StoryEditorOCM
Crna kronikapištolji u rukama

Policijska akcija u Splitu: specijalci upali u poznati kafić, uhićena trojica muškaraca! Doznajemo detalje

Piše Vladimir Urukalo
14. rujna 2023. - 14:13

U iznenadnoj akciji pripadnika Jedinica specijalne i interventne policije u četvrtak ujutro oko 10 sati u popularnom kafiću "Tenis" na splitskim Firulama uz uporabu sile uhićena su trojica muškaraca povezana sa splitskim krim - miljeom.

Nekoliko specijalaca, po riječima svjedoka, upalo je na terasu lokala s pištoljima u rukama te su na pod "složili" iznenađene muškarce.

Doznajemo da su uhićeni Marin Jelić, jedan od onih koji se u medijskim napisima vežu za pripadnost grupi okupljenoj oko Josipa Čubelića (36) zvanog Čuba te Ante Vučak (33) zvani "Australac" koji je tek nedavno izašao iz istražnog zatvora u kojem je bio kao član zločinačke organizacije na čelu s Željkom Rajićem.

Tko je treći uhićeni zasad nam nije poznato. Neki od gostiju lokala odmah su, doznajemo, spremno izvadili svoje mobitele kako bi snimili policijsku akciju, no policajci su ih odmah maknuli sa strane i upozorili ih da to ne čine.

Službenih informacija o samom događaju nema, a po informacijama s kojima mi raspolažemo, navodno se radi o uhićenju zbog prijetnji izrečenih jednom splitskom odvjetniku s kojim je jedan od uhićenih bio u dobrim odnosima, a sad više nije. No, tko je od uhićenih izrekao prijetnju i kome možemo samo nagađati jer službenih informacija nema! Jedino što smo doznali jest da je nakon odvođenja u policiju samo jedan od trojice zadržan na kriminalističkoj obradi, a kada ona bude završena znat će se za što ga se sumnjiči i hoće li biti privođen na Državno odvjetništvo.

Jelića se u medijima spominjalo kao jednog od onih koji je bio sudionik tučnjave ispred popularnog kluba na splitskim Gripama sredinom ožujka prošle godine kada je bilo uhićeno nekoliko osoba među kojima i Kristijan Stojanović (41) zvani Kiki i Čubelić. Jelić je policiji, koja je u prekršajnom nalogu tražila da ga se kazni s mjesec dana zatvora, potvrdio da je bio na mjestu sukoba, ali je negirao da je on bio aktivni sudionik. Jelića se prije gotovo 20 godina bio uhićen zbog pucanja iz kalašnjikova prema bivšem boksaču Nenadu Nedjeljkoviću zvanim Neno Nevolja. Tada je Nevolja teško ranjen u pucnjavi ispred automat-kluba u zgradi Belvedere, a Jelića se sumnjičilo da je pucao zbog neraščišćenih računa oko kupnje motocikla Kawasaki. Naposljetku je sudski oslobođen krivnje. Nedavno ga se, pak, počelo češće viđati baš u društvu Ante Vučka.

Što se tiče Vučka, on je prošlog ljeta pušten iz istražnog zatvora u kojem je proveo maksimalnih tri godine kao jedan od članova četrnaesteročlane zločinačke organizacije kojoj se po USKOK-ovoj optužnici na splitskom Županijskom sudu sudi za niz ozbiljnih kaznenih djela od pokušaja teškog ubojstva, pokušaja ubojstva, iznude i pokušaja iznude te pomaganja u pokušaju iznude, protupravnog oduzimanja slobode i oštećenja tuđe stvari. Uz ostalo, Vučka se tereti da je s Dujom Pivčevićem, koji je priznao krivnju i nagodio se s USKOK-om na jedanaest godina zatvora za ukupno sedam djela, dogovorio likvidaciju Joze Čabraje. U toj su priči još bili danas pokojni Petar Vuknić te Tonći Mikelić i Robert Žuvela koji se također nagodio na sedam godina robije.

Pivčević je Vučku, po USKOK-u, platio 40 tisuća eura da ubije Čabraju, a tadašnja Mikelićeva djevojka, koja je poslije postala USKOK-ova zaštićena svjedokinja kodnog imena "Noa", u ožujku 2019. godine pozvala je preko Instagrama Čabraju na "randevu", na parkiralište ispred ambulante u Kaštel Sućurcu. Umjesto djevojke, do automobila u kojem je bio Čabraja dojurili su na motociklu Žuvela i Vučak te je ovaj potonji kroz prozor vozila ispalio više hitaca iz pištolja. Ipak, Čabraja je preživio s lakšim ozljedama.

Vučka se još tereti i za pokušaj ubojstva Ante Petrovića, brata Dragomira Petrovića koji je u veljači ove godine osuđen 32 godine zatvora zbog teškog ubojstva Petra Vuknića. Isto tako, Vučak je optužen i da je s Pivčevićem, Žuvelom te još Liridonom Berishom i Hrvojem Kovčalijom zlostavljao M. Ž., kojega su oteli i pretukli, pa su ga onda krvavog polijevali naizmjence vrućom i hladnom vodom, govoreći da im mora platiti 30 tisuća eura na ime nepostojećeg duga prema Kovčaliji.

 

 

Želite li dopuniti temu ili prijaviti pogrešku u tekstu?
03. svibanj 2024 04:30