StoryEditorOCM
Crna kronikaSVE ZBOG ALKOHOLA

Sjećate li se nenormalne vožnje poznatog DJ-a i plamtećeg BMW-a? Rušio je sve pred sobom, evo koliku kaznu je dobio

Piše Hajdi Karakaš Jakubin/JL
17. veljače 2024. - 09:47

Možda se više ni ne sjećate suludog i teško opisivog prometnog dar-mara koji je dva sata ponoći 17. travnja 2020. godine na području Sesveta skrivio poznati zagrebački DJ Hrvoje M. (34).

Te je večeri izazvao jednu prometnu nesreću s koje je pobjegao, a nedugo potom i drugu i to dok je u sebi imao najmanje 1,35 promila alkohola u krvi da bi tu sumanutu luđačku vožnju skončao u dvorištu jedne obiteljske kuće čiju je ogradu probio, udario u drvo i autom uletio za kraj u predvorje kuće gdje se zapalio.

Materijalna šteta koju je pijani vozač pričinio je bila velika, svjedoci njegova pohoda su ostali užasnuti, snimke jurnjave a potom i buktinje koju je skrivio preplavile su medije i izazvale lavinu osuđujućih reakcija.

Tri godine i 10 mjeseci trebalo je zagrebačkom tužiteljstvu da protiv tog mladića, inače do tada čistog pred zakonom i bez grijeha, podigne optužnicu. Terete ga za obijesnu vožnju za što zakon, inače, predviđa do tri godine zatvora. No u ovom slučaju, tužiteljstvo je polagano izvagalo sve prikupljene dokaze i predložilo Općinskom kaznenom sudu u Zagrebu da protiv 34-godišnjeg D.J.-a izda kazneni nalog i osudi ga na uvjetnu kaznu od godine dana s četverogodišnjim rokom kušnje, piše Jutarnji list.

I tako i bi. Hrvoju M. je neki dan odaslan kazneni nalog u kojem se još navodi i da mora podmiriti 100 eura paušalnog troška kaznenog postupka, 406 eura za prometno vještačenje i 99,54 eura za toksikološko. Naravno da na taj nalog ima pravo uložiti prigovor pa će u tom slučaju kazneni nalog kojim je proglašen krivim biti stavljen van snage i morat će se pojaviti na optuženičkoj klupi Općinskog suda. No ni u tom slučaju mu ne prijeti zatvor nego je i dalje prijedlog tužiteljstva uvjetna osuda ali s duljim, petogodišnjim rokom kušnje.

A on se, kako je ponovio nekoliko puta, od te večeri ničega ne sjeća i pritom negira počinjenje kaznenog djela.

- Ne sjećam se tog događaja. Ne sjećam se ni tog dana ni dana prije. A sve zbog alkohola - skromnih je riječi bio optuženi vozač pred organima progona, a koji je u nesreći pretrpio teške tjelesne ozljede i pukim slučajem ostao živ, a iz plamtećeg vozila su ga izvlačili totalno šokirani građani.

Iz prometnog vještačenja se iščitava kako se inkriminirani događaj sastoji od dva neovisna prometna događaja u kojima je sudjelovao Hrvoje M. u svom BMW-u. Prvi je bio nalet na parkirani Renault i napuštanje mjesta događaja, a drugi je bio nalet na Seat Cordobu u vlasništvu K.K.(48) te posljedično višestruki naleti BMW-a na objekte tijekom postnaletnog kretanja. U odnosu na prvu nesreću je zaključeno da je Hrvoje M. iz Jelkovečke skrenuo u desno za 23 km/h većom brzinom od granične brzine za prolazak kroz zavoj a što je dovelo do zanošenja stražnjeg dijela BMW-a, gubitka kontrole i skretanja s kolnika te udaranja u prednji dio zaustavljenog vozila.

I umjesto da stane, on je vožnju po Bjelovarskoj ulici nastavio uključivši se u promet vožnjom unatrag. Pritom je ponovno pretjerao s papučicom gasa jer je dosegao gornju granicu dopuštenog okretaja broja motora uslijed čega je došlo do proklizavanja pogonskih kotača. Potom se zaustavio te uz ponovno proklizavanje krenuo prema istoku po Sesvetskoj cesti gdje je dozvoljena brzina kretanja bila 50 km/h.

Očevid i vještačenja su pokazala da je u tom trenutku za najmanje 50 km/h većom brzinom od dozvoljene vozio, a prema tragovima predsudarnog kretanja proizlazi da se na početku tragova kočenja kretao brzinom od 128 km/h, a u trenutku reakcije je brzina bila 131 km/h. Povodom svega toga, kod kućnog broja 74 je potom izgubio nadzor nad upravljačem i prešao na desni trak za skretanje desno na trak za prometni čvor 11.

Tamo je prednjim dijelom BMW-a naletio na rubni kamen i udario pri brzini od 85 km/h u Seat Cordobu te se potom nastavio kretati počeo mesti sve pred sobom – naletio je na stup javne rasvjete Hrvatskih autocesta, zatim je prešao preko trave i udario u kućište električnog uređaja za upravljanje prometnim svjetlima u vlasništvu Zagrebačkih cesta. Potom je odbačen u zrak te je preletio preko žičano-pletene ograde u dvorišni prostor obiteljske kuće sesvetske umirovljenice gdje je probio autom zid predvorja kuće što je dovelo do zapaljenja električnih vodova, plinskih instalacija i namještaja.

A ljude koje je nedužne involvirao u taj prometni užas, teško da će ikad te djeliće susreta s njegovim BMW-om zaboraviti.

- Vozila sam se oko 22.15 sati lijevom prometnom trakom istočnog kolničkog traka Kraljevički Novaki te sam dolaskom do križanja sa Sesvetskom cestom stala radi propuštanja vozila na glavnoj cesti. Tad sam začula škripu kočnica i s moje lijeve strane ugledala auto kako vijuga i ide velikom brzinom po Sesvetskoj. Udario je pritom u rubni kamen i nastavio se kretati dalje pa sam ja auto pomaknula s pola metra unaprijed, ali je BMW na kraju na moj zadnji dio auta ipak naletio i nastavio se dalje kretati nekontrolirano. Sve je rušio pred sobom od kutije od semafora pa do stupa javne rasvjete, dvorišne ograde, drveća da bi se na kraju zabio u kuću i zapalio – prisjetila se K.K.

Dan nakon besane noći žitelja tog dijela Sesvetske ulice, Jutarnji je ponovno posjetio navedenu lokaciju. Ženska osoba koju smo zatekli u kući na koju kao da je pala granata, bila je sasvim opravdano vidno uzrujana.

- Pogledajte što nam je napravio. Sve nam je uništio. Skoro nas je ubio. Treba te lude i pijane ljude stavit‘ u zatvor, da više ne voze. Vidite taj stup? To je bilo u našoj kući, tek su ga poslije izvadili. Otvorila sam vrata nakon što se to dogodilo i hrpa materijala me zatrpala. Kuća je gorjela, izašle smo van i probale smo gasiti, ali nismo uspjele. Tek kada su vatrogasci stigli uspjeli su ugasiti. Prvo sam mislila da je potres. Bila sam u sobi i gledala televiziju kad se sve to dogodilo. Doslovce jedan zid me dijelio od mjesta gdje je uletio auto – ispričala je za Jutarnji tad stanarka kuće koja je doslovce ni kriva ni dužna mogla završiti pregažena u vlastitoj dnevnoj sobi.

Inače, nije rijetkost da posljedice obijesne vožnje u hrvatskom pravosuđu dobivaju uvjetni epilog.

Krajem prošle godine u ponovljenom suđenju je na uvjetnu kaznu od godine dana s petogodišnjim rokom kušnje na istom tom sudu dobio poduzetnik Kristijan Perić. A radilo se o prometnoj nesreći dva mjeseca prije ove, dakle od kraja veljače 2020., kada je u 3.50 sati ujutro jureći Audi A6 doslovno ‘meo‘ tramvajsku stanicu na Branimirovoj ulici u Zagrebu, a njezine dijelove je razbacao s ogradom na parkirane automobile. I u tom je slučaj samo vozač bio teško ozlijeđen, pritom mu je izmjereno 1,65 promila alkohola u krvi i vozio se brzinom od 115 km/h na dionici gdje je ograničenje 50 km/h. Međutim, uz uvjetnu osudu na snazi mu je ostala mjera opreza oduzimanja vozačke dozvole bez koje je do tada već bio gotovo četiri godine.

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 23:47