Ň|N, ň|n, ʼn|n, Ŋ|N, ŋ|n, Ò|O, Ó|O, Ô|O, Õ|O, Ö|O, Ø|O, ò|o, ó|o, ô|o, õ|o, ö|o, ø|o, Ō|O, ō|o, Ŏ|O, ŏ|o, Ő|O, ő|o, Ŕ|R, ŕ|r, Ŗ|R, ŗ|r, Ř|R, ř|r, Ś|S, ś|s, Ŝ|S, ŝ|s, Ş|S, ş|s, Š|S, š|s, ſ|s, Ţ|T, ţ|t, Ť|T, ť|t, Ŧ|T, ŧ|t, Ù|U, Ú|U, Û|U, Ü|U, ù|u, ú|u, û|u, ü|u, Ũ|U, ũ|u, Ū|U, ū|u, Ŭ|U, ŭ|u, Ů|U, ů|u, Ű|U, ű|u, Ų|U, ų|u, Ŵ|W, ŵ|w, Ý|Y, ý|y, ÿ|y, Ŷ|Y, ŷ|y, Ÿ|Y, Ź|Z, ź|z, Ż|Z, ż|z, Ž|Z, ž|z, α|a, β|b, γ|g, δ|d, ε|e, ζ|z, η|h, θ|th, ι|i, κ|k, λ|l, μ|m, ν|n, ξ|x, ο|o, π|p, ρ|r, σ|s, τ|t, υ|y, φ|f, χ|ch, ψ|ps, ω|w, Α|A, Β|B, Γ|G, Δ|D, Ε|E, Ζ|Z, Η|H, Θ|Th, Ι|I, Κ|K, Λ|L, Μ|M, Ξ|X, Ο|O, Π|P, Ρ|R, Σ|S, Τ|T, Υ|Y, Φ|F, Χ|Ch, Ψ|Ps, Ω|W, ά|a, έ|e, ή|h, ί|i, ό|o, ύ|y, ώ|w, Ά|A, Έ|E, Ή|H, Ί|I, Ό|O, Ύ|Y, Ώ|W, ϊ|i, ΐ|i, ϋ|y, ς|s, А|A, Ӑ|A, Ӓ|A, Ә|E, Ӛ|E, Ӕ|E, Б|B, В|V, Г|G, Ґ|G, Ѓ|G, Ғ|G, Ӷ|G, y|Y, Д|D, Е|E, Ѐ|E, Ё|YO, Ӗ|E, Ҽ|E, Ҿ|E, Є|YE, Ж|ZH, Ӂ|DZH, Җ|ZH, Ӝ|DZH, З|Z, Ҙ|Z, Ӟ|DZ, Ӡ|DZ, Ѕ|DZ, И|I, Ѝ|I, Ӥ|I, Ӣ|I, І|I, Ї|JI, Ӏ|I, Й|Y, Ҋ|Y, Ј|J, К|K, Қ|Q, Ҟ|Q, Ҡ|K, Ӄ|Q, Ҝ|K, Л|L, Ӆ|L, Љ|L, М|M, Ӎ|M, Н|N, Ӊ|N, Ң|N, Ӈ|N, Ҥ|N, Њ|N, О|O, Ӧ|O, Ө|O, Ӫ|O, Ҩ|O, П|P, Ҧ|PF, Р|P, Ҏ|P, С|S, Ҫ|S, Т|T, Ҭ|TH, Ћ|T, Ќ|K, У|U, Ў|U, Ӳ|U, Ӱ|U, Ӯ|U, Ү|U, Ұ|U, Ф|F, Х|H, Ҳ|H, Һ|H, Ц|TS, Ҵ|TS, Ч|CH, Ӵ|CH, Ҷ|CH, Ӌ|CH, Ҹ|CH, Џ|DZ, Ш|SH, Щ|SHT, Ъ|A, Ы|Y, Ӹ|Y, Ь|Y, Ҍ|Y, Э|E, Ӭ|E, Ю|YU, Я|YA, а|a, ӑ|a, ӓ|a, ә|e, ӛ|e, ӕ|e, б|b, в|v, г|g, ґ|g, ѓ|g, ғ|g, ӷ|g, y|y, д|d, е|e, ѐ|e, ё|yo, ӗ|e, ҽ|e, ҿ|e, є|ye, ж|zh, ӂ|dzh, җ|zh, ӝ|dzh, з|z, ҙ|z, ӟ|dz, ӡ|dz, ѕ|dz, и|i, ѝ|i, ӥ|i, ӣ|i, і|i, ї|ji, Ӏ|i, й|y, ҋ|y, ј|j, к|k, қ|q, ҟ|q, ҡ|k, ӄ|q, ҝ|k, л|l, ӆ|l, љ|l, м|m, ӎ|m, н|n, ӊ|n, ң|n, ӈ|n, ҥ|n, њ|n, о|o, ӧ|o, ө|o, ӫ|o, ҩ|o, п|p, ҧ|pf, р|p, ҏ|p, с|s, ҫ|s, т|t, ҭ|th, ћ|t, ќ|k, у|u, ў|u, ӳ|u, ӱ|u, ӯ|u, ү|u, ұ|u, ф|f, х|h, ҳ|h, һ|h, ц|ts, ҵ|ts, ч|ch, ӵ|ch, ҷ|ch, ӌ|ch, ҹ|ch, џ|dz, ш|sh, щ|sht, ъ|a, ы|y, ӹ|y, ь|y, ҍ|y, э|e, ӭ|e, ю|yu, я|ya [ocmSef] => 0 [ocmSefLabelCat] => content [ocmSefLabelTag] => tag [ocmSefLabelUser] => author [ocmSefLabelSearch] => search [ocmSefLabelDate] => date [ocmSefLabelItem] => 0 [ocmSefLabelItemCustomPrefix] => [ocmSefInsertItemId] => 1 [ocmSefItemIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseItemTitleAlias] => 1 [ocmSefInsertCatId] => 1 [ocmSefCatIdTitleAliasSep] => dash [ocmSefUseCatTitleAlias] => 1 [show_page_heading] => 0 [categories] => Array ( [0] => 243 ) [exclude_from_group_by_subcategories] => 0 [menu-anchor_css] => nav__link [menu_text] => 1 [menu_show] => 1 [menu-meta_description] => Najnovije vijesti iz crne kronike. [menu-meta_keywords] => vijesti, crna kronika, nesreće, tragedije [secure] => 0 [page_title] => Crna kronika [page_description] => SiteMeta Description [page_rights] => [robots] => [inheritFrom] => 0 [num_leading_items] => 2 [num_leading_columns] => 1 [leadingImgSize] => Large [num_primary_items] => 4 [num_primary_columns] => 2 [primaryImgSize] => Medium [num_secondary_items] => 4 [num_secondary_columns] => 1 [secondaryImgSize] => Small [num_links] => 4 [num_links_columns] => 1 [linksImgSize] => XSmall [catCatalogMode] => 0 [catFeaturedItems] => 1 [catOrdering] => publishUp [catPagination] => 2 [catPaginationResults] => 1 [catTitle] => 1 [catTitleItemCounter] => 1 [catDescription] => 1 [catImage] => 1 [catFeedLink] => 0 [catFeedIcon] => 0 [subCategories] => 1 [subCatColumns] => 2 [subCatTitle] => 1 [subCatTitleItemCounter] => 1 [subCatDescription] => 1 [subCatImage] => 1 [catItemTitle] => 1 [catItemTitleLinked] => 1 [catItemFeaturedNotice] => 0 [catItemAuthor] => 1 [catItemDateCreated] => 1 [catItemRating] => 0 [catItemImage] => 1 [catItemIntroText] => 1 [catItemExtraFields] => 0 [catItemHits] => 0 [catItemCategory] => 1 [catItemTags] => 1 [catItemAttachments] => 0 [catItemAttachmentsCounter] => 0 [catItemVideo] => 0 [catItemVideoAutoPlay] => 0 [catItemImageGallery] => 0 [catItemDateModified] => 0 [catItemReadMore] => 1 [catItemCommentsAnchor] => 1 [catItemOCMPlugins] => 1 [itemDateCreated] => 1 [itemTitle] => 1 [itemFeaturedNotice] => 1 [itemAuthor] => 1 [itemFontResizer] => 0 [itemPrintButton] => 0 [itemEmailButton] => 1 [itemSocialButton] => 1 [itemVideoAnchor] => 1 [itemImageGalleryAnchor] => 1 [itemCommentsAnchor] => 1 [itemRating] => 0 [itemImage] => 1 [itemImgSize] => Large [itemImageMainCaption] => 1 [itemImageMainCredits] => 1 [itemIntroText] => 0 [itemFullText] => 1 [itemExtraFields] => 1 [itemDateModified] => 1 [itemHits] => 0 [itemCategory] => 0 [itemTags] => 1 [itemAttachments] => 1 [itemAttachmentsCounter] => 1 [itemVideo] => 1 [itemVideoAutoPlay] => 0 [itemVideoCaption] => 1 [itemVideoCredits] => 1 [itemImageGallery] => 0 [itemNavigation] => 0 [itemComments] => 1 [itemTwitterButton] => 1 [itemFacebookButton] => 1 [itemGooglePlusOneButton] => 1 [itemAuthorBlock] => 0 [itemAuthorImage] => 0 [itemAuthorDescription] => 0 [itemAuthorURL] => 1 [itemAuthorEmail] => 0 [itemAuthorLatest] => 0 [itemAuthorLatestLimit] => 5 [itemRelated] => 1 [itemRelatedLimit] => 2 [itemRelatedTitle] => 1 [itemRelatedCategory] => 1 [itemRelatedImageSize] => Medium [itemRelatedIntrotext] => 0 [itemRelatedFulltext] => 0 [itemRelatedAuthor] => 0 [itemRelatedMedia] => 1 [itemRelatedImageGallery] => 1 [itemOCMPlugins] => 1 [recaptcha] => ) [initialized:protected] => 1 [separator] => . ) [metadesc] => Sužupnika u konkatedrali sv. Petra susjedi u Domaldovoj ulici u centru grada danima nisu vidjeli ni čuli; nitko nije otvarao vrata niti uzimao poštu, što su prijavili policiji. Istraga je išla u više pravaca - jedan je vodio ka imenima muškaraca iz s [metadata] => robots= author= title=Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u 'crnu knjižicu' [metakey] => CRNI NOTES, smrt svećenika , Split, ubojstvo [plugins] => {"incptvocmimagegalleryIGParameters":"default","incptvocmimagegalleryocmIGposition":"OcmAfterDisplayContent","incptvocmimagegalleryocmIGtheme":"CameraSlideshow","incptvocmimagegalleryImages":["\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038436.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038358.png","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038359.png","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038392.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038360.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038393.jpg","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038389.png","\/images\/slike\/2023\/06\/05\/25038390.png"],"incptvocmimagegalleryImageTitles":["Cropix; SD","SD","SD","Ivan Peric\/Cropix","SD","Zeljko Puhovski\/Cropix","SD","SD"],"incptvocmimagegalleryImageDescriptions":["

Policijski o\u010devid; Faksimil naslova<\/p>","

Faksimil naslovnice<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Policijski o\u010devid ispred ku\u0107e\/Ilustracija<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Policija \u010duva mjesto zlo\u010dina\/Ilustracija<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>","

Faksimil teksta<\/p>"],"incptvocmimagegalleryImageFocus":["50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50","50:50"],"incptvocmimagegalleryImageDimensions":[{"size0":"1920x1280","hd_25038436_1920.jpg":"1920x1080","k_25038436_1280.jpg":"1280x1280","k_25038436_1024.jpg":"1024x1024","k_25038436_640.jpg":"640x640","k_25038436_480.jpg":"480x480","k_25038436_340.jpg":"340x340","k_25038436_220.jpg":"220x220","o_25038436_1280.jpg":"1280x853","o_25038436_1024.jpg":"1024x682","o_25038436_640.jpg":"640x426","o_25038436_480.jpg":"480x320","o_25038436_340.jpg":"340x226","o_25038436_220.jpg":"220x146","h_25038436_1280.jpg":"1280x854","h_25038436_1024.jpg":"1024x683","h_25038436_640.jpg":"640x427","h_25038436_480.jpg":"480x320","h_25038436_340.jpg":"340x227","h_25038436_220.jpg":"220x147","pp_25038436_1280.jpg":"1280x1628","pp_25038436_1024.jpg":"1024x1303","pp_25038436_640.jpg":"640x814","pp_25038436_480.jpg":"480x611","pp_25038436_340.jpg":"340x432","pp_25038436_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1571x2246","hd_25038358_1920.png":"1920x1080","k_25038358_1280.png":"1280x1280","k_25038358_1024.png":"1024x1024","k_25038358_640.png":"640x640","k_25038358_480.png":"480x480","k_25038358_340.png":"340x340","k_25038358_220.png":"220x220","o_25038358_1280.png":"1280x1829","o_25038358_1024.png":"1024x1463","o_25038358_640.png":"640x914","o_25038358_480.png":"480x686","o_25038358_340.png":"340x486","o_25038358_220.png":"220x314","h_25038358_1280.png":"1280x854","h_25038358_1024.png":"1024x683","h_25038358_640.png":"640x427","h_25038358_480.png":"480x320","h_25038358_340.png":"340x227","h_25038358_220.png":"220x147","pp_25038358_1280.png":"1280x1628","pp_25038358_1024.png":"1024x1303","pp_25038358_640.png":"640x814","pp_25038358_480.png":"480x611","pp_25038358_340.png":"340x432","pp_25038358_220.png":"220x280"},{"size0":"1569x2238","hd_25038359_1920.png":"1920x1080","k_25038359_1280.png":"1280x1280","k_25038359_1024.png":"1024x1024","k_25038359_640.png":"640x640","k_25038359_480.png":"480x480","k_25038359_340.png":"340x340","k_25038359_220.png":"220x220","o_25038359_1280.png":"1280x1825","o_25038359_1024.png":"1024x1460","o_25038359_640.png":"640x912","o_25038359_480.png":"480x684","o_25038359_340.png":"340x484","o_25038359_220.png":"220x313","h_25038359_1280.png":"1280x854","h_25038359_1024.png":"1024x683","h_25038359_640.png":"640x427","h_25038359_480.png":"480x320","h_25038359_340.png":"340x227","h_25038359_220.png":"220x147","pp_25038359_1280.png":"1280x1628","pp_25038359_1024.png":"1024x1303","pp_25038359_640.png":"640x814","pp_25038359_480.png":"480x611","pp_25038359_340.png":"340x432","pp_25038359_220.png":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25038392_1920.jpg":"1920x1080","k_25038392_1280.jpg":"1280x1280","k_25038392_1024.jpg":"1024x1024","k_25038392_640.jpg":"640x640","k_25038392_480.jpg":"480x480","k_25038392_340.jpg":"340x340","k_25038392_220.jpg":"220x220","o_25038392_1280.jpg":"1280x853","o_25038392_1024.jpg":"1024x682","o_25038392_640.jpg":"640x426","o_25038392_480.jpg":"480x320","o_25038392_340.jpg":"340x226","o_25038392_220.jpg":"220x146","h_25038392_1280.jpg":"1280x854","h_25038392_1024.jpg":"1024x683","h_25038392_640.jpg":"640x427","h_25038392_480.jpg":"480x320","h_25038392_340.jpg":"340x227","h_25038392_220.jpg":"220x147","pp_25038392_1280.jpg":"1280x1628","pp_25038392_1024.jpg":"1024x1303","pp_25038392_640.jpg":"640x814","pp_25038392_480.jpg":"480x611","pp_25038392_340.jpg":"340x432","pp_25038392_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25038360_1920.jpg":"1920x1080","k_25038360_1280.jpg":"1280x1280","k_25038360_1024.jpg":"1024x1024","k_25038360_640.jpg":"640x640","k_25038360_480.jpg":"480x480","k_25038360_340.jpg":"340x340","k_25038360_220.jpg":"220x220","o_25038360_1280.jpg":"1280x853","o_25038360_1024.jpg":"1024x682","o_25038360_640.jpg":"640x426","o_25038360_480.jpg":"480x320","o_25038360_340.jpg":"340x226","o_25038360_220.jpg":"220x146","h_25038360_1280.jpg":"1280x854","h_25038360_1024.jpg":"1024x683","h_25038360_640.jpg":"640x427","h_25038360_480.jpg":"480x320","h_25038360_340.jpg":"340x227","h_25038360_220.jpg":"220x147","pp_25038360_1280.jpg":"1280x1628","pp_25038360_1024.jpg":"1024x1303","pp_25038360_640.jpg":"640x814","pp_25038360_480.jpg":"480x611","pp_25038360_340.jpg":"340x432","pp_25038360_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1920x1280","hd_25038393_1920.jpg":"1920x1080","k_25038393_1280.jpg":"1280x1280","k_25038393_1024.jpg":"1024x1024","k_25038393_640.jpg":"640x640","k_25038393_480.jpg":"480x480","k_25038393_340.jpg":"340x340","k_25038393_220.jpg":"220x220","o_25038393_1280.jpg":"1280x853","o_25038393_1024.jpg":"1024x682","o_25038393_640.jpg":"640x426","o_25038393_480.jpg":"480x320","o_25038393_340.jpg":"340x226","o_25038393_220.jpg":"220x146","h_25038393_1280.jpg":"1280x854","h_25038393_1024.jpg":"1024x683","h_25038393_640.jpg":"640x427","h_25038393_480.jpg":"480x320","h_25038393_340.jpg":"340x227","h_25038393_220.jpg":"220x147","pp_25038393_1280.jpg":"1280x1628","pp_25038393_1024.jpg":"1024x1303","pp_25038393_640.jpg":"640x814","pp_25038393_480.jpg":"480x611","pp_25038393_340.jpg":"340x432","pp_25038393_220.jpg":"220x280"},{"size0":"1560x2231","hd_25038389_1920.png":"1920x1080","k_25038389_1280.png":"1280x1280","k_25038389_1024.png":"1024x1024","k_25038389_640.png":"640x640","k_25038389_480.png":"480x480","k_25038389_340.png":"340x340","k_25038389_220.png":"220x220","o_25038389_1280.png":"1280x1830","o_25038389_1024.png":"1024x1464","o_25038389_640.png":"640x915","o_25038389_480.png":"480x686","o_25038389_340.png":"340x486","o_25038389_220.png":"220x314","h_25038389_1280.png":"1280x854","h_25038389_1024.png":"1024x683","h_25038389_640.png":"640x427","h_25038389_480.png":"480x320","h_25038389_340.png":"340x227","h_25038389_220.png":"220x147","pp_25038389_1280.png":"1280x1628","pp_25038389_1024.png":"1024x1303","pp_25038389_640.png":"640x814","pp_25038389_480.png":"480x611","pp_25038389_340.png":"340x432","pp_25038389_220.png":"220x280"},{"size0":"1593x2254","hd_25038390_1920.png":"1920x1080","k_25038390_1280.png":"1280x1280","k_25038390_1024.png":"1024x1024","k_25038390_640.png":"640x640","k_25038390_480.png":"480x480","k_25038390_340.png":"340x340","k_25038390_220.png":"220x220","o_25038390_1280.png":"1280x1811","o_25038390_1024.png":"1024x1448","o_25038390_640.png":"640x905","o_25038390_480.png":"480x679","o_25038390_340.png":"340x481","o_25038390_220.png":"220x311","h_25038390_1280.png":"1280x854","h_25038390_1024.png":"1024x683","h_25038390_640.png":"640x427","h_25038390_480.png":"480x320","h_25038390_340.png":"340x227","h_25038390_220.png":"220x147","pp_25038390_1280.png":"1280x1628","pp_25038390_1024.png":"1024x1303","pp_25038390_640.png":"640x814","pp_25038390_480.png":"480x611","pp_25038390_340.png":"340x432","pp_25038390_220.png":"220x280"}]} [language] => * [multi_author] => 0 [type_id] => 100 [category] => TableOCMCategory Object ( [id] => 243 [name] => Crna kronika [alias] => crna-kronika [description] => [parent] => 119 [extraFieldsGroup] => 9 [published] => 1 [image] => [access] => 1 [ordering] => 4 [params] => {"inheritFrom":"119","catMetaDesc":"","catMetaKey":"","catMetaRobots":"","catMetaAuthor":"","theme":"","num_leading_items":"2","num_leading_columns":"1","leadingImgSize":"Large","num_primary_items":"4","num_primary_columns":"2","primaryImgSize":"Medium","num_secondary_items":"4","num_secondary_columns":"1","secondaryImgSize":"Small","num_links":"4","num_links_columns":"1","linksImgSize":"XSmall","catCatalogMode":"0","catFeaturedItems":"1","catOrdering":"publishUp","catPagination":"2","catPaginationResults":"1","catTitle":"1","catTitleItemCounter":"1","catDescription":"1","catImage":"1","catFeedLink":"0","catFeedIcon":"0","subCategories":"1","subCatColumns":"2","subCatOrdering":"","subCatTitle":"1","subCatTitleItemCounter":"1","subCatDescription":"1","subCatImage":"1","itemImageXS":"","itemImageS":"","itemImageM":"","itemImageL":"","itemImageXL":"","catItemTitle":"1","catItemTitleLinked":"1","catItemFeaturedNotice":"0","catItemAuthor":"1","catItemDateCreated":"1","catItemRating":"0","catItemImage":"1","catItemIntroText":"1","catItemIntroTextWordLimit":"","catItemExtraFields":"0","catItemHits":"0","catItemCategory":"1","catItemTags":"1","catItemAttachments":"0","catItemAttachmentsCounter":"0","catItemVideo":"0","catItemVideoWidth":"","catItemVideoHeight":"","catItemAudioWidth":"","catItemAudioHeight":"","catItemVideoAutoPlay":"0","catItemImageGallery":"0","catItemImageGalleryWidth":"","catItemImageGalleryHeight":"","catItemDateModified":"0","catItemReadMore":"1","catItemCommentsAnchor":"1","catItemOCMPlugins":"1","itemDateCreated":"1","itemTitle":"1","itemFeaturedNotice":"1","itemAuthor":"1","itemFontResizer":"1","itemPrintButton":"0","itemEmailButton":"1","itemSocialButton":"1","itemVideoAnchor":"1","itemImageGalleryAnchor":"1","itemCommentsAnchor":"1","itemRating":"0","itemImage":"1","itemImgSize":"Large","itemImageMainCaption":"1","itemImageMainCredits":"1","itemIntroText":"0","itemFullText":"1","itemExtraFields":"0","itemDateModified":"1","itemHits":"0","itemCategory":"0","itemTags":"1","itemAttachments":"1","itemAttachmentsCounter":"1","itemVideo":"1","itemVideoWidth":"","itemVideoHeight":"","itemAudioWidth":"","itemAudioHeight":"","itemVideoAutoPlay":"0","itemVideoCaption":"1","itemVideoCredits":"1","itemImageGallery":"0","itemImageGalleryWidth":"","itemImageGalleryHeight":"","itemNavigation":"0","itemComments":"1","itemTwitterButton":"1","itemFacebookButton":"1","itemGooglePlusOneButton":"1","itemAuthorBlock":"0","itemAuthorImage":"0","itemAuthorDescription":"0","itemAuthorURL":"0","itemAuthorEmail":"0","itemAuthorLatest":"0","itemAuthorLatestLimit":"5","itemRelated":"1","itemRelatedLimit":"2","itemRelatedTitle":"1","itemRelatedCategory":"1","itemRelatedImageSize":"Small","itemRelatedIntrotext":"1","itemRelatedFulltext":"1","itemRelatedAuthor":"1","itemRelatedMedia":"1","itemRelatedImageGallery":"1","itemOCMPlugins":"1"} [trash] => 0 [plugins] => {"customparams_created":"2019-11-04 19:44:34","customparams_modified":"2019-11-04 19:44:34","customparams_videobg":"","customparams_countdown_module":"","customparams_search_template":""} [language] => * [container] => 0 [container_name] => [_tbl:protected] => #__ocm_categories [_tbl_key:protected] => id [_tbl_keys:protected] => Array ( [0] => id ) [_db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object ( [name] => mysqli [serverType] => mysql [connection:protected] => mysqli Object ( [affected_rows] => 1 [client_info] => mysqlnd 5.0.12-dev - 20150407 - $Id: 7cc7cc96e675f6d72e5cf0f267f48e167c2abb23 $ [client_version] => 50012 [connect_errno] => 0 [connect_error] => [errno] => 0 [error] => [error_list] => Array ( ) [field_count] => 18 [host_info] => 127.0.0.1 via TCP/IP [info] => [insert_id] => 0 [server_info] => 5.5.30 [server_version] => 50530 [stat] => Uptime: 4368746 Threads: 4 Questions: 138171690 Slow queries: 59051 [sqlstate] => 00000 [protocol_version] => 10 [thread_id] => 4129913 [warning_count] => 0 ) [nameQuote:protected] => ` [nullDate:protected] => 0000-00-00 00:00:00 [_database:JDatabaseDriver:private] => sdproductiondb [count:protected] => 49 [cursor:protected] => [debug:protected] => [limit:protected] => 0 [log:protected] => Array ( ) [timings:protected] => Array ( ) [callStacks:protected] => Array ( ) [offset:protected] => 0 [options:protected] => Array ( [driver] => mysqli_exabyte [host] => 127.0.0.1 [user] => proxy_user_front04 [password] => b3hX5DrKwjx6 [database] => sdproductiondb [prefix] => sk_ [select] => 1 [port] => 6033 [socket] => ) [sql:protected] => JDatabaseQueryMysqli Object ( [offset:protected] => 0 [limit:protected] => 0 [db:protected] => JDatabaseDriverMysqli_Exabyte Object *RECURSION* [sql:protected] => [type:protected] => select [element:protected] => [select:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => SELECT [elements:protected] => Array ( [0] => category.* [1] => IF(ISNULL(container.catid),false,true) AS container [2] => container.name AS container_name [3] => SEFURL_cr.menuItemID AS sefurl_belonging_menu_item ) [glue:protected] => , ) [delete:protected] => [update:protected] => [insert:protected] => [from:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => FROM [elements:protected] => Array ( [0] => `#__ocm_categories` AS `category` ) [glue:protected] => , ) [join:protected] => Array ( [0] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_containers AS container ON category.id = container.catid ) [glue:protected] => , ) [1] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => LEFT JOIN [elements:protected] => Array ( [0] => #__ocm_sefurl_category_menu_relation AS SEFURL_cr ON category.id = SEFURL_cr.categoryID ) [glue:protected] => , ) ) [set:protected] => [where:protected] => JDatabaseQueryElement Object ( [name:protected] => WHERE [elements:protected] => Array ( [0] => `category`.`id` = '240' ) [glue:protected] => AND ) [group:protected] => [having:protected] => [columns:protected] => [values:protected] => [order:protected] => [autoIncrementField:protected] => [call:protected] => [exec:protected] => [union:protected] => [unionAll:protected] => [selectRowNumber:protected] => ) [tablePrefix:protected] => sk_ [utf:protected] => 1 [utf8mb4:protected] => 1 [errorNum:protected] => 0 [errorMsg:protected] => [transactionDepth:protected] => 0 [disconnectHandlers:protected] => Array ( ) [ocmConfig] => Array ( ) ) [_trackAssets:protected] => [_rules:protected] => [_locked:protected] => [_autoincrement:protected] => 1 [_observers:protected] => JObserverUpdater Object ( [aliases:protected] => Array ( ) [observers:protected] => Array ( ) [doCallObservers:protected] => 1 ) [_columnAlias:protected] => Array ( ) [_jsonEncode:protected] => Array ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [year_lookup] => 0 [link] => /vijesti/crna-kronika ) [additional_categories] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 482 [name] => Premium [alias] => premium [parent] => 240 [published] => 1 [trash] => 0 [link] => /vinski-podrum-stari/sponzori ) ) [link] => /vijesti/crna-kronika/smrt-svecenika-iz-splita-u-stanu-u-gradskoj-jezgri-nasli-su-dnk-dvije-osobe-i-ispitali-sve-upisane-u-crnu-knjizicu-1297198 [printLink] => /vijesti/crna-kronika/smrt-svecenika-iz-splita-u-stanu-u-gradskoj-jezgri-nasli-su-dnk-dvije-osobe-i-ispitali-sve-upisane-u-crnu-knjizicu-1297198?tmpl=component&print=1 [tags] => Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 698959 [name] => CRNI NOTES [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2022-12-03 08:51:29 [main_article_id] => 0 [alias] => crni-notes [link] => /tag/crni-notes ) [1] => stdClass Object ( [id] => 719234 [name] => smrt svećenika [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 2023-06-10 07:59:15 [main_article_id] => 0 [alias] => smrt-svecenika [link] => /tag/smrt-svecenika ) [2] => stdClass Object ( [id] => 357534 [name] => Split [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => split [link] => /tag/split ) [3] => stdClass Object ( [id] => 351629 [name] => ubojstvo [published] => 1 [section] => [subsection] => [weight] => [created] => 0000-00-00 00:00:00 [main_article_id] => 0 [alias] => ubojstvo [link] => /tag/ubojstvo ) ) [imageXSmall] => [imageSmall] => [imageMedium] => [imageLarge] => [imageXLarge] => [extraFields] => stdClass Object ( [Subtitle] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sužupnika u konkatedrali sv. Petra susjedi u Domaldovoj ulici u centru grada danima nisu vidjeli ni čuli; nitko nije otvarao vrata niti uzimao poštu, što su prijavili policiji. Istraga je išla u više pravaca - jedan je vodio ka imenima muškaraca iz svećenikove ‘crne knjižice‘, drugi je uključio moguću krađu novca... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [SuperscriptTitle] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (27) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [contains_infographic] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [Withoutads] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [Photo_gallery] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [promo] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [contains_video] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [premium_content] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [exclude_comments] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [open_link_in_new_window] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [horizontal_crop_of_the_main_photo] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [no_index] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [no_cache] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [dont_show_on_the_front_page] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [related_on_bottom] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [live_button] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [instant_articles] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [s_preporucuje] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [s_voli] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [layout_with_three_photos] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [gallery_in_the_article] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [required_views] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [fullhd_image] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [CitySelect] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [paid_article] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [SD_na_licu_mjesta] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) ) [attachments] => Array ( ) [cleanTitle] => Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘ [num_of_authors] => 0 [author] => Joomla\CMS\User\User Object ( [isRoot:protected] => [id] => 3151 [name] => Katarina Marić Banje [username] => katarina-mari-banje [email] => katarina-mari-banje@sd.hr [password] => $2y$10$P4kYrFaacPU/.VuKGNKeUe6dAn3nD5tEIXkvCALbmt8WMNVG34.Mq [password_clear] => [block] => 0 [sendEmail] => 0 [registerDate] => 0000-00-00 00:00:00 [lastvisitDate] => 0000-00-00 00:00:00 [activation] => [params] => [groups] => Array ( [2] => 2 ) [guest] => 0 [lastResetTime] => 0000-00-00 00:00:00 [resetCount] => 0 [requireReset] => 0 [_params:protected] => Joomla\Registry\Registry Object ( [data:protected] => stdClass Object ( ) [initialized:protected] => [separator] => . ) [_authGroups:protected] => [_authLevels:protected] => [_authActions:protected] => [_errorMsg:protected] => [userHelper:protected] => Joomla\CMS\User\UserWrapper Object ( ) [_errors:protected] => Array ( ) [otpKey] => [otep] => [link] => /autor/katarina-maric-banje-3151 [profile] => stdClass Object ( [id] => 1669 [gender] => m [description] => [image] => [url] => [group] => 1 [plugins] => ) [avatar] => https://secure.gravatar.com/avatar/23a24868e1150aea3be0e771ad7def71?s=100&default=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fcomponents%2Fcom_ocm%2Fimages%2Fplaceholder%2Fuser.png ) [numOfComments] => 0 [mainImage] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038436.jpg [galleryCount] => 8 [hasImage] => 1 [mainImageAuthor] => Cropix; SD [mainImageDesc] =>

Policijski očevid; Faksimil naslova

[popup_gallery] => Array ( [0] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038436.jpg [title] =>

Policijski očevid; Faksimil naslova

Cropix; SD ) [1] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038358.png [title] =>

Faksimil naslovnice

SD ) [2] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038359.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [3] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038392.jpg [title] =>

Policijski očevid ispred kuće/Ilustracija

Ivan Peric/Cropix ) [4] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038360.jpg [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [5] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038393.jpg [title] =>

Policija čuva mjesto zločina/Ilustracija

Zeljko Puhovski/Cropix ) [6] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038389.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) [7] => stdClass Object ( [src] => https://static.slobodnadalmacija.hr/images/slike/2023/06/05/25038390.png [title] =>

Faksimil teksta

SD ) ) [bgPosition] => [text] => {OCMSplitter}

Tijelo svećenika Petra Zdravka Blajića (56) pronađeno je u utorak, 17. rujna 1996. godine, oko 20.30 u stanu u kojem je živio u Domaldovoj ulici broj 9, u staroj gradskoj jezgri Splita. Stan je bio vlasništvo Splitsko-makarske nadbiskupije, a nalazio se na drugom katu kuće kraj crkve sv. Duha.

Policija je došla na poziv susjeda. Primijetili su da posljednjih nekoliko dana nitko ne otvara vrata svećenikova stana i ne preuzima pristiglu poštu. Djelatnici PU splitsko-dalmatinske su odlučiti provaliti pošto su ulazna vrata bila zaključana, nitko im nije odgovarao na kucanje, a iz stana se nikakav zvuk nije čuo.

---

image

Policijski očevid ispred kuće/Ilustracija

Ivan Peric/Cropix
---

Pozvali su vatrogasce koji su nasilno otvorili vrata, nakon čega ulaze u stan. Beživotno tijelo 56-godišnjeg svećenika ležalo je na podu u hodniku, a već na prvi pogled sve je ukazivalo na nasilnu smrt.

Ležao je na leđima, preko lica mu je bio prebačen ručnik dok je tijelo bilo prekriveno plahtom. Bio je odjeven u crne hlače, potkošulju i čarape.

---

U stvarnom životu za zločin nema zastare jer ostavlja neizbrisiv trag. Rekonstruirat ćemo one koji su prekriveni zaboravom za širu javnost ili one iz razdoblja kada sadržaji crnih kronika nisu bili viralni.

Na svjetlo dana izvući ćemo ih u tekstovima serijala "Crni notes", koje ćemo objavljivati subotom na našem portalu i u tiskanom izdanju u prilogu "Spektar".

---

Kada je maknut ručnik vidljiva je bila rana na glavi i strangulacijske brazde na vratu. Već tada se izrazila sumnja da se ne radi o pljački.

Zahtjev tajnika Nadbiskupije

Tijelo je poslano u KBC Split na Odjel patologije kako bi se provela obdukcija. Prije početka očevida u stan je došao tadašnji tajnik Nadbiskupije koji nije želio pustiti istražitelje u stan tvrdeći da nema potrebe provoditi temeljitu istragu.

Njegovi prosvjedi nisu policajce spriječili da uđu u stan i detaljno ispitaju prizorište. Na stolu su bile tri čaše, tri tanjura s ostacima gulaša, pribor za jelo u sudoperu te opušci cigareta u pepeljari na stolu.

S opušaka i posuđa su uzeli otiske prstiju i biološke tragove. U videorekorderu se nalazila kaseta s pornofilmom. U stanu je nađen trag jedne cipele.

---

image

Faksimil naslovnice

SD
---

Nalaz obdukcije potvrdio je pretpostavke da se radi o ubojstvu.

– Radi se o nasilnoj smrti. Žrtva ima ozljede u predjelu glave od udarca tupo-tvrdim predmetom. Nakon toga je davljen, prilikom čega je došlo do loma šestog kralješka vrata što je bio uzrok smrti – naveo je patolog.

Istražitelji nisu željeli izlaziti u javnost s pretpostavkama kojim oružjem ili oruđem je udaren svećenik jer su strahovali da im to ne umanji izglede za kvalitetno ispitivanje poligrafom, tzv. detektorom laži, ako pronađu počinitelja. Vrijeme smrti sudski vještak patolog nije uspio točno utvrditi.

Petar Zdravko Blajić bio je sužupnik u konkatedrali sv. Petra u Splitu, gdje je predvodio i mješoviti zbor. Imao je doktorat iz muzikologije, bio je profesor liturgijske glazbe na Teologiji u Splitu i osnivač i voditelj poznatog vokalnog sastava “Chorus spalatensis”.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

U kulturnim krugovima je bio poznat kao član Matice hrvatske te član Odbora Festivala klapa u Omišu. Napisao je veliki broj stručnih članaka koje je objavljivao u raznim časopisima, pisao je često u Glasu koncila te povremeno i u Slobodnoj Dalmaciji.

Osim glazbenih tema, pratio je i komentirao društvena zbivanja. Većinu svojih članaka je prikupio i objavio u šest knjiga.

CRNI NOTES (26): Smrtonosni obračun u Sinju bio je pitanje dana: ‘Zapucalo je kao rafal, ulica je bila puna mladih, došlo je do panike‘

Sahranjen je u petak u nazočnosti velikog broja prijatelja, poštovatelja, poznanika, vjernika i subraće svećenika i redovnika, navedeno je u medijima. Posljednjem ispraćaju don Zdravka bio je nazočan i predstavnik Islamske vjerske zajednice u Splitu s kojim je pokojnik održavao i njegovao dobre prijateljske odnose.

CRNI NOTES (25): Noćna zasjeda u Podstrani: Boksački prvak pod utjecajem kokaina nemilosrdno progonio žrtvu pucajući iz pištolja

Za to vrijeme su inspektori Odjela za suzbijanje općeg kriminaliteta neumorno istraživali i tragali za ubojicom. Još uvijek je bilo nepoznato na koji način je počinitelj neopažen ušao i izišao iz svećenikova stana pošto treba prvo proći dvorišna vrata, pa stan na prvom katu.

---

image

Policija čuva mjesto zločina/Ilustracija

Zeljko Puhovski/Cropix
---

Bilo je nejasno i kako nitko nije čuo komešanje ili buku pošto je bilo tragova koji su ukazivali da se svećenik pokušavao obraniti. Pretragom stana pokušavali su utvrditi nedostaje li išta što bi moglo biti motiv zločina ili pronaći bilo kakav podatak koji bi ukazao na trag prema rješenju zločina.

Marke za automobil

Iz crkvenih krugova su za medije govorili kako kod pokojnika prilikom pronalaska tijela nisu pronađene sve stvari koje su trebale biti uz njega. Tvrdilo se da je don Zdravko namjeravao kupiti automobil te se nagađalo kako je mogao imati kod sebe od 10 tisuća do 20 tisuća njemačkih maraka.

Također se pokazalo kako je svećenik trebao za vikend putovati u Sloveniju, Njemačku pa u Rim te se zbog toga nagađalo da je pripremio gotovinu koja je mogla biti u stanu. Sljedećih dana je saslušano stotinjak osoba, od kojih se saznalo da se svećenik nije pojavio na crkvenoj proslavi u Slatinama 15. rujna, dva dana prije pronalaska tijela. 

Rekonstrukcijom njegova kretanja pokušavalo se utvrditi vjerojatno vrijeme smrti. Preokret u istrazi dogodio se kada je u stanu pronađena skrivena “crna knjižica” – imenik s više od 200 imena.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Pojedini su bili muškarci s kojima je svećenik imao seksualne odnose, što je uz ime bilo zapisano i opisano do u detalje. No, neka od imena nisu imala nikakve dodatne opise te se spekuliralo kako su bila upisana kao potencijalni budući seksualni partneri.

Među gomilom imena bilo je poznatih osoba s estrade, sporta, policije i vojske te iz crkvenih krugova. Unatoč jakom protivljenju iz Crkve, policijski istražitelji poligrafski su ispitali takoreći sve osobe upisane u imenik.

Međutim, nitko na ispitivanju nije reagirao na način koji bi ukazao da ima veze sa zločinom. Pokazalo se da svećenik nije imao stalnog partnera već bi po potrebi pronalazio osobe od kojih je nekima nudio i novac za seksualni odnos.

Jedno od mjesta koje je često posjećivao s tom namjerom je bio i splitski kolodvor, a ponekad je partnera pronalazio po nečijoj preporuci. U toj fazi istrage je stigao nalaz vještačenja bioloških tragova iz kojih su izdvojena dva DNK profila.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Utvrđeno je da ni jedan ne pripada pokojnom Petru Zdravku Blajiću. Radilo se o DNK profilima dvojice muškaraca. Do danas nije utvrđen njihov identitet jer nisu uvršteni u bazu poznatih počinitelja kaznenih djela.

CRNI NOTES (24): Tragičan kraj braka mladog para u mjestu nedaleko od Splita. Punac je nakon svađe odjurio u kuću, zgrabio sačmaricu...

Na ručniku kojim je bio pokriven svećenik nađene su vlasi kose koje su pripadale pokojniku te sperma za koju nikada nije utvrđeno čija je. Pronađeni DNK profili dvojice muškaraca zatim su uspoređeni s biološkim tragovima nađenima prilikom nekoliko prijašnjih ubojstava homoseksualaca, ali nije bilo preklapanja.

CRNI NOTES (23): Majka i dva sina sjedili su za večerom u Omišu kada je došao ubojica. Razbio je vrata, upao u stan i podigao sačmaricu

Tračak nade našoj policiji dali su kolege policajci iz BiH koji su ih obavijestili kako je izvjesni Vahid otvorio kafić za koji je govorio da je to uspio jer je u Hrvatskoj “ubio katoličkog popa i uzeo mu lovu”. Otkriveno je i da navedena osoba ima veze s nekim ljudima iz Splita.

Kada se konačno došlo do njegova DNK i otisaka prstiju, nisu se preklapali s onima nađenim u stanu ubijenog svećenika. Podvrgnut je i poligrafskom testiranju, koje je prošao, nakon čega je definitivno otpao kao osumnjičeni.

Suicid u Rimu

Istražitelji su jedno vrijeme spekulirali i sa scenarijem koji je u zbivanja uključivao svećenika s Krka, koji je živio u Rimu i s kojim je Petar Zdravko Blajić imao zadnji telefonski kontakt. On je također bio jedno od imena iz “crne knjižice” te je don Zdravko trebao otputovati upravo kod njega u Rim.

---

image

Faksimil teksta

SD
---

Zajedno su radili na rukopisu za knjigu zbog čega su se često čuli. Kako je navedeni svećenik počinio suicid dan nakon što je pronađeno tijelo svećenika u Splitu, nagađalo se kako je to počinio zbog grižnje savjesti. Navedena teorija nije policijske inspektore dovela nikud te su je odbacili.

U slučaju ubojstva don Petra Zdravka Blajića zadnja policijska radnja je bila 2001. godine, nakon čega je istraga hibernirala. Tek 2012. godine, kada se u Ravnateljstvu MUP-a osnovao Odjel za hladne slučajeve, istraga ubojstva splitskog svećenika je ponovno formalno aktivirana.

Navedeni odjel bavio se istraživanjem slučajeva iz domene krvnih i seksualnih delikata, kao i imovinskih delikata s elementima nasilja, koji su ostali nerazriješeni u redovnom policijskom postupanju duže od dvije godine. Odjel je rasformiran početkom 2018. godine, a predmeti koji su bili u njegovoj nadležnosti raspoređeni su ustrojstvenim jedinicama po tematici rada.

Pojednostavljeno kazano, predmet je vraćen inspektorima za krvne delikte u splitskoj policiji. Naravno, ne istima koji su radili na slučaju u vrijeme kada se dogodio jer su oni u međuvremenu otišli u mirovinu.

Sve nastavke serijala možete pročitati na poveznici: CRNI NOTES​

[event] => stdClass Object ( [BeforeDisplay] => [AfterDisplay] => [AfterDisplayTitle] => [BeforeDisplayContent] => [AfterDisplayContent] => [OCMBeforeDisplay] => [OCMAfterDisplay] => [OCMAfterDisplayTitle] => [OCMBeforeDisplayContent] => [OCMAfterDisplayContent] =>
Cropix; SD SD SD Ivan Peric/Cropix SD Zeljko Puhovski/Cropix SD SD
Cropix; SD

Policijski očevid; Faksimil naslova

SD

Faksimil naslovnice

SD

Faksimil teksta

Ivan Peric/Cropix

Policijski očevid ispred kuće/Ilustracija

SD

Faksimil teksta

Zeljko Puhovski/Cropix

Policija čuva mjesto zločina/Ilustracija

SD

Faksimil teksta

SD

Faksimil teksta

[OCMUserDisplay] => [OCMCommentsCounter] => [OCMCommentsBlock] => ) [jcfields] => Array ( ) [image] => [imageWidth] => 600 [comments] => Array ( ) [absoluteURL] => https://slobodnadalmacija.hr/vijesti/crna-kronika/smrt-svecenika-iz-splita-u-stanu-u-gradskoj-jezgri-nasli-su-dnk-dvije-osobe-i-ispitali-sve-upisane-u-crnu-knjizicu-1297198 [emailLink] => /component/mailto/?tmpl=component&template=site&link=d894baeeeabe452c7ade8c7c444b50e5517ed975 [twitterURL] => http://twitter.com/intent/tweet?text=Smrt+sve%C4%87enika+iz+Splita+u+stanu+u+gradskoj+jezgri%3A+na%C5%A1li+su+DNK+dvije+osobe+i+ispitali+sve+upisane+u+%E2%80%98crnu+knji%C5%BEicu%E2%80%98&url=https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsmrt-svecenika-iz-splita-u-stanu-u-gradskoj-jezgri-nasli-su-dnk-dvije-osobe-i-ispitali-sve-upisane-u-crnu-knjizicu-1297198 [socialLink] => https%3A%2F%2Fslobodnadalmacija.hr%2Fvijesti%2Fcrna-kronika%2Fsmrt-svecenika-iz-splita-u-stanu-u-gradskoj-jezgri-nasli-su-dnk-dvije-osobe-i-ispitali-sve-upisane-u-crnu-knjizicu-1297198 )
Array ( [0] => stdClass Object ( [id] => 1 [name] => Subtitle [value] => Sužupnika u konkatedrali sv. Petra susjedi u Domaldovoj ulici u centru grada danima nisu vidjeli ni čuli; nitko nije otvarao vrata niti uzimao poštu, što su prijavili policiji. Istraga je išla u više pravaca - jedan je vodio ka imenima muškaraca iz svećenikove ‘crne knjižice‘, drugi je uključio moguću krađu novca... [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 1 [alias] => Subtitle ) [1] => stdClass Object ( [id] => 2 [name] => Superscript Title [value] => Crni notes (27) [type] => textarea [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 2 [alias] => SuperscriptTitle ) [3] => stdClass Object ( [id] => 61 [name] => Contains Infographic [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 4 [alias] => contains_infographic ) [4] => stdClass Object ( [id] => 62 [name] => Without ads [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 5 [alias] => Withoutads ) [5] => stdClass Object ( [id] => 63 [name] => Photo gallery [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 6 [alias] => Photo_gallery ) [6] => stdClass Object ( [id] => 64 [name] => Promo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 7 [alias] => promo ) [8] => stdClass Object ( [id] => 67 [name] => Contains video [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 9 [alias] => contains_video ) [9] => stdClass Object ( [id] => 68 [name] => Premium content [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 10 [alias] => premium_content ) [10] => stdClass Object ( [id] => 69 [name] => Exclude comments [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 11 [alias] => exclude_comments ) [11] => stdClass Object ( [id] => 70 [name] => Open link in new window [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 12 [alias] => open_link_in_new_window ) [12] => stdClass Object ( [id] => 71 [name] => Horizontal crop of the main photo [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 13 [alias] => horizontal_crop_of_the_main_photo ) [13] => stdClass Object ( [id] => 73 [name] => No-index [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 15 [alias] => no_index ) [14] => stdClass Object ( [id] => 74 [name] => No-cache [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 16 [alias] => no_cache ) [15] => stdClass Object ( [id] => 77 [name] => Don't show on the front page [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 17 [alias] => dont_show_on_the_front_page ) [16] => stdClass Object ( [id] => 78 [name] => Related on bottom [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 18 [alias] => related_on_bottom ) [17] => stdClass Object ( [id] => 79 [name] => Live button [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 19 [alias] => live_button ) [26] => stdClass Object ( [id] => 87 [name] => Instant articles [value] => ON [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 28 [alias] => instant_articles ) [27] => stdClass Object ( [id] => 91 [name] => S preporučuje [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 29 [alias] => s_preporucuje ) [28] => stdClass Object ( [id] => 92 [name] => S voli [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 30 [alias] => s_voli ) [29] => stdClass Object ( [id] => 93 [name] => Layout with three photos [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 31 [alias] => layout_with_three_photos ) [30] => stdClass Object ( [id] => 94 [name] => Gallery in the article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 32 [alias] => gallery_in_the_article ) [31] => stdClass Object ( [id] => 95 [name] => Required views [value] => 0 [type] => textfield [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 33 [alias] => required_views ) [32] => stdClass Object ( [id] => 96 [name] => FullHD image [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 34 [alias] => fullhd_image ) [33] => stdClass Object ( [id] => 97 [name] => City Select [value] => (0) [type] => select [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 35 [alias] => CitySelect ) [34] => stdClass Object ( [id] => 98 [name] => Paid Article [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 36 [alias] => paid_article ) [35] => stdClass Object ( [id] => 99 [name] => SD na licu mjesta [value] => OFF [type] => radio [group] => 9 [published] => 1 [ordering] => 37 [alias] => SD_na_licu_mjesta ) )
StoryEditorOCM
Crna kronikaCrni notes (27)

Smrt svećenika iz Splita u stanu u gradskoj jezgri: našli su DNK dvije osobe i ispitali sve upisane u ‘crnu knjižicu‘

10. lipnja 2023. - 07:58

Tijelo svećenika Petra Zdravka Blajića (56) pronađeno je u utorak, 17. rujna 1996. godine, oko 20.30 u stanu u kojem je živio u Domaldovoj ulici broj 9, u staroj gradskoj jezgri Splita. Stan je bio vlasništvo Splitsko-makarske nadbiskupije, a nalazio se na drugom katu kuće kraj crkve sv. Duha.

Policija je došla na poziv susjeda. Primijetili su da posljednjih nekoliko dana nitko ne otvara vrata svećenikova stana i ne preuzima pristiglu poštu. Djelatnici PU splitsko-dalmatinske su odlučiti provaliti pošto su ulazna vrata bila zaključana, nitko im nije odgovarao na kucanje, a iz stana se nikakav zvuk nije čuo.

Pozvali su vatrogasce koji su nasilno otvorili vrata, nakon čega ulaze u stan. Beživotno tijelo 56-godišnjeg svećenika ležalo je na podu u hod...

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
14. svibanj 2024 18:00