StoryEditorOCM
Crna kronikaPROCEDURALNA GREŠKA

Šetao se s bombom po Splitu, priveden pa pušten na slobodu! Interventna policija nije imala sudski nalog...

Piše Vladimir Urukalo
17. srpnja 2023. - 16:49

Nakon što su u petak tijekom dana u centru grada, na Trumbićevoj obali (u blizini Matejuške), uhitili muškarca koji se šetao noseći sa sobom bombu i nož, splitski policajci očekivali su da će makar na neko vrijeme završiti “na hlađenju” iza rešetaka istražnog zatvora na Bilicama, posebice jer se radi o osobi koja je već prijavljivana za razna kaznena djela, među ostalim i za ona s elementima nasilja.

No 27-godišnji Karlo D.K. iz Splita vrlo se brzo našao na slobodi jer je, nakon što je proboravio neko vrijeme kod pritvorskog nadzornika, bio priveden na splitsko Općinsko državno odvjetništvo, no na ODO-u su, nakon njegova ispitivanja, procijenili da nije potrebno uopće podnositi prijedlog za određivanje istražnog zatvora sucu istrage splitskoga Županijskog suda, što je, pak, u određenim policijskim krugovima izazvalo određeno ogorčenje i nevjericu.

Zaboravili na proceduru

No u nadležnom ODO-u imali su sasvim drugi problem zbog kojeg je, kako smo doznali, dovedena u pitanje osnovana sumnja u počinjenje kaznenog djela i zbog čega je momak naposljetku izišao na slobodu. Naime, čini se da su interventni policajci u svom postupanju bili toliko revni pa su torbicu koju je oko pojasa imao 27-godišnjak kojeg su tražili, a u kojoj se nalazila bomba, streljivo i bodež, pretražili bez valjanog sudskog naloga.

Nismo uspjeli doznati je li mladić torbicu otvorio na njihovo traženje te jesu li policajci, kad su ugledali bombu, jednostavno “zaboravili” na proceduru i oduzeli je bez naloga ili su mu je oduzeli i pretražili bez da su ga išta pitali. Da je mladić bombu koja se nalazila u torbici predao dragovoljno, potpisao bi formular i ne bi bilo pravnih problema. No on to nije učinio, tako da je ispalo da su bombu protuzakonito pronašli i oduzeli.

Zanimljivo je, pak, da su policajci nalog suca istrage tražili i uredno dobili za pretragu stana koji mladić koristi, a u kojem ništa od oružja nije nađeno.

– Čovik šeta s bombom po rivi grada krcatog turistima, a oni ga puste da slobodno šeta. A šta da ga je, ne daj Bože, spojilo i da je bacija bombu i ubija nekog, šta bi onda bilo? Bilo bi udri po policiji, da zašto ga nismo spriječili, zašto smo ga pustili i tako dalje... – govori nam ogorčeno jedan iskusni splitski policijski inspektor.

image

ILUSTRACIJA

Damir Krajač/Cropix

Tražili ga zbog krađa

Dakle, za 27-godišnjakom je bila raspisana potraga radi postojanja sumnje da je počinio nekoliko imovinskih kaznenih dijela na području Splita. Ophodnja Specijalne i interventne policije uočila ga je na Rivi te su ga, u petak 14. srpnja, zaustavili i uhitili, a prilikom pretrage kod njega je pronađena ručna bomba, tri komada streljiva i ručno izrađen bodež.

– Muškarac je doveden u službene prostorije, oduzeti su mu pronađeni predmeti i nad njim je provedeno kriminalističko istraživanje. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je 27-godišnji muškarac ostvario obilježja kaznenog djela: nedozvoljeno posjedovanje, izrada i nabavljanje oružja i eksplozivnih tvari.

Također, provedenim kriminalističkim istraživanjem utvrđeno je i postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježja i još četiri kaznena djela, i to tri kaznena djela krađe i jedno kazneno djelo teške krađe. Utvrđeno je postojanje osnovane sumnje da je tijekom svibnja ove godine na području Splita otuđio motocikl, te je u tri navrata iz trgovina otuđio sedam parfema.

Konačno, utvrđeno je i postojanje osnovane sumnje da je ostvario obilježje prekršaja iz čl. 8. i čl. 33. Zakona o nabavi i posjedovanju oružja građana, zbog čega će protiv njega biti podnesen optužni prijedlog nadležnom Općinskom prekršajnom sudu – službeno su objasnili u splitskoj policiji. 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
27. travanj 2024 11:02